Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='agamewa']To jest ogłoszenie ,które mogłabyś wziąć pod uwagę...3w1 cena,waga i rodowód..
[url]http://allegro.pl/yorkshire-terrier-york-malenka-suczka-rodowod-i1423000023.html[/url]

Ładna sunia....[/QUOTE]

Aga ta sunia kilka postów wyżej już była pokazana.

[quote name='Sarah'] jeżeli ta za 2500zł byłaby tańsza i nie miała by rodowodu to napewno bym ją kupiła. Cena jaką mogę dać to jakieś do 1800zł.[/QUOTE]

[QUOTE]Nie będę ukrywać , że podobają mi się jednak te zminiaturyzowane pieski. [/QUOTE]

No pisz otwarcie,że jest Ci obojętnie czy będzie rodowód czy nie.MUSI być "miniatura " :shake:

Posted

[quote name='agamewa']To jest ogłoszenie ,które mogłabyś wziąć pod uwagę...3w1 cena,waga i rodowód..
[url]http://allegro.pl/yorkshire-terrier-york-malenka-suczka-rodowod-i1423000023.html[/url]

Ładna sunia....[/QUOTE]

Sarah, zwróć uwagę na to ogłoszenie, naprawdę warto. Ładna, malutka, rodowodowa i tania suczka. myślę że okazja, i chyba to czego szukasz?

Posted

Widziałam już to ogłoszenie ale pokazałam [B]Sarah[/B] jeszcze raz je...ja jak bym szukała przyjaciela na kolanka to nie wahałabym się ani chwili nad tym ogłoszeniem tylko od razu działała....i serio nie podchodż tak lekko do psów bez rodo..bo gorzko możesz się rozczarować..uwierz!!!

Posted

[QUOTE=Sarah; Nie z przesadą, że ma mieć 1kg bo to już jest absurdem, ale tak 1,5 kg.[/QUOTE]

Ja mam w tej chwili taką sunię 1,5 kg i uwierz mi, że to jest straaaasznie maleńkie maleństwo. Chociaż jest na sprzedaż to i tak odwiedzającym nas zwykle polecam większego szczeniaka i zwykle ludzie się decydują, bo jak widzą na żywo taką mini kruszynę to dopiero rozumieją, że to naprawdę bardzo kruche i delikatne zwierzątko, które trzeba będzie nosić po schodach itp.

Posted

Sarah, przeczytaj proszę pierwszy post wątku założonego przez seikeit:

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/200526-Uwa%C5%BCajcie-wszyscy[/URL]....

To jest o piesku z pseudohodowli :(.

Posted

To ogłoszenie, które wstawiłyście wcześniej, o wysterylizowanej suni - należy do Jaagi, z naszego forum ;)

Co do yorków miniatur i z pseudo - wczoraj przyjaciółka dowiedziała się, że jej pies (wzięty z adopcji od osób, które robiły interwencję w pseudo) ma zapadanie tchawicy i przerost serca oraz wadę kardiologiczną, która pojawia się 1 na 10 000 przypadków. Pies do końca życia na lekach, nie wiadomo, czy będzie mu się pogarszać - nic nie wiadomo. Do tego nakaz ograniczenia ruchu. I psiak oczywiście również miniatura. To taka przestroga a propos pseudo.

Posted

No dziekuję za to ogłoszenie, ale ta sunia jakoś mi nie przypadła do gustu :( jakąś ma buźkę za jasną a tył taki czarny :( Przepraszam, że tak myślę, ale jak mam być szczera to piszę jak jest :(

Posted

Sarah - kupujesz psa-przyjaciela czy element wystroju domu?
A co jeśli pies który będzie Ci odpowiadał wyglądem będzie chorowity, będzie sikał w domu mimo dorosłości, albo - o zgrozo ;) - się wybarwi z wiekiem i zrobi się jasny? Wymienisz na nowy ładniejszy model?

Buźka za jasna, tył za czarny, nogi za krzywe, włos za prosty, oczy za małe, uszy za duże, kupy za śmierdzące, siki za mokre, za mało szczeka, za dużo je, chce wychodzić na spacery i przynosi brud na włosach.
Nie chcę Cie obrazić ale w moim odczuciu przesadzasz i nie szukasz wcale psa=przyjaciela.
Takie rzeczy to tylko w Erze ;)

Jak bym szukała psa na wystawy to będę wybierać, przebierać, ale też i kwota będzie kilka razy większa niż to co Ty chcesz wydać.

