figbast Posted March 18, 2013 Author Posted March 18, 2013 No nie Bazyl zniknie jak tysiące psów na dogo, jeśli nikt nie będzie do niego zaglądał :-(. W górę Quote
Olusia88 Posted March 19, 2013 Posted March 19, 2013 figbast napisał(a):No nie Bazyl zniknie jak tysiące psów na dogo, jeśli nikt nie będzie do niego zaglądał :-(. W górę zaglądamy , zaglądamy , jak się Bazyl czuje ? sensacje zółądkowe trochę ustały ? ja niestety się pochorowałam więc w weekend nie dałam rady odwiedzić miśka może w kolejny się uda Quote
pomóżpomagać Posted March 19, 2013 Posted March 19, 2013 No własnie, taki misior nie ma szans zgubić sie w tłumie :) Ale to Bazylek jest już gdzieś ogłaszany? Quote
figbast Posted March 19, 2013 Author Posted March 19, 2013 Jak go tylko zobaczyłam w pobliżu domu, to zaraz go wrzuciłam na tablicę, gumtree i fb. Zgłosiłam się też jako chętna na wątkach ogłoszeniowych, ale chyba się musze za to sama złapać, tylko najpierw muszę złapać oddech. Dolegliwości żołądkowe ustały, Bazylicho coraz bardziej wkrada się w moje łaski - on jest genialnym materiałem na przyjaciela :loveu:. Teraz jak częściej z nim przebywam dają się zauważyć niedociągnięcia w wychowywaniu, ale to drobiazgi, mam też wrażenie że był wychowywany przez faceta (lubi takie hm... "męskie zabawy" typu podskubywanie, przewalanki itp. - ja osobiście nie popieram tego, ale ludzie uczą psy zabawy w ten sposób, a później sie dziwią jak pies w ferworze zabawy zrobi komuś krzywdę , bo się zagalopuje, ale tego można oduczyć psa w każdym wieku na szczęście). A jak on mnie wita jak przychodzę, jak się przytula - niedźwiedź kochany:loveu:, to cudo nie pies :) Aż mi żal, że mam tak mało czasu a by z nim trochę popracować, a do tego jeszcze ta parszywa pogoda:angryy:. Mam piękne i śmieszne fotki z obfajdanej niedzieli, które mu zrobił TZ, ale nie mam czasu wkleić, może jutro się uda. Bazyli mówi dobranoc :) pomóżpomagać napisał(a):No własnie, taki misior nie ma szans zgubić sie w tłumie :) Ale to Bazylek jest już gdzieś ogłaszany? Quote
figbast Posted March 19, 2013 Author Posted March 19, 2013 Olusia - zdrówka życzę i zapraszamy :) Quote
pomóżpomagać Posted March 20, 2013 Posted March 20, 2013 Dobrze że juz po dolegliwosciach, miejmy nadzieje ze taka sytuacja sie wiecej nie powtorzy... A zna np jakies podstawowe komendy? itp, moze łatwiej by domek znalazł bo istatnio mialam kilka zapytan o jednego psiaka i wszyscy pytali wlasnie o szybkosc nauki itp bo oni chca psa szkolic itd... figbast napisał(a): mam też wrażenie że był wychowywany przez faceta (lubi takie hm... "męskie zabawy" typu podskubywanie, przewalanki itp. - ja osobiście nie popieram tego, ale ludzie uczą psy zabawy w ten sposób, a później sie dziwią jak pies w ferworze zabawy zrobi komuś krzywdę , bo się zagalopuje, ale tego można oduczyć psa w każdym wieku na szczęście). :) Wez mi zdradz ten sekret jak oduczyc bo moja 4 miesieczna Bejsi <z banerka> gryzie masakrycznie i zadne sposoby nie pomagają...:roll: Quote
