Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ziemniaki powinno się podawać dobrze rozgniecione na puree i ciepłe (oczywiście nie gorące!), gdyż wtedy pies najłatwiej poradzi sobie ze skrobią (zresztą-z tych samych względów trzodzie chlewnej podaje się ziemniaki parowane, a więc poddane działaniu temperatury).
W wielu obecnych suchych karmach też są ziemniaki i spotyka się je coraz częściej, np. Forza10.
Ja nie demonizuję ziemniaków, mój pies bardzo chętnie je je, nic się mu po nich nie dzieje, zatem są u nas alternatywą dla ryżu czy makaronu. Ponadto ziemniaki dobrze sprawdzą się u psów podatnych ba biegunki, gdyż skrobia ziemniaczana działa osłaniająco na jelita.

• 10 months later...
  • Replies 163
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Moim zdaniem możesz, jeśli to wszystko razem nie jest zbytnio doprawione solą.
Tylko ziemniaki daj świeże i przetrzyj widelcem na puree. Nie przechowuj ich w lodówce - po wychłodzeniu stają się bezwartościowe.
No i nie zapomnij dodać do tego jakiegoś mięska albo jajka, bo psu wegetarianizm nie służy ;)

• Upvote 1
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
Posted

Surowe ziemniaki są bardzo niebezpieczne zawierają solanine /szkodliwy alkaloid/,która ulega zneutralizowaniu podczas gotowania.Wiem ,że niektóre psy lubią obierki z ziemniaków ale tam jest najwiecej solaniny.
Ziemniaki sa składnikiem niektórych karm przemysłowych.

Posted

Ja tam bardzo chętnie podaję świeżo ugotowanego ziemniaka - mój pies uważa, że to lepsze niż ryż ;)

Ostatnio pojawiła się nowa teoria dot. udomowienia wilka. Jakiś badacz wysnuł hipotezę, że udomowiły się te wilki, których organizmy na drodze ewolucji lepiej przystosowywały się do trawienia skrobi. No i cały BARF bierze w łeb :D To żart oczywiście ;) ;)

Posted

[quote name='filodendron']

Ostatnio pojawiła się nowa teoria dot. udomowienia wilka. Jakiś badacz wysnuł hipotezę, że udomowiły się te wilki, których organizmy na drodze ewolucji lepiej przystosowywały się do trawienia skrobi. No i cały BARF bierze w łeb :D To żart oczywiście ;) ;)[/QUOTE]
psy najprawdopodobniej wyewoluowały na resztkach zostawionych przez człowieka więc może coś w tym jest ;)

Posted

E, chyba nie - ziemniaki rosły kiedyś tylko w okolicach Chile. Do Europy trafiły dopiero pod koniec XVI wieku i z trudem się przyjmowały. No ale skrobi jest sporo w innych źródłach roślinnych, więc może jest ziarno prawdy w tej koncepcji.

Posted

Ja się nawet spotkałam z opinią, że świeżo ugotowany ziemniak nie tylko działa osłonowo na jelita sam w sobie, ale także jest w pewnym sensie probiotykiem, bo stanowi pożywkę dla "dobrych" bakterii.

• 1 month later...
Posted

I mój pies też uwielbia ziemniaki. Makaron, czy ryż zje od wielkiego dzwonu i to z taką łaską, że się patrzeć nie da :) A ziemniaki, z gulaszowym drobiowym wciąga najchętniej

Posted

Dziś byłoby to nie do przyjęcia, a na dogo groziłby za to wieczny ostracyzm, ale - Bogiem a prawdą - pies mojego nieżyjącego już teścia na ziemniakach z sosem gulaszowym wymiennie z peerelowską mortadelą dociągnął w zdrowiu 17 lat ;) ;)
Czyli musiał trawić, bo inaczej padłby z głodu :)

Posted

I coś w tym musi być. Z moim psem akcje żywieniowe były od początku. Istny francuski piesek, gdzie wydawałoby się, że pies po schronisku zeżre wszystko. Ziemniaki jednak wcina najchętniej (zamiennie z gulaszowym i mielonym) i załatwia się najlepiej w porównaniu z dietą makaronową, bądź ryżową. Co do aktywności to nie umiem stwierdzić, bo to pies, którego w domu nie ma, a na dworze ludzie oczy wybałuszają, ile to pies może biegać, skakać i chcieć jeszcze :)

Dziś pies był u weterynarza- okaz zdrowia (choć ja ciągle twierdzę, że za chudy, ale może już taki jego urok).

Podsumowując- ziemniaki są ok :)

Posted

Podstawowym budulcem ciała psa jest białko zawarte w mięsie dlatego pupil powinien je dostawać na okrągło. Ziemniaki mogą być jedynie dodatkiem i to jedynie podawanym od czasu do czasu...

Posted

retmed500 napisał(a):
A co dokładnie przemawia za podawaniem psu ziemniaków tylko od czasu do czasu?

Nic. To tak samo dobry wypełniacz jak ryż. A dla niektórych psów nawet lepszy.
Są karmy pełnoporcjowe w których zastąpiono zboża ziemniakami, co oznacza, że psy, które je jedzą, dostają ziemniaki codziennie ;)

• 4 weeks later...
  • 5 months later...