dagos1 Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Witam, co myślicie o tej suczce????????? http://www.allegro.pl/item892310925_duza_suczka_z_rodowodem_do_hodowli.html Quote
Martens Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 [quote name='Anastazja&Aleksander']yorki maja pewna zalete mianowicie włosy, jesli ktoś chce yorka to chce yorka a nie cos podobnego kudlatego z sierścią. No to niech ów ktoś sobie kupi yorka - rodowodowego - bo pies bez papierów może yorkiem nie być; jeśli rodzice nie byli starannie dobrani pod względem lepszych i gorszych cech eksterieru u obojga, może mieć duże ilości podszerstka, które wywołają silną alergię... Jeśli jest się chorym i nasilenie objawów alergii może spowodować, że pies straci dom, to chyba tym bardziej powinno się poszukać psa tej rasy z jak najpewniejszego źródła, sprawdzając nawet dodatkowo, czy rodzice szczeniaka i miot nie wywołują objawów alergii - bo to może być cecha osobnicza. Zresztą Connected nie jest uczulona z tego co mi wiadomo. Lincz to zresztą troszkę za duże słowo - co mam robić, piać z zachwytu nad tym, że ktoś z kaprysu posiadania jak najtaniej modnego pieska czy "bo ja chcę już i koniecznie takiego" i tup nóżką, kupuje psy z nieznanych źródeł, po nieznanych rodzicach i dokłada kasę do procederu, którego efekty można oglądać na PWP...? dagos1 trudno mi powiedzieć, czy suczka rokuje wystawowo, bo sędzią ani hodowcą yorków nie jestem ;) więc jeśli szukasz psiaka na wystawy i do hodowli, poproś kogoś doświadczonego, by ocenił sunię, najlepiej na żywo. Jeśli chcesz psiaka "na kolanka", to myślę, że wystarczy sprawdzic dobrze warunki - no i zapytać, jaki jest powód sprzedaży psiaka w tym wieku - może po prostu hodowca wolałby zostawić w hodowli nieco mniejszą suczkę i w tym kierunku idą jego plany hodowlane - ta jest dosć spora. Może być jednak inny nieprzyjemny powód, więc warto wybadać, dlaczego sunia jest sprzedawana. Cena nie jest wygórowana jak na suczkę podrośniętą, po której już widać, że raczej moze zrobić hodowlankę. Quote
Chefrenek Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Hmmm a czemu w drugim ogłoszeniu chcą 2000? No i kryją bez papierów... Quote
dagos1 Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Szczerze to wyhaczyłam to ogłoszenie i na allegro i alegratce, raczej nie dlatego, że chcę kupić ale, że to już się zrobiło takim moim hobby. Suczka waży podobno 3,8 kg. I z tego co już wiem, to pochodzi z hodowli RESTART!!!!!! z Wrocławia. Ma 7 m-cy, więc z miotu z czerwca może? Nie wiem dlaczego chcą ją sprzedać. To, że kryją psami bez uprawnień to już widziałam. Jest po pierwszej cieczce, może chcieli ja pokryć i nic z tego nie wyszło?????? Jak znalazłam to ogłoszenie to pomyślałam, że może trafić do jakiejś pseudo. Dlatego napisałam, bo może ktoś akurat chce kupić suczkę. Quote
michal_sm Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Nie wiem czy zwróciliście uwagę ,że jedno ogłoszenie to licytacja ,a drugie to za 2000 zł to kup teraz .A co do reproduktora to faktycznie ogłoszenie tak napisane,że noże sugerować ,że pokryje i sukę bez uprawnień.I o to się zapytać.Bo nie widzę różnicy w kupieniu psa bez papierów za 600 zł ,a kupienie od kombinatorów niby z metryką za 1500 czy też 2000 zł. Quote
dagos1 Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Nie wiem, czy na dogo jest ktoś z Restartu i czy mają jakiś zapis w umowie, że w przypadku sprzedaży pieska przez Nabywcę mają prawo pierwokupu???????? Wiem, że niektóre hodowle stosują taki zapis. Quote
Kaladan Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 michal_sm napisał(a):Nie wiem czy zwróciliście uwagę ,że jedno ogłoszenie to licytacja ,a drugie to za 2000 zł to kup teraz .A co do reproduktora to faktycznie ogłoszenie tak napisane,że noże sugerować ,że pokryje i sukę bez uprawnień. Jest wyraźnie napisane, że nie był wystawiany. Wiec nie ma uprawnień - nie może kryć suczek hodowlanych. Quote
dagos1 Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 On tylko kryje suczki bez uprawnień, skoro sam ich nie ma. Quote