Jak tak się upierasz na tą sukę z pseudo, to napisz sprzedającemu ile możesz wydać i może akurat zgodzi się ją za tyle sprzedać.

Posted

[quote name='toyota']Sarah, przeczytaj proszę pierwszy post wątku założonego przez seikeit:

http://www.dogomania.pl/threads/200526-Uwa%C5%BCajcie-wszyscy....

To jest o piesku z pseudohodowli :(.
Dlaczego tylko pierwszy?
Niech przeczyta cały temat to dowie się, że rodowód to nie wszystko. Trzeba jeszcze patrzeć w jakich warunkach odchowywane są szczenięta. Przez wiele lat trwał horror psów w poznańskiej hodowli. Przez wiele lat ludzie kupowali tam rodowodowe szczenięta po 2000 - 2500 zł i myśleli, że tak właśnie powinna wyglądać hodowla psów. Takich miejsc w Polsce jest wiele.
Co do mikroyorków to ja już wcześniej wyraziłam swoje zdanie. Nie polecę Sarah żadnej miniaturki yorka czy to z rodowodem czy nie, bo za parę miesięcy okaże się, że z psiakiem coś nie tak, wylezie właśnie jakaś wada genetyczna i będzie miała pretensje do mnie, że jej chorego psa poleciłam. Rozumiem, że jej się podobają takie karzełki ale ja jej nie polecę żadnego i koniec.
A hodowczyni od tej wysterylizowanej suni bardzo dobrze zrobiła, że ją przed sprzedażą wyciachała informując o tym w ogłoszeniu, bo takie maleństwa absolutnie nie nadają się do dalszej hodowli. Jak jeszcze trochę zjedzie z ceny to myślę, że szybko małej znajdzie dobry domek, czego z całego serca życzę.

Posted

Mnie to normalnie coś ściska jak ludzie świadomie podchodzą do psów z pseudo nie licząc się że przez takie zachowanie przyczyniają się do rozrostu pseudo,populacji dalszej miniaturyzacji wrrrrrr...rozumiem jak ktoś da nabić się w butelkę nie świadomie..ale wiedząc,czytając tyle artykułów na ten temat,dalej robią swoje..bez komentarza..

Posted

[quote name='dorotan']Odpowiadają Ci takie hodowle?

http://www.dogomania.pl/threads/122835-Pozna%C5%84-KOSZMAR-W-PSEUDOHODOWLI-!!!-Pogotowie-i-Stra%C5%BC-d.Zwierz%C4%85t
Tam nic nie powinien pies kosztować. Tam w ogóle nie powinno być psów.

Widzę, że poziom czytania ze zrozumieniem prezentujesz niski, zwłaszcza, że już spotkałyśmy się w kilku tematach. Nie odpowiadają mi takie, jak zacytowana. Natomiast odpowiadają mi takie, jak ta, która wydaje psa sterylizowanego z rodowodem. I uważam, że wszystkim komentującym ceny w podobnych hodowlach po prostu jest szkoda - to takie polskie.

Posted

[quote name='ladySwallow']Widzę, że poziom czytania ze zrozumieniem prezentujesz niski, zwłaszcza, że już spotkałyśmy się w kilku tematach.[/QUOTE]
A Ty pamięć słabiutką. Spotkałyśmy się tylko w jednym temacie poza tym. Zbyt wiele nie miałaś tam do powiedzenia.

[quote name='ladySwallow'] I uważam, że wszystkim komentującym ceny w podobnych hodowlach po prostu jest szkoda - to takie polskie.[/QUOTE]
Czego szkoda? Nie rozśmieszaj mnie. Za swojego yorka zapłaciłam tyle ile żądała hodowczyni. Nie targowałam się i nie musiałam szukać peta, żeby było taniej.

Posted

[quote name='dorotan']
Czego szkoda? Nie rozśmieszaj mnie. Za swojego yorka zapłaciłam tyle ile żądała hodowczyni. Nie targowałam się i nie musiałam szukać peta, żeby było taniej.[/QUOTE]

Wiesz, to już działa na zasadzie - uderz w stół... ;) Mówię o ludziach narzekających na ceny yorków z rodowodem z DOBRYCH hodowli. Np. takich, jak link wcześniej, gdzie suka 6msc jest po sterylce. I nie uważam, że powinna hodowczyni zejść z ceny - w końcu przecież właściciele psa nie będą musieli przechodzić przez zabieg, więc jego koszta spokojnie można włączyć w koszt psa.

