Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ruda, gratulacje! :multi: Będzie mała Ruda, czy mały Rudy? :cool3:

Co do trenowania IPO z dysplastykiem, to Axusia dobrze napisała. Ten sport dośc mocno obciąza tylne łapy, dlatego zanim zaczniesz trening, poradź się dobrego weterynarza. To, że pies z dysplazją nie ma objawów w mlodości nie znaczy, że zbytnie obciążanie chorych stawów nie odbije sie w starszym wieku.

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Asher jeszcze nie wiem co to za rude bedzie.Jeszcze za wcześnie:razz:Ale rude na pewno ,bo rudy ojciec,ruda matka...lalala:evil_lol:
Co do IPO to tak sobie gdybałam.Rzecywiście to duże obciążenie wiec tymbardziej nie bede ryzykowac z przypadkowym pozorantem.
Pozostaniemy na plastikowym żywocie:evil_lol:Bedziemy tłuc posłuszeństwo,troche sladów,bedziemy łazic po lesie,grilować na działce i pływać w jeziorku juz niedługo.I tez bedzie fajnie:p
A narazie musze znaleźć jakis stary wózek i połazic po osiedlu,złomu troche pozbierac(zawsze to pare groszy:evil_lol:) i nauczyc psa chodzenia przy wózku:evil_lol:

Posted

14ruda napisał(a):
A narazie musze znaleźć jakis stary wózek i połazic po osiedlu

Pliiiz, wsadź do wózka lalkę, albo misia i niech ktoś z ukrycia nagrywa reakcję ludzi :roflt: :evil_lol:

Posted

asher napisał(a):
Pliiiz, wsadź do wózka lalkę, albo misia i niech ktoś z ukrycia nagrywa reakcję ludzi :roflt: :evil_lol:

Moim zdaniem, wozek wypelniony zlomem bedzie o wiele bardziej atrakcyjny :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

saJo napisał(a):
Moim zdaniem, wozek wypelniony zlomem bedzie o wiele bardziej atrakcyjny :evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Eeeee tam, to żadne dziwo. A babeczka z misiem w wózku i psem, któremu każe tego misia niańczyć to dopiero widok :evil_lol:

Posted

[quote name='14ruda']Tiaaaaa....:evil_lol:Aicha przynies dzidzie!:evil_lol:
No to nie masz wyjścia, muszą być bliźniaki. Bo jak ci Aicha zacznie z jedną dzidzią radośnie kicać dookoła, to musisz mieć drugą na wymianę :eviltong::evil_lol:

-----
To oczywiście ŻART, nie chęć dokopania ;)

Posted

14ruda napisał(a):
A czy pies z dysplazją a przewodnik w ciąży mogą trenować IPO?:cool1:

Niektóre dobki zaczynają IPO z D, a później dochodzą do mistrzostw świata i już maja B:cool3: wniosek? Najlepsze dla dobków jest IPO:multi: leczy nawet dysplazję:lol:

Posted

ara napisał(a):
Niektóre dobki zaczynają IPO z D, a później dochodzą do mistrzostw świata i już maja B:cool3: wniosek? Najlepsze dla dobków jest IPO:multi: leczy nawet dysplazję:lol:
:evil_lol::evil_lol::evil_lol:no i ci dowialo na treningu:evil_lol:...uwazaj bo za takie zdanie mozna zostac wdeptanym w podloze
:diabloti:.
ps.ale szczerze mowiac to niezle sie lejemy z tego wsyzstkiego na placu i to jest najwazniejsze.:evil_lol:totalna polewka i teksty kultowe:evil_lol:.

Posted

A nam się w forum wplątał jakiś ptyś, co to z szacunku dla darów św.Huberta lata po lasach i poluje na zwierzęta- okazując w ten spoóśb wielki szacunek owym darom...:cool3: no i zastanawia sie czy wilczak byłby dobrym psem do kultywowania prastarych tradycji polowania z psem... może Wy znajdziecie jakies wyjście? I podpowiecie co jest najlepsze dla wilczaka? :lol:

( IPO chyba odpada w przedbiegach :p)

Posted

Gaga no takie pytania zadajesz jakbyś nie miała wilczaka - ja mam o dużo krócej a już wiem... Dla wilczaka żadne tam sporty zręcznościowe, obronne czy jeszcze jakieś. Co Ty myślisz, że ONka masz? Taaa... chciałabyś...;) Dla wilczaka - tylko wolność... Ucałować i puścić do lasu z nadzieją, że ów myśliwy nie odstrzeli...

