Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ale to właśnie trzeba dopasować do psa. Nie można tak arbitralnie - ryż lepszy, kasza lepsza, makaron lepszy.
Jeśli ktoś się decyduje na karmienie z wypełniaczem (są przecież i inne metody) to powinien dobrać taki, jaki psu najbardziej służy. Albo zmieniać, jeśli psu służą wszystkie - a czemu nie?
Jest coraz więcej karm, które zastępują zboża (w tym ryż) właśnie ziemniakami.

• Replies 163
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mój błąd, pomyślałem o takim tradycyjnym wiejskim jedzeniu dla psa ;)
A osobiście mieszam - raz karma mokra, raz sucha a raz np. gotowana wątróbka. A ogólnie z wypełniaczami to wiadomo jak jest... ;) Czasem można dać, ale wartościowe to to nigdy nie będzie jakoś szczególnie.

Posted

zimnych gotowanych ziemniaków moze"nie trawić",ale ciepłe ziemniaki sa równie dobrym wypełniaczem co ryz czy makaron,pies na pewno po ziemniakch nie śmierdzi...nie wiem skąd taka opinia

Posted

[quote name='MatiAlzacki']Ja jestem przeciwnikiem ziemniaków dla psa... Ani to odżywcze ani piesek się na to nie rzuca zbytnio, a tuczą. Już ryż lepszy :)[/QUOTE]

Jakim cudem tuczą, skoro są o wiele mniej kaloryczne od ryżu? Z moich obserwacji wynika, że psy trawią lepiej gotowane, dobrze pogniecione ziemniaki, niż ryż.

Posted

Znam panią, która dzięki zaleceniom weta odchudziła swojego labka dzięki ziemniakom, zresztą coraz więcej karm typu light ma je swoim składzie. Świetnie sprawdzają się, oczywiście roztarte na papkę przy problemach z żołądkiem, gdyż działają osłonowo.

• 1 month later...
Posted

Ja czasem daje psu ziemniaki, które zostały po obiedzie i myślę, że jest zadowolony z takiego posiłku ;) A że uwielbia spacery i bieganie, to prędko nie przytyje ;)

• 5 months later...
Posted

Ziemniaki to nie tylko puste kalorie, ale doskonały wypełniacz przy gotowanym jedzeniu. Zawierają potas, dlatego podaje się je przy chorobach nerek, "statystycznie" nie uczulają więc sa idealne przy diecie eliminacyjnej.
Trzeba je podawać ciepłe, dobrze rozdrobnione i dojrzałe.

Posted

Ziemniaki to nie tylko puste kalorie

I tu zonk, bo ziemniaki wcale nie są tuczące, wbrew opinii którą im przypisano ;)
Faktem jest, że ziemniak chłonie sosy, tłuszcze i wszelkie okrasy jak gąbka, ich kaloryczność znacząco wtedy rośnie. Ziemniak bez "polewy" i nie smażony nie ma wielu kalorii, mniej niż niejedno warzywo, za to jest zdrowy (potas, magnez, witamina C, żelazo i inne ;) )

Lilo czasem ziemniaczka dostanie. Bardzo je lubi. Nigdy nie miała po tym rewolucji żołądkowych, a kupa była bardzo ładna. Jak ze wszystkim jednak, trzeba zachować umiar, bo to że człowiek sobie wymyślił ziemniaki na obiad 6 razy na tydzień, nie znaczy że tak jest dobrze też dla psa.

Posted

mój pies podkrada surowe warzywa i próbuje, nie zjada ich dużo, bardziej tak jakby jakby chciał posmakować - zdarzało mu się zabrać sobie do legowiska surowego ziemniaka (więc ostatnio już je chowam w miejscach niedostępnych)
zabiera także czasem surową cebulę - czy rzodkiewkę

bardzo lubi gotowane warzywa i owoce i nowe smaki
chętnie spróbuje czegoś nowego
zawsze podbiera wystawione na wierzchu owoce (bardzo lubi jabłka) i przede wszystkim surową marchewkę

Posted

Ziemniaki teraz "robią" za wypełniacz w karmach bezzbożowych. A kiedyś tyle się mówiło, że dla psa ze źródeł węgli to tylko ryż najlepszy, a ziemniak absolutnie - no i znowu historia zatoczyła koło :D

Posted

Gotowanie i rozgniecione ziemniaki nie szkodzą, są lepsze od zbóż i kaszy więc spokojnie można je psu dawać, oczywiście nie stale ale takie z obiadu to czemu nie.
Moje psy chętnie jedzą ziemniaki z obiadu, szczególnie z sosem mięsnym lub masłem.