Posted

[quote name='ladySwallow']Wiesz, to już działa na zasadzie - uderz w stół... ;) Mówię o ludziach narzekających na ceny yorków z rodowodem z DOBRYCH hodowli. Np. takich, jak link wcześniej, gdzie suka 6msc jest po sterylce. I nie uważam, że powinna hodowczyni zejść z ceny - w końcu przecież właściciele psa nie będą musieli przechodzić przez zabieg, więc jego koszta spokojnie można włączyć w koszt psa.

Zgadzam się.Cena za tą śliczną sunię nie jest wygórowana.
I wielkie brawa dla hodowczyni za sterylkę.Postawa godna naśladowania w przypadku malutkich suczek.

Posted

Jeśli chodzi o pety to przy odrobinie szczęścia można nabyć bardzo ładnego psa ,nawet o wiele ładniejszego niż nie jeden pies wystawowy kupiony za 2 czy 3 tysiące...
Oto mój pet,pet kupiony za bardzo śmieszne pieniądze i nie uważam go za psa gorszego...

Pies 3 w1 niska cena,zdrowie w 100% i rodowód...a niestety byłam bardzo bliska zakupu psa bardzo zminiaturyzowanego z pseudo hodowli..hodowli właśnie pojawiającej się na aukcjach allegro.(bo niestety zachwycił mnie widok słodkiego szczeniaczka typu laleczka z wybałuszonymi oczkami,które nie miały się gdzie pomieścić w tej małej główce,a tatuś był sfotografowany na tle kartonu 1l.od mleka) ..wstyd mi teraz za te myśli i upodobania:oops:na szczęście zmieniłam te poglądy:multi:
Nie wiem co to są częste wizyty u lekarza weterynarii,oby tak było najdłużej,no i to że mój pies nie jest "miniaturką" przynajmniej ma czym oddychać:eviltong:

Posted

Podoba mi się ten piesek z ogłoszenia z Koszalina, ale to baaardzo daleko ode mnie, bo ja jestem prawie spod gór :) Jejku agamewa jakiego masz pięknego tego pieska. Ja właśnie w takim umaszczeniu szukam, jaki on śliczny. To gdzie ja mogę takiego kupić? Skoro mówisz, że za śmieszne pieniądze. Jeśli chodzi o sterylizację to wcale nie musi być, bo ja nigdy nie będę jej rozmnażać. Uważam że pieniądze zarabia się w pracy (w moim przypadku) a nie w taki sposób. Bluerat jak ja kupuję cokolwiek czy to spodnie czy bluzkę czy jakąś inną pierdołę to muszę zastanowić się 5 godzin albo i więcej, a co dopiero pieska na tak wiele lat. Jeżeli okaże się chory to zrobię wszystko żeby mu pomóc, jeżeli za dużo będzie szczekał to go będę wychowywać... itd... A jeśli chodzi, że skoro nie na wystawy to ma być byle jaki i nie musi mi się podobać to się mylisz. Dla mnie największą wystawą będzie codzienne patrzenie na niego przeze mnie i moich najbliższych a nie interesuje mnie opinia obcych ludzi czy im się podoba on czy nie. Ważne żeby podobał się nam. Chyba to oczywiste. Więc nie dziw się że wybrzydzam itd.. Po prostu szukam najodpowiedniejszego pod każdym względem.

Posted

Uważasz, że wszyscy hodowcy zarabiają na sprzedaży swoich psów? Weź najpierw poczytaj trochę wątków na dogo, zastanów się. I kup psa z rodowodem, skoro chcesz mieć ładnego w typie yorka, a nie kundelka - bo pies bez rodowodu rasowy nie jest. Jest kundelkiem, który wygląda jak rasa.

Posted

Sarah rozumiem Cię,chcesz yorka, ładnego, ma Ci się podobac. to że nie chcesz psa na wystawy nie jest równoznaczne z tym,że pies ma mieć jakąś wadę, nierówny kolor itp. Jak ktoś ma takie wymagania, to kupuje psa wystawowego, a nie wystawia go poprostu, i tyle. Jak chcesz psa tańszego, to musisz zdawać sobie sprawę z tego że może mieć jakąś wadę,ale niekoniecznie-może być z mniej znanej hodowli np., albo po mniej ututyłowanych rodzicach.

