pa-ttti Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 ciekawe czy mają nalepki z napisem SALE Takich "promocji" psów już widziałam kilka. weekendowa promocja, czyli po weekendzie ceny wróci do poprzedniej? wyprzedają stary towar żeby zrobić na półkach (w klatkach) miejsce na nowy?? masakra. Quote
kiniaaa Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 Yorkomanka napisał(a):czarne yorki 1725492162 Matka czarny terier, ojciec york -> powstaje nowa rasa "czarny york" :evil_lol::roll: Quote
kiniaaa Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 1769579307 YORK NAJMNIEJSZA MINI MINNNNI CALINECZKA!! - 2 000,00 zł "...NA KOLANKA LUB DO TOREBECZKI..." bez rodowodu oczywiście, a drożej niż za rodowodowego :-? Quote
pa-ttti Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Litterka napisał(a):MINI MINNNNI Bleee:( serio? moim zdaniem jest uroczy:) Quote
Litterka Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Piesek może i jest uroczy, ale tytuł aukcji jest obrzydliwie słitaśny, zaraz pieska kupi jakaś głupia pani plastik-różowastik i będzie... Facet chętnie powtórzy krycie, skoro takie maleństwo ładnie zeszło... Kołowrót się napędzi, niech żyją pseudohodowle... :aangry: Quote
pa-ttti Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Litterka napisał(a):Piesek może i jest uroczy, ale tytuł aukcji jest obrzydliwie słitaśny, zaraz pieska kupi jakaś głupia pani plastik-różowastik i będzie... Facet chętnie powtórzy krycie, skoro takie maleństwo ładnie zeszło... Kołowrót się napędzi, niech żyją pseudohodowle... :aangry: ehh... tak to działa właśnie. na szczęście dla psów, nowa ustawa o ochronie zwierząt zakazuje rozmnażania psów w celach handlowych osobom, które nie są jako hodowcy zarejestrowani w odpowiednich organizacjach:multi::multi: Quote
KarinaK83 Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 No tak tylko jak to będzie egzekwowane w rzeczywistości???:roll: Quote
kiniaaa Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 KarinaK83 napisał(a):No tak tylko jak to będzie egzekwowane w rzeczywistości???:roll: Też jestem ciekawa. W końcu jak to się mówi, przepisy są po to by je łamać, zawsze istnieje sposób by je obejść. No i tez ciekawą kwestią jest wysokość kar za rozmnażanie w ph, jeśli będą to kwoty rzędu 500-1000zł to wiadomo, że pseudohodowca jednak zaryzykuje i sprzeda miot, bo i tak będzie na plusie. Quote
KarinaK83 Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 No właśnie a poza tym jak to będzie kontrolowane? Ktoś będzie dzwonił po ogłoszeniach i podawał się za kupującego, przychodził i dawał mandat??? I niby kto będzie to nadzorował? Policja? Ustawa fajna, ale obawiam się, że w większości nie do wyegzekwowania. Quote
zmorcia Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 Może nie yorki, ale szkoda 1,5 tyg szczeniaki na aukcji ;/;/;/ aukcja nr 1784270526 Quote
Litterka Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 To, że facet wystawił ogłoszenie, jeszcze nie świadczy, że sprzeda szczeniorki od ręki, może tylko zbiera zamówienia. A co powiesz o zapowiedziach miotów w takim razie? To też niehumanitarne? Dla mnie tutaj jest ta sama zasada. Quote
Liszka Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 Litterka napisał(a):To, że facet wystawił ogłoszenie, jeszcze nie świadczy, że sprzeda szczeniorki od ręki, może tylko zbiera zamówienia. A co powiesz o zapowiedziach miotów w takim razie? To też niehumanitarne? Dla mnie tutaj jest ta sama zasada. Tyż prowda ;) , ale skoro na innej aukcji sprzedaje niespełna roczną suczkę po szczeniakach, to licho go tam wie...:mad: Ale najbardziej rozbawił mnie tekst "Witam mam na sprzedanie śliczne suczkę czystej rasy Pekińczyk , odrobaczona. Suczka po pierwszych szczeniakach nie ma jeszcze roku więc może być jako reproduktor." :evil_lol: EDT....Tekst na aukcji został już zmieniony. Chyba ktoś nas obserwuje :evil_lol: Quote
pa-ttti Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 o jaaaa, to jakiś super-pies musi być. Suka i reproduktor w jednym! Quote
