Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam :) mam suczkę spaniela która ma 7 lat 2 miesiące. Od jakiś 2 tygodni strasznie dużo pije często sika i od jakiegoś tygodnia zaczęła krwią sikać. Na początku było bardzo dużo ale teraz już jest mniej. Dziś byłam u weterynarza i lekarka zapytała się czy była kastrowana. ja powiedziałam ze nie. Dostałam odpowiedz ze najprawdopodobniej trzeba usunąć macice. Chociaż dała jej zaszczyki na przeczyszczenie dróg moczowych wiec jeżeli to pomoże to będzie raczej nie potrzebne usuniecie macicy, ale jeżeli nie to trzeba będzie zabieg wykonać. Przeraziłam się tym bardzo. Nie chodzi tu o koszty bo bardzo kocham moja spanielkę Ale czy jest jakieś ryzyko podczas takiego zabiegu gdy suczka ma już ponad 7 lat. Czytałam na innych forach ze po takim zabiegu psy przezywały do 4 dób. I ze to bardzo często się zdarza. Czy po tym zabiegu pies może stać się zupełnie inny z charakteru? Strasznie się martwię proszę o odpowiedzi.

Posted

Rany, czemu dopiero dzisiaj weta? Przy takich objawach powinnaś jak najszybciej pojawić się z sunią w lecznicy :shake:
Zrób badania, które wymieniła gryf80, ja bym jeszcze zaproponowała USG (od razu powinno być zrobione, jeśli to ropomacicze, to macica będzie powiększona).
7-letnia spanielka to jeszcze nie staruszka, jak nie ma innych problemów zdrowotnych, to nie powinno być kłopotów podczas ewentualnego zabiegu i po.
Charakter raczej się nie zmienia (moja suka nic się nie zmieniła, jest taka jak zawsze :)), najwyżej suka może stać się bardziej cięta na inne suki.

Posted

moj pies czesto w zimie pije bo moje mieszkanie jest bardzo mocno ogrzewane. a z podczas tego miala cieczke wiec na poczatku jak zaczela sikac krwia myslalam ze to własnie przez nia. ale gdy zaczeła czesto sikac zmartwiłam sie. nawet nikt z mojej rodziny nie pomyslałby ze moze jej cos takieog dolegac :) jutro ide znow do weterynarza wiec jak wroce napisze tu co lekarz powiedzial. Jak na swoj wiek jest zdrowym psem nic jej nie dolega ale własnie boje sie ze narkoza moze zle na nia wplynac.

Posted

koniecznie USG ! i oczywiście mocz,Kto Ci nagadał takich bzdór ,sterylizacja dla oglnie zdrowego psa nie jest duzym zagrożeniem /ropomacicze tak !!!/.Po serylce jedynie uwazać na jedzenie-nie zatuczyć.

Posted

tak tylko skad mam wiedziec czy to jest [COLOR=#000000]ropomacicza czy nie. mowie jutro ide do weterynarza. to nie sa bzdory bo czytalam artykuly i sie przejełam dlatego napisalam tu. [/COLOR]

Posted

i dobrze-pisz pytaj,staramy ci pomóc na miarę możliwości.ropomacicze rozpoznac mozna po:usg,badaniu krwi,moczu.to podstawowe badania troszke kosztuja ale lepiej miec pewność