Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! Mam pewien problem, Miśka dostaje jeść małymi porcjami 2-3 razy dziennie ( ma 5 mies. ) suchą karmę je normalnie, kiełbasę dla psa też. Ale w porze "obiadowej", kiedy dostaje ryż+kurczak(albo inne mięso) + marchewka, zjada wszystko smakowicie, po czym jakieś 10-15 minut po zjedzeniu kręci się i wymiotuje. Potem znowu zjada to, co zwróciła i już jest ok. Dlaczego tak się dzieje? Je zbyt zachłannie? Jak temu zapobiec? Będę wdzięczna za informacje.
Pozdrawiam

Posted

Spróbuj rozdrobnić ( nawet zmiksować) - jeśli to nie pomoże trzeba przemyśleć słuszność mieszania karmy suchej i gotowanej. Wydaje mi się jednak że to reakcja na zbyt duże kawałki pokarmu.

Posted

albo na zbyt szybkie pochłaniane lub zbyt dużą porcje na jedno posiedzenie u nas zdarzyło sie to 2 razy zredukowałam porcje ograniczyłam bodźce i juz nie powtórzyło się :razz:

Posted

Patka dobrze prawi ;) Ja miałam taki problem z po-schroniskową kotką, która pochłaniała całą zawartość miski naraz a potem wszystko zwracała. Teraz dostaję malutkie porcje i wszystko jest ok.

Posted

Zwróc też dużą uwagę na ustwienie, wysokośc miski. Powinna byc tak żeby Misia nie musiała się schylac. Poza tym u szczeniaków zachłannośc to często spotykana cecha. Łapią jedzonko w ryjek jak łopatką i połykają razem z bąblami powietrza, które potem wypierają jedzonko z żołądka i masz wymiocinki;) Po zastosowaniu się do wszystkich rad powinno byc wporządku. Tzn zmiksowac papu, odpowiednio ustawic miskę i zmniejszyc dawki, a możesz dac jej 4 razy a mniej.

Posted

Kiedy moj Major byl w domu pierwszy dzien to moja mama nasypala mu karmy (suchej)i tez zwymiotowal. Tak bylo na nastepny dzien. Od tamtej pory moj Major dostaje mniejsze porcje i nie wymiotuje. Ogranicz swojemu psu jedzenie. Dawaj mu o okreslonych godzinach i co wazniejsza mniej. Powinno sie wszystko uregulowac.

• 2 weeks later...
Posted

Dziękuję wam za porady! Przeniosłam Misi miskę na stołeczek ( aby nie musiała się schylać ), nie pozwalam jej biegać po jedzonku, dostaje mniejsze porcje.. i już dawno nie wymiotowała :)
Dziękuję jeszcze raz!

Posted

gosikf & dogs napisał(a):
Zwróc też dużą uwagę na ustwienie, wysokośc miski. Powinna byc tak żeby Misia nie musiała się schylac.

A dlaczego nie powinna się schylać? Miska powinna być na podwyższeniu? Ja czytałam, że ustawianie miski na podwyższeniu powoduje zwiększenie ryzyka skrętu żołądka u psów i że w związku z tym nie zaleca się takiego ustawiania miski.

Posted

Zarazah napisał(a):
A dlaczego nie powinna się schylać? Miska powinna być na podwyższeniu? Ja czytałam, że ustawianie miski na podwyższeniu powoduje zwiększenie ryzyka skrętu żołądka u psów i że w związku z tym nie zaleca się takiego ustawiania miski.

W przypadku łapczywych piesków, jak jedzą z podłogi a są już dość wysokie takie schylanie i połykanie łapczywie jedzenia nie daje szans na to żeby pokarm spokojnie doleciał do celu. Ja to widzę tak jakbyśmy my jedli zwieszeni za nogi...:roll: Są nawet specjalne miski na stojakach z regulacją.

A gdzie tak czytałaś, powiedz coś więcej o tym?

Posted

Czytałam o tym na stronie Vetserwisu. Jakieś badania prowadzono na ten temat, które wykazały, że jedzenie z misek na podwyższeniu powoduje zwiększenie ryzyka skrętu żołądka. I że w związku z tym, od kilku lat odchodzi się od tej metody karmienia. Ciekawa jestem, co też będzie zalecane za kolejnych kilka lat :shake:

Posted

Zarazah napisał(a):
Czytałam o tym na stronie Vetserwisu. Jakieś badania prowadzono na ten temat, które wykazały, że jedzenie z misek na podwyższeniu powoduje zwiększenie ryzyka skrętu żołądka. I że w związku z tym, od kilku lat odchodzi się od tej metody karmienia. Ciekawa jestem, co też będzie zalecane za kolejnych kilka lat :shake:

No faktycznie. Nie tylko na ten temat zdania są bardzo podzielone, odmienne i każdy radzi co innego. Ja tak poradziłam z własnego doświadczenia. Sama mam dwa bokserki, które jedzą na podwyższeniu i małą kundliczke, która takiego podwyższenia nie ma ;)

Na każdej stronie internetowej, w każdej gazecie o psach spotykam różne metody np szkolenia i tak jest też innymi rzeczami. Zawsze tak będzie, że teraz mówią co innego, a za rok co innego. To co teraz jest zdrowe, za rok będzie powoidować raka...:shake: