...::Basia::... Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 A czemu dopiero w sobote? A nie mozesz po lekcjach? Quote
Connected Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 Nie mogę.. mieszkam 100km od Warszawy. Więc to nie takie hop siup tam jechać :( Quote
...::Basia::... Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 Aaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhh no to faktycznie masz problem xD a umuwilas sie już z pania na sobote? Quote
Connected Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 Jeszcze nie, musimy się dogadać - bo już sama nie wiem.. Poza tym tak się złożyło że tata się rozchorował i nie wiemy czy będzie w stanie jechać w sobote ..:( Quote
rafantynka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Witam, przeglądałam ogłoszenia tej Pani to link, gdzie jest mowa o wadzie zgryzu http://www.kupsprzedaj.pl/zwierzeta/psy/teriery/yorkshire_terrier/showAdvert3843579.html, widzę ,że tz osoba sprzedaje również mix yorka i maltanki. Mnie to kiepsko wygląda. Pozdrawiam. Quote
rafantynka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 I szczerze mówiąc po powiększeniu zdjęć wydaje mi się, że to piwnica jest w tle. Quote
Connected Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 No raczej się wstrzymam, jak zobaczyłam te zdj to też się troche przeraziłam. Na jednym z nich było widać jakieś klatki... Tylko jak nie ten, to pewnie piesek bez papierów... boje się kupić takiego, bo chciałabym żeby mój york był podobny do danej rasy... nie macie jakichś wskazówek, żeby wybrać dobrego pieska ? ; ( Quote
rafantynka Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 http://209.85.229.132/search?q=cache:ZoajFVp_O9EJ:warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-ODDAM-YORKA-W-DOBRE-RENCE-PILNE-W0QQAdIdZ178947932+oddam+yorka+z+rodowodem&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl Może tu coś znajdziesz Quote
Connected Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 http://warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-Mezczyzna-i-Kobieta-Yorkie-Szczenieta-W0QQAdIdZ180444622 . a co myslicie o tym ogłoszeniu ? ;> Quote
Martens Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 A co można myśleć na podstawie 2 linijek tekstu i jednego zdjęcia? Zero konkretnych informacji, o uspołecznianiu szczeniaków i kontroli weterynarza w takim ogłoszeniu każdy może napisac co chce. Trzeba by zadzownić wypytać, jeśli będzie ok to jechać i zobaczyć. Aczkolwiek ogłoszenie napisane bez ładu i składu, z bykami składniowymi jakoś nie wróży dobrze. Jak ktoś dba o szczeniaki to zwykle dba, żeby i ogłoszenie jako tako wyglądało, bo to chyba było pisane w 10 sekund na poczekaniu... Quote
Connected Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 No też tak uważam. nawet numeru nie było, ale wysłałam wiadomość email . Chodziło mi głównie o wygląd psiaków ; ) Quote
Connected Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Niestety ogłoszenie nie aktualne.. ;( Quote
Nati28 Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 [quote name='Connected']http://warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-Mezczyzna-i-Kobieta-Yorkie-Szczenieta-W0QQAdIdZ180444622 . a co myslicie o tym ogłoszeniu ? ;> To jest oszust na 100 % wiec nawet do nich nie pisz ;) Quote
...::Basia::... Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Connected napisał(a):No raczej się wstrzymam, jak zobaczyłam te zdj to też się troche przeraziłam. Na jednym z nich było widać jakieś klatki... Tylko jak nie ten, to pewnie piesek bez papierów... boje się kupić takiego, bo chciałabym żeby mój york był podobny do danej rasy... nie macie jakichś wskazówek, żeby wybrać dobrego pieska ? ; ( Raczej wskazowek nie ma ponieważ mały 8-tyg york z papierkami jest podobny do tego bez i niedoswiadczona osoba nie rozróżni. Quote
Chefrenek Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Odnośnie takich dziwnych ogłoszeń to zazwyczaj zdjęcia są kradzione a w realu szczeniaki wyglądają zupełnie inaczej. Quote
Martens Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Nierzadko do ogłoszeń szczeniaków bez papierów wstawia się też zdjęcia nie ich rodziców, tylko kradzione ze stron hodowli - stąd pewnie część szczeniaków po championach, ale bez rodowodu :p Dlatego zawsze śmieszy mnie naiwne przekonanie, że ze szczeniaka wyrośnie piękny pies, bo tatusia się widziało na zdjęciu... Jako zdjęcie ojca szczeniąt można wstawić dowolne znajdujące się w internecie, nie wiem czemu ludzie uważają to za gwarancję czegokolwiek. Quote
...::Basia::... Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Wogle dla mnie to jest idjotyzm wydawać po 500-600 albo nawet i więcej kasy na psy bez papierków:shake: bo jak ktoś nie chce z metryka bo szkoda kasy to nich se weźmie ze schrona za darmo, dorosłego psa albo poczeka dłuzej i pozbiera kasy:cool3: bo to takie kupowanie kota w worku:razz: i zbęde wydawanie kasy jak by ktoś jej miał za dużo:shake: Quote
