Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie,

bardzo proszę o pomoc. W sobotę (2 dni temu) kupiłam suczkę maltańczyka z hodowli.
Jest cudowna i w hodowli bardzo o nią dbano. Dostała wyprawkę Royal Canin starter.
Karmią ją o stałych porach w równych odstępach czasowych 3 razy dziennie po 2 łyżeczki tej karmy namoczonej przegotowaną wodą 10 min przed podaniem.
Cały czas ma w miseczce przegotowaną wodę, która jest co jakiś czas wymieniana aby była świeża.
W sobotę i w niedzielę do wieczora robiła normalną kupkę o dobrej strukturze, jednak juz wczoraj wieczorem zrobiła bardziej wodnistą. Dziś niestety bez zmian. Pije wodę tak jak przed biegunką i chyba się dobrze czuje bo jest bardzo radosna.
Jednak bardzo martwię się o jej biegunkę.

Czytałam bardzo duzo na innych forach jednak nie znalazłam dobrej odpowiedzi, ponieważ zwykle sytuacja taka miała miejsce przy zmianie karmy lub z innych przyczyn, a w tym przypadku wszystko jest jak przed odebraniem jej z hodowli, nawet karmię ją o tych samych porach i nie wiem co robię źle:(
Jeśli jutro jej nie przejdzie to pojadę do weterynarza jednak liczę, że Państwo mi pomożecie.

Posted

ostatnie odrobaczenie dostała przy mnie w sobotę.
Teraz zauważyłam, że ma ciepły nosek i nie może znaleźć sobie miejsca do spania, co chwile wstaje, przechodzi jeden krok i sie kładzie..

Posted

20 marca mam zapisaną kolejną wizytę u weterynarza więc bedzie chyba jeszcze jedno szczepienie.
To odrobaczenie wyglądało tak, że mała dostała kilka kropelek jakiegoś preparatu między łopatki.
Co do rodowodu to nie pamiętam dokładnie a wszystkie dokumenty mam w innym mieszkaniu.;/
Jutra pojdę z nią do weterynarza prawdopodobnie. Czytałam, że na luźne kupki można podawać marchewkę z rozgotowanym ryżem, jednak ona nigdy czegoś takiego nie jadła. Czy to może jej jeszcze bardziej zaszkodzić? Czy warto podać jej taki posiłek zamiast rozmoczonej karmy RC?

Posted

[quote name='addadd']20 marca mam zapisaną kolejną wizytę u weterynarza więc bedzie chyba jeszcze jedno szczepienie.
To odrobaczenie wyglądało tak, że mała dostała kilka kropelek jakiegoś preparatu między łopatki.
Co do rodowodu to nie pamiętam dokładnie a wszystkie dokumenty mam w innym mieszkaniu.;/
Jutra pojdę z nią do weterynarza prawdopodobnie. Czytałam, że na luźne kupki można podawać marchewkę z rozgotowanym ryżem, jednak ona nigdy czegoś takiego nie jadła. Czy to może jej jeszcze bardziej zaszkodzić? Czy warto podać jej taki posiłek zamiast rozmoczonej karmy RC?[/QUOTE]

Tak to na 99% nie było odrobaczanie, tylko preparat na pchły i kleszcze (fiprex, flevox, certifect czy inny).
Na luźne kupki które sa tak czesto najlepsza jest wizyta u weta a nie gotowane jedzenie które jeszcze bardziej podrażni przewód pokarmowy.
NIe czekaj tylko idz do lekarza, pies moze się odwodnić przez rozwolnienie, to nie jest nic błahego! tym bardziej u takiego maleństwa!

Posted

[quote name='Błyskotka']To co opisujesz to nie odrobaczenie a preparat na pchły i kleszcze.[/QUOTE]

Wiesz co? Też tak myślałam, ale ostatnio sąsiedzi poprosili mnie o zakup czegoś, co się nazywa Advocate - to preparat odrobaczająco-odpchlający w kroplach na kark. Czego to nie wymyślą...