semp Posted February 28, 2013 Posted February 28, 2013 moja suczka ma teraz prawie 2 lata, lubi psy, tzn. teraz to juz moze bez przesady, ale calkiem chetnie, chociaz chwile, sie z nimi pobawi. jak spotka nowego psa - jest ok, potrafia sie fajnie pobawic, spokojnie. gorzej jak spotykamy sie w "znanym" gronie. ma tam kolezanke, za ktora szaleje. a ze obie czesto bawia sie w przewalanki na ziemi, takze nieuniknione jest, ze moja suczka czasami jest "na gorze", jak juz tak bywa, to naprawde jakis diabel w nia wstepuje, warczy, atakuje zebami, tamta sie raczej nie broni, ale w miare szybko udaje jej sie wymknac. dzisiaj psow bylo wiecej i podczas tego "ataku" obok byla jeszcze jedna suczka i w sumie nie wiem jak to wyszlo, w kazdym razie, wywiazala sie calkiem powazna bojka z ta druga. przyznam szczerze, ze srednio mi pasuje takie zachowanie, jak i, pewnie, rowniez wlascicielom pozostalych psow ;/ macie jakies rady? Quote
Beatrx Posted February 28, 2013 Posted February 28, 2013 zamiast puszczać sukę w grupę psów to sam dawaj jej zajęcie. ona nie jest już szczeniaczkiem, żeby bawiła się z każdym napotkanym psem, to dorosła pannica i teraz powinna zajmować się głownie Tobą, a nie innymi psami. a czy w czasie zabawy z tamtą psią koleżanką to faktycznie oznaka agresji czy jedynie zabawy? mój ma jednego psiego kolegę, z którym jak się bawią to aż "wióry lecą" i z boku wygląda to na atak, bo warczą, gryzą, przewalają się, ale to jedynie taka ostrzejsza zabawa. może i u Twojej tak jest? a pojawiła się obca suka, której nie podobają się ostre zabawy, zaczęła się bronić, więc Twoja zamiast się bawić podjęła walkę? albo po prostu nie jest pewna siebie i zabawa w większym gronie nie jest dla niej komfortowa? za każdym razem, jak suka zachowuje się niestosownie, albo widzisz, ze się nakręca i zaraz może dojść do złego zachowania odwołuj ją, zapinaj na smycz i każ siedzieć, póki się nie uspokoi. za chwilę możesz ją znowu puścić, cały czas kontrolując sytuację i odpowiednio reagując najlepiej przed akcją, bo każdy taki "atak" może pogłębić jej zachowanie. Quote
GAJOS Posted March 2, 2013 Posted March 2, 2013 Beatrix, napisała chyba wszystko. A jaki to pies? Różne rasy różnie się bawią. Np. zabawa asta czy boksera różni się od zabawy owczarka niemieckiego, w przypadku pierwszych dwóch wymienionych ras zabawy wyglądaja groźnie, a tak na prawde to tylko czysta zabawa. Quote
Recommended Posts