marmara_19 Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 [quote name='ayshe']tez wole precyzje dorabiana z wiekiem.ale moze ldatego ze za duzo "siedze"w pracy z eksterieami i wtedy drive jest na pierwszym miejscu.z przyczyn oczywistych;).jak znam tego psa na filmach to zacyznam baaardzo wczesnie wiec jako glutor na pierwszym filmie juz jest z deczko zaawansowany ze tak powiem co zreszta widac. czyli to co ten 12 tyg.glut robi ma juz za soba8) http://youtube.com/watch?v=_OyJEKRZEGE psa do zawodow oczywiscie orbi sie inaczej ale zawsze warto pamietac o celu.wiec jak nie mamy psa do zawodow to i tak cel jest taki sam:dynamika z precyzja.to kiedy precyzje sie doszlifowuje zalezy od gotowosci psa.ale to oczywiste. ale glucik pieknie ciwczy:D ayshe.. czy moge Cek robic na smaczki i "daszek" z reki do chdozenia przy ndoze chcoiaz do tej pory rbilismy raczej na pilke? wiem, ze nigdy takiego efektu jak ten szczeniol nawet nie soiagniemy.. ale czy moge tak z nim probowac?:> Quote
lisica Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 No to ja wstawię coś humorystycznego:cool3: jest to przygotowanie,ale takie bardziej zabawowe,co się ośmiałam bo to tor dla malutkich psiontków,niestety nie nagrałam jak przez tunel przechodzi bo musiałam argumentacji i popychacza użyć w sensie "kici kici":oops:,nie chciał włazić,ale na "kota" wlazł,a ja wcześniej poświęciwszy się przełaziłam przez tunel chyba ze 4 razy, znaczy tor mam prawie zaliczony,koło mi zostało. Czeka nas przeprawa z kładką po której za diabła nie chce iść,zawsze tak miał,:placz: http://pl.youtube.com/watch?v=4Gg0Q0xvIkE http://pl.youtube.com/watch?v=-OFfEg-ENr4 Quote
ayshe Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 lisica-poprawilas mi humor:lol::lol::lol: marmara-tak jasne ze mozesz.powoli przyzwyczajaj go ze czasem wyleci z buzi nagroda a czasem pilka spod pachy albo na zawieszce do naprzod.zacznij male kroczki do bycia motywatorem dla psa samemu.nie iwadomo skad spadnie a i odlozone wisi tez. nie kladz motywatora na ziemi bo pies musi po nagrode biec pewny. kontakt z toba,bieg po motywator-nagradzasz psa nei zawsze motywatorem skamuflowanym gdzies tam ale tezi odlozonym ale pies musi wiedizec gdzie to lezy inaczej bvedzie szukal i nagroda bedzie za szukanie i diupa ze skapowania ze nagradzasz go za kontakt z toba. nanami-co do filmu 1.pies usiadl krzywo,daleko zostaiwlas ja bez korekty.ona nie moze tak robic poczatku pracy-od razu niechlujnie. 2.wolne zmiany.podizelje na pojedyncze,nie iwem czy masz kogos kumatego kto moglby popracowac jako pomocnik z linka na brzuchu[pies z linka nie pomocnik]wiec cie niep olecam-ktos musi po prostu byc kumaty bo inaczej bedzie diupa.rob pojedyncze zmiany i nagroda za psa wyrzucona[niep odchodizsz do psa].nie zadowalaj sie wolnymi bez skupienia komendami.niech ona robi jedno przejscie a porzadnie.potem za tkaie poblazanie sobie dluuuugo sie placi;) 3sznurek od pilki ja rozprasza .albo go skroc albo tryzmaj w ...buzi.znowu niepotrzebnie tak dlugo i tak nudno.pies jest zainteresowany sznurkiem,potem nie iwem czym..elfami?:evil_lol:podpieraj,wyluskaj kontakt i dynamike na tym kontakcie zamiast czekac kiedy zlapie kontakt utrzymuj motywatorem i wyrzucaj bez dzwiekow trakcie.ona nie ma iwedizec kiedy to sie wypsknie.wyrzucaj za kontakt z toba a nie z motywatorem nakrecanei drive'a czyli zabawa najbardizje porzadana. 4.zla korekta na siad.korekta czysto do gory a piespo korekcie sie odstawil-poco nachylasz glowe w jej strone-"odpychasz "ja.raczej bardziej sie wyprostuj na korekcie.pies chyba niek uma gdzie ma w usmie siedizec.:p 5.dalej tak samo-:cool1:.zle siady,zrywany kontakt-nie wolno psu pracowac jak chce.to jak pies ma pracowac zalezy od ciebie.czesciej nagradzaj,zmieniaj tempo,odpusc sobie w tyl zwrot i zacznij robic nawroty.pies musi zalapac o co chodzi z tym siadaniem bo ona nie kuma. zostaje na nawrocie w lewo-po co masz motywator?:mad::evil_lol:. zlapala kontakt po nawrocie ,szla kryzwo ale wtedy by sie przydala lekka korekta,a ona spadla z kontaktu po korekcie.nie kuma znaczy sie. po co tryzmasz tak daleko reke od niej?:lol: znowu kiepski siad i nagroda poooleciala.najpierw ja nakrec,potem wyrzuc. tu masz nakrecanie drive'a na pilke http://youtube.com/watch?v=rG0h4qLc_MU dalej nie bede bo mnie znielubisz:oops: Quote
