Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 343
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To TEN Pliszczyn, zaraz obok mnie? :cool3: No normalnie aż pójdę :evil_lol:

O której się impreza zaczyna, bo albo nie napisali albo już całkiem oślepłam?

Posted

Na temat Kazimierza i nowych informacji popytam organizatorów. Na razie wiem tyle.
wiecie co - ja do wczoraj myślałam, że obedience to agility.:oops: Teraz już wiem, ze to co innego - ale dla pewności i wiedzy innych - niech ktoś napisze co to ku oświeceniu takich jak ja...:crazyeye:

Posted

Obedience - POLSKI PORTAL SPORTÓW KYNOLOGICZNYCH tu mozna poczytac i ogolny zarys i regulaminy .

to po prostu sportowe posłuszenstwo , sa 3 klasy trudnosci . sedziowie oceniają nie tylko samo cwiczenie ale i styl, dokladnosc itp itd . w polsce rozwija sie to od kilku lat , na zachodzie i w skandynawii obi jest niesamowicie popularne . u nas w klasie 3-ej miedzynarodowej startuje kilka psow , w niemczech kilkaset i to tylko z jednego ,,ichniego" wojewodztwa. jest to o tyle fajne ze nie wymaga nakladow finansowych niesamowitych , kawalek rownego terenu , pacholki , smycz ,koziolek .

w klasach 1-3 przez caly sezon wyznaczone zawody wliczaly sie do punktacji pucharu polski . te u nas bedą ostatnimi zawodami w sezonie i tu tez bedzie final rywalizacji .

na youtube jest duzo filmow z zawodów w polsce ,sama wrzucalam :)

Posted

chyba istotne dla psiarzy lubelakow inf:

Rozpoczyna się szczepienie lisów Od wtorku do soboty na terenie całego województwa będzie przeprowadzana akcja szczepienia lisów przeciwko wściekliźnie.>" href="#dalej" minmax_bound="true"> Szczepionki będą zrzucane z samolotu głównie nad lasami. Szczepionka ma kształt kostki i wydziela intensywny zapach rybny. Nie należy jej dotykać. Każdy kontakt zwierząt domowych ze szczepionką trzeba zgłosić do lekarza weterynarii

Posted

Czy to te śmigłowce co zaiwaniają dzisiaj nad Lublinem i okolicami i mnie straszą jak jadę w L-ce? :evil_lol:

Kochane, o której w Pliszczynie te zawody? :razz: A jak nie ma konkretnej godziny, to o której tam się zamierzacie stawić? ;)

Posted

zacznie sie pewnie 8-9 , jak bedzie podana konkretna rozpiska godzinowa dam znac .

bylam pare razy na takich zawodach wiec warto wziąc sobie jakies male krzeseleczko turystyczne ,jak ktos chce pooglądac dłuzej :) . no i prosba ogromna do tych którzy planują wybrac sie tam z wlasnym psem , by jednak postawili sie w sytuacji startujących , i z wyobraźnią podeszli do tematu , czyli zeby psy towarzyszące nie szczekaly ,nie przeszkadzaly , nie znajdowaly sie bezposrednio przy ringu . widzialam w w-wie sytuacje gdy zupelnie bez polotu ludzie zasiedli 20 cm od tasmy ,bawili sie z psem , psiak warkotal ,szarpal sie zabawką i niestety psiak z klasy 0 zaintersowal sie zbytnio tym , a wyjscie poza tasme to automatyczna dyskwalifikacja niestety. niby organiztor powinien tego pilnowac,ale zawsze cos umknie w ferworze , wiec jednak sami siebie musimy pilnowac tez czasem :-).

Posted

u nas na razie nic nie latało, poza kursowymi na Warszawę, ale z tych to chyba nic zrzucać nie będą, mam taką nadzieję, bo wysoko ;)
a lisy mają się w okolicy bardzo dobrze. W ubiegłym roku 3 padły - młode. Mysleliśmy, ze to może wścieklizna, bo dziwne to było, ale chyba okoliczni mieszkańcy je zatruli. W badaniu wścieklizny nie było. Przynajmniej w oficjalnej wersji od weta usłyszanej.

Posted

a ja na swoim osiedlu (czuby) widuje lisy codzien prawie .

wstepne inf. o Pliszczynie są takie ze 8-9 zglaszanie zawodnikow , od 9ej kazdy ma po chwileczce na trening , wiec mysle ze zacznie sie gdzies 9,30-10-a. jak ktos by byl z aparatem to polecam uwadze dwa owczareczki niemieckie :loveu:, mi wczoraj w pracy ukradli i nie mam juz ani aparatu ani kamery :( .

jakby ktos przypadkiem słyszal ze ktos moze gdzies chce pchnąc taniej bez kabli i ladowarek aparat sony dsc -h50 czarny (odgięta i nie dająca sie zamknąc klapeczka zamykająca wtyk do jednego z kabli) i kamere nówka sztuka niestety sony HDR srebrna z dodatkową baterią , oba ustrojstwa w futeralach (aparat w czarnym , kamera w bezowo-brązowym) to dajcie ode mnie w ryj chamowi . rzeczy ukradziono w kalinówce :placz:

Posted

W moje info o Paradzie Psów wkradł się błąd - z mojej winy :oops:
Otóż - parada Psów w Kazimierzu jest 11 (niedziela) a nie 13 jak napisałam tam dużo wcześniej.... Przepraszam za pomyłke.
Zapraszamy więc na 11 października na 11.30 do Kazimierza na Paradę Psów. Spotykamy się koło pomnika kundelka obok Rynku.

