marmara_19 Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 [quote name='marmara_19']http://www.wrzuta.pl/film/ilTR4Kxrez/jak_nie_cwiczyc sam tytul mowi za siebie.. a raczej za to co widac:oops: wiem wiem, nie zawsze poprawialam, nagradzalam za krzywe lazenie przy nodze itp itd;p prosze nie krzyczec;p Ayshe;p chyba przegapilas;p wiem ,ze zle bardzo zle... ;p i totalne wyglupy... ale prosze o kopa w tylek noo;p Quote
Axusia Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 marmara_19 napisał(a):Ayshe;p chyba przegapilas;p wiem ,ze zle bardzo zle... ;p i totalne wyglupy... ale prosze o kopa w tylek noo;p Po takim opisie spodziewałam się czegoś duzo gorszego, jednak zaskoczyło mnie to co zobaczyłam. Zaskoczyło pozytywnie oczywiście. Bardzo dobrze wam idzie ! :loveu: Quote
marmara_19 Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 hehe ale my sie wyglupiamy:( robimy z siebie blaznow.. ja zadneog planu nie mam hehe i ostatnio cek zaczal mi krzywo lazic.. z mojej winy rzecz jasna;/ albo nei zawsze go poprawiam co widac na filmiku;/ ehhh za glupia ejstem do tego psa;p Quote
ayshe Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 marmara-zajrze ..slowo tylko juz padam na pyski...dopiero wrocilam a wyszlam rano.:lol:.bo znowu cos napisze skrotowo....rzecyzwiscie przegapilam:oops:.daj mi czas do jutra..juto mamy tylko do 15 trening to sie szybciej zregeneruje:evil_lol: Quote
marmara_19 Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 hehehe ok;p moze keidys kogos wyciagne na dwor coby dluzszy i naprawde porzadny filmik nakrecic.. zbey bylo widac jak "pracujemy" a nie jak sie wyglupiamy... tutaj sa jeszcze 2 krociutkie z glupotek tesh...;p spacerkowe zabawowe kiepsko widac;/ wina operatora tj sniegu, na ktorym lezal aparat;p ehh chyba jak ejstesmy sami i sie bawimy loozno to nam lepiej wychdozi;p Quote
ayshe Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 marmara: nie dosuwaj reka zadu psa do nogi-masz linke,cokowliek na psie-rob korekte normalnie.dotykanie psa i dosuwanie nie spowoduje ze pies zalapie koniecznosc siadu przy nodze rowno.raczej spowoduje to tylko tyle ze nauczysz psa ze mozna przylazic byle jak a ty go posadzisz reka.nie czyste uwarunkowanie.mozna oczywiscie pomoc sobie naprowadzajac psa.to zalezy od psa.motywacji,czyli jakosci popedu na ktorym motywujesz psa. masz prawa reke martwa.tj jelsi juz przerobilas z psem skupianie-kontakt-uwazne rownanie to pilnuj sie zeby pies nei patrzyl na ta reke.zeby ona nie byla stymulatorem ,elementem uwarunkowania kontaktu na rownaj.to neipotrzebny gest. ladne szybkie waruj ale niepelne.psy sa baardzo scheamatyczne a tu masz mocny capping lupu[waruj i pies wie ze wyrzucisz pilke za to].czyli pilnuj precyzji-zmieniaj rowniez schemat i sekwencje danego schematu .inaczej pies bedzie wyprzedzal woje zachowanie bo uczysz nei punktowej komendy i precyzyjnej-dynamicznej reakcjji na nia tylko calosci zachowania. machanie pilka nie ma celu.celem jest obseerwacja ciebie i uwazne waruj.kazde dzialanie na treningu musi miec cel.dzialanei bezcelowe jest nieprzewidywalne w skutkach wiec potencjalnie szkodliwe. jesli chcesz machnac pilka na noga to najpierw powiedz noga .dodatkowy gest niepotrzebny.tak sie naprowadza szczeniaki:lol:.chodzi