Posted

AnetaW napisał(a):
;) Dla wilczaka - tylko wolność... Ucałować i puścić do lasu z nadzieją, że ów myśliwy nie odstrzeli...

Tiaaa a dla właściciela- najlepszy jest trening w szybkim dawaniu buziaka, aby zdążył zanim bury pójdzie w las? :D

Monia... zgadzam sie na IPo pod warunkiem dostarczenia wielu, jednorazowych pozorantów :p

Posted

gaga-robisz wiekszosc bo dwa dzialy ipo i slad uzytkowy i zaczelas szukanie ludzia wilczakiem:cool3::evil_lol:.
myslem ze najlepszym byloby dla ksieciunia ostaiwenie go w romanycznym miejscu z bu.dla bu bylby w stanie taszczyc jej pozorantow bo bubel uwielbia poozorantow:evil_lol:.za rekaw da sie oskalpowac.:lol:.porozmawiaj z ksieciuniem .tylko kwestie z bu poruszaj na sladach nie na treningu posluszenstwa:cool3::diabloti:.

Posted

[quote name='ayshe']:evil_lol::evil_lol::evil_lol:no i ci dowialo na treningu:evil_lol:

Bardzo się wczoraj starałaś, żeby dowiało:evil_lol:

[quote name='ayshe']...uwazaj bo za takie zdanie mozna zostac wdeptanym w podloze
:diabloti:.

Iiii tam:evil_lol: moja ipowska suka, z której w pocie czoła wydobywasz dżemiącą w niej agresję...:diabloti: na pewno mnie obroni:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

[quote name='ayshe'] ps.ale szczerze mowiac to niezle sie lejemy z tego wsyzstkiego na placu i to jest najwazniejsze.:evil_lol:totalna polewka i teksty kultowe:evil_lol:.

Oj tak:loveu::loveu::loveu:

[quote name='Gaga']I podpowiecie co jest najlepsze dla wilczaka? :lol:

( IPO chyba odpada w przedbiegach :p)

A co to za goopoty???:crazyeye::crazyeye::crazyeye::lmaa:

[quote name='monisieczka']wiesz ty chyba jakas dziwna jestes.....pewnie że IPO

Zgadzam się z Monisieczką:klacz: Dla wilczaka najlepsze jest... IPO:ylsuper:

Posted

ayshe napisał(a):
gaga-robisz wiekszosc bo dwa dzialy ipo i slad uzytkowy i zaczelas szukanie ludzia wilczakiem:cool3::evil_lol:.
myslem ze najlepszym byloby dla ksieciunia ostaiwenie go w romanycznym miejscu z bu.dla bu bylby w stanie taszczyc jej pozorantow bo bubel uwielbia poozorantow:evil_lol:.za rekaw da sie oskalpowac.:lol:.porozmawiaj z ksieciuniem .tylko kwestie z bu poruszaj na sladach nie na treningu posluszenstwa:cool3::diabloti:.

Tyyy niezle ;) wynonanie zadania1- odszukanie ludzia, wykonanie zadania 2 - zaaportowanie a reszta to sila wdziecznosci Bu :D

Posted

SaJo, obejrzałam film :multi:
Robi wrażenie :shock:
(a ten pierwszy pozorant mniam mniam, przyyystojny :loveu::evil_lol:)

Zastanawia mnie jedna rzecz. Kiedyś oglądałam film z KNPV, którego fragmenty są i tutaj. Widac, że po oddaniu strzału za siebie pozorant przestaje biec i zwalnia do kroczku spacerowego. Wie ktoś może czemu? Czy to własnie o ewentualne kontuzje psa i pozoranta chodzi?

Posted

Gaga napisał(a):
Tyyy niezle ;) wynonanie zadania1- odszukanie ludzia, wykonanie zadania 2 - zaaportowanie a reszta to sila wdziecznosci Bu :D

biednialek rozdzielony od ukochanej-romeo i julia normalnie...dramat na miare szekspira:evil_lol:

Posted

Próbowałam dzisiaj ułożyć Sabinie coś na kształt śladu użytkowego. Wydeptałam krótki, na kilkanaście kroków, na końcu połozylam swoją rękawiczkę i pod nią ulubioną kaczkę gumową Słoninki. Żadnych smakoli na śladzie. Odczekałam kwadrans, bo dłużej nie wytrzymałam, myślałam, że zamarznę :nerwy:
No i w ogóle psicy nie poszło :shake: Górnym wiatrem nawet nie próbowała węszyć, kręciła się w kółko i wyraźnie szukała smakoli na ziemi.
Nie wiem, może za duży wiatr jednak był, jak na początek, mimo, że bylismy na łączce w lesie, to jednak wiało dośc mocno. Może nie powinnam układać jej swojego śladu, tylko obcy? No i chyba hasło powinnam zmienić, bo widać "szukaj" kojarzy się jej jednoznacznie.
Jakieś sugestie? :modla:

