dorplant Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 asher napisał(a):A ja się nie mogę zalogować na tej nowej testowej wersji forum :placz: a dostalas na maila nowe haslo ? Quote
asher Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 dorplant napisał(a):a dostalas na maila nowe haslo ? Nie dostałam, ale już działa moje :) Marmara, nie zamierzam prawić ci kazań. Napiszę tylko, że jeśli ktoś wlezie ci na posesję, dziabnie go pies i złoży skargę to jesteś na straconej pozycji. Ale to nie moja sprawa :) Quote
14ruda Posted November 10, 2007 Posted November 10, 2007 nenemuscha napisał(a):Ruda...aportowanie a zabawa z piłeczka to dwie różne sprawy.. Włąsnie o to mi chodziło.:)Wiem,że aport to praca.;)Czyli przynoszenie piłki jako nagrody nie jest konieczne?Bo my w nagrode przeciagamy sie i szarpiemy piłka(po upolowaniu),potem wymieniamy piłke na druga albo na smakola.czysta zabawa.Ale naogladałam sie psów,które z łupem podbiegaja i oddaja i mysałam,że tak trzeba.A to wystarczy,że ona osiągnie swój cel czyli nagrode w postaci piłki czy tak?;) Człowiek mysli,że duzo wie,a nie wie nic.Dzięki. W ogóle to postaram sie jutro ngrac filmik i wrzucic.jak TZ mi aparat pozyczy od rdziców i pojdzie ze mna na łaczke:) Quote
saJo Posted November 10, 2007 Posted November 10, 2007 14ruda Dla niektorych psow, sama pilka nie jest nagroda, tzn jest, ale najfajniejsza nagroda jest zabawa ta pilka z przeowdnikiem, dlatego przylaza i oddaja pilke, zeby sie dalej bawic....a biedny przewodnik ja wyrzuca, i wyrzuca, i wyrzuca, a upierdliwy pies dalej ja przynosi, i przynosi, i przynosi ;) Quote
14ruda Posted November 10, 2007 Posted November 10, 2007 saJo napisał(a):14ruda Dla niektorych psow, sama pilka nie jest nagroda, tzn jest, ale najfajniejsza nagroda jest zabawa ta pilka z przeowdnikiem, dlatego przylaza i oddaja pilke, zeby sie dalej bawic....a biedny przewodnik ja wyrzuca, i wyrzuca, i wyrzuca, a upierdliwy pies dalej ja przynosi, i przynosi, i przynosi ;) Tinu przynosi jak ja se ide w druga strone i wychodzi,że pilka sama sie nie rusza:)Ale to takie podchodzenie na metr i jakby podawanie piłki do reki,ale z takim dystansem.Staram sie żeby kazde bliskie podejście jej sie opłacało i nie zabieram jej nagrody tylko wymieniam na cos.Tak żeby kojarzyła podejscie z dalszym ciagmiem zabawy.Moze sama dojdzie do wniosku,ze to jej sie bardziej opłaca i nie bedzie juz zwiewac(czy owczarki potrafia dochodzic do wniosku?:) ) Quote
saJo Posted November 10, 2007 Posted November 10, 2007 Pamietaj, zeby wymagac przyniesienia pilki az do Ciebie, dla wielu psow chec zabawy jak i chec posiadaia jest rownie duza, podchodz wtedy takie niezdecydowane, przyniesc, nie przyniesc, czesto przewodnik sie irytuje i sam podchodzi ten krok, dwa do psa. Wiec pies w koncu przestaje donosic pilke, bo po co skoro ktos po pilke przyjdzie. To pies, do ostatniego kroczka ma przyniesc pile. Z czasem powinna donosic lup sama, bez polecenia. Quote
mch Posted November 10, 2007 Posted November 10, 2007 ja z źaba od od początku duzo sie przeciagalismy ,od początku byla pileczka na sznurku , zauczyl sie ze ze po wyrzucie ,chwycie , wraca jak bumerang , czasem wciska na sile ,tycia w reke ,zeby sie juz teraz bawic ,jesli zagapie sie na cos tam na chwile .lubi jak niesiemy ją razem , ja za sznurek on w gębuchi. ruda natomiast wychowywana inaczej , mniej mysle swiadomie za nagrode uwaza samą gonitwe za piłką . gonienie ,,zwierzyny" , byl czas ze po dopadnieciu pilki , po sekundzie ją wypluwala i wracala bez niej , systematycznie powoli wyszlismy z tego . ale to juz nie jest to co z źabą . Quote