figbast Posted March 20, 2013 Author Posted March 20, 2013 Sposób jest mega prosty i powszechnie znany - podsuwać psu inne rzecze (np. sznur, patyki zabawki, kostki itp. do gryzienia); od razu jak zaczyna podgryzać przerywać zabawę najlepiej kierunkując ją w stronę innego zajęcia albo dawać do podgryzania wyż wym. przedmioty lub inne). Bazyl po kilku razach zrozumiał, że w ten sposób to się bawić nie będziemy i chętnie korzysta z innych alternatywnych sposobów rozrywki. Ważne, żeby każdy kto się bawi z psem postępował w ten sam sposób ( a nie np. Ty się nie pozwalasz podgryzać a ktoś inny mu na to pozwala - wtedy wszystko daje w łeb :) Bazyl jest fajny do szkolenia (cechy owczarkowatych do pracy), aczkolwiek predyspozycje do ciągłego węszenia sprawiają, że szybko się absorbuje np. zapachami lub dźwiękami, które utrudniają mu skupienie, ale na to też znalazłam sposób - po prostu zatrzymuję się i czekam aż się zorientuje, że stoję nieruchomo (nie trwa to długo) - wtedy podbiega do mnie jakby chciał spytać " no co jest? idziemy dalej?" Wtedy mogę kazać mu zrobić "siad" czy podać łapę (jpotrafi to jak czegoś chce;) i w nagrodę zasuwamy naprzód :) Niestety z braku czasu nie mogę z nim popracowac tyle ile bym chciała i ile on tego wymaga. A ten powyższy sposób na "podgryzki" przetrenowałam wcześniej na swoich ogonkach :) pomóżpomagać napisał(a):Dobrze że juz po dolegliwosciach, miejmy nadzieje ze taka sytuacja sie wiecej nie powtorzy... A zna np jakies podstawowe komendy? itp, moze łatwiej by domek znalazł bo istatnio mialam kilka zapytan o jednego psiaka i wszyscy pytali wlasnie o szybkosc nauki itp bo oni chca psa szkolic itd... Wez mi zdradz ten sekret jak oduczyc bo moja 4 miesieczna Bejsi <z banerka> gryzie masakrycznie i zadne sposoby nie pomagają...:roll: Quote
figbast Posted March 20, 2013 Author Posted March 20, 2013 Bejsi ma dopiero cztery miesiące, jest na początku nauki - zajmie ona jeszcze trochę czasu, ale powtarzana i non stop egzekfowana przyniesie rezultaty - wierz mi :)pomóżpomagać napisał(a):Dobrze że juz po dolegliwosciach, miejmy nadzieje ze taka sytuacja sie wiecej nie powtorzy... A zna np jakies podstawowe komendy? itp, moze łatwiej by domek znalazł bo istatnio mialam kilka zapytan o jednego psiaka i wszyscy pytali wlasnie o szybkosc nauki itp bo oni chca psa szkolic itd... Wez mi zdradz ten sekret jak oduczyc bo moja 4 miesieczna Bejsi <z banerka> gryzie masakrycznie i zadne sposoby nie pomagają...:roll: Quote
figbast Posted March 20, 2013 Author Posted March 20, 2013 Fotki z dzisiejszego spaceru: Ponieważ Bazyl na tym postronku jest niewylatany (mimo dłuugich spacerów) postanowiłam przyprowadzić mu dzis kumpelkę do pobrykania :) Tu Bazyl jako turoń ;) Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Najpierw trzeba załatwić najwazniejsze :) : Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> A potem zabawa na calego (no na tym postronku to moze pawie całego:( : Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Na terj focie kumpelka Bazylka odgryzła sobie kawałeczek patyczka: Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Poszla kawałek dalej żeby go w spokoju poogryzać, Bazyl poszedł zobaczyć co robi... : Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> to co zobaczył spodobało mu się, więc ukradł Kice patyka korzystając z chwili jej nieuwagi, (bo przeceiż w lesie jest to towar deficytowy;): Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Tu Kika wyraźnie zdziwiona ("kurna gdzie mój patyczek?") :D Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> A tu złodziej ze swoim łupem :D Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Targania badyli c.d. :) Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> I koniec bajki :) Proszę o promowanie Bazylka jako wspaniały niedźwiedzi materiał na przyjaciela :) Quote
figbast Posted March 21, 2013 Author Posted March 21, 2013 beta ata napisał(a):Swietnie sie bawią! :-) Ja za to trochę mniej :p, nie lubię być okręcana smyczami :haha: Quote
