sahara Posted May 24, 2007 Posted May 24, 2007 Możliwe że w większości schronisk psy nie są leczone, ale u nas są. W miarę możliwości. nie są zostawione bez pomocy w ramach naturalnej selekcji. Niestety mozliwości nie są duże, po za tym żeby nie dopuścić do roznoszenia zarazków trzeb by zachowac sterylna czystośc i utrzymywać w schronisku taka ilość psów na jaką było ono obliczone czyli około 300. A jak masz ich 500 to mnóstwa rzeczy po prostu nie da się zrobić. Od dawna są prosby o lepsze wyposażenie gabinetu w leki i narzędzia, ale pomalowanie boksów, jak Dorka zauważyła, jest ważniejsze.....:angryy: Quote
karina1002 Posted May 24, 2007 Posted May 24, 2007 Zgadza się, przy ilości 150 psów, 1 weterynarzu i małych nakładach finansowych, to możne g.... zrobic. Ja mam dwa psy i dwa koty i nie ma tygodnia, żebym z którymś nie była w lecznicy po coś tam. Leków dla psów mam tyle samo albo i więcej co dla nas. Rozpisuję co komu i o której godzinie podawać. I jak se pomyśle, że miałabym obskoczyć 150 psów, to wymiękam. Nie ma szans :) Chyba musiałby mi ktoś napisać system komputerowy przypominający :) Quote
sahara Posted May 24, 2007 Posted May 24, 2007 karina1002 napisał(a): I jak se pomyśle, że miałabym obskoczyć 150 psów, to wymiękam. Nie ma szans :) Chyba musiałby mi ktoś napisać system komputerowy przypominający :) Chyba nawet komputer tu nie pomoże ;) , obserwuję pracę w schronisku i wiem, że przy najlepszych chęciach Ci ludzie nie są w stanie zapewnić psom domowych warunków. :-( Quote
KamaG Posted June 20, 2007 Posted June 20, 2007 Witam, ja ze Starachowic i o Waszym schronisku słyszałam raczej "lepiej" niż gorzej Quote
sahara Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 Kamkam napisał(a):Witam, ja ze Starachowic i o Waszym schronisku słyszałam raczej "lepiej" niż gorzej To dobrze, że są i pozytywne opinie ;) Ktoś, kiedyś powiedział, że jesteśmy tym co o nas mówią :razz: . Ja się z tym nie zgadzam, bo ludzkie języki litości nie znają, a jak trafisz jeszcze na "bajkopisarzy" to już czysta poezja oszczerstwa wychodzi. :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: . Miło nam, że u nas "lepiej". Pozdrawiam Starachowice :lol: , spędziłąm tam dwa lata dawno temu...... Quote
KamaG Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 Wiesz Sahara ja w Waszym schronie nigdy nie byłam a raczej nie mam zwyczaju oceniać po tym co słyszę od innych, bo właśnie niektórzy ludzie gadają co im ślina na język przyniesie, stąd to moje stwierdzenie "raczej lepiej niż gorzej" ;-) . Zdaję sobie sprawę, ze chyba nie ma schroniska idealnego, bo za dużo niestety psiaków potrzebujących, a ci co mają w obowiązku rozwiązywać problem bezdomnych zwierząt zwykle rozwiązują problemy w stylu "jaką sobie tu służbową limuzynkę kupić, kogo by tu zwolnić żeby swojego przyjąć," itp. Ale akurat doleciało do mnie, że właśnie u Was sytuacja psiaków jest znacznie lepsza niż w innych schronach. U nas za to psy bezdomne mają tragicznie, poza tymi "szczęśliwcami", które dostaną się pod opiekę kilku pomagających zwierzakom osób. Niestety władzom temat jest chyba obojętny, a napewno omijany, schroniska brak, azylu brak, chyba liczą że problem rozwiąże się sam. Pozdrawiam, Quote
wlodi Posted June 24, 2007 Posted June 24, 2007 karina1002 napisał(a):Rozpisuję co komu i o której godzinie podawać. I jak se pomyśle, że miałabym obskoczyć 150 psów, to wymiękam. Nie ma szans :) Chyba musiałby mi ktoś napisać system komputerowy przypominający :) Właśnie wdrażamy w radomskim schronisku taki system :cool1: Problem w tym kto ma go "karmić" danymi. Trudno sobie wyobrazić, żeby w sytuacji gdy na wszystko brakuje kasy można było zatrudnić na etacie pracownika którego głównym zadaniem byłoby klepanie w klawiaturę. Chętni wolontariusze mile widziani :roll: Quote
red Posted July 1, 2007 Posted July 1, 2007 A ja uważam, że potrzebne jest i jedno i drugie. Wlodi, czyżby nie wszyscy wiedzieli, ile robisz dla naszego schroniska, pomijając już ten system komputerowy? Quote
sahara Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 red napisał(a):A ja uważam, że potrzebne jest i jedno i drugie. Wlodi, czyżby nie wszyscy wiedzieli, ile robisz dla naszego schroniska, pomijając już ten system komputerowy? Nigdzie nie podważyłam zasług Wlodiego dla schroniska :angryy: Czy Ty zawsze musisz się dopatrywać w moich słowach ataków na TOZ? Quote
wlodi Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 :crazyeye: Przyłożyć się do adopcji ? No właśnie głównym zadaniem tego systemu ma być wspieranie adopcji. Prowadzę stronę schroniska od ponad roku i do tej pory to była taka partyzantka. Ludzie ciągle dzwonili albo przyjeżdżali pytając o różne psy z witryny i często nikt nie potrafił udzielić im informacji bo albo pies zmienił wybieg, zgubił numerek albo już go w ogóle nie było. Przy kilkuset zwierzakach w ogóle nie było szans aby jakoś to opanować. Co mówili ci którzy wybrali sie po KONKRETNEGO psa a nie mogli go znaleźć w ogóle nie nadaje się do powtórzenia :oops: Teraz witryna www.schronisko.radom.pl pobiera dane o zwierzętach bezpośrednio ze schroniskowego komputera na którym rejestruje się każde przemieszczenie, zmianę numeru albo adopcję. Schronisko nie ma stałego łącza więc dane przenoszę na pendrivie ale być może niebawem wszystko będzie się odbywało w czasie rzeczywistym. Przy okazji oczywiście oprogramowanie wykorzystuje się w bieżącej pracy schroniska do wyszukiwania różnych informacji o zwierzakach. Problem stanowi nie samo utrzymanie systemu tylko czasochłonne wykonywanie fotografii oraz sporządzanie opisów które odzwierciedlałyby rzeczywiste cechy charakteru poszczególnych zwierząt co właśnie ma służyć WYŁĄCZNIE adopcjom. Istnieje pokaźna grupa ludzi którzy nigdy nie wybraliby się do schronu gdyby nie konkretny pies który przyciągnął ich uwagę w internecie. Dziś właśnie byłem świadkiem takiego przypadku. Młode małżeństwo po wejściu na teren schroniska zapytało o położenie konkretnego wybiegu. Poszli, obejrzeli psa widzianego na witrynie i zaraz go wzięli. W ogóle nie byli zainteresowani resztą zwierząt bo AKURAT TAKIEGO chcieli mieć. Quote
Recommended Posts