marmara_19 Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 no tak to robimy.. moge miec pilke w kapturze czy miedzy bluzka aplecami ... rece z tylu, przpdu.. machac nimi badz nie/.. zalezy jakie sa rozpraszacze... tak smao jak pilka lezala na ziemi to po ladnym kontakcie pzowalalam brac pilke -dawno nie ciwczylismy dla cwiczen.. jak juz to w parku barzdiej poslsuzenstwo z malym kotnaktem ale dla poslsuzenstwa... (maslo maslane) ide zaraz do aprku i mzie jakis filmik sie dua nakrecic.. oiczywiscie bedzie ksozmarny;/ i jest jeden filmik.. slabo widac.. zbey bylo mozna wiecej nakrecic niz 2 przekscia tam i spowrotem to trzeba takie jakosciowo robic:( http://pl.youtube.com/watch?v=NNgQVswf86I http://pl.youtube.com/watch?v=dS45lg-MLb8 Quote
Nanami Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 Wielkie dzięki, Ayshe :loveu: I trafiłas w sedno. Coś jej sie tam kołacze w łebku, ze trzeba iść juz koło nogi i patrzec w góre, ale kompletnie nie kojarzy tego z bliskoscia nogi. Gdy ja zrobie kroczek w bok albo w tył - ona kompletnie nie czai, ze trzeba sie dostawić. Najchętniej przy korekcie obiegałaby mnie znów i dopiero. A jak źle to znów w kółko. I tak ile wlezie... :shake: Chyba sie własnie przestawie na dopracowywanie tych szczegółów, niżli na ogół. Co do pkt. 4 - wyszperałabys mi filmik, gdzie widać jak korektować? Bo ja wim, ze cos tu tez nie tak, poza tym kusi ją piłka pod pacha, która jak sie pochylam jest blizej... Próbowałam ze smycza pod brzuchem z tyłu - nie czai i sie opiera jeszcze bardziej przy korekcie. Jak jeszcze coś masz, to pisz, pisz :loveu: Quote
ayshe Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 nanami-super ze nie wzielas tego jako krytyke bo do glowy by mi nei przyszlo zeby krytykowac cudza prace.:shake: wyszperam ci cos.:p marmara-obejrze to jutro ok?jesli chcesz zebym sie wcinala8). Quote
marmara_19 Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 hehe ok:) wcinaj sie wcinaj:D ja powiem tyle,ze maly kroczek do przodu bo ja zle pracowalam, byla moja siostra, ludzie hodzili, szedl moj ojciec dalej, atakze byl psiak obcy wachajacy Alfe.. i Cek fajnie sie zachowywal:) filmiki sa bardzo zlej jakosci i slabo widac.. i nie sa to super cwiczenia a raczej male skupianie psa na sobie wsrod wielu fajnych rzeczy:) i to nam sie powolutku udaje:)) ale na krytyke jestem otwarta jelsi w ogole dojrzysz cokolwiek na filmie-jakosc;/ Quote
dorplant Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 [quote name='shida'] moze to jest metoda - musze miec wiekszego psa :loveu: ONka :cool3::eviltong: tak tak super pomysl :multi::multi: acha co sadzicie o moim peciku ?? warto jeszcze go "pokazywac " np w obi czy PT ?? http://pl.youtube.com/watch?v=6vZBL3zmqD4 no bo wiecie te eksteriery takie plastiki ;) Quote
saJo Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 A dlaczego z nim wczesniej nie startowalas? Quote
ayshe Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 dorplant ja startuje z petem wiec co za problem?:evil_lol: pt i obi -cala frajda widziec starsze psy na zwodach.ze pieski nie koncza sie jak maja 9 lat czy 10. Quote
Basia i V Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 [quote name='dorplant']tak tak super pomysl :multi::multi: acha co sadzicie o moim peciku ?? warto jeszcze go "pokazywac " np w obi czy PT ?? http://pl.youtube.com/watch?v=6vZBL3zmqD4 no bo wiecie te eksteriery takie plastiki ;) Bierz przyklad ze mnie, albo z Luleczki - nasze 8 letnie plastiki bardzo chetnie bawia sie w obi. Pies fizycznie sie raczej nie przemecza, ale mentalnie robi spory wysilek, bo nauka w tym wieku juz tak latwo nie idzie. A o ile obi 0 to jest naprawde niewiele, to juz w klasie 1 trzeba troche popracowac z psem na doskonala ocene. Quote