dagos1 Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Nie lubię takich sytuacji, jak ktoś pozbywa się psa i jeszcze chce na tym zarobić. Moim zdaniem, jeśli mam psa przez kilka miesięcy, to siłą rzeczy się do niego przywiązuje i jeśli nagle okazuje się, że nie mogę go mieć (????) to szukam kogoś z rodziny, znajomych, żeby trafił w dobre ręce. A tutaj takie ogłoszenie. Jeśli piszą, że może być do hodowli, to pierwsze co mnie się nasuwa, że jest im obojętne gdzie trafi. Aha, cena wyjściowa jeszcze parę dni temu to było 3 tys. Quote
...::Basia::... Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Connected napisał(a):a jaki jest sens dawać 3000 za zwykłego psa, tylko że rodzice byli championami ?! co mi to daje ? dumna mam być czy co ? ja chce psa do kochania, a nie do chwalenia się. (tylko nie mówcie mi żebym sobie psa ze schroniska wzieła, bo interesuję mnie ta rasa) 1. Jak byś chciała to i za 900 zł byś znalazła psa z rodo:cool3: a ty od razu wychodzisz z założenia że z metryka czyli że za 3000zł:shake: 2. A pytałaś sie ich czy jeżeli uzbierasz sobie pieniądze to czy bedziesz sobie mogła kupić psa takliego jakiego chcesz? :eviltong:Bo u mnie też było takie gadanie ze jak op labka kiedyś znaleźli bardzo tanio i bardzo ładny pies z nigo wyrósł to i yorka se tanio znajde bo jak Nika była za pare stów to york ma być za pare tysięcy? Ale zbieram kase już ponad 2 lata bo jakoś tak mam że jak juz uzbieram na psa z metryka to jeszcze musze uzbierać na składki do ZK, na rodowód itp i moi rodzice sie spokojnie godzą abym swoje uzbierane pieniądze mogła wydać jak mi sie podoba.:razz::multi: 3. A może przejedź sie na wystawe i popytaj hodowców czy nie mają przpatkiem petów:razz: to moze i wystawy Ci sie spodobaja:p:eviltong: Quote
Karolina. Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 [quote name='dagos1']Nie wiem, czy na dogo jest ktoś z Restartu i czy mają jakiś zapis w umowie, że w przypadku sprzedaży pieska przez Nabywcę mają prawo pierwokupu???????? Wiem, że niektóre hodowle stosują taki zapis. karkakarka i Vicky i Ja mają psy z Restartu. Zaraz napiszę PW do Kariny, niech zajrzy tutaj. Quote
karkakarka Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 dagos1 napisał(a):Nie wiem, czy na dogo jest ktoś z Restartu i czy mają jakiś zapis w umowie, że w przypadku sprzedaży pieska przez Nabywcę mają prawo pierwokupu???????? Wiem, że niektóre hodowle stosują taki zapis. W mojej umowie nie ma takiego zapisu. Quote
Connected Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Ja jestem uczulona, ale jak już pisałam w jakimś temacie brat ma pekińczyka - bywałam u niego w wakajce prawie codziennie, w tym nocowałam. Koleżanka ma yorka bez papierów też kilka razy nocowałam u niej. Nic się nie działo.. Pieniądze uzbierane to kieszonkowe które dostaje od rodziców na psa. Czyli nadal ich kasa.. Znam swoich rodziców, w szczególności tatę. Jak tylko wspomnę o psie z rodowodem, to tata się pyta co ja się uparłam na ten rodowód... Pisałam do większości hodowli z mazowieckiego. I jak już mają psy to w cenie 2000 wzwyż.. :( Quote
dagos1 Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Czyli trzeba mieć nadzieję, że trafi w jakieś dobre ręce. Quote
...::Basia::... Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Connected napisał(a):Ja jestem uczulona, ale jak już pisałam w jakimś temacie brat ma pekińczyka - bywałam u niego w wakajce prawie codziennie, w tym nocowałam. Koleżanka ma yorka bez papierów też kilka razy nocowałam u niej. Nic się nie działo.. Pieniądze uzbierane to kieszonkowe które dostaje od rodziców na psa. Czyli nadal ich kasa.. Znam swoich rodziców, w szczególności tatę. Jak tylko wspomnę o psie z rodowodem, to tata się pyta co ja się uparłam na ten rodowód... Pisałam do większości hodowli z mazowieckiego. I jak już mają psy to w cenie 2000 wzwyż.. :( To wyraźnie dio dziwych hodowli pisałaś;/ mi hodowca z dogo napisał że cena za szczeniaka z rodo cytuje " nie przekroczy ona 2 tysięcy ale zawsze można negocjować" -za psa na wystawe. a pytałaś opety czy szczenięta po prostu? Quote
Connected Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 pytałam też o pety. nie wiem może i dziwne te hodowle.. pisałam między innymi do:caroamiko,beatiful york,bastion,aksedi,bargest,corallia,angielski lord,samaragdina, cud natury, bakarat,park ridge, [FONT=Courier New]Cena u nas od 1500 do 4000 zł. <--- jedna z odpowiedzi.[/FONT] Quote