o to zeby p[ies reagowal na w miare pusta komende wokalna.bez dodatkowych zasmiecen-uwarunkowan na gesty . zatrzymujesz psa przy nodze pilka.pies w zwiazku z tym nie jest nauczoiny bezwzglednosci wykonczenia komendy noga.bo albo go sadzasz reka albo blokujesz pilka.ja bym wsadzila se pilke pod pache i skoro pies juz wie co to noga nagradzala prawidlowe wykonanie.korygujac zle.trzeba psu powiedziec dokladnie o co chodzi.pies nie uczy sie jak czlowiek. opisywalam pierwszy film.ogolnie-jest lepiej niz kiedys tam na jakims filmie.tylko ze musisz sie pilnowac.im jest lepiej tym wiecej trzeba od siebie wymagac.inaczej w pewnym momencie staniecie i koniec.teraz coraz bardizje musisz kontrolowac siebie,nie tylko psa. Quote
marmara_19 Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 wczoraj sie kontrolowalam.. a pilka machalam i ja tak trzymalam zeby pzoniej wyrzucic;/ i zbey w razie czego mu nia przed nosem pomachac bo alzly jakies psy.... wczoraj machalam rekami jakbym normalnie chdozila bo pilke mialam przywiazana;p albo schwoana w ogole i peis mial kontakt.. a nagroda bylam ja nie pilka;p ale tlyko pare komend.. komendy tez zmienialam, nie robilam "schemaciku", no wlasnie wiem,... z tym waruj jak odchdoze, ze sie podnosi-MOJA WINA! hmm sam prosto tez siada.... wczoraj jzu go nie poprawialam;p hmm ale powiedz mi jak poprawic sam tylek psa jak przodem sie przyklei a tylem odstaje czasami?bo jest tak nakrecony ,ze robi zeby robic na juuuz.. i dostac ta pilke;/ ehh teraz moge cwiczyc wlasnie taaakie rzeczy jak na filmiku.. bo kontakt z psem i ogolnie zainteresowanie mna a nie otoczeniem ejst o duuzo lepsze niz keidys;p tak wiec peis moze isc przy nodze (ale ejszzce machajac mu pilka) gdy z naprzeciwka idzie inny pies:D-co kiedys nie bylo wykonalne bez smyczy i szarpania;/ co do ogolnych gestow.. wiem wiem.... ajj ale wlasnie hmm mialam 1.30 min aby cos pokazac i tak hmm bawilam sie tlyko;/ a wczoraj bardziej ciwczylam.. i sie naprawde pilnuje zbey lapami nie machac przy zmianie komend.. ale etz czasmai cwicze bez uzywania glosu;/ czy przy zmianach pozycji moge miec inna tonacje glosu?? pocwicze jeszcze troche nad soba;p i sproboje jakis dluzszy i bardziej "obrazowy" filmik nakrecic z tego co robimy.. tak czy siak dzieki za kopa w tylek;p bo czasami naprawde przeginam z tym machaniem;/ co do pilki pod pacha.. pod lewa miec nie moge.. peis odstaje zeby ja widziec.. pod broda.. ok, pod prawa pacha ok, w kapturze ok.. schowana miedzy plecami a plecakiem ok.. schowana w saszetce jak wczoraj tez ok.. no i co najwazniejsze... wczoraj jak cwiczylismy bylo fajne przynoszenie pilki do mnie a nie wpadanie z nia w pysku na mala alfe, ktora w jakiejs norze dziury kopala;p oddawanie pilki na "daj" a dopiero potem dziki skok do pilki i szarpanie... no i pies nie tylko ze mna lapie kontakt wzrokowy:D w pt na spacerze kolezanka wziela patyczka.. i warowala psa lub siadala;p i sie wystraszyla i mi sie skarzy,ze on ja zaraz zje bo jej sie w oczy patrzy a nie na patyczka;p i sie pochwale:D ale troche etz pomarudze.. bylismy na WOSPie.. pies w kagancu.. wpuscili nas pod scene.. w tlumie moj glupol kazdego obserwowal.. wachal wrecz jak mial okazje bo liczyl na to, ze znajomych spotkamy... i spotkalismy..;p wszyscy albo cmokali albo glaskali;/ nawet ochrona imprezy podeszla i nic nie mowiac zaczeli mi psa po lbie glaskac.. peis tylko sie min odsunal od nich do mnie i gapil sie w tlum za nasza kumpela , ktora na chwile odeszla..:D Quote