dorplant Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 saJo napisał(a):A dlaczego z nim wczesniej nie startowalas? a kto powiedzial ze z nim nie startowalam ?:crazyeye: ayshe nie chodzi o to ze pet, tylko ze pustak :) z wlasnymi koncepcjami wystepu ! Quote
ayshe Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 no to ja z pustakiem tyz startowalam.polecam.:evil_lol: moja wlasna filozofia podpowiada mi ze startowanie z psami starszymi jest bardzo dobrze swiadczace o wlascicielu.szkoda ze nie ma wiecej 9-10 latkow na startach.mnie tez korci wystartowanie z shado .vpg2 to byl juz jego ostatni start z pozorantem.w styczniu bedzie mial 11lat:roll:.ale pary na obi jeszcze ma "nieco";).czy na pt.robi baardzo ladnie b z ipo3 ale...no praca z pozorantem konczy sie na pojedynczym chwycie czy 2 na technice.bez ambicji[bo ja wogole nei posiadam takiej cechy]zawodniczej.ot tak zeby dziadek sie pokazal jeszcze.ze 11 letni ON moze. Quote
saJo Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 dorplant napisał(a):a kto powiedzial ze z nim nie startowalam ?:crazyeye: nieeeeee, noooooo tak odebralam Twoja wypowiedz :oops: No ja tylko powiem, ze Ksieciunio w pazdzierniku startowal na naszych zawodach agility w weteranach, a w styczniu skonczy 9 lat :p Na obi zero (chociaz do obi jestem lekko zrazona :roll: )czy PT moooooze sie kiedys tez zdecyduje, ale....no ja za posluszenstwem nie przepadam, z Gnojkiem robie bo w calosci, jako IPO to jakos mnie kreci, ale samo posluszenstwo....noooo nieeee wieeeem, jakos tak mi sie nie chce i te nasze treningi malo regularne sa. Quote
Nanami Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 Jesli dobrze wszystko pójdzie, to moja sunia bedzie miała debiut w wieku 5 lat :diabloti: Ale tak to bywa w sporcie i na ringach, ze jakos te starsze w odstawke ida troszke... Trzeba to zmienic ;) Quote
ayshe Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 w mysl hasla:wszystkie ony na cwiczaki mozna dodac :promujmy pokazywanie sie ze starszymi psami.zeby nie zanudzaly sie na amen.10letni on tez moze.to zalezy od rozsadnego treningu od malego,od nie palenia psa i rozsadnego jego rozwoju na treningach. Quote
marmara_19 Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 haha mzoe i my zadebiutujemy kiedys;p z alfa to nie przejdzie bo sie bawimy;p ale \z Cek mzoe... ale dluga droga przed nami:D chociaz w obawie cichutko warzcymy przed wielkim spem.. tak po chwili idziemy ladnie przy ndoze a po chwili biegamy z akamykami nie pamietajac o piesku:D-jak milo miec znowu fajniejszego psa:D narazie tyle nam sie udalo:D powolutku pracujemy i chyba nie wychdozi nam to na codzien jelsi chodiz o ogolne zahcowanie;) ayshe?i co??widzisz cokolwiek na filmiku??bo jak dojrzysz jakies obrazki to napewno i wiele wiele bleodow..;p to wiem.. ale czy cokolwiek widzisz?:P potrzebuje kopa w diupe bo nie parcuje z psem od dawna w sensie takich treningow systematycznych i przemyslanych;/ Quote
lisica Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 No jak mój Młotkowski będzie tak wykonywał polecenia, jak Dick,to bez Red Bulla byde latać z zachwytu joko skowronek:lilangel::cunao: i trelowac będę zachwycona.Dorplant Ty to masz wojs,znaczy głosisko iście o rockowym i to tym ciężkim zabarwieniu:loveu: Quote
dorplant Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 lisica napisał(a): .Dorplant Ty to masz wojs,znaczy głosisko iście o rockowym i to tym ciężkim zabarwieniu:loveu: dzieki, dzieki ,niedopatrzenie , mialo byc bez dzwieku :oops: jak myslisz czemu ten pustak wykonuje polecenia ? bo wie ze to nie przelewki :evil_lol: ps .on potrafi, na treningu, usiasc przy nodze i tak sie przechylic w oczekiwaniu na pilke ze sie przewroci na bok ,kiedys wam to nakrece ,bo to pies -komedia jest ! nienormalny :shake: Quote
