Avocado98 Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 Witam wszystkich :). Zastanawiam się nad kupnem takich oto szelek: http://www.zoohurtowo.pl/files/1737712937/w1534650633.jpg Dla mojej... kotki. Dlaczego na psim forum? Bo mało osób wyprowadza koty na smyczy, a psa każdy odpowiedzialny właściciel, wiec może akurat ktoś miał takie dla swojego pieska. Szelki wyglądają bardzo fajnie, dodatkowo w zestawie jest 2m smycz, która wygląda na dość lekka, wiec odpowiednia dla kotka. Zestaw kosztuje ok. 18 zł. Zastanawiam się, czy to nie jest zbyt piękne, żeby było prawdziwe. ;) Byłabym bardzo wdzięczna za opinie osoby, która miała takie szelki. Czy wyglądają tak estetycznie jak na zdjęciu? Smycz da się przerobić tak, żeby nie była regulowana? (W przypadku kota regulowana smycz zupełnie się nie sprawdza (drugi karabińczyk i kółka to dodatkowy ciężar, a i tak nie zapina się smyczy, bo jak kot będzie chciał pobiegać to nie poczeka aż odepnę dodatkowe zapięcie, po prostu wygodniej jest bez tych kółeczek itp.), dużo lepsza jest zwykła - ale zwykle najczęściej są za krótkie.). Zapięcie smyczy nie musi być bardzo mocne, kot i tak chodzi tylko po podwórku wiec nie ma go tam za bardzo co przestraszyć (małe ryzyko, ze ucieknie itp.) - smycz jest po to, żeby nie wychodził poza ogrodzenie. Zapięcia w szelkach - łatwo się je odpina? Ważne jest dla mnie, żeby można je było szybko zakładać. Pozdrawiam. :) Quote
taks Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 Takie szelki jak wkleiłaśzupełnie nie nadają sie dla kota. Typowo "kocie" możesz kupić w dobrych zoologach. Od "psich" róznia sie nie tylko rozmiarem ale i trochę budową. To szelki dwuobręczowe ( tzw "guardy") z tym że w przeciwieństwie do psich , nie mają dolnego łącznika. Powinny mieć dwie regulowanej długości obręcze ( na szyję i na klatke piersiową) i niezbyt długi łączący je pasek na górze http://images49.fotosik.pl/1748/0c3fba3f414d964emed.jpg a zamiast przerabiać psią smycz przepinaną radze kupić mały karabinczyk i kawałek lekkiej linki ( a nie tasmy)- z pewnoscia taniej a i efekt wygodniejszy dla kota Quote
Avocado98 Posted February 10, 2013 Author Posted February 10, 2013 Dla kota najlepsze są właśnie zwykle guardy. Te kocie szelki dostępne w prawie każdym zoologu są dużo gorsze. Kot, tak samo jak pies, może czasem pociągnąć i kiedy ma szelki 'kocie" polowa siły zatrzymuje "obroża" (ta na szyji). Kiedy ma guardy psie, siła pociągnięcia przyjmowana jest na klatkę piersiowa. Koty chodzą na smyczy nieco inaczej, niż psy. Psa można nauczyć chodzić przy nodze, a kiedy jest się np. w parku spuścić go ze smyczy. Kot musi być cały czas na smyczy i trudno go nauczyć chodzić przy nodze. Wiec czasem (częściej, niż psa) trzeba zatrzymywać smycz, żeby np. nie wszedł na ulice lub miedzy krzaki. Wtedy smycz jest napięta wprawdzie lekko, ale kot ma dużo bardziej delikatna szyje, niż pies. Juz nie mówiąc o sytuacji, kiedy kot się czegoś przestraszy i zacznie się szarpać. Te szelki ze zdjęcia to są podobne do guardow, tylko z szerszym przodem. Dla kota jak najbardziej odpowiednie. Tylko chce się przekonać, czy warto je kupować, bo cena jest podejrzanie niska. Pomyślę jeszcze nad ta linka. Ale jakbym kupowała te szelki to smycz do nich (2m) by raczej wystarczyła. Niemniej jednak dziękuję za pomysł. Teraz ma przeze mnie zrobiona smycz 1,7m ale z taśmy, a nie linki. Dla zwierzaka wygodniejsza byłaby dłuższa smycz, ale nie za bardzo wyobrażam sobie, jak w szybki sposób obsługiwać 3m linkę z kotem przy nodze. Teraz w tej ręce, po której stronie idzie kot trzymam koniec smyczy, druga ręka reguluje długość smyczy i ta cześć najbliżej kota jest w pierwszej ręce, swobodnie sobie zwisa. Jak kot chce się oddalić to mam czas żeby zwiększyć mu długość smyczy i cały czas jest luźna. Nie wiem, czy da się to zrozumieć ;), ale w każdym razie proszę o wskazówki, jak trzymać długą smycz np. 3 metry żeby się nie plątała i nie ciągnęła się po ziemi. Quote
Avocado98 Posted February 13, 2013 Author Posted February 13, 2013 Jednak nie kupie tych szelek. Mogłyby być trochę za małe - maja wielkość do 34cm, a moja kota ma 34-35 wiec lepiej kupie jakieś większe. Zastanawiam się natomiast nad szelkami XDog. Najlepiej z napisem "police". ;) Kot policyjny. He he. Tylko w tym sklepie, w którym kupuję karmę, nie ma naszywek z napisami, są tylko same szelki. A szkoda. Ale może do czasu kupowania jedzonka już będzie można je tam kupić. Quote
Recommended Posts