Posted

[quote name='mch']a ja na swoim osiedlu (czuby) widuje lisy codzien prawie .

wstepne inf. o Pliszczynie są takie ze 8-9 zglaszanie zawodnikow , od 9ej kazdy ma po chwileczce na trening , wiec mysle ze zacznie sie gdzies 9,30-10-a. jak ktos by byl z aparatem to polecam uwadze dwa owczareczki niemieckie :loveu:, mi wczoraj w pracy ukradli i nie mam juz ani aparatu ani kamery :( . [/quote]

a jakieś czarnuchy tj. dobermany będą? :loveu:

[quote name='mch']jakby ktos przypadkiem słyszal ze ktos moze gdzies chce pchnąc taniej bez kabli i ladowarek aparat sony dsc -h50 czarny (odgięta i nie dająca sie zamknąc klapeczka zamykająca wtyk do jednego z kabli) i kamere nówka sztuka niestety sony HDR srebrna z dodatkową baterią , oba ustrojstwa w futeralach (aparat w czarnym , kamera w bezowo-brązowym) to dajcie ode mnie w ryj chamowi . rzeczy ukradziono w kalinówce :placz:[/quote]

Ale jak w pracy? To już normalnie przesada... :cool1: Bardzo współczuję straty sprzętu :shake:

Posted

[quote name='sucha']ja tak troszke odbiegnę od tematu ale nie orientujecie się czy udziela się na dogo ktoś z Lubelskiego TOZu?[/quote]

A jest w ogóle TOZ w Lublinie? Nie upadł z hukiem jakiś czas temu? Ja wiem tylko o SdZ i Animalsach (skłóconych zresztą, hah :roll:).

Posted

[quote name='sucha']ja tak troszke odbiegnę od tematu ale nie orientujecie się czy udziela się na dogo ktoś z Lubelskiego TOZu?[/quote]
tej organizacji chyba w archiwum rzeczy dawnych trzeba szukać...

Posted

Kurcze do kogo można się zgłosić ze sprawą koni trzymanych w stajni w strasznych warunkach, z taką ilością gnoju ze konie muszą wyskakiwać z boksów, na wybiegu ćwiczą szkołę przetrwania (jeden ogierek zabił się na drzwie kilka miesięcy temu), Konie tam 'przeżywają aż do śmierci' nieleczone rany, infekcje to normalka...
Do tego ceny koni do sprzedaży są tak zawyżone wzlędem faktycznej ich wartości, że jest zero chętnych a oni ciągle produkują nowe... CO WIECEJ! stoi tam państwowy ogier rozpłodowy, że niby tam jest punkt kopulacyjny.
Da się coś z tym zrobić, nie wiem odebrać przynajmniej część koni, albo jakiś przymus sprzedarzy czy coś?

Posted

sucha - może telewizja. to jedyny alternatywny sposób na wszystko u nas w kraju.... Policja powie, ze mała szkodliwość czynu - ich los zwierząt nie interesuje. Pies na łańcuchu czy kopany ich nie obchodzi. Koń większy jest, ale powiedzą, ze mają inne ważniejsze sprawy. Przerabiałam już psi los z nimi.
Powiedz gdzie to wszystko się dzieje, może coś ktoś poradzi???? Może ktoś z nas sąsiaduje z tym horrorem a o tym nie wie.

Posted

Jest to w Motyczu, Prywatna stajnia w tej chwili ok 25 koni... to wszystko tak wygląda bo oni nie mają na to pieniędzy jest kilka boksów w miare porządnych inne to kawałek budynku pooddzielane drągami przez które konie przeskakują... no ale skoro nie mają pieniędzy żeby utrzymać taką ilość zwierząt to czemu nie sprzedzadzą chociaż części... niby są konie ogłoszone ale każdy kto tam przyjeżdża i to widzi i słyszy jaką cene chce właściciel to wyjeżdża szybciej niż tam przyjechał, niestety...

Posted

evl- bedzie jedna dobermanka w kl 0 , ale czerwona :razz:

sucha - a moze straz dla zwierząt ?

[url=http://www.strazdlazwierzat.lublin.pl/]Straż dla Zwierząt w Lublinie[/url]

Posted

[url=http://dog-sport.pl/content/view/584/231/lang,polish/]Zawody Obedience Lublin - 27.09.2009 - Program zawodów - POLSKI PORTAL SPORTÓW KYNOLOGICZNYCH[/url]

program ,lista startujących itd

staffika nie ma chyba , ogólnie jest jeden startujący w obi ,świetny z resztą ,ale nie widze ich na liscie startowej w lublinie

Posted

Czy w Lublinie jest pobierana opłata za przejazd psa z opiekunem komunikacją miejską? Nie znalazłam w taryfie nic, co dotyczyłoby opłat za przewóz bagażu lub zwierząt. Będę wdzięczna za informację.

Posted

Spróbuję poszukać, ale kiedyś jechałam z Luną i ona jechała bez biletu, bo kierowca powiedział ze skoro rowery jeżdżą za darmo to psy też :)