A co do cen-to jest osobny temat. Ja nie mam absolutnie nic przeciwko temu, żeby hodowca mógł sobie zarobić. Czemu nie? Jak ktoś zarabia w Polsce na tym co kocha, to jest fe...To znaczy że ma psy dla kasy, podchodzi do nich bez uczuć, tak to odbieram z każdym razem kiedy jest spór o to, ile zarabiają hodowcy. A w sumie to co to kogo obchodzi.

Jeśli hodowla jest dobra, renomowana, ma utytułowane piękne psy, jeżdzą po świecie na wystawy, inwestują w drogie krycia, nie oszczędzają na karmie, badaniach genetycznych itp, to czemu mieliby mieć psy w przeciętnej cenie? Mozna kupić yorka z rodowodem za 1000zł, ale jeśli chce się mieć piękne szczenię, po pięknych rodzicach, z super hodowli, to trzeba wydać 3000zł. Każdy może wg własnego zdania wycenić swoje szczenię, i nikt nikomu nie każe tego szczeniaka kupować, to jest wolna wola kupującego że tyle na niego wyda.

Posted

[QUOTE=Sarah;16245274 Uważam że pieniądze zarabia się w pracy (w moim przypadku) a nie w taki sposób.

no i o tym właśnie piszę...W jakiej pracy się zarabia pieniądze Twoim zdaniem, bo mam wrażenie że masz na myśli jakąś konkretną pracę? Nie uważasz że opieki nad powiedzmy 10 psami, regularnych spacerów, sprzątania po psach, wychowywania ich, socjalizowania, odbierania porodów i potem opieki nad szczeniętami kilka albo kilkanaście dni i nocy pod rząd, nie można nazwać pracą?

Posted

Jest też coś takiego że jeśli hodowcy zależy na dobrym i kochającym domu to nie zależy mu na pieniądzach by jak najdrożej wypchnąć psa i jeszcze na nim zarobić,chce jego dobra więc zaniża cenę .....bo cena ,którą dałam za psa z bardzo dobrej hodowli z tego powodu że pies ma leciutko przekrzywiony ząb to jest tylko dobra wola hodowcy do kupującego...a zapewne hodowca więcej wydał na wychowanie i socjalizację psa niż na nim zarobił..

Posted

tzn to jest tak...kupiłaś psa peta, tak więc zapłaciłaś mniej. nie widzę powodu dla którego hodowca miałby trzymać wysoką cenę za szczenię, jeśli jest ono wadliwe. chyba tylko dla zasady że psy z jego hodowli są drogie.
są hodowle które sprzedają wystawowe psy po 5000zł, a pety po 1500zł. i te pety to piękne psiaki, naprawdę, mają natomiast jakiś krzywy ząb czy coś.

jeśli hodowcy zależy na dobrym i kochającym domu, to będzie takiego szukał dla swojego psa. dobry dom może dać psu zarówno osoba bogata, jak i ta mniej bogata, zarówno z Polski jak i z zagranicy, gdzie psy wiadomo są dużo droższe, i cena super wystawowego psa to np 10000zł. to są dopiero sumy...
obniżenie ceny szczenięcia nie pomoże w znalezieniu mu lepszego domu. ja mówię o hodowcach renomowanych, mających najlepsze psy. oni nie muszą obniżać ceny żeby znaleźć szczeniętom nowy dom, bo oni mają zamówienia na szczenięta dłuuugo przed urodzeniem się ich. i mogą wybierać domy dla swoich szczeniąt, bo mają z czego wybierać.

a taki przeciętny, albo młody hodowca którego hodowla jeszcze znana nie jest-czasem musi opuścić cenę. ja swoją pierwszą yorczkę sprzedałam starszej Pani, która odwiedzała nas kilka razy już po zadatkowaniu suczki, nie mogła doczekać się aż będzie ją mogła zabrać, a musieliśmy zaczekać aż sunia skończy 3 miesiące i będzie miała 3 szczepienia, bo była maleńka(teraz dorosła już waży 1,2kg, dodam tylko że nie miałam zamiaru wyhodować takiego maleństwa!) Oczywiście opuściłam cenę, i to sporo bo 700zł, a przecież takie maleństwo szybko znalazłoby inny dom, i mogłam "zarobić" na suni dużo więcej. także wiem agamewa o czym mówisz z tym opuszczaniem ceny, ale też trzeba przyznać że ja jestem hodowcą młodym(zarówno wiekiem moim jak i mojej hodowli:))