Wasylek Posted February 10, 2013 Posted February 10, 2013 Mam problem mianowicie: moje dwa psy ciągle (w zabawie) demolują ogród mamy - łamią kwiaty i krzewy . Jak mogę nauczyć je że strefa kwiatów nie jest do zabawy? Do biegania po trawce nie mam nic przeciwko chodzi o te kwiatki bo mama strasznie się denerwuje na psiaki :( Proszę pomóżcie, bo jak przyjdzie lato będzie jeszcze gorzej ... Quote
gryf80 Posted February 10, 2013 Posted February 10, 2013 zależy jakiej wielkości sa psiaki-zrób mamie płotek na te rabaty,odgródz te rabaty od trawy.mysle ze na wysokosc kłebu psa powinno byc ok. Quote
xxxx52 Posted February 10, 2013 Posted February 10, 2013 Wasylek napisał(a):Mam problem mianowicie: moje dwa psy ciągle (w zabawie) demolują ogród mamy - łamią kwiaty i krzewy . Jak mogę nauczyć je że strefa kwiatów nie jest do zabawy? Do biegania po trawce nie mam nic przeciwko chodzi o te kwiatki bo mama strasznie się denerwuje na psiaki :( Proszę pomóżcie, bo jak przyjdzie lato będzie jeszcze gorzej ... Jak czesto i jak dlugo sa psy poza ogrodem?Ile czasu moga sobie po za ogrodem biegac i sie bawic? Quote
Wasylek Posted February 10, 2013 Author Posted February 10, 2013 a więc jeden to kundelek wielkości ok 50 cm w kłebie drugi to golden psy wyprowadzne sa 1 lub 2 razy dziennie zalezy jak koncze szkole płotek to raczej zły pomysł bo za duzo tego do ogradzania chodzi mi o jakas metode nagradzania czy skojarzen :) Quote
asiak_kasia Posted February 12, 2013 Posted February 12, 2013 Jeżeli psy są na ogrodzie pod Twoją opieką i kontrolą to powinna wystarczyć zwykła komenda zabranijająca plus przekierowanie na cześć ogrodu dla psów. Powtarzanie, powtarzanie i jeszcze raz powtarzanie tego. W innym wypadku psy same z siebie nie beda się stosować, bo w sumie dla nich to żadna róznica czy to akurat kwiatki, czy nie :roll: Świeżo skopana miekka ziemia może byc dodatkowym czynnikiem pociągającym dla psów. Najlepszym, najpewniejszym sposobem jest ogrodzenie rabatek, nawet takim 10-20cm płotkiem. U nas to działa- psy były od samego początku korygowane za wlezienie na tą część. I teraz ten niewielki płotek to "granica", której nie wolno przekraczac. Nawet jeżeli wpadnie tam piłka, to nie sięgną, tylko grzecznie czekaja, aż pańcia podejdzie i sięgnie. Tyle, że psy nigdy nie były zostawione na tej czesci grody samopas, zawsze pod kontrolą i jak się któremuś zdarzyło zapomniec to juz w drodze były wystarczyło głosne "nie" i odesłanie psa w inną stronę. Ogrodzenie to może być kilka palików i przeciągnieta przez nie taśma/linka. Plus właśnie praca nad skojarzeniem, że tej granicy się nie przekracza. Psu łatwiej bedzie załapać gdzie jest ta linia, do której nie powinien się zbliżać, bedzie bardziej realna dla niego ;) Quote
Wasylek Posted February 12, 2013 Author Posted February 12, 2013 Ok dzięki za rady od jutra zaczynamy tresurke :) Quote
xxxx52 Posted February 12, 2013 Posted February 12, 2013 Wasylek napisał(a):a więc jeden to kundelek wielkości ok 50 cm w kłebie drugi to golden psy wyprowadzne sa 1 lub 2 razy dziennie zalezy jak koncze szkole płotek to raczej zły pomysł bo za duzo tego do ogradzania chodzi mi o jakas metode nagradzania czy skojarzen :) No to Twoj czworonozny czlonek rodziny kruszynka nie jest,moze w ogrodku zwalcowac wszystkie rabatki. Jedyna metoda to jest wymeczyc psa nim wysle sie go do ogrodu.Poza tym 2 xdziennie ten 50cm psiak za malo jest poza ogrodem.Moze biegaj z psem ,lub biez go do jazdy rowerem.Robienie ogrodzen ,niskich plotkow no to jest roznie z ta bariera.Moze z latwoscia 30 cm przejsc i ma fajna zabawe .ogrodzenie klombikow ale z siatki nierdzewnej tzw p/krolikom powinny byc od powyzej 30cm.Sa rozne ogrodzenia nawet bardzo dekaracyjne Quote
Recommended Posts