14ruda Posted November 10, 2007 Posted November 10, 2007 saJo napisał(a):Pamietaj, zeby wymagac przyniesienia pilki az do Ciebie, dla wielu psow chec zabawy jak i chec posiadaia jest rownie duza, podchodz wtedy takie niezdecydowane, przyniesc, nie przyniesc, czesto przewodnik sie irytuje i sam podchodzi ten krok, dwa do psa. Wiec pies w koncu przestaje donosic pilke, bo po co skoro ktos po pilke przyjdzie. To pies, do ostatniego kroczka ma przyniesc pile. Z czasem powinna donosic lup sama, bez polecenia. czyli ma przyniesc tak zebym sobie tylko wyciagnela reke?A mam stac w miejscu czy moge sobie chodzic(wtedy za mna biegnie).Niestety podchodziłam do niej te 2 kroczki i tera mam(ja to uwiebiem sobie komplikowac zycie).A jak ja zachecac do podejscia oprócz drugiej piłki/smakola,?Co robic kiedy mnie zognoruje? Quote
dorplant Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 widzieliscie to urzadzonko ? moj znajomy przywiozl to ze swiatowki i bedzie szkolil tym szczeniaczka . Mi sie podoba jednak moj piornik od razu by mi to urwal jak nic,bo uwielbia piszczki .:evil_lol: http://www.psysportowe.pl/forum/index.php?page=Thread&postID=17358#post17358 Quote
arrakis Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 Ludziska, jak ktoś ma jakiś pomysł na komendę "biegaj"( chociażby na odejście od przewodnika tych regulaminowych 5 kroków ) to jestem otwarta na propozycje. Chodzi mi o " biegaj " w PT, nie takie spacerowe - wtedy to rącza jest jak gazela. Quote
mimoza Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 arrakis napisał(a):Ludziska, jak ktoś ma jakiś pomysł na komendę "biegaj"( chociażby na odejście od przewodnika tych regulaminowych 5 kroków ) to jestem otwarta na propozycje. Chodzi mi o " biegaj " w PT, nie takie spacerowe - wtedy to rącza jest jak gazela. A może kładź te 5 kroków od siebie nagródkę i mów "biegaj"? Potem nie będzie nagródek, ale ona będzie lecieć sprawdzać? :evil_lol: Quote
arrakis Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 Nie wiem czy da się nabrać:p ,ale spróbować można. Quote
mch Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 lepsza pilka niz smaczek zostawiona ,najpierw idziesz z psem zostawiasz wracasz wysylasz , potem sama , a potem moze sie zauczy , mój źaba sie nie zauczył dodam od razu :evil_lol:, bo on od panci sie nie za bardzo gdzies wybierał . Quote
ayshe Posted November 18, 2007 Posted November 18, 2007 ludzie czy ktos mi moze wytlumaczyc sens komendy biegaj?:roll::evil_lol:.chyba w zadnym regulaminie na swiecie nie ma komendy tego typu.uczymy psa zeby byl skoncentrowany na nas,ucyzmy go nie odbiegania od nas tylko sepienia pracy a tu nagle ...biegaj:evil_lol:.kazdy normalny pies odbiegnei pare krokow i sie zatrzyma i popatrzy:ale tobie to o co choooodzii:cool1:? lepsza bylaby proba uliczna z bh cos mi sie tak wydaje;) niz takie cus.:lol: Quote
arrakis Posted November 18, 2007 Posted November 18, 2007 ayshe napisał(a):kazdy normalny pies odbiegnei pare krokow i sie zatrzyma i popatrzy:ale tobie to o co choooodzii:cool1:? Dokładnie:p. Całe szczęście, że onek to dłuuugie te kroczki robi i osiągnie odpowiednią odległość zanim się zatrzyma:evil_lol:. mch, mimoza - podziałała metoda skojarzona;) :piłkowo - smaczkowa i od wczoraj sunia jest dumną posiadaczką dyplomu z zaliczonego egzaminu PT:multi:. Quote
