tobciu Posted March 2, 2016 Posted March 2, 2016 Tosia&Lesio zorganizowała butle gazową Panu Marianowi. Dziś zapewne dostał. Jutro zadzwonię do P.Mariana. Quote
b-b Posted March 2, 2016 Posted March 2, 2016 Tobciu a jak p. Marian pierze. Pewnie wszystko ręcznie? Quote
Madie Posted March 3, 2016 Posted March 3, 2016 Czy Pan Marian lubi czytać? Może mozna podesłac mu jakies książki? Mam mnóstwo kryminałów np. Jakie leki musi brac na co dzień? Ile miesięcznie kosztują? Quote
Aga76 Posted March 3, 2016 Posted March 3, 2016 9 godzin temu, tobciu napisał: Super, dzięki. :) Napisałam do Pani z gminy by zapytać się po ile dokładnie opłata (wcześniej było 12,80 zł, a że segregowane to 10 zł było pod koniec roku). I czy konto do przelewów to samo co w minionym roku. Opłata jest 10 zł za miesiąc. I konto to samo. Dziękuję za odpowiedź :) Zapłaciłam na raty, jak zobaczysz pierwszy przelew to będziesz wiedziała dlaczego :) Wyszło na dobre, dopłaciłam właśnie 6 zł, będzie kasa za trzy miesiące. Swoją drogą opłata za segregowane wygórowana, u mnie na wsi jest 5 zł od osoby. Quote
b-b Posted March 3, 2016 Posted March 3, 2016 10 godzin temu, Aga76 napisał: Swoją drogą opłata za segregowane wygórowana, u mnie na wsi jest 5 zł od osoby. U nas na wsi 9zł od osoby za segregowane. Tobciu jutro zrobię malutki przelew. Wykorzystasz gdzie będzie wiesza potrzeba. Quote
ALMA2 Posted March 3, 2016 Posted March 3, 2016 Co do prania, nie zrozumcie mnie źle, nie oceniam Pana Mariana, ale myślę, że ma z tym kłopot, szczególnie z praniem takich ciężkich rzeczy jak swetry, ręczniki, pościel itp. , które po namoczeniu niestety są ciężkie, i wykręcić z wody takie ubrania też ciężko i nie lada wyczyn, a i pewnie w okresie jesienno zimowym to i suszyć tego za bardzo nie ma gdzie. A jeszcze nagrzać wody do prania, jeden garnek to za mało, bo uprać z proszkiem później wypłukać. Pewnie pralki P. Marian nie ma, bo jak nie miał wcześniej prądu to gdzie by ja podłączył. Może się mylę. Dlatego uważam, że może wymiana rzeczy byłaby wskazana :) Dostałby czyste i świeże ubranka. Quote
tobciu Posted March 3, 2016 Posted March 3, 2016 20 godzin temu, b-b napisał: Tobciu a jak p. Marian pierze. Pewnie wszystko ręcznie? Ręcznie I ma jeszcze starą Franię. Prąd jest, wodę nalewa do środka i coś tam przemiętoli pralka. I wykręcić łatwiej przez wałki (słusznie Aga76 zauważasz, że wykręcanie to kłopot) 19 godzin temu, Madie napisał: Czy Pan Marian lubi czytać? Może mozna podesłac mu jakies książki? Mam mnóstwo kryminałów np. Jakie leki musi brac na co dzień? Ile miesięcznie kosztują? Madie, nie wiem czy książki lubi czytać. Zapytam dzwoniąc. Czytać czyta, zawożę Mu Angory. Leki - powinien brać na ciśnienie. Ale jak już kiedyś wspominałam - On unika leków, nie lubi, zawsze był zwolennikiem naturalnych środków. Po tych ciśnieniowych słabo się czuje, zmniejszył dawkę i jak czuje się źle to łyka. Umówiłam się z Nim kiedyś, że jeśli by musiał kupować te nadciśnieniowe, to by podszedł do Tosia&Lesio i wykupimy receptę. Ale nie skorzystał póki co. 12 godzin temu, Aga76 napisał: Dziękuję za odpowiedź :) Zapłaciłam na raty, jak zobaczysz pierwszy przelew to będziesz wiedziała dlaczego :) Wyszło na dobre, dopłaciłam właśnie 6 zł, będzie kasa za trzy miesiące. Swoją drogą opłata za segregowane wygórowana, u mnie na wsi jest 5 zł od osoby. Doszły. :) Dziękujemy. :) Dosłałam swoją część i zapłaciłam opłatę za śmieci od razu za 5 miesięcy : 01-05/2016 Przelew Godzinę temu, b-b napisał: U nas na wsi 9zł od osoby za segregowane. Tobciu jutro zrobię malutki przelew. Wykorzystasz gdzie będzie wiesza potrzeba. Dzięki piękne. Wielkanoc idzie, będzie na to. Quote