Posted

ukladaj z wiatrem ,
nie ma roznicy swoj czy obcy,
na poczatek ze smakolami ,
potem coraz rzadziej ,no co ty, dobrze ze szuka dolem :p
komenda do tropienia inna niz do szukania (rewirowania)

Posted

[quote name='dorplant']ukladaj z wiatrem
Ułożyłam pod wiatr :oops::oops::oops: Jakoś tak wydało mi się to logiczniejsze :oops::lol:

no co ty, dobrze ze szuka dolem :p

No ja wiem, że dobrze, chodziło mi o to, że ona chyba w ogóle nie próbowała łapać zapachu, tylko smaków szukała, bo hasło "szukaj" kojarzy się jej własnie ze smaczkami na ziemi :mad: Ale nawet jeśli, to śald ze smaczkami tłuczemy juz tak długo, że króciutki bez smaczków powinna zrobić śpiewająco. Tłuczek jeden :mad:
Możliwe, że po prostu z powodu tego wiatru nie czuła mojego zapachu? :hmmmm:

A z te smaczki na śladzie to jak kłaść? Jakoś inaczej, niż w IPOwskim śladzie (tzn. w odcisk stopy)?
Bo jak tak samo, to czym właściwie różni się ślad ipowski od użytkowego? Sorki za laickie pytanie :oops:

ps. dzięki za pomoc :)

Posted

wrocmy do poczatku bo ja juz nie rozumiem......
suczka chodzi po smaczkach dobrze????
jesli tak to tylko zmniejszaj ich ilosc co trzecia piata stopke .
moja IPO-wska suczka wogole nie potrzebuje smaczkow ,ja je potrzebuje zebym dokladnie wiedziala czy dobrze idzie ,na 1800 krokow klade ok. 10 smaczkow :p
slad IPO-wski ,tu pies ma isc dlkoadnie po odcisku stopy kazde odchylenie jest karane .
w uzytkowym ma isc po zapachu ktory rozklada sie w zaleznosci od wiatru wilg podloza itd..... moze isc np. 1m w bok od sciezki sladu przy bocznym wietrze.
a dlatego radze zeby z wiatrem bo nie zwiewa jej zapachu pod wiatr pies idzie zygzakiem a z wiatrem dokladnie na sciezce. i nie czuje wczesniej smaczkow .
na poczatek trzeba ulatwiac

Posted

dorplant napisał(a):
wrocmy do poczatku bo ja juz nie rozumiem......
suczka chodzi po smaczkach dobrze????
jesli tak to tylko zmniejszaj ich ilosc co trzecia piata stopke .
moja IPO-wska suczka wogole nie potrzebuje smaczkow ,ja je potrzebuje zebym dokladnie wiedziala czy dobrze idzie ,na 1800 krokow klade ok. 10 smaczkow :p
slad IPO-wski ,tu pies ma isc dlkoadnie po odcisku stopy kazde odchylenie jest karane .
w uzytkowym ma isc po zapachu ktory rozklada sie w zaleznosci od wiatru wilg podloza itd..... moze isc np. 1m w bok od sciezki sladu przy bocznym wietrze.
a dlatego radze zeby z wiatrem bo nie zwiewa jej zapachu pod wiatr pies idzie zygzakiem a z wiatrem dokladnie na sciezce. i nie czuje wczesniej smaczkow .
na poczatek trzeba ulatwiac

Trudno mi powiedzieć, czy dobrze chodzi po smaczkach. Wkładam smakołyki w ok. co piąty odcisk, albo i rzadziej i jakoś idzie.
Ale robimy tylko krótkie odcinki, bo nie zostawię psów bez opieki, żeby kilometrowy ślad ułozyć :shake:

Tylko właśnie chciałabym spróbować śladu użytkowego, a nie IPOwskiego. Uzytkowy chyba ćwiczy się bez smaczków?
Wydaje się ciekawszy, niż ipowski, no i naturalniejszy. Ale i trudniejszy z tego co piszesz, bo musiałabym wiedzieć jak się zachowuje zapach na jakim podłożu itd.
Może już nie mieszać? Skoro kiedyś zaczęłyśmy IPOwski, to może niech tak już zostanie?

A z tym kierunkiem wiatru to chyba miałam zaćmienie :splat: Teraz, jak napisałaś co i jak, to wydaje się takie oczywiste :oops::lol: