Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zadzwonil do mnie dzisiaj pan, ktory chce oddac sunie zabrana wczesniej ze schroniska. nie wiem co poradzic za bardzo bo w wolontariacie dzialam od niedawna (jakies 2 miesiace) i nie mialam osobiscie podobnej sytuacji. poradzcie cos bo nie wiem co robic, nie moge pozwolic zeby ta cudowna sunka wrocila do schronu!!!
oto mail z cala historia ktory dostalam od p Leszka.

"Jolka" ,według oceny weterynarza z ul.Brzozowaskiego ma ona ok. 1- 1,5 życia za soba.
Z tego co mówiły w listopadzie 2006 panie ze schroniska jest to piesek wykastrowany i był dość długo w schroniku. Ona garnie się do innych psów.Nie potrafi usiedzieć na miejscu. Nie brudzi w domu i całą noc śpi w łazience na speclanym legowisku.
Jednakże przy lada okazji ,lub podkopujac sie pod płotem ucieka z domu a wtedy obszczekuje wszystkich skacząc na ludzi z chęci zabawy a nie aby komuś zrobić coś złego,ale ludzie jak to ludzie nie potrafią,a może nic chcą tego zrozumieć.

A było to tak: wracając w listopadzie z próby teatru córce z parku wyskoczył na ulice mały piesek. Córka,chociaż od kilku lat ma prawo jazdy i jeździ b. dobrze moim albo mojej żony autem, tym razem nie wyhamowała i przejechała tego psiaka na śmierć.Zatrzymała się aby ustalić szkody,wtedy podeszła do niej jakaś pani i powiedziała,że oni stoją swoim autem tu na chodniku,gdyż przed chwilą ten pies też im wyskoczył z parku o mały włos doszłoby do poważnej kolizji.Tak się tym zdenerwowali,że stoją tu aby odreagować.Zaraz też zjawiła się jakaś pani zabrała zwłoki zwierzęcia i bez pretensji i komentarza opuściła miejsce zdarzenia.Gdyby to na mnie trafiło to ja wezwałbym Policję aby ona zapłaciła mandat za takie zachowanie. Ale moja córka z powodu wyrzutów sumienia,albo porywu serca dwa dni po tym przywiozła 'tego' psa do domu.
Oddanie jego z powrotem do schroniska nie jest rozwiązaniem. Byłem w piątek w schronisku z prośbą o pomoc i pani Alina R podała mi kontakt do Pani.
Już próbowaliśmy w kręgu znajomych i przyjaciół,ale nikt nie chce takiej"zwariowanej" a moze " "dynamicznej" suczki.
Kiedy siedzi na tarasie przwed domem ( ok. 1,5 m ) wzdłóż wejścia do domu ludzie proszą o zamknięcie psa,gdyż tak ujada
i tak szczerzy zęby,że odmawiają wejścia.,bojąc się,ze zeskoczy i pogryzie,co na szczęście jeszczce sie nie zdarzyło i mam nadzieję jej się nie uda.

Oboje z żoną nie mam za wiele czasu na długie spaceru z psiakiem.

Stąd wielka prośba do Pani o pomoc.

Psa oddam za darmo wraz z całym wyposażeniem,które jemu kupiliśmy

powiedzcie ze jest jakies wyjscie, ze znajdzie sie domek tymczasowy... help

Posted

[quote name='Inez']Justyna skontaktuj ich z Dianą.

Tak,tak Justyna skontaktuj ich z DIANĄ.
DIANA pomaga każdemu psu z szczecińskiego schronu
szkoli przez miesiąc -GRATIS
Sunia jest super ,
taki prawdziwy terrier!!
Ma wszelkie predyspozycje
żeby być zawodnikiem agility!!!
Państwo spotykając sie z DIANĄ ,
spotkaja sie równiez z agility:lol:
może im to sie spodoba,
przeciez treningi są krotkie:razz:
/wedlug moich jamnisi/
DIANA w sobote i niedzielę
rano chyba od 9
trenuje pieski
TEREN SZKOLENIOWY:
ul. Junacka 23-25 (Osów)
teren Akademickiego Ośrodka Jeździeckiego

MAPA - kliknij aby powiększyć

Posted

dzieki!! :*
Jolka nie lubi kotow :( a to kawalek maila ktory dostalam od pana, bardzo zaintrygowalo i zdenerwowalo mnie ostatnie zdanie. Nie wiem w takim razie czy nie chodzi mu tylko o pozbycie sie 'problemu'

PS.Oczywiście to nie sklep aby w miejsce jednego "wybrakowanego towaru" dostawać inny lub otrzymywać zwrot w ramach reklamacji.

To musi potrwać. Ja też szukam. Połowiczne rozwiązania nie wchodzą w rachubę.

Posted

No to trzeba z nim porozmawiać, nawet jesli chcą szukać psu nowego domu to i tak warto w międzyczasie pracować nad jej zachowaniem żeby złe nawyki sie nie utrwaliły.

Posted

Diana napisala zeby facet sie z nia skontaktowal i sunia bedzie miala miesiac bezplatnego szkolenia :multi: tylko czy on sie tego podejmie, czy nie spisal juz jej na straty :shake:

Posted

hmm nikt nie zagladnie :shake:

Diana zaproponowala facetowi miesiac darmowego szkolenia ale on nawet nie chce slyszec. jak proponowalam rozne rozwiazania tylko stal sie opryskliwy i zlosliwy, chyba jest tylko jedno wyjscie- znalezc jej nowy dom...

Posted

No to pięknie...:shake:

Justna napisz do tego faceta z prośbą o jaknajdokładniejszy opis charakteru tej suczki, jakie z nią jeszcze moga byc problemy, czy lubi dzieci, inne psy, koty, jak zachowuje sie w domu pod nieobecnośc włascicieli, czy cos niszczy, czy umie chodzić na smyczy etc.
Im więcj wiadomosci tym lepiej.
A suczka b. ładna, terrierkowata :cool3: no i chyba charakterek tez troche po terrierach odziedziczyła.

Posted

Inez napisał(a):
No to pięknie...:shake:

Justna napisz do tego faceta z prośbą o jaknajdokładniejszy opis charakteru tej suczki, jakie z nią jeszcze moga byc problemy, czy lubi dzieci, inne psy, koty, jak zachowuje sie w domu pod nieobecnośc włascicieli, czy cos niszczy, czy umie chodzić na smyczy etc.
Im więcj wiadomosci tym lepiej.
A suczka b. ładna, terrierkowata :cool3: no i chyba charakterek tez troche po terrierach odziedziczyła.

Inez nie bede juz do niego pisac bo to nic nie da a on traktuje mnie jak jakies zarozumiale i nic niewiedzace o zyciu gowniarstwo. tylko mnie denerwuje i ponoc ja jego. niewazne
Jolka jest rozbrykana, kotow nie lubi, co do dzieci to tego nie sprawdzali bo tam sami dorosli w domu. Ze wszystkimi psami chce sie bawic i je toleruje, wczesniej bardzo dlugo byla w schronie. na smyczy sie ponoc troche wyrywa i ucieka nawet przez ogrodzenie (moze rozwiazaniem byloby mieszkanie bez ogrodu?) szczeka na wszystkich obcych ktorzy przychodza do domu i jest do nich agresywna. na ulicy tez skacze na ludzi ale bez agresji. wydaje mi sie ze to po prostu taka radosc z wolnosci ze ze wszystkimi chciala sie tym dzielic, przez to jej taki temperament. a ze panstwo grubo po 50tce i coreczka zabiegana to nie chcialo im sie nia zajmowac.

• 2 weeks later...