Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 163
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja slyszalam, z enie trawia. Ale kiedys widzialam mini puszke cesara chyba, gdzie bylo napisane: z dodatkiem ziemniakow. Tak weic po tym stwierdzilam, ze chyba czasami mozna im troche ziemniakow dac

Posted

mala_czarna napisał(a):
Oooo, zaciekawiłam się. Jak się ta alergia objawiała?

U niego akurat żadnych problemów ze strony żołądka nie było. Kilka godzin po podaniu mięsa zaczynał się taki dziwny przyduszający zapach i skóra na brzuchu zmieniała kolor na pomarańczowy :evil_lol:
Przy dłuższym podawaniu mięsa - wypryski na brzuchu (a brzuch koloru brązowo-fioletowego :shake:), ze stanami zapalnymi, nawet wyłysienia pod pachami i w pachwinach.
No i ten zapach... :roll:

Posted

Saint napisał(a):
An1a, z ciekawości - jak uzupełniasz białko w takim razie?
Soja?

Nie, nie. Karma rybna, ewentualnie z jagnięciną. Tylko na to nie jest uczulony. Wszystko testowałam na świeżym mięsie, więc teoria o alergii na karmę X odpada.
Mam tylko nadzieję, że mu się nie odmieni znowu, bo nie wiem wtedy co zrobię :roll:

Posted

taks napisał(a):
Wg mnie to ziemniaki powinny być wręcz rozgotowane;)

Cóż. Mój poprzedni psiak wprost kochał SUROWE ziemniaki. Gotów byl zjeść nawet obierki. Nie można było przy nim spokojnie obrać ziemniaków na obiad - tak się dopraszał. I bynajmniej nie czynił tego z głodu ani z łapczywości:lol:
Natomiast gotowanych ziemniaków, zmiksowanych czy nie, z mięsem czy bez nie tykał się w ogóle. Surowe uwielbiał bardziej niż słodycze:lol: i co wy na to?:diabloti:

Posted

magorek napisał(a):
Surowe uwielbiał bardziej niż słodycze:lol: i co wy na to?:diabloti:

Nie bardzo rozumiem co ten przykład ma udowodnić.:crazyeye:
Bywa, że psy wręcz uwielbiają różne rzeczy ( choćby kupy, śmieci, chusteczki higieniczne, zwłaszcza te już używane;)) ale to wcale nie znaczy, że tym samym "zostaje udowodniona" ich jadalność czy nieszkodliwość i należy to włączyć do karmy.
W tym wypadku można co najwyżej zastanowić się z jakiego powodu ten pies tak nakręcał się na coś co w tej postaci przyswajalne nie jest. Może bawiło go, że to chrupie i traktował jako zabawkę? Jeśli asystował przy obieraniu ( w oczach psa takie obracanie przez Ciebie w ręku okrągłego przedmiotu mogło byc super ciekawe:evil_lol:) to najprawdopodobniej łapiąc obierki włączał się w zabawę.

Posted

on lubiał surowe ziemniaki niezależnie od tego czy były właśnie obierane. Gdyby chciał chrupać - to chrupałby i wypluwał. Myslę że po prostu lubial je na takiej zasadzie na jakiej inne psy lubią jeść trawę. Przyswaja czy nie przyswaja nie widzę powodu by psu takiego "smakołyku" bronić.:lol:

• 1 year later...
Posted

W jakiej postaci najlepiej podawać psu ziemniaki ? Wiadomo, że ugotowane, ale przeczytałam gdzieś, że najlepiej trawione są takie rozgniecione na papkę. Czy to prawda ?
Ziemniaki podaję jako wypełniacz do gotowanego jedzenia.

• 1 month later...
Posted

[quote name='Maniaaboutdogs']ja znowu słyszałam, że ziemniaki pod żadną postacią nie są dozwolone dla psów, ponieważ źle wpływaja na ich żołądki i układ trawienny i zdecydowanie trzeba unikać ziemniaków w psiej diecie[/QUOTE]

Ziemniaki mogą być podawane psom, ale przede wszystkim - rzadko, dobrze ugotowane i roztarte na puree, no i małych ilościach.

