maarit92 Posted February 22, 2013 Posted February 22, 2013 Mam spory problem z moim małym Yorkiem. Urodziła się 5 Grudnia więc ma niecałe 3 miesiące. W naszym domu jest od 8 Lutego. Od tego czasu zjada własne kupki i już nie wiem co mam robić. Weterynarz dał jej witaminy więc codziennie do obiadu dostaje te witaminki. Co drugi dzień dostaje dodatkowo do karmy raz mięsko, raz jabłuszko, raz twarożek a raz marchewkę (bo myślimy, że to z braku witamin). I nic... nie ma żadnej poprawy. Oczywiście nie jest przez nas w żaden sposób stresowana (a w naszym domku czuję się bardzo swobodnie). Uczymy ją załatwiania na podkład bezstresowo. Mimo to codziennie po 3-4 razy historia się powtarza. Oczywiście jak zauważę, że jest w trakcie zjadania kupki to zaraz ja zabieram i szybko sprzątam, no ale już nie skontroluję jej kiedy nie ma nikogo w domu. Bardzo więc proszę kogokolwiek, kto miał podobny problem i sobie z nim poradził o pomoc! Quote
Zuri.RR Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 Spróbuj dawać jej banany i pomidory, ewentualne coś innego, co jest źródłem potasu. Polecam też karmienie BARFem, w skład takiej diety wchodzą nieczyszczone żołądki wołowe lub baranie, które w 90% eliminują problem zżerania kup. Zresztą ta dieta ma same zalety. Nie licz jednak na to, ze wyeliminujesz to całkowicie, oczy dookoła głowy (a w nich skaner na wszelkie kupy) ma chyba niemal każdy właściciel psa. ;) Quote
gryf80 Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 oj tak małemu psiaczkowi pomidory i banany to chyba trochę za wcześnie-teraz wszystko jest pryskane.[B]maarit[/B] dokup rumen tabs mikity i podawaj przez jakis czas.tabletki sa smakowe-tanie 0k 8 zł za 100 tabl i powinny pomóc Quote
Zuri.RR Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 (edited) [quote name='gryf80']oj tak małemu psiaczkowi pomidory i banany to chyba trochę za wcześnie-teraz wszystko jest pryskane.[/QUOTE] Bez przesady, pies skończył 3 miesiące. Mój jadał i jada. A BTW przy pełnym przejściu na Barf ryzyko, że coś zaszkodzi, jest niewielkie. Polecam poczytać sobie tu [URL]http://wesolalapka.pl/porady/artykuly-o-psach/kanony-zywienia/1302-ywienie-psa-barf-wg-j-b-larsena[/URL] Można jeszcze podawać trochę kefiru, który zawiera żywe kultury bakterii. Też może pomóc. Niestety, nie jestem w stanie powiedzieć ile - nie znam się, bo mój pies wielkością plasuje się bliżej drugiego bieguna niż york ;). Edited February 23, 2013 by Zuri.RR Quote
gryf80 Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 zuri.chodzi mi o to ze obecne warzywa sa pryskane-wiadomo zima.nie mówię o pomidorach "swoich" Quote
d_mich Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 Zanim zacznie się dodawać różne urozmaicenia w diecie psa warto wpierw zrobić badania czy na pewno mu czegoś brakuje, bo jedzenie odchodów również może być spowodowane nadmiarem pewnych składników pokarmowych. Karmicie pieska suchą karmą, która z reguły powinna być dobrze zbilansowana i stosujecie się do zalecanych dawek, czy sami robicie mu posiłki? Quote
Zuri.RR Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 [quote name='d_mich']Karmicie pieska suchą karmą, która z reguły powinna być dobrze zbilansowana?[/QUOTE] Powinna, ale tego wcale nie wiadomo na pewno. Quote
maarit92 Posted February 24, 2013 Author Posted February 24, 2013 dziękuję wszystkim za pomoc :) zaczęłam podawać jej kefirek i już kupki jej nie interesują :) Quote
Recommended Posts