kiniaaa Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 Litterka napisał(a):To, że facet wystawił ogłoszenie, jeszcze nie świadczy, że sprzeda szczeniorki od ręki, może tylko zbiera zamówienia. A co powiesz o zapowiedziach miotów w takim razie? To też niehumanitarne? Dla mnie tutaj jest ta sama zasada. Też mi się tak wydaje, że facet naprzód po prostu szuka kupców, co by się szybciej szczeniaków pozbyć. Zwróciliście uwagę, gdzie te psy przebywają?! Na jakimś sianie :crazyeye: Quote
Martens Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 [quote name='kiniaaa'] Zwróciliście uwagę, gdzie te psy przebywają?! Na jakimś sianie :crazyeye: Doprawdy potworne :-o Sorry, musiałam, ale kojarzy mi się to z mądrymi paniusiami, które pchają psu do budy kocyki, bo słoma jest be. Tylko słoma super schnie, nie gromadzi pasożytów, trzyma ciepło, a na kocu pies śpi po pierwszym deszczu na mokrej szmacie. Zgadnij dlaczego tam jest słoma (tak, słoma, nie "jakieś siano"...). Quote
kiniaaa Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 [quote name='Martens']Doprawdy potworne :-o Sorry, musiałam, ale kojarzy mi się to z mądrymi paniusiami, które pchają psu do budy kocyki, bo słoma jest be. Tylko słoma super schnie, nie gromadzi pasożytów, trzyma ciepło, a na kocu pies śpi po pierwszym deszczu na mokrej szmacie. Zgadnij dlaczego tam jest słoma (tak, słoma, nie "jakieś siano"...). Martens, chodzi mi ogólnie o trzymanie takich szczeniaków w piwnicach czy bóg wie co... Bo to wygląda na jakąś przybudówkę, piwnicę czy nawet zwykły beton. Dla mnie to nie są należyte warunki, jakie należy zapewnić zwierzętom. Jak byłam dzieckiem moi rodzice kupili psa z takiego miejsca - mówię stanowcze NIE pseudo... W normalnej hodowli nie widziałam psa na słomie, czy w ogóle poza domem. A z paniusią nie trafiłaś :eviltong: Quote
Martens Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 Ale nie napisałaś o warunkach, tylko o słomie, bo poza nią tak naprawdę guzik widać. Jedyne co można człowiekowi zarzucić po samym ogłoszeniu to rozmnażanie psów bez papierów. Jeśli ktoś nie ma czasu siedzieć na szczeniakami cały dzień, lepiej jak są na słomie niż na oszczanym mokrym kocu. Słoma jest najlepszą możliwą wyściółką budy. No ale niektórzy strasznie ją demonizują, szczególnie Ci co nawet od siana niej nie odróżniają ;) Tyle jest ogłoszeń, gdzie psy są w widocznych na zdjęciach potwornych warunkach - a czasem mam wrażenie, że niektórzy na siłę doszukują się już i w normalnych ogłoszeniach okropności, a jak nie można się doszukać, to sobie dopowiedzą, i nie mówię tu tylko o tej jednej aukcji. Quote
kiniaaa Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 Widać beton, a zresztą tak na chłopski rozum kto trzyma słomę w domu? Więc można domyślić się, że szczeniaki nie są w domu. No ale masz rację, zdarzają się i gorsze warunki, więc nie ma nic do zarzucenia :shake: Quote
bluerat Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 Jeżeli facet wystawia na sprzedaż 1,5 tyg szczeniaki pisząc " Możliwość zakończenia aukcji przed czasem. Tel... Cena za jeden . " a na sąsiedniej aukcji wystawia niespełna roczną sukę po szczeniakach, to dla mnie jest to oferta natychmiastowej sprzedaży. To że suka przy pierwszej cieczce zaszła w ciążę, to że będąc pekińczykiem = pieskiem kanapowym dla mnie - jest trzymana ze szczeniakami na słomie a z boku widać betonową gołą ścianę jak w piwnicy lub stodole plus na zdjęciu na aukcji z matką widoczna taczka, oznacza dla mnie że jest to bezmyślne rozmnożenie, może nawet niedopilnowanie, i bezmyślna sprzedaż za małych szczeniaków. Quote
LadyS Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 Jestem ciekawa, ile osób z tych, które tak głośno krzyczą, napisało do osoby zamieszczającej ogłoszenie i do allegro o naruszeniu zasad? Quote
pa-ttti Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 bluerat napisał(a):na zdjęciu na aukcji z matką widoczna taczka, u mnie na podwórku też jest taczka....czasem wychodzi na zdjęciach z psami...jestem złym hodowcą...;( a tak serio... mi to ogłoszenie wygląda tak, że szczenięta są do zabrania choćby i od zaraz. Poza tym ciekawa jestem jaka jest cena za te "rasowe" psy... Quote
Martens Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 ladySwallow napisał(a):Jestem ciekawa, ile osób z tych, które tak głośno krzyczą, napisało do osoby zamieszczającej ogłoszenie i do allegro o naruszeniu zasad? No patrz jaka cisza :diabloti: Quote
Recommended Posts