Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Macie może jakiś pomysł jak mogę oduczyć psa jedzenia (chleba,kości, mięsa) rzeczy wyrzucanych przez ludzi. Mój pies jest maltańczykiem ma prawie 2 lata od koleżanki nauczył się jedzenia i uciekania ze zdobyczą. Jak wychodzę z nim na smyczy to nic nie rusza a jak zapomni i coś ruszy to na komende zostaw zostawia bez smyczy jak jestem z nim sama to też przeważnie zostawia i odrazu jest za to nagradzany a jak jesteśmy na spacerze z innymi psami albo ludźmi to mnie nie słucha i zjada. Nie wiem co mam robić chce żeby biegał z innymi psami i się z nimi bawił ale z drugiej strony nie chce żeby szukał jedzenia boje się żeby się nie otruł były u nas przypadki że ludzie wyrzucali zatrute jedzenie i psy chorowały a nawet zdychały. Bardzo proszę o pomoc bo brak mi pomysłów.

Posted

ćwicz posłuszeństwo przy innych psach i ludziach. psy się bawią? no problem, ale odwołuj go co kawałek, chwal i z powrotem wypuszczaj. zanim puścisz go do psów to seria komend siad/waruj/stój i dopiero zabawa. jesteś wśród ludzi? to samo. tu nie tyle problem jest z zżeraniem czegoś co z posłuszeństwem w rozproszeniach i to to ćwiczcie.

Posted

to fakt że mam problem z posłuszeństwem w rozproszeniu mój pies jedynie bawi się z psami w ganianego inne zabawy nie interesują go nieraz z daleka widzę że przestał ganiać psa i coś je jak go wołam to nic nie daje. Przeważnie czeka na zgodę żeby mógł pójść się bawić nagradzam go za to ale jak już zaczyna biegać z psami to mnie nie widzi staram się ćwiczyć ale słabo nam idzie bardziej mnie martwi jedzenie odpadków na podwórku. Chyba muszę pomyśleć nad szkoleniem.

Posted

[quote name='paulina1804']bardziej mnie martwi jedzenie odpadków na podwórku.[/QUOTE]
ale to jest ze sobą powiązane. jak pies będzie posłuszny to i na odległość go odwołasz od odpadków. szkolenie grupowe może się przydać, bo tam będziecie mieli grupę psów i psisko się nauczy, ze przy innych psach trzeba z pańcią coś robić, a nie jedynie ganiać i się bawić.