KrystynaS Posted March 4, 2016 Posted March 4, 2016 Dobrze, że Pan Marian ma Franię, kiedyś też myślałam jak on pierze np. pościel. Frania to pralka niemal idealna czyli nie do zdarcia i ładnie prała. Żałuję, że moją starą frankę wyrzuciłam na śmietnik dobre paręnaście lat temu, ale nie miałam gdzie jej schować. Quote
b-b Posted March 4, 2016 Posted March 4, 2016 19 godzin temu, ALMA2 napisał: Co do prania, nie zrozumcie mnie źle, nie oceniam Pana Mariana, ale myślę, że ma z tym kłopot, szczególnie z praniem takich ciężkich rzeczy jak swetry, ręczniki, pościel itp. , które po namoczeniu niestety są ciężkie, i wykręcić z wody takie ubrania też ciężko i nie lada wyczyn, a i pewnie w okresie jesienno zimowym to i suszyć tego za bardzo nie ma gdzie. A jeszcze nagrzać wody do prania, jeden garnek to za mało, bo uprać z proszkiem później wypłukać. Pewnie pralki P. Marian nie ma, bo jak nie miał wcześniej prądu to gdzie by ja podłączył. Może się mylę. Dlatego uważam, że może wymiana rzeczy byłaby wskazana :) Dostałby czyste i świeże ubranka. Tobciu zapytaj p. Mariana czy by chciał "nowe" rzeczy dla odświeżenia swojej garderoby? Zawsze te stare może spalić i będzie miał przy okazji ciepło i na czym sobie ugotować. Quote
Dobermania Posted March 5, 2016 Posted March 5, 2016 Che, che, widzę, że nie mnie jednej kwestia prania nie dawała spokoju. :D Właśnie też dlatego spytałam - gdzie on przy takiej pogodzie (zimno i wilgotno) to pranie suszy? Pytałam, bo nie wiedziałam, jak dokładnie wygląda sytuacja, ale jeśli nie ma tragedii, to ja te swetry lokalnie rozdysponuję. :) @b-b - swetrami nie wolno palić, poczytaj w internecie o zanieczyszczeniu powietrza przez spalanie w domowych piecach przedmiotów, które nie są opałem. To nie złośliwe czepianie się, tylko życzliwe zwrócenie z mojej str. uwagi, u mnie, gdy zaczyna się sezon grzewczy, czasem aż przykro z psem spacerować, bo okoliczni mieszkańcy zaczynają właśnie palić w piecach - palić, czym popadnie - i z ich kominów wydobywa się gęsty, śmierdzący dym. Palenie nieopałem jest szkodliwe dla środowiska, poza tym powoduje smród. Ja, jak spaceruję, od razu czuję, że ktoś pali w swoim piecu tzw. sandały i szpargały. To nie jest dobra rada dla Pana Mariana. Poza tym taki pseudoopał powodować może zalepienie przewodów kominowych, za których czyszczenie trzeba potem płacić... Quote
b-b Posted March 5, 2016 Posted March 5, 2016 Dobermania nie pomyślałam o tym, że nie wolno. Zapłacone za segregowane ma to zawsze może je wyrzucić. Quote
Dobermania Posted March 5, 2016 Posted March 5, 2016 Tak tylko piszę, bo kiedyś też nie wiedziałam. :) Palić się ich nie powinno. Dziewczyny Prowadzące - jeśli będziecie miały możliwość, wklejcie najnowsze zdjęcia Reksa. :) Quote
tobciu Posted March 7, 2016 Posted March 7, 2016 Nie wolno palić czymkolwiek. :) W Szczecinie powietrze jak świeża bryza w porównaniu z miejscowością gdzie mieszkają moi rodzice. Zmierzch zapada, ludzie wracają z pracy i miejscowość pokrywają opary drapiącego smogu z piecy. Zawsze się zastanawiam, czym Ci ludzie palą oponami, plastikiem ? Zgadza się, palenie czymkolwiek zakleja przewód kominowy. Jadąc do pana zwożę zawsze karton czy dwa ścinek z niszczarki, gazet - to też zawsze pilnuję by nie była to kolorowa prasa, bo to tez podobno