...::Basia::... Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 [quote name='Connected']pytałam też o pety. nie wiem może i dziwne te hodowle.. pisałam między innymi do:caroamiko,beatiful york,bastion,aksedi,bargest,corallia,angielski lord,samaragdina, cud natury, bakarat,park ridge, [FONT=Courier New]Cena u nas od 1500 do 4000 zł. <--- jedna z odpowiedzi.[/FONT] 1. No Bastion to akurat tam to są po 3000zł yorki bo też sie interesowałam:p 2. W Smaragdinie wcale nie są takie drogie:eviltong: 3. Akurat Bakarat to tam to za 500zł nie znajdziesz ale w zeszłym roku jak rozmawiałam z p.Zwolińska (wtedy jeszcze chciałam peta nie na wystawy) to mówiła mi że pety nie przekroczą sumy 1.500zł:razz: 4. Akurat 1500 to nie 2000 i jeszcze zawsze można sie potargować ;) Quote
Chefrenek Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Weszłam z ciekawości na allegro i doznałam szoku. 11 stron yorków, z czego 90% bez papierów. SZOK. Niektóre obok yorków nie stały a cenę żądają sporą. Connected a to? http://www.allegro.pl/item888797178_york_yorki_yorki_z_rodowodem_lodzkie.html Quote
pa-ttti Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 niestety tak to wygląda jak jest moda na rasę.... zobaczycie niedługo będą bezpapierowe po 500zł sprzedawać-bo jest ogromna konkurencja. a potem to im się wogóle nie będzie opłacało i zlikwidują te pseudohodowle. Wtedy dopiero będzie większy % tych rodowodowych. Niestety ludzie jak mają do wyboru bez papierów za 700zł albo z papierami za 1500zł to wybierają te tańsze. W sumie nie ma się co dziwić, tyle że cierpią na tym rodowodowe hodowle yorków. Quote
...::Basia::... Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 [quote name='Chefrenek']Weszłam z ciekawości na allegro i doznałam szoku. 11 stron yorków, z czego 90% bez papierów. SZOK. Niektóre obok yorków nie stały a cenę żądają sporą. Connected a to? http://www.allegro.pl/item888797178_york_yorki_yorki_z_rodowodem_lodzkie.html Przweciez to dorosły pies. Ciekawe czemu chcą go sprzedać... Quote
ladyyork Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Connected napisał(a):dorosły. ja szukam szczeniaka ; ) 10 miesięczny pies nie jest jeszcze całkowicie dorosły ,ja bym powiedziałą że bardziej z niego szczenie niż dorosły pies i można go jeszcze ułożyć. Niekture hodowle specjalnie kupują pieski w takim wieku bo po takim piesku dopiero widać co z niego wyrośnie;) NIe masz co wybrzydzać ,jest ładny na zdjęciu i wcale nie taki duzy , ja kupiłam mojego pieska jak miał 9 miesięcy i po za mną świata nie widzi:eviltong: Quote
...::Basia::... Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 ladyyork napisał(a):10 miesięczny pies nie jest jeszcze całkowicie dorosły ,ja bym powiedziałą że bardziej z niego szczenie niż dorosły pies i można go jeszcze ułożyć. Niekture hodowle specjalnie kupują pieski w takim wieku bo po takim piesku dopiero widać co z niego wyrośnie;) NIe masz co wybrzydzać ,jest ładny na zdjęciu i wcale nie taki duzy , ja kupiłam mojego pieska jak miał 9 miesięcy i po za mną świata nie widzi:eviltong: Ale bardzo jestem ciekawa czemu chcą sprzedać psa 10-cio miesięcznego jeszcze tam pisze ze jest zwyciężcą mlodzieży itp za tak małą cene Quote
ladyyork Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 [quote name='...::Basia::...']Ale bardzo jestem ciekawa czemu chcą sprzedać psa 10-cio miesięcznego jeszcze tam pisze ze jest zwyciężcą mlodzieży itp za tak małą cene To nie pies jest zwycięscom młodzieży tylko jego ojciec ,szczenie nie ma żadnych tytułów, zresztą kalsy są w grupach wiekowych,a on dopiero by mógł wejść do młodzieżówki i jeszcze nawet nie zdążył by zrobić tytułu :lol:,nie chce namawiać ,ale dzwoń i wypytaj się o niego,dlaczego chcą sprzedać czy jest zdrowy ,czy nie ma wad czy będzie umowa sprzedaży itd. bo wyglądana na ładnego pieska i ładnie wybarwiny,gdyby mi mąż pozwolił eh:-( Klasa baby - w wieku do 6 miesięcy Klasa szczeniąt - w wieku od 6 do 9 miesięcy [FONT=Verdana]Klasa młodzieży - w wieku od 9 do 18 miesięcy[/FONT] [FONT=Verdana]Klasa pośrednia - w wieku od 15 do 24 miesięcy[/FONT] [FONT=Verdana]Klasa otwarta - w wieku powyżej 15 miesięcy[/FONT] [FONT=Verdana]Klasa użytkowa - w wieku powyżej 15 miesięcy dla psów i suk z certyfikatem użytkowości [/FONT] Quote
Recommended Posts