Connected Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 nawet jeśli uzbieram tyle kasy ze starczy mi na psa z rod. rodzice nie pozwolą mi wydać ponad 1000 na psa. i nie chodzi czy ktoś ma kase czy nie. moi rodzice do rozrzutnych nie należą. szczególnie że tata śrenio za psami przepada.. i mówię chyba po raz 100 że to nie moja decyzja, Quote
Connected Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 a jaki jest sens dawać 3000 za zwykłego psa, tylko że rodzice byli championami ?! co mi to daje ? dumna mam być czy co ? ja chce psa do kochania, a nie do chwalenia się. (tylko nie mówcie mi żebym sobie psa ze schroniska wzieła, bo interesuję mnie ta rasa) Quote
Martens Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Ale decyzja o tym, żeby w ogóle brać teraz psa jest jak rozumiem Twoja? :razz: Czy to rodzice koniecznie chcą pieska czy ty? Może po prostu poczekaj do czasu, kiedy będziesz mogła sobie kupić psa jakiego chcesz, ile ci brakuje do 18-stki? Kilka lat? Zleci; przez ten czas możesz zajmować się psami w inny sposób, pogłebiac wiedzę. Z jednej strony nie rozumiem, jak można nie pozwolić dziecku wydać uzbieranych przez nie pieniędzy na jego marzenie (o ile nie są to np. narkotyki), a z drugiej nie rozumiem Ciebie trochę, bo sama sobie zaprzeczasz... Skoro pies to pies, kto to widział wydać 3 000 zł na psa (nie wiem skąd ci się ta kwota wzięła, bo w większości ras nawet rokujące wystawowo szczeniaki aż tyle nie kosztują), to czemu tak strasznie ci zależy na rasie? Przecież pies to pies, sama tak piszesz. Małego, kosmatego kundelka możesz mieć za darmo. Nie wszystkie marzenia muszą się spełniac natychmiast; prawdziwy miłośnik rasy nie przyłoży ręki do jej psucia, co robią osoby rozmnażające psy bezmyślnie, bez papierów; ma szacunek do wielu lat pracy prawdziwych hodowców, dzięki którym ta rasa w ogóle istnieje. Niesprzyjające warunki, nieżyczliwych rodziców można przeczekać i tak zrobi miłośnik - ale jak ktoś ma tylko kaprys, bo ubzdurała mu się rasa, poczekac za trudno, kundelek jest fe - no to przykro mi, ale to jest kaprys, po prostu. Ja od dzieciństwa marzyłam o husky; kilka lat błagałam, zanim rodzice zgodzili się na psa jakiegokolwiek i skakałam pod niebo z radości, że mogę mieć chociaż kundelka, psa w ogóle. Poczekałam sobie prawie 10 lat - i swojego wymarzonego rasowca mam, co prawda rasa mi się zmieniła przez ten czas ;) ale naprawdę, warto było. Quote
Anastazja&Aleksander Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 yorki maja pewna zalete mianowicie włosy, jesli ktoś chce yorka to chce yorka a nie cos podobnego kudlatego z sierścią. Obecnie jest coraz wiecej alergików i może to kieruje kupujacymi, chęc posiadania pieska i bycie przy nim zdrowym bez wysypek. Oczywiście nie każdy tym się kieruje ale nie mozna kazdemu wtykac cos kudlatego ze schroniska, a te propozyjcje widze tu notorycznie i kto z nich skorzystał a kto kupił psa bez rodowodu nic tu nie pisząc aby nie być zlińczowanym. Quote
nane Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Anastazja&Aleksander napisał(a):yorki maja pewna zalete mianowicie włosy, jesli ktoś chce yorka to chce yorka a nie cos podobnego kudlatego z sierścią. Obecnie jest coraz wiecej alergików i może to kieruje kupujacymi, chęc posiadania pieska i bycie przy nim zdrowym bez wysypek. Oczywiście nie każdy tym się kieruje ale nie mozna kazdemu wtykac cos kudlatego ze schroniska, a te propozyjcje widze tu notorycznie i kto z nich skorzystał a kto kupił psa bez rodowodu nic tu nie pisząc aby nie być zlińczowanym. wszystko ładnie pięknie tylko jeżeli kupujesz psa bez rodowodu to skąd masz pewność, że rodzice są rzeczywiście tacy jak podani w ogłoszeniu? Chyba tylko badania DNA w tym wypadku byłyby miarodajne .... Ludzie teraz są cwani, często gdy urodzi im się pies podobny do szczeniaczka yorka od razu piszą, że to jest YORK !!! Jeżeli ktoś ma alergię to musi pojeździć po hodowlach, pobyć i zobaczyć czy nie ma uczulenia na psy z tej hodowli, znam przypadek gdzie rodzice chcieli kupić pieska z włosem pojechali z dzieckiem (posiadającym alergię na sierść) do jednej hodowli gdzie były tylko i wyłącznie psy tej rasy i dziecko miało alergię :o objeździli kilka hodowli zanim znaleźli tą w której psy nie uczulały dziecka Decyzja o psie powinna być przede wszystkim PRZEMYŚLANA w końcu będziemy z tym psem kilkanaście lat a co jeżeli okaże się, że wyrośnie z niego pies podobny do Yorka ? do kogo wtedy będziemy mieć pretensje? właśnie wtedy najczęściej takie psy kolejne lata spędzają w schronisku bo nie zaspokoiły w pewnym sensie ambicji właściciela Nikt nikomu nie karze kupować przyszłego Interchampiona za 3000zł tylko dla siebie dlatego dla mnie ten argument jest śmieszny wiadomo przecież, że w każdej hodowli rodzą się różne szczeniaki - wybitne i "zwykłe" oraz takie z wadami które dyskwalifikują je z wystaw a co za tym idzie mamy do wyboru szczenięta w różnych cenach ;) Quote
Recommended Posts