lisica Posted February 4, 2008 Posted February 4, 2008 Po długiej przerwie (najpierw ja się rozchorowałam na nerki a potem kotek mi chorował i umarł:-(),trzeba było Młotkowi,przypomnieć od czego jest piłeczka i spacerki http://pl.youtube.com/watch?v=SAoCemInr-w&feature=RecentlyWatched&page=1&t=t&f=b i chłopiszcze http://pl.youtube.com/watch?v=-cKWwn9wcG8 Quote
marmara_19 Posted February 4, 2008 Posted February 4, 2008 fajnie fajnie:) ale co mi sie rzuca w oczy to "schemat" pies wie, co go bedzie czekalo.... jak ja swojemu robie wlasnie takie "schematy" czy jakies dziwne ruchy rekoma nieswiadomie wprowadzam to on sam wyprzedza komende bo widzi jak ja sie zachowuje;/ moze zmiencie kolejnosc cwiczen, dodajcie cos innego itp... nie boisz sie, ze on sie zauczy, ze jak pancia goni jak mam pilke to jest fajnie??moj sie b. szybko tak zauczyl i to nie przy okazji zabawy ze mna.. co b. trudno jest odkrecic;/ jestem glupol i tak tylko napisalam co mi sie w oczy rzuca;p aaaa moze by pilke pod brode wsadzic?lapami mozna normalnie machac a i pies wyzej leb zadrze do gory itp:D? Quote
lisica Posted February 4, 2008 Posted February 4, 2008 jestem glupol i tak tylko napisalam co mi sie w oczy rzuca;p Ależ przecie o to chodzi:lol:,coby mówić,pisac co jest nie tak. Fakt mam troszkę tendencję do schematów:oops:,ale nad tym pracuje.Generalnie zauważam iż z psa co miał fobię na punkcie pracy z człowiekiem ,robi się fajny psiak do dynamicznego sportu. Quote
marmara_19 Posted February 4, 2008 Posted February 4, 2008 hehe, ale co ja moge mowic jak sama robie takie glupoty, ze szok.. i do tego swiadomie!! cofnij sie wczesniej to zobaczysz sama;p Quote
Nanami Posted February 4, 2008 Posted February 4, 2008 A mi sie rzuciło w oczy brak przeciąganka piłka :evil_lol: Nie wiem, na moja suke to działa o wiele bardziej motywująco, to znaczy staram sie najpierw nagrodzić ją wspólnym przeciąganiem, czasem dam jej wygrać, a dopiero potem ew. wyrzut. A mi sie kłus chłopaka podoba :loveu: Quote
lisica Posted February 4, 2008 Posted February 4, 2008 Sznurek się urwał,i przytroczony jako tako,więc przeciągania niet,ale się poprawię:oops: Quote
lisica Posted February 5, 2008 Posted February 5, 2008 Zeby była jasność to ja mam 164cm wzrostu,a na filmie co widać? http://pl.youtube.com/watch?v=6bf26o0d1kc Quote
anika00 Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Lisica, Twój pies jest piękny... Chciałabym by i moja sunia niedługo tak ładnie ćwiczyła. Mam nadzieję że wystarczy mi cierpliwości, bo jej na pewno :) Quote
saJo Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 http://www.israeldogs.com/videoclips/greatattacks.wmv Pokazuje jak wazna jest praca pozoranta i dlaczego DOBRY pozorant to podstawa w pracy z psami (szczegolnie szybkimi psami). Nie tylko wiedza teoretyczna i praktyczna, ale tez sprawnosc i umiejetnosci przyjecia psa. Quote
ayshe Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 no ale to chyba wiadomo nie?:evil_lol:;) Quote
