Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja swojego psa oduczyłam ciągnięcia w taki sposób ;)
ciągnie ja się zatrzymuję mowie mu siad czekam az sie uspokoi (w sensie ze popuszcze smycz a on dalej siedzi ) mowie mu dobry pies i komenda idziemy (wtedy moze wstac i iść )
teraz juz ładniutko chodzi na smyczy :cool3: tylko czasem sie ciągnie do innych psów :shake:

Życzę powodzenia i cierpliwości bo trzeba jej trochę mieć zeby oduczyć psa ciągnięcia :p

Posted

spróbuj metody drzewa - jak pies napina smycz to przestajemy iść.. a tak doraźnie póki nie opanujesz może halter?

Posted

Ja mam ten sam problem z moim kilkumiesięcznym pieskiem Tofkiem. Ze Scoobym nie miałam takich problemów, Tofek kiedy zakładam mu smycz siada na pupce i nie chce iść lub stoi. Ale psa mojej babci (Edka) nauczyłam tak, że dawałam mu smakołyki (oczywiście był na smyczy) i szedł za smakołykami a potem już normalnie bez problemu jak się go zawołało to się nawet smyczy nie bał :)
Scooby to jak smycz w lato widział to od razu w żywopłot chodu i już go w sekundkę nie ma :p

Posted

U mnie najbardziej się sprawdziło drzewko, do tego równolegle stosowałam metodę polegającą na lekkim szarpnięciu smyczą (raz/dwa razy+ głośne "źle!") i natychmiastowym jej poluźnieniu (bez przyciągania do siebie psa- musiałby ci ktoś pokazać, bo większość ludzi nie łapie o co chodzi- ja też podświadomie psa do nogi przyciagałam, a nie o to chodzi, w dodatku trzeba w odpowiednim momencie to wykonać, bo jednak większość ludzi reaguje za późno i guzik ta metoda da). Opanowałyśmy też komendę "do nogi"- pies musiał mnie okrążyć i znaleźć się przy lewej nodze i usiąść. Tą komendę też wykorzystywałam gdy się za bardzo nakręcał i wszystko wskazywało na to że zaraz napnie smycz.

My akurat ćwiczyliśmy tylko na szelkach.

Teraz chodzi na luźnej i w ogóle jej nie napina, a ma 6 miesięcy :)