sporyszka Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 dorplant napisał(a): ps .on potrafi, na treningu, usiasc przy nodze i tak sie przechylic w oczekiwaniu na pilke ze sie przewroci na bok ,kiedys wam to nakrece ,bo to pies -komedia jest ! nienormalny :shake: oplulam prawie monitor ha ha ha no nie moge bardzo chcialabym zobaczyc wiec tak cichutko bede siedziec i czekac na filmik :lol: Quote
marmara_19 Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 hahahaha nakrecaj go nakrecaj:D:D moj jedynie sie czesto do mnie przykleja tak, ze musze lapac rownowage... Quote
ayshe Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 marmara- pierwszy filmik nie pozwalaj mu na ruszenie bez kontaktu,zerwal i potem dopiero poszedl,pilnuj tego bo potem jak dojdzie rozproszenie to zlapie kontakt jak bedzie chcial.kontakt jet obowiazkowy. nie pokazuj reka obejscia,jesli zrobi cos zle to korekta ,powotrka-motywator jak zalapal o jakie ci dokladnei wykonanie chodzi.nagradzasz tylko dobra prace nei dopuszczasz do bylejakosci. ja wiem ze to trudne.;) pierwsze obejscie jest za szerokie-wejscie w tryb pracy od niechcenia,pies jest nienakrecony.po porstu robi cos tam-nie ma robic cos tam,nie ma wykonywac polecen.to za malo. wiem ze masz smycz ale smycz na obejsciu musi byc puszczana albo rob na razie same nawroty w tyl jesli masz problem z "logistyka":evil_lol:. nie mozesz dbac o przelozenie smyczy -przekladasz smysz ewent.juz po obejsciu .nie zaciskaj dloni na smyczy.dlugosc "manewrowa"smyczy ustalasz plynnie "w palcach"tak jak...hmmm...wodze na koniu. nie cofaj sie na do mnie-to po to masz motywator zeby przyspieszyc psa.pies nie przyspiesza na koncowce i tak i tak wiec to bezsensu. dostawiaj psa w do mnie na zajaca,pies ma dostawiac zad a nei naskakiwac na ciebie-pies nie kuma za co dostaje motywator.do tego smycz dolem na korekte dosuniecia.niek uma ze chodzi o bliski siad wiec albo skacze albo siada i tak daleko.wytlumacz psu o co ci dokladnei chodzi i za to nagradzaj. noga-wolno,bez kontaktu z przewodnikiem.jestes bez mozliwosci korekty bo pies "zawisl"na smyczy w bok-korekta-krotkie,baaardzo krotkie szarpniecie/pukniecie tym co ma na szyi[a nie widze co ma:evil_lol:].dopoki nie masz timingu-a na razie nie masz-to pracuj na lancuszku ale nie na zacisk tylko zapietym na obwod szyi psa +2-3 cm luzu. wolne siad,pies wooolno wchodzi w tryb pracy-motywacja!.cwicz o wiele krocej za to dbaj o drive'a psa. zaczynasz kolejna sekwencje pracy z psem ktorego motywujesz podczas pracy a masz ciagnac motywacje ktora osiagnelas nakrecajac drive'a przed wejsciem w sekwencje pracy. nanami-to typowy trening posluszenstwa.korekty dolem i gora. http://www.youtube.com/watch?v=WTlBbBSYd8U Quote
lisica Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 ps .on potrafi, na treningu, usiasc przy nodze i tak sie przechylic w oczekiwaniu na pilke ze sie przewroci na bok ,kiedys wam to nakrece ,bo to pies -komedia jest ! nienormalny :shake: Czekam z niecierpliwością,dobrej zabawy nigdy dość:loveu:. Korzystając z dobrej pogody i z tego że aktualnie zasilam szeregi bezrobotnych, idę poćwiczyć z Młotkiem,zostawanie na odległość. Znaczy on bydzie warował albo "siad" miał ,a ja orbity,z zakrętasami Quote
LAZY Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 Łooo matko Lisicia, ależ on "ciężki" na tym agility:) Hihi...kładka mu nie podchodzi? Tunel nie fajny? To inaczej niż my. Ida jako 4 miesieczny gnojek wbiegała na kładkę jak torpeda, przebiegała przez nią i zbiegała równie szybko. Nasza ówczesna "przedszkolanka" i instruktor agility była w szoku! A tunelik to Idowy ulubiony jest:) Ja to się chyba cieszę, ze nie mam jak nakręcić naszej pracy...bo to aż strach się z tym pokazać! Filmiki grzydlów, które ćwiczą jak mistrze wpędziły mnie w mega deprechę... Quote
ayshe Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 LAZY-jak deprecha?zawszec z wlasnego psa cus czlowiek "wycisnie".no i przede wszystkim z siebie.;) Quote
Recommended Posts