saJo Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 to znaczy, ze nie moza zamiescic ciekawego filmu?:eviltong:;) Poza tym, jest to sprawa oczywista nie dla kazdego. Quote
asher Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 Kurdę, nie obejrzę tego filmu. Komp się zbuntował i jak próbuje odtworzyć jakikolwiek film to się przegrzewa i wyłącza :angryy: Mam pytanie śladowe, ile odczekać po ułożeniu śladu na zmarzniętej suchej nawierzchni? Pies początkujący, na zwykłym podłożu robiłam z Sabiną ślady nie starsze niż jakieś 10-15 minut. To na zmarzniętym chyba krócej? :hmmmm: Quote
saJo Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 My wypracowujemy slady minimum pol godzinne, aby slup zapachowy po przejsciu czlowieka opadl na ziemie. Oczywiscie zalezy to od wiatru. Oczywiscie to na poczatku, potem lecimy najczesciej slady lezace od godziny do dwoch. Przy zbyt wczesnym wypracowywaniu pies lubi szukac gornym wiatrem, a ja wole zeby szukal dolnym. Chyba ze mowimy o sladzie ipowski, wtedy ma to mniejsze znaczenie, bo pies ma sie interesowac tylko zapachem odciskow na podlozu. Szkoda, filmiki jest bardzo widowiskowy i osobiscie bardzo mi sie podoba (choc budzi kontrowersje). Quote
Axusia Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 Filmik super. :loveu: Troszke się mozna pośmiać ale naprawde SZACUNECZEK :cool3: Quote
asher Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 saJo napisał(a):My wypracowujemy slady minimum pol godzinne, aby slup zapachowy po przejsciu czlowieka opadl na ziemie. Oczywiscie zalezy to od wiatru. Oczywiscie to na poczatku, potem lecimy najczesciej slady lezace od godziny do dwoch. Przy zbyt wczesnym wypracowywaniu pies lubi szukac gornym wiatrem, a ja wole zeby szukal dolnym. Chyba ze mowimy o sladzie ipowski, wtedy ma to mniejsze znaczenie, bo pies ma sie interesowac tylko zapachem odciskow na podlozu. SaJo, ja właściwie nie wiem, jaki ślad "trenujemy" :oops: Chyba IPOwski, bo wkładam smaczki w odciski buta? Tak robiliśmy na zajęciach. A odczekiwaliśmy max 15 minut, o ile pamiętam. Ale ja na ślady chodziłam tylko na samym początku, bo jako niezmotoryzowana nie miałam jak dotelepać się z burkami pod Warszawę. A teraz robię to z Sabiną czysto rekreacyjnie. No bo co innego można robić ze ślepym psem? A już Niuni trochę zaczęło odwalać z braku zajęcia, stare toto i chore, ale trochę temperamenciku jeszcze ma :loveu: Tak sobie myślę, że w jej wydaniu chyba bardziej jest to szukanie smakołyków, niż chodzenie po moim zapachu :hmmmm: Wiem, że na Psim Sporcie jest film instruktażowy dla początkujących śladowiczów, ale co z tego, jak go obejrzeć nie mogę :placz: Ale nawet, jeśli Sabina de facto szuka smakoli, to dobre i to, przynajmniej ma coś do roboty. Bo ileż można dołki kopać :lol: Quote
Axusia Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 Mam do Was pytanie. Co sądzicie o tej szkole na podstawie filmików jakie umieszcili na stronie ?? Oto linki : Trzeba wejść na strone w "kama treningi" a pozniej posłuszenstwo 2004 badz obrona. Szkolenie 'Kama' Quote
Berek Posted February 23, 2008 Posted February 23, 2008 Ja filmów nie moge obejrzeć, ale parę lat temu psy od Kariny prezentowały naprawdę wysoki poziom na zawodach posluszeństwa (to zdarzyło mi się widzieć na żywo). Quote
Recommended Posts