Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Też nie twierdzę, że wszyscy hodowcy ze ZKwP są idealni.
Ostatnio zgłaszałam m.in. do Zarządu Głównego 3 hodowle, które są zarejestrowane w ZKwP, a jednocześnie w jakimś nowym pseudo stowarzyszeniu.

Niezaprzeczalnym faktem jest to, że kupując psa od hodowcy ze ZKwP mamy większą szansę na to, że nasz pies będzie zdrowy i odpowiednio zsocjalizowany.

Posted

bognik napisał(a):

Ostatnio zgłaszałam m.in. do Zarządu Głównego 3 hodowle, które są zarejestrowane w ZKwP, a jednocześnie w jakimś nowym pseudo stowarzyszeniu.
,
pisałaś jakieś pismo czy dzwoniłaś? wpadło mi w ręce ogłoszenie typa rozmnażającego ONki zarejestrowanego i w ZKwP i w nowo powstałym tworze to trzeba by to też zgłosić.

Posted

Wysłałam pisma e-mailem, na adresy: [FONT=arial]zg@zkwp.pl, [/FONT][FONT=arial]przydomki@zkwp.pl oraz na maila oddziału, do którego należy dana hodowla (tj. tak podejrzewam, po mieście w którym znajduje się hodowla). Jeśli chcesz, to mogę Ci wysłać moje pismo jako wzór.

Co się dzieje z tymi owczarkami niemieckimi? Ja zgłaszałam dwie takie hodowle. Szukałam hodowli owczarków dla kolegi. Długo nie szukałam, a znalazłam aż dwie ''lewe'' hodowle [/FONT]:shake:

Posted

wyślij mi, jakbyś mogła to ja już nic nie będę wymyślała.
mnie to przeraża, tak samo jak jedna hodowla KHRONu, która robi promocję na szczeniaki:-o

Posted

Beatrx napisał(a):
wyślij mi, jakbyś mogła to ja już nic nie będę wymyślała.
mnie to przeraża, tak samo jak jedna hodowla KHRONu, która robi promocję na szczeniaki:-o

jeden plus drugi gratis? :razz:

Posted

Do założyciela wątku:
Jest kilka ważnych punktów, o których każdy przyszły psiarz powinien wiedzieć, zanim psiarzem zostanie. Po kolei:
1. Nie kieruj się tylko wyglądem psa. Poczytaj o charakterze, historii i przeznaczeniu danej rasy, zastanów się, czy podołasz opiece nad takim typem zwierzęcia, czy ten konkretny charakter pasuje do twojego trybu życia i czy jesteś w stanie zapewnić psu odpowiednią dla jego potrzeb ilość wysiłku fizycznego i intelektualnego. Na razie wybierasz psy, żeby szpanować - albo modne, albo takie "łaaaał - łajka, a co to za rasa, moge zobaczyć?" Bez pojęcia o przeznaczeniu tych ras.
2. Poczytaj o pseudohodowlach. Po prostu poczytaj. Ostatnio policja np. zamknęła "hodowlę", gdzie było 15 psów róznych ras, w tym suki z maleńkimi szczeniętami. WSZYSTKIE te psy były kradzione, a nastepnie suki rodziły co cieczka. Chcesz się przyłożyć do bardzo bezlitosnego procederu, jakim jest powolne zabijanie suk dla zysku, a przy okazji produkcja chorych, słabych szczeniąt - nie czarujmy się, dwa mioty rocznie wyniszczają sukę fizycznie, do tego kiepskiej jakości zarcie, np. spleśniały chleb - to nie są dobre warunki do rozwoju płodów. I nie wymyślam jakichś cudów z kosmosu, takich hodowli rocznie zamyka się kilkadziesiąt, a to pewnie w granicach 10% wszystkich prosperujących pseudo w kraju.
3. Poczytaj, czym jest rodowód. To nie jest objaw snobizmu, ze hohoho, alem se rasowca strzelił. Nie, to jest pokazanie, że świadomie decydujesz się na psa i wiesz dokładnie, czego oczekujesz, jakie masz wymagania.
4. Zastanów sie, czy na pewno zawsze będziesz w stanie minimum jeden długi spacer dziennie zapewnić. Pies naprawdę nie może całe życie siedzieć w ogrodzie, bo zwyczajnie zacznie szukac okazji, zeby dać nogę, będzie ignorował człowieka, w skrajnych przypadkach nawet pojawia się agresja z nudów.