Basia i V Posted November 18, 2007 Posted November 18, 2007 ayshe napisał(a):ludzie czy ktos mi moze wytlumaczyc sens komendy biegaj?:roll::evil_lol:.chyba w zadnym regulaminie na swiecie nie ma komendy tego typu.uczymy psa zeby byl skoncentrowany na nas,ucyzmy go nie odbiegania od nas tylko sepienia pracy a tu nagle ...biegaj:evil_lol:.kazdy normalny pies odbiegnei pare krokow i sie zatrzyma i popatrzy:ale tobie to o co choooodzii:cool1:? lepsza bylaby proba uliczna z bh cos mi sie tak wydaje;) niz takie cus.:lol: Wyobrazam sobie, ze komenda biegaj ma byc wstepem do naprzod w IPO. I tylko nie wiadomo po co jest na to inna komenda. Gdyby to ode mnie zalezalo, to zamiast "biegaj" wprowadzilabym naprzod, tylko bez zawarowania. Oczywiscie nie mam nic przeciwko probie ulicznej. Quote
shida Posted November 18, 2007 Posted November 18, 2007 Basia i V napisał(a):Wyobrazam sobie, ze komenda biegaj ma byc wstepem do naprzod w IPO. I tylko nie wiadomo po co jest na to inna komenda. Gdyby to ode mnie zalezalo, to zamiast "biegaj" wprowadzilabym naprzod, tylko bez zawarowania. Oczywiscie nie mam nic przeciwko probie ulicznej. tiaaaaa i potem na egzaminie kaza 2 razy robic komende bo pies glupi nie jest - moja skojarzyla jakims cudem komende biegaj i naprzod (sama z siebie) i na egzaminie zrobila numer - nagle wyskoczyla naprzod i oczywiscie musial lezec w tamtym rejonie aport..to co zrobila? poleciala i zawarowala przy nim... wiec kazano mi robic jeszcze raz - fajnie... odwrocilam sie...no niby pusto przede mna... i co ? poleciala prosto i zboczyla lekko w bok bo tam byly choragiewki od trasy... nie musze chyba mowic ze znow przy najblizszej zawarowala... patrzyli sie mnie cieeeekawie - ale nie mogli sie czepnac za bardzo bo pies odbiegl na regulaminowa odleglosc i na zawolanie wrocil... a ze dziiiwnie to zrobil to inna sprawa ;))))) no niestety zauczanie biegaj jako naprzod niesie ze soba troche niebezpieczenstw... :eviltong: Quote
mch Posted November 18, 2007 Posted November 18, 2007 arrakis napisał(a):Dokładnie:p. Całe szczęście, że onek to dłuuugie te kroczki robi i osiągnie odpowiednią odległość zanim się zatrzyma:evil_lol:. mch, mimoza - podziałała metoda skojarzona;) :piłkowo - smaczkowa i od wczoraj sunia jest dumną posiadaczką dyplomu z zaliczonego egzaminu PT:multi:. gratulacje :Cool!: Quote
arrakis Posted November 18, 2007 Posted November 18, 2007 mch napisał(a):gratulacje :Cool!: Dzięki;).Teraz trzeba zacząć odkładać kasę na IPO:p. Quote
AM Posted November 18, 2007 Posted November 18, 2007 Od nas również wielkie gratulacje i życzenia kolejnych sukcesów szkoleniowych :Cool!::ylsuper: Quote
mimoza Posted November 18, 2007 Posted November 18, 2007 arrakis napisał(a):Dokładnie:p. Całe szczęście, że onek to dłuuugie te kroczki robi i osiągnie odpowiednią odległość zanim się zatrzyma:evil_lol:. mch, mimoza - podziałała metoda skojarzona;) :piłkowo - smaczkowa i od wczoraj sunia jest dumną posiadaczką dyplomu z zaliczonego egzaminu PT:multi:. Gratulacje podszyte lekką zazdrością Quote
14ruda Posted November 19, 2007 Posted November 19, 2007 http://allegro.pl/item271847732_tresura_owczarka_niemieckiego_1922.html:cool3: Quote
arrakis Posted November 19, 2007 Posted November 19, 2007 :crazyeye::crazyeye::crazyeye:A skąd toto się tu wzięło? Quote
asher Posted November 20, 2007 Posted November 20, 2007 Arrakis, gratulacje! :klacz: Ayshe, warto "pograć" o tę pozycję z linka Rudej? :cool3: Quote
Recommended Posts