Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie, moja suczka obecnie 11 lat wymaga zmiany diety, na karmę delikatniejszą i weterynarz zasugerował ze względu także na ząbki by dawać psu domowe jedzenie. Po operacji jaką niedawno przeszła stosowałem ten zabieg 2 razy dziennie o 8 i 19 dawałem psu jedzenie.
Dawałem go na oko (ostrożnie ze względu zabiegu).

Moje pytanie jakie składniki mogę stosować w diecie

źródła białka:
drób, ryby
węglowodany:
biały ryż, płatki (kukurydziane?owsiane?)
tłuszcze:
?

Dostałem także rade by dawać pieskowi trochę tranu + warzywa jak marchewka jabłko burak

I w tym wszystkim problemu nie ma. Problem jest w dawkowaniu.
znalazłem tabele kaloryczne dla psów http://www.herbuwielkalapa.pl/zywienie/4.html
Czy ktoś może sie do nich odnieść albo zasugerować lepszą? + jaki ma byc stosunek b/w/t ja stosowałem np 100g kurczaka(po ugotowaniu), 40g(po ugotowaniu) ryżu + taka kostekczka marchewki gotwanej

Pies waży 11kg (przydało by sie trzymać wage bądź delikatnie zredukować ale ze wzg. na wiek ostrożnie) jest to rasa mała kudelek.

Jeśli macie pomocne linki także byłbym wdzięczny. Żeby nie było, szukałem ale wszystko wydawało mi się niejednoznaczne

Posted

Nie wiem jak jest przy seniorach, ale ogólna zasada wg Doroty Sumińskiej to: dla dużego psa 1 dkg/ 1 kg masy ciała, dla małego 2 dkg/ 1 kg masy ciała. Tyle samo warzyw i tyle samo wypełniacza. Czyli przykładowo na 100 gram mięsa musi być 100 gram warzyw i 100 gram np. ryżu lub makaronu.

Posted

Rozumiem, a 100g ryżu masz namyśli przed, czy po ugotowaniu ? bo 100g ryży przed ugotowaniem to dużo.
Oceniłem, że piesek będzie rano dostawał 100g mięsa, 70g ryżu i marchewka a od godzin popołudniowych będzie stała miska z 130g suchej karmy (czyli 10-20g więcej niż połowa dziennego zapotrzebowania). Myśle, że tak będzie ok. W karmie pies posiada witaminy i wszystko suplementy diety wspomagające układ trawienny zęby i flore organizmu więc nie chciałbym całkowicie rezygować z karmy suchej, a krakersy są dość chrupie dlatego nie ma problemu z pogryzieniem.

Posted

Ja wymierzam dawkę ryżu lub makaronu po ugotowaniu. Jak chcesz , żeby wyszło Ci po ugotowaniu 100 gram makaronu to suchego musisz dać mniej więcej 50 gram. Ryż chyba potraja swoją objętość i wagę, ale nie jestem pewna. Lepiej karmy suchej i mokrej nie mieszać w żaden sposób. Dla takiego 11 kilogramowego psiaka nagotować jedzenia na 2-3 dni to nie jest aż tak duży wyczyn. Na początku wydaje się to skomplikowane. Ja gotuje od jakiś dwóch tygodni i posiłkuje się nadal wagą:)

Posted

Nie mieszać w 1 porcji, ale na forum widzę, że problemu nie ma jeśli między posiłkami jest 8 godzin odstępu minimum. Chodzi o to, że w ta karma jest właśnie dla psów starych +7 lat, i posiada wszystkie rzeczy które wspomagają taki organizm, a których na pewno nie ma jedzenie gotowane.

Posted

Ja Ci nie odpowiem na pytanie dlaczego nie można mieszać, bo sama tego nie rozumiem, ale w dwóch książkach jakie czytałam na temat żywienia jest napisane,że albo gotowane albo karma. ( Nie mogę przytoczyć fragmentu, bo nie mam książek pod ręką) Ja na początku też chciałam żywic psa w ten sam sposób co Ty. Ale gotować na jeden posiłek w ciągu dnia to strata czasu tak naprawdę. Zawsze można stosować suplementy i do rzucać do gotowanego. Chociaż ja jestem zdania,że wszystkie składniki można dostarczyć w formie naturalnej. Jestem ciekawa właśnie jakie to muszą być specjalne specyfiki dla starszych psów...

Posted

Założę się,ze specjalne suplementy dla seniorów też są w sprzedaży:) Książki to " Jak żywić psa " Jank Michał i Wilczak Jacek. "Sczęsliwy pies" Doroty Sumińskiej- wszystko jasno, zwięźle, krótko i na temat napisane o żywieniu. Pozdrawiam

Posted

Dlatego też takie suplementy i dodatki znajdują się w tej suchej karmie stawy, zęby i to co wcześniej wspomniałem. Dlatego wieczorem zamiast gotowanego myślę, by sypać karmę. Rozglądam też się za jakimiś ciastkami z witaminami które ewentualnie w formie nagrody można dawać zamiast jak to czasem bywa z ze stołu. Na dworze zrobiła się bardzo żywa po zabiegu i lubi coś zchrupać