Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dwukrotnie zauważyliśmy, że psinka załatwiając się wydala jakiś dziwny podłużny około 30 cm wyglądające jak makaron sphagetti coś... (przepraszam za dosadność) Czy ktoś podejrzewa co to moze być? Jest odrobaczana co pół roku.

Posted

glisty psie są chyba krótkie a tamto miało 30 cm. i miało grubość około 0,5 cm.

CZY TO TASIEMIEC???

acha od kilku dni saneczkowała, ale sądziłam że zebrała się jej wydzielina w gruczołach...

Posted

Klaudia M. napisał(a):
glisty psie są chyba krótkie a tamto miało 30 cm. i miało grubość około 0,5 cm.

CZY TO TASIEMIEC???

acha od kilku dni saneczkowała, ale sądziłam że zebrała się jej wydzielina w gruczołach...

Samica glisty psiej może osiągać około 20 cm i mieć grubość 3-4mm
Tasiemiec to to nie jest, bo w organizmie może żyć w pojedynkę. A Ty pisałaś, że było kilka.

Edit. Poza tym tasiemiec jest podłużny w kształcie jak wstążka, a glisty maja to do siebie że wyglądają jak "makaron" są okrągłe w przekroju.

Posted

spoko,spoko.chodzi mi o tego konkretnego psa u którego zaobserwowałas robaka-pewnie wet ci powie jak odrobaczac takie zwierzę,ale gdyby nie powiedział-przez 3 kolejne dni i po 2 tyg tak samo

Posted

Idąc do weta weż probki kupy od kazdego z posiadanych psów!!! zrób badanie /moze nawet wet na miejscu w lecznicy weżmie pod mikroskop i wszystko jasne/.Płaskie jak makaron wstążki dla jakby pocięty na kawałki to tasiemiec ,a "spagetii" to glisdy.
Jeżeli nie zrobisz badania kału to wszystkie psiaki musisz tak samo odrobaczać.

• 1 month later...
Posted

odrobaczanie profilaktyczne pewnie masz na myśli.jeśli preparat jest stosowany wedłóg określonego schematu leczniczo działa bez zastrzeżeń.fakt-prazikwantel nie działa na wszystkie gatunki pasozytów wewn.