Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Mam od tygodnia 7-tygodniowego owczarka niemieckiego. Mam z nim mały problem (?) gdyż piesek często się załatwia. W ciągu 10 minut 5 razy się załatwia i tak już od godziny. Dzisiaj piesek zasnął na dwie godzinki na kafelkach przy drzwiach wejściowych i może to jest przyczyna ?. Sama już nie wiem. Piesek jak na razie jest w domu i jest wyprowadzany do ogródka a śpi w ganku. Nie wiem co mam poradzić na to sikanie więc proszę was o rady i sugestie!

Pozdrawiam Martyna!

Posted

Póki co nie panikuj niech ma ciągły dostęp do wody, to się nie odwodni. Pewnie to tylko takie siiik i koniec. Czy psiak się zatrzymuje na siku ? Jeśli tak to nic się złego nie dzieje, natomiast jeśli idzie i podczas marszu mu się leje to może być spowodowane problemami z pęcherzem.

Posted

Szczeniaki siusiają często. Na dodatek piesek jest u Ciebie krótko i pewnie się jeszcze stresuje co też często przejawie się częstym sikaniem w mieszkaniu. Dorosłe psy zawiezione do nowego domu mimo, że potrafią trzymać mocz i co do zasady załatwiają się na spacerach, w nowym domu z nerwów często przez jakiś czas posikują w domu. W takim przypadku trzeba dbać by pies dużo pił i [U]nie krzyczeć na niego, bo to tylko potęguje stres i pies tym bardziej sika.[/U]
Częstotliwość, o której piszesz jest jednak bardzo duża i nie wiem, czy to dlatego, że nałożyły się dwa czynniki: jego młody wiek + stres czy też jest jeszcze jakaś przyczyna. Nie krzycz na niego za to sikanie i poobserwuj czy się nie polepsza. Jeśli jednak w ciągu kolejnego tygodnia nic się nie zmieni to myślę, że nie zaszkodziłoby skonsultować tego z dobrym weterynarzem, a jeśli weterynarz nie stwierdzi problemu medycznego to z behawiorystą.