Posted

[quote name='Maniaaboutdogs']ja znowu słyszałam, że ziemniaki pod żadną postacią nie są dozwolone dla psów, ponieważ źle wpływaja na ich żołądki i układ trawienny i zdecydowanie trzeba unikać ziemniaków w psiej diecie[/QUOTE]
a ja jestem tego zdania co mój Dziadzio - że ludziom od kartofli tylko kiszki gniją. Tylko w tym przypadku - psom od kartofli tylko kiszki gniją. Ale ja mam ekstremalne poglądy na zywienie psów, bo moje jedzą mieso i gnaty i to surowe

Posted

[quote name='ladySwallow']Ziemniaki mogą być podawane psom, ale przede wszystkim - rzadko, dobrze ugotowane i roztarte na puree, no i małych ilościach.[/QUOTE]
Spotkałam się wręcz z twierdzeniem, że niewielka ilość świeżo ugotowanego ziemniaka (nigdy z lodówki), może mieć dzialanie prebiotyczne - ponoć w psich jelitach moga się na nim namnażać "dobre" bakterie.
Suche karmy niskowęglowodanowe, np. Orijen, zawierają właśnie niedużą ilość ziemniaków zamiast tradycyjnych wypełniaczy - typu ryż.
Dodatkowo - przy żywieniu uwzględniającym węglowodany na pierwszym miejscu psiej diety - ziemniaki mogą się czasem okazać całkiem niezłe dla alergików uczulonych na zboża.
Jednym słowem - chyba nie taki ziemniak straszny - byle nie był podstawą żywienia.

Posted

Przykładem karmy ze słodkimi ziemniakami jest Regal Salmon, ale to nie są nasze domowe ziemniaki.

Nasze ziemniaki można podawać świeżo rozgotowane w postaci ciepłego puree. Trzeba jednak pamiętać, że ziemniaki są słabo trawione.
Skrobia ziemniaczana ma działanie osłaniające na jelita, stąd dieta ziemniaczana może być stosowana w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego (np. biegunki).

• 2 months later...
Posted

Mój pies od wczoraj zgodnie z zaleceniem weterynarza jest na diecie w której wypełniaczem jest właśnie ziemniak. Według naszej pani doktor jest najmniej alergicznym dodatkiem :)

Posted

jeszcze się doczekamy karmy z wieprzowiną, gdy się okaże że przez tyle pokoleń psów odsądzana od czci i wiary, stała się hypoalergiczna ;)
Tak to jest - u nas popularne było żywienie dzieci mlekiem i alergie na mleko kwitną. Gdzie indziej kwitną na orzeszki ziemne albo sos sojowy ;)

Posted

filodendron napisał(a):
jeszcze się doczekamy karmy z wieprzowiną, gdy się okaże że przez tyle pokoleń psów odsądzana od czci i wiary, stała się hypoalergiczna ;)
Tak to jest - u nas popularne było żywienie dzieci mlekiem i alergie na mleko kwitną. Gdzie indziej kwitną na orzeszki ziemne albo sos sojowy ;)

dlatego rozsądek nigdy nie zawadzi, bo tak samo wszystko moze uczulać albo być potrzebne do zycia. Njalepszy przyklad to miód dla cukrzykow. Był zakazany a teraz juz nie.... (wiem to od ciotki lekarki)

Posted

[quote name='Maniaaboutdogs']ja znowu słyszałam, że ziemniaki pod żadną postacią nie są dozwolone dla psów, ponieważ źle wpływaja na ich żołądki i układ trawienny i zdecydowanie trzeba unikać ziemniaków w psiej diecie

Napiszę teraz coś, co całkowicie przeczy tej teorii. Dawno, dawno temu, ja miałam wówczas mniej więcej osiem lat, był w moim rodzinnym domu pies - mix ratlerka. Pies generalnie zdrowy przez całe swe bogate, 18-letnie życie (wyciągnięty z nosówki we wczesnym szczenięctwie -potem już okaz zdrowia). Otóż Kajtuś, przyjaciel mojego dzieciństwa i wczesnej młodości, uwielbiał wszystkie warzywa i owoce, ogórki zielone obierało się wprost na podłogę, a on zjadał ogórkowe obierki. I - uwaga - największy przysmak Kajtusia to świeże obierki z ziemniaka i kawałki obranego surowego ziemniaka. Oczywiście, ponieważ pies był mały, były to małe ilości, ale za to niemalże codziennie. Mama obierała ziemniaki, a on siedział i szczekał, aż dostał kawałek lub kilka. Działo się tak przez większość jego życia, a więc lat co najmniej kilkanaście. Zachodzę w głowę, jak czytam teraz najnowsze wskazówki co do ostrożności w serwowaniu psom ziemniaków - czy Kajtuś był jeszcze bardziej wyjątkowy niż myślałam? ;) A może jesteśmy już w następnej epoce?
Nie oceniam tego w ogóle, po prostu przytaczam jako sprawdzoną doświadczalnie ciekawostkę.