Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie na forum ;)

Zakupiłam dzisiaj psiaka, mój błąd, że wcześniej nie sprawdzałam jak wyglądają 5 tygodniowe huskie, kobitka była aż tak miła, że trudno było podejrzewać, że coś może kręcić, po przyjeździe do domu weszłam w galerię huskich i patrze a mój husky w niczym po za niebieskimi oczami i końcówką ogona ich nie przypomina, został wykonany telefon do kobitki od której piesek był kupiony to zaczęła mi wciskać kity, iż sunia którą widzieliśmy ma te małe z huskim koleżanki, który jest typem czarnego huskiego i malec odziedziczył po nim urodę, według mnie jest to ściema, ale bardzo proszę o wypowiedzenie się kogoś, kto się na tym zna

[attachment=2218:9610.attach]

jutro moge wgrać lepsze zdjęcia bo przy sztucznym świetle jest kiepska jakość, ale sprawa tak mnie poruszyła że nie mogłam czekać do rana :)

Posted

No z Huskiego to on raczej nic nie ma.

Trzeba było kupić RASOWEGO psa z zarejestrowanej w ZkwP, legalnej hodowli.

Do tego pies powinien być jeszcze co najmniej 2 tygodnie z matką, pod żadnym pozorem go nie wypuszczaj na dwór.

Posted

no ladny kundelek...W schroniskach za free sa nawet ladniejsze... :shake:
Pomine juz to ze 5 tygodniowy szczyl powinien byc z MATKA!!!
Zaplacilas za takiego psa? :roll: Kobita byla w jakims stowarzyszeniu czy na lewo sobie pieski rozmnozyla?

Posted

Nie, to nie jest husky, gdyby to był husky miałby metryczke ZKwP z wpisen siberian husky i wypisanych przodków do 4 pokolenia. Poza tym wyglądałby jak husky, a to poprostu mieszaniec. 5 tygodniowe szczenie powinno być jeszcze przy matce! Szczenięta do nowych domów mogą trafić po 7 tygodniu życia!

Posted

..."to zaczęła mi wciskać kity, iż sunia którą widzieliśmy ma te małe z huskim koleżanki, który jest typem czarnego huskiego i malec odziedziczył po nim urodę, według mnie jest to ściema"...
Widziałaś sunię -mamę maluszków czy wyglądała jak Huski ? Niestety najpierw wiedza potem czyn..

Posted

[quote name='Dioranne']Kirinna, założycielka wątku ma inny nick... ;)

naprawdę?:)
zauważyłam że ma inny nick, ale zwróć uwagę na to że dwie osoby zarejestrowały się w tym samym dniu, piszą o tej samej rasie, i o psie w tym samym wieku 1-miesięcznym.
dlatego się łądnie pytam,nikogo o nic nie oskarżam jak to na dogo bywa, i przeprosiłam jeśliby nie byłaby ta sama osoba:)

Posted

Masz po prostu kundelka za cenę pseudorasowego psa. Dałaś się oszukać pseudohodowcom, ponieważ pies jest rasowy, jeśli posiada rodowód. Ale stało się, dbaj o tego psa jak najlepiej. Teraz musisz bardzo uważać, bo 5-tygodniowe szczenięta za wcześnie odsunięte od matki mają wielkie predyspozycje do bycia lękliwymi w przyszłości. Poczytaj o różnych okresach rozwoju szczeniaka i socjalizacji i przygotuj się na to, że nie wiadomo, na co wyrośnie.

Dlaczego postanowiłaś kupić "huskiego" bez rodowodu? Wiesz coś w ogóle o tej rasie? Wiesz, że potrzebują baaardzo dużo ruchu, baardzo dużo konsekwencji i cierpliwości? Ponieważ jeśli szczeniak ma w przodkach coś z huskiego, to najprawdopodobniej będzie psem wymagającym dużej ilości ruchu.

Posted

To najzwyklejszy w świecie kundelek. Do tego za wcześnie o jakieś 2-3 tygodnie zabrany od matki. Husky mogą wprawdzie występować w nietypowych kolorach (np. cały czarny), ale w polskich hodowlach takich nie ma. Tak więc dałaś się nabrać. Moze ten piesek jest po jednym huskym, ale drugi rodzic to jakis inny psiak ;) Jednak mam nadzieję, że pieska nie kupiłaś tylko dla niebieskich oczu i zdajesz sobie sprawę z charakteru i potrzeb tej rasy, bo charakterek moze mieć haszczy.

Posted

a mnie zastanawia zawsze to, że ludzie na tyle sprytni, żeby potem wrzucić fotki psa, założyć temat na forum, nie wysilą sie ZANIM takiego psa wezmą.
Dopiero kiedy okazuje, że się, husky jest co najwyżej "haski" to nagle wpadają na genialny pomysł i szukają informacji w necie. Ciekawe zjawisko :roll:

A co do psa, kundelek, mieszaniec, co nie zmienia faktu, że skoro u Ciebie jest powinnaś o niego należycie zadbac. Podawac mu karmę stosowną do wieku, odwiedzac regularnie weta, szkolić maluszka, żeby wyszedł na "psy". Wszystkie te informacje znajdziesz tu na forum, w odpowiednich działach. Korzystaj, skoro juz jesteś.
I przede wszystkim, to, że dałaś się zrobić w konia, nie oznacza, że masz psa wywalić na zbity pysk, bo nie jest rasowy.
Poczytaj sobie o tym jakie haszczaki są i odpowiedz sobie na pytanie, czy to aby na pewno jest rasa o jakiej marzyłas. Piękne blękitne oczy to nie wszystko, a raczej bym powiedziała wierzchołek(śliczny) wielkie góry lodowej.

Posted

Mnie to też dziwi, że kupuje się psa wymagającej rasy, nic o tej rasie nie wiedząc. Dla mnie oczywiste jest poczytać przed kupnem jakiegokolwiek zwierzaka, nawet rybki.

Posted

Ja mam psa w typie spaniela, wziętego z adopcji. I przed zaadoptowaniem go przeczytałam o spanielach wszystko, co tylko znalazłam - właśnie dlatego, że coś ze spanielka ma, więc i pewne cechy charakteru.
Jest złota zasada, założycielko tematu, jeśli chcesz psa rasowego kupuj w hodowli. Jeśli "wystawy Cię nie interesują" (jak tłumaczy większość kupująca od pseudo), to adoptuj ze schroniska/fundacji. Nawet szczylki są w schroniskach...

Posted

[quote name='lucky123']Ja mam psa w typie spaniela, wziętego z adopcji. I przed zaadoptowaniem go przeczytałam o spanielach wszystko, co tylko znalazłam - właśnie dlatego, że coś ze spanielka ma, więc i pewne cechy charakteru.
Jest złota zasada, założycielko tematu, jeśli chcesz psa rasowego kupuj w hodowli. Jeśli "wystawy Cię nie interesują" (jak tłumaczy większość kupująca od pseudo), to adoptuj ze schroniska/fundacji. Nawet szczylki są w schroniskach...
na potwierdzenie tego co napisałaś o możliwości adopcji szczylka w typie http://www.dogomania.pl/forum/threads/239774