atka-i-jackson Posted February 11, 2013 Posted February 11, 2013 Witam, jestem tutaj po raz pierwszy, więc przepraszam, jeżeli temat tego typu już był. Jestem szczęśliwą właścicielką mieszańca husky z owczarkiem niemieckim. Jackson ma niecałe 4 lata (skończy je w listopadzie) i wszystkie cechy odziedziczył po haskaczu, łącznie z uciekinierstwem z podwórka, zagryzaniem drobiu u sąsiadów. Jednak to mnie aż tak nie martwi, bo mimo wszystko to mądra psina, zapatrzona we mnie jak w obraz. Od dłuższego czasu Jackson odziany w czarną, długą sierść, gubi ją i staje się siwy, lekko rudawy z krótką sierścią. Wiem, że to nie są żadne zmiany chorobowe, skóra w tych miejscach jest normalna, poza tym weterynarz stwierdził, że "husky tak mają". Na forum wyczytałam, że to lnienie, zrzucanie futra, jednak u mojego bydlaka trwa to już dosyć długo, bo ok 4 miesięcy. Wyczesywanie bardzo mało daje. [attachment=2215:9605.attach]Może ktoś z Was miał tak ze swoim pupilem? Dodaję zdjęcia, pokazujące mojego psa, który wygląda obecnie jak zaniedbany burek. Quote
Delph Posted February 11, 2013 Posted February 11, 2013 Spróbuj wspomóc skórę i sierść psiaka domowymi sposobami: olej z łososia, siemię lniane, żółtko jajka. Ewentualnie suplementy: biotyna, cynk, ogólnie preparaty witaminowo-mineralne. Może coś "specjalnie na sierść" wybierzesz. Jeżeli to nie da rezultatu zrób psu podstawowe badania (krew), często pogorszenie stanu sierści jest objawem problemów zdrowotnych. Quote
atka-i-jackson Posted February 12, 2013 Author Posted February 12, 2013 Dzięki za odpowiedź, chyba na początek zrobie od razu badania, ale już u innego weterynarza. Poprzedni zlekceważył mnie, sądząc po Jego słowach "husky tak mają". Może inny lekarz Nam pomoże (: Quote
Recommended Posts