figbast Posted March 21, 2013 Author Posted March 21, 2013 Bazyli dostał wczoraj kongusia z serkiem topionym - pycha było m- konguś ocalał :evil_lol: Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Patrzcie jakie mu krótkie łapty wyszły na tym zdjęciu (kadłubek hahaha:evil_lol:): Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Quote
figbast Posted March 21, 2013 Author Posted March 21, 2013 Do góry chłopcze, może ktoś Cię pokocha i zasłuży na Twą miłość niedźwiadku :) Quote
Guest westor Posted March 22, 2013 Posted March 22, 2013 Do górki na pazurki :) Co te foto takie poruszone? :-o Quote
pomóżpomagać Posted March 22, 2013 Posted March 22, 2013 Wypróbuje Twoja radę ale własnie jest ciężko z tym że ja ją czegos ucze a reszta ma to hdzies i tylko rozpieszcza - a potem się dziwią że Bejsi ich ugryzła:) Bajeczka piękna oby tylko cała historia miała swoje szczęsliwe zakończenie! A może by go fb wrzucić? Quote
figbast Posted March 22, 2013 Author Posted March 22, 2013 Ja już go do siebie wrzuciłam, jest też na fb otwickiego gabinetu weterynaryjnego "oskar", jeśli ktoś go może udostępnić na swoim twarzaku, to będę bardzo wdzięczna :) A współdomowników goń i przeszkol tak samo jak Bejsi ;) Teraz ona jest "malutka" a niech sobie wyobrażą jak osiągnie docelowy rozmiar i będzie ich tak podgryzać - może już nie być tak słodko:shake:, a oduczyć będzie trudniej... Natomiast Bazylek mnie już prawie nie podskubuje, jescze jak go czochram to próbuje trochę "iskać", ale tylko ociupinkę - kochane psisko i mądre. A jak za patyczkiem śmiga :) Planuję go w weekend nagrać i wrzucić tu filmik, ale do tego potrzebuję drugiej osoby do pomocy :) Quote
pomóżpomagać Posted March 22, 2013 Posted March 22, 2013 I wieczorkiem tez tup tup tup i pierwsze miejsce dla Misia:) Udostepniłam na fb:) Quote
figbast Posted March 22, 2013 Author Posted March 22, 2013 Dziękuję :):Rose: pomóżpomagać napisał(a):I wieczorkiem tez tup tup tup i pierwsze miejsce dla Misia:) Udostepniłam na fb:) Quote
figbast Posted March 22, 2013 Author Posted March 22, 2013 Porannej brykaniny ciąg dalszy: Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Wyginam śmiało ciało :) Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> W pogoni za jałowcem :evil_lol:: Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> "króliczek" wielkanocny :evil_lol:: Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> National Geographic - "W mroźnej Rosji dziki zwierz": Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Oj tam oj tam trochę śniegu na głowie... Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> ... i ciut na grzbiecie... Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Jupilaa!!! Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> i inne różne fotki: Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Całkiem fajny patyk się napatoczył: Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Po spacerku porcja głaskanka - tak się nadstawia aż mu gały na wierzch wyłażą :evil_lol:: Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Słodka minka :loveu:: ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> Tu wstawka z "Psa Baskerwillów": Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> I na koniec Jego Kudłatość Bazyl już pełen godności, dostojeństwa i powagi (imć Bazyl:evil_lol:): Uploaded with ImageShack.us" class="ipsImage" alt=""> [IMG] Dobranoc :) Quote
Recommended Posts