Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Chcę się was poradzić, co powinnam dalej robić, ponieważ serce mi się kraje, jak widzę, że mój pies kuleje na przednie łapy podczas chodzenia.
Pies jest mieszańcem wziętym ze schroniska w 2000 roku (miał bodaj niecały rok), wysokość w kłębie wynosi około 40cm, a futro ma długie.
Pod koniec roku 2012 miał problem z lewą przednią łapą - miał coś w rodzaju guzka, który krwawił, u weterynarza dostał zastrzyk (weterynarz nie powiedział co to mogło być) -
- od tamtej pory kuleje na lewą łapę (nie trzyma jej u góry). Wczoraj po powrocie od dziadków zaczął utykać na drugą łapę (prawa przednia) - nie krwawi (na szczęście).
Jednak widać, że z trudem się na niej podpiera, a do tego jeszcze problem z lewą łapą robi swoje. Również (wydaje mi się, że to już sprawa wieku) ciężko mu jest się podnieść z posłania -
- podczas chodzenia zaczyna "ciągnąć" tylne łapy - nie wiem, może to dysplazja stawów - naprawdę nie mam pojęcia.
W młodości był bardzo energicznym psem, a niemal całe życie (9 lat) spędził na wsi, gdzie mógł śmiało biegać i spożytkować swoją energię.
Teraz (po przeprowadzce do miasta w listopadzie 2009) praktycznie cały czas leży - jednakże nie stracił ochoty na spacery - całe szczęście.
Pies ma ustalone pory wychodzenia na dwór, ale dziś (stawiam na problem z łapami - nie drapał w drzwi, jak zwykł to robić) mając jeszcze około 40 minut do wyjścia na spacer 2 razy zesikał się w domu - czego dotychczas nie robił - - pierwszy raz mu się to zdarzyło.

Bardzo się martwię o psa i chciałabym się poradzić, co powinnam w tym przypadku zrobić? Iść do weterynarza i dowiedzieć się o stan zdrowia mojego pupila, czy może to już ten czas, gdy powinnam przygotować się na jego odejście za tęczowy most?

Nie raz widuje psy staruszki, które są jeszcze pełne werwy, a z mojego jakby życie zaczęło uchodzić - jak powietrze z balonu.

Christie.

Posted

Moze to byc problem z kregami w kregoslupie. jezeli masz mozliwosc zdjecia RTG ale jak nie masz to proponuje ALtorblok forte ten ludzki - jezeli to dysplazja to pozmoze . jezleli kregośłup to nie. i wtedy jest paru wetow w polsce co potrafia psa nastawic - to tak jak u czlowieka jak masz problem z szynym to ci raczki dretwieja naprzykład.
Niestey bez pozadnej diagnostyki ortopedycznej na dłzusza mete sie nie obedzie

Posted

jeśłi masz juz leciwego pieska,trzeba się z tym liczyc że moga wystąpic problemy z poruszaniem się.tak czy siak-czy kregosłup,czy "tylko"stawy znów tzreba z psiakiem udac sie do lekarza.chondroprotektory to "dodate"-niestety nie jest lekiem-nie pomaga ani na dysplazję ani na kregosłup(nie sa to leki p/bólowe czy p/zap.),ale jako dodatek do podstawowego leczenia bardzo wskazane.

Posted

tygryska_13 napisał(a):
ALtorblok forte ten ludzki - jezeli to dysplazja to pozmoze . jezleli kregośłup to nie. i wtedy jest paru wetow w polsce co potrafia psa nastawic

Powiedz proszę, jacy to lekarze i gdzie mogę ich znaleźć? Jakaś informacja, słowo kluczowe - proszę!

gryf80 napisał(a):
jeśłi masz juz leciwego pieska,trzeba się z tym liczyc że moga wystąpic problemy z poruszaniem się.tak czy siak-czy kregosłup,czy "tylko"stawy znów tzreba z psiakiem udac sie do lekarza.

Jestem świadoma tego, że mog(ą/ły) wystąpić (już) problemy związane z podeszłym wiekiem, m.in. z poruszaniem się.
Do weterynarza udam się, gdy dostanę namiar na jednego ze specjalistów, o których pisała Tygryska_13.