Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam
od szczeniaka nasz rudy wariat przyjmuje dość dziwną pozycję, o ile robi to na dworze- np. sunie całym podbrzuszem po śniegu i tarza się w śniegu to jeszcze przymykam oko, ale on tak ciągle, może po prostu zobrazuję:

obawiam się o dysplazję i inne problemy wynikające z takiej pozycji, nie wiem czy mam go korygować czy to "normalne", z łapami problemów nie ma, jest jeszcze młody - 8 miesięcy, a "na kijankę" kładzie się w momentach zabawy jak i normalnego leżenia. Jest spory - waży 35 kg. więc łapska też ma pokaźne, może mieć to jakiś wpływ na późniejsze problemy ze stawami?

Posted

Prawde mówiac moje psy się tez tak czasami kładą- przy okazji robią "gimnastykę" poprzeciągają się, powykrzywiają i ani jedna ani druga problemów ze stawami nie ma.
W waszym przypadku przeszła bym się do weta i tak wstepnie oceniła jak tam się stawy miewają. Psiak faktycznie dośc spory jak na 8 miesiecy 35 kg to dużo. Ile ma wzrostu?

Póki nie zauwazasz problemów z poruszaniem się nie panikowała bym, chociaż mimo wszystko upewniła bym się, że póki co wszystko gra. Szczególnie, ze to jakiś onkowaty psiak. A u nich z tymi stawami to naprawde bywa różnie.

Może warto wrzucić watek do działy weterynaria? Podpiac się pod jakiś wątek o dysplazji/stawach. JA dzięki bogu nie musiałam z tym walczyć, wiec niech się mądrzejsi wypowiedza, bo sama jestem zaintrygowana. Moje suki tak robią, i nigdy nie zastanawiałam się czy to ma jakies znaczenie czy konsekwencje... :roll:

Posted

Waga ponoć u niego ok. wg weta. To mieszaniec belgijskiego owczarka z niemieckim. Ma się jeszcze rozrosnąć w szerz :) Byliśmy w tamtym miesiącu na odrobaczaniu i poprosiłam weterynarza, żeby zerknął na łapska i wagę czy nie za masywny- ponoć wszystko ok.
W kłębie ma ok. 80 cm., wysokość ( od nasady kłebu do końca przedniej łapy ok. 65 cm )
Czasem widzę, że nie ma świadomości zadu - czyli rusza tyłkiem jeżeli faktycznie już musi, ale na to staramy się robić ćwiczenia, które podpowiedziała babka ze szkolenia ( pies ma łapami przednimi wleźć np. na pieniek i przy minimalnym ruchu tylnich łap ma być chwalony ).
miałam owczarka niemieckiego z dysplazją, miał 14 lat jak zaczął chorować, i stało się to raczej gwałtownie, więc może stąd moje obawy.
Nie widziałam takiego ułożenia u tak dużego psa, będę u wetrynarza za jakieś 2 tyg więc zapytam.

Posted

Jakbym widziała mojego rudego:smile: Też się tak kładzie i się gimnastykuję, czasami jak na niego patrze co on wyczynia to aż mnie kości bolą:smile: Jak schodzi z łóżka to przednimi łapami stoi na podłodze, tylne wyprostowane na łóżku a brzuch wygina do podłogi, potrafi też zrobić "foczkę":smile: Ja bym się zbytnio nie przejmowała, jeśli nie masz to możesz poprosić weta o jakieś suplementy na ochronę stawów i niech sprawdzi czy ze stawami jest ok. jak będzie wszystko ok to niech psiak kładzie się jak mu wygodnie;)

• 2 weeks later...
Posted

każdy z moich psów przyjmował taką pozycję:) u nas mówi się "na żabę":)

Posted

Według mnie jeśli pies właśnie tak robi to raczej problemu ze stawami właśnie nie ma, bo gdyby je miał to ciężko byłoby mu taką pozycję przyjąć bezboleśnie, ale dla pewności możesz zrobić RTG w wieku 15 miesięcy.
ps. dysplazja to choroba dziedziczna, nagle się nie rozwinie z powodu takiego leżenia,jeśli pies na nią choruje to prędzej czy później to wyjdzie samo np zacznie się kulawizna po większym ruchu i problem ze wstawaniem po spaniu.