ceris Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 Od bardzo długiego czasu mam w głowie zorganizowanie Koła Przyjaciół Zwierząt w mojej szkole. Uważam, że edukacja i działania prewencyjne powinny zdziałać trochę dobrego na rzecz zwierząt. Mam kilka pomysłów na działanie takiego koła i uczniów, którzy chętnie się w taką działalność zaangażują. Tu na wsi zwierzęta ciągle są tylko zwierzętami, często odartymi ze swojej zwierzęcej godności. W tym temacie chciałabym prosić wszystkich ludzi dobrej woli o wskazówki, jak to przedsięwzięcie sensownie poprowadzić. Nie chcę, żeby nasze poczynania umarły śmiercią naturalną po jednej akcji. Otwieram tutaj giełdę pomysłów, podpowiedzi, wskazówek itp. które pomogą racjonalnie pokierować działaniami młodzieży w tym względzie. Na początek chcę stworzyć miejsce przy szkole z wzorcową budą dla psa (skąd wziąć na to pieniądze?), tablicami na których będą umieszczone największe "grzechy" ludzi względem psów, czy może coś innego ... może ktoś z was ma lepszy pomysł. W pobliżu znajdą się karmniki dla ptaków, poidełka. Jednym słowem taki kącik pro zwierzęcy. Na szkolnym korytarzu planuję dużą tablicę informacyjną na temat działań naszego koła. W przyszłości spotkania z członkami TOZu itp. To tak w największym skrócie. Bardzo proszę jeszcze raz o wasze wskazówki, co mogę zrobić, jakie konkretne działania podjąć. Nie uratuję wszystkich zwierząt, ale chcę nauczyć młodych ludzi lepiej je traktować. Quote
doris66 Posted February 14, 2013 Posted February 14, 2013 Ceris bardzo dobry pomysł z takim kołem. Dla dzieciaków wspaniała edukacja, warunki do robienia czegos innego niz kopanie piłki i siedzenie przy kompie. Jesli są do tego chetni, to działąj, działaj....... To może zaowocować tylko pozytywnie. Może zróbcie jakies fajne ulotki, edukacyjne, takie mowiące o tym, ze pies to nie rzecz, ze tez odczuwa i strach i ból i samotnosc. Niech dzieci rozniosa te ulotki po okolicy, jesli choć jeden właściciel zwierzaka zastanowi sie po przeczytaniu ulotki to juz bedzie sukces. Quote
ceris Posted February 15, 2013 Author Posted February 15, 2013 Dziękuję doris za podpowiedź - zrobimy ulotki. Teraz poszukuję pieniędzy na budę. Może ktoś podrzuci jakieś fanty na bazarek? Mam nadzieję, że z biegiem czasu nasze zaangażowanie przyniesie też poprawę jeśli chodzi o bezdomność psów w naszej gminie. Och, czasem czuję się jak Don Kichot... Quote
ceris Posted February 19, 2013 Author Posted February 19, 2013 Zastanawiam się, czy lepiej eliminować skutki ludzkiej głupoty wobec zwierząt, czy może zapobiegać, ucząc właściwych nawyków i zachowań. Szczerze mówiąc miałam wielką nadzieję na podpowiedzi w temacie, wsparcie duchowe. A tu raczej cisza. Quote
Bobryna Posted February 28, 2013 Posted February 28, 2013 Bardzo dobry pomysł, podoba mi się :) Ja jestem zdania, że lepiej zapobiegać niż "leczyć" :eviltong: Myślę, że można stworzyć tak jakby "instrukcję obsługi psa", jego potrzeb, że nie powinien siedzieć zamknięty przez całą dobę w kojcu/uwiązany przy budzie i widywać człowieka jedynie na czas posiłku, informowanie o zabiegu sterylizacji - co to jest i dlaczego potrzebna w naszym kraju itd. (ale dokładnej wizji, jak ma to wyglądać nie mam ;P) Co do budy - to może samemu zrobić? Nie wiem, poprosić rodziców uczniów/nauczycieli, jak mają niepotrzebne deski, narzędzia, jakoś wspólnie udałoby się coś zmontować? Quote
AlaRottweiler Posted March 3, 2013 Posted March 3, 2013 Zgadzam się z Bobryną, budę można zrobić samemu :D:D Można również co jakiś czas organizować zbiórkę karmy koców itp i jeździć w odwiedziny do schroniska razem z uczniami. Niech zobaczą jak wygląda życie w schronisku Quote
ceris Posted March 4, 2013 Author Posted March 4, 2013 Dziękuję za odwiedziny wątku, wsparcie i za każdy pomysł podany tutaj oraz przysłany mi na PW :loveu: Odwiedziny w schronisku są w planach. Na dzień dzisiejszy mamy za sobą piątek, kiedy otwarliśmy szkolny bazarek rzeczy używanych. Cieszył się ogromną popularnością :loveu: Młodzież prosiła o przedłużenie na dzisiaj, więc mieli donieść fanty i ciągniemy sprzedaż hurrrrraaaa. Zebraliśmy już całkiem pokaźną kwotę, którą przeznaczymy na rozkręcenie działalności naszego koła i na pomoc zwierzętom z naszej okolicy. Marzę o tym, żeby ludzie z naszego środowiska otwarli wreszcie oczy na cierpienia ich własnych zwierząt poprzywiązywanych do chlewni i tych bezpańskich. Quote
doris66 Posted March 14, 2013 Posted March 14, 2013 [FONT=comic sans ms]Zapraszam na bazarek imienny dla bezimiennego pieska, któremu usiłuje pomóc Asika5. [/FONT] http://www.dogomania.pl/forum/thread...6#post20589296 Quote
Nette Posted April 1, 2013 Posted April 1, 2013 Świetny pomysł! Kiedyś Alina Bendiuk (białostocka szkoła dla psów ALPI - można znaleźć w necie) prowadziła zajęcia w szkołach, jak się zachowywać w stosunku do psów. Może jeszcze to robi? Warto się dowiedzieć - znając Alinę mogę wnosić, że zajęcia są bardzo ciekawe - zabiera na nie swoje psiaki. Może budę zbudować własnym sumptem - ktoś przyniesie kilka desek, ktoś inny gwoździe, czy papę. Gotowe budy są bardzo drogie, a robiąc coś samodzielnie można się więcej nauczyć. Każdy, kto odwiedza ten dział jest Don Kichotem! A przecież, gdyby nie było Don Kichota, o ileż uboższy byłby nasz świat :loveu: Quote
ceris Posted April 10, 2013 Author Posted April 10, 2013 (edited) Budę robi nam tata jednej z uczennic. Mamy za sobą kilka akcji. Teraz mamy na głowie tragiczny wypadek oto link na facebooku https://www.facebook.com/events/434804203273193/. W szkole zebraliśmy sporą kwotę na rzecz Gufiego. Oby zdążyć. Szukamy w trybie natychmiastowym domu. Od tego zależy jak szybko Gufi będzie operowany. Tutaj macie wątek na dogo http://www.dogomania.pl/forum/threads/242157-Skatowany-Gufi-z-Krasopola-potrzebuje-naszej-pomocy-( Edited April 13, 2013 by ceris Quote
słodkokwaśna Posted April 29, 2013 Posted April 29, 2013 Wspaniała inicjatywa:loveu: Trzymam za Was kciuki. Wreszcie ktoś dzieciom ukaże prawdziwego myślącego,czującego psa...nie rzecz. To bardzo ważne , by dzieci wiedziały od małego ,że pies tak samo czuje ,myśli i przeżywa różne sytuacje jak one. Niech wiedzą jak cierpią psy ,krzywdzone przez człowieka....nie powinno się tego przed nimi kryć....niech obudzą w sobie wrażliwość puki czas.... Quote
Recommended Posts