zakleja komin. B-b, ale nie przejmuj się kiedyś też zawiozłam parę rzeczy z myślą - nie będą dobre, to Pan Marian spali, a TZ popatrzył na mnie na werandzie u Pana Mariana - to papier segregujesz kolorowy, niekolorowy, bo komin, a materiałem chcesz by pan palił ? :) I Pan Marian też na to - nie, nie, ciuchami nie wolno. Zarumieniłam się, ok, dobra, nie było tematu. :) Z wizyta pojadę w ten weekend lub kolejny, zależnie od możliwości czasowych. Oczywiście zdjęcia / filmy Reksa wówczas zrobię. Wpłynęły pieniążki od b-b. Pięknie dziękujemy. Quote
tobciu Posted March 8, 2016 Posted March 8, 2016 Zdrowia oraz wszystkiego co się szczęściem zwie dla wszystkich Pań - życzy Mariano :-) Zadzwoniłam dziś do Pana Mariana. Złożył Wam życzenia, podziękował za pamięć, za gaz i za opłatę za śmieci - ogólnie za wszystko. Miałam zapytać o kilka rzeczy co prosiłyście i chyba coś mi umknęło. - książki - niestety nie czyta jak kiedyś. Wzrok już nie ten. Teraz tylko gazeta, krzyżówki. Ale książek już nie. - odzież - coś by się przydało (ale wybaczcie, mam dziś taką migrenę, że nie wpadłam zupełnie na to, by zapytać co Mu z odzieży potrzeba.. nie połączyłam pytania z odpowiedzią, przepraszam) Reks jest za silny, albo karabińczyki za słabe - urwał chłopak drugi. Jak będę się do Pana wybierać zajedziemy do Castoramy, może znajdziemy jakiś stabilniejszy. Kupiłam dziś panu patelnię nową, powiedziałam Panu - ucieszył się, bo Jego patelnia przypala. W tle rozmowy słychać było głosy, pytam - TV słyszę, czyli prąd Pan jeszcze ma ? Pan Marian na to - to radio, z baterii. Baterie jeszcze mam, a prąd oszczędzam na lodówkę, tv. Eh.... jak to używając codziennie sprzętów ot tak, nie zastanawiamy się, że ktoś może oszczędzać prąd jak najcenniejsze dobro... Wniosek, który Pan Marian składał o zasiłek, pod koniec marca będzie wiedział, czy otrzyma czy nie. Quote
KrystynaS Posted March 8, 2016 Posted March 8, 2016 Dzięki tobciu za wieści, choć sie nie odzywam to czytam na bieżąco wątek Quote
Aga76 Posted March 9, 2016 Posted March 9, 2016 Niby tylko jeden telefon, a tak jakoś inaczej na duszy... ech, życie, czasem jak najdą mnie przemyślenia jak to wszystko różnie się układa, jak zmieniają się priorytety, wartości, jak gubimy po drodze to co ważne... O 7.03.2016o19:10, tobciu napisał: Z wizyta pojadę w ten weekend lub kolejny, zależnie od możliwości czasowych. Oczywiście zdjęcia / filmy Reksa wówczas zrobię. Cieszę się bardzo, że przed świętami chłopaki będą mieli odwiedziny. Zmobilizowałam się dziś i poszedł przelew na zakupy świąteczne, tobciu oczywiście jak będzie coś pilniejszego do kupienia/opłacenia to przeznacz pieniążki wedle uznania. Pozdrawiam Wszystkich. Quote
tobciu Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 Wpłynęły pieniążki od Aga76, Yoana, ALMA2 - bardzo dziękujemy. :) Wizyta jutro póki co aktualna, chyba że coś wyskoczy. Ale rzeczy do zawiezienia dziś już przygotowywałam. Zakupiłam Panu 36 kwh prądu - Potwierdzenie Reksowi kupiłam oprzyrządowanie - nową linkę (przez te dwa urwane karabińczyki Pan Marian tą line wiązał i wiązał i się zrobiła z pewnością krótsza), krętlik by lina się nie zwijała, karabińczyk (nie wiem czy zakręcany się sprawdzi, ale ten był największy) i zaciski do liny. Foto Jako że to wizyta przed Wielkanocą Reks na zająca dostanie od swych kochanych Cioteczek puszki Rocco 6x800g i za puntky 6x400g Telefon od ranias się właśnie ładuje. Quote
tobciu Posted March 13, 2016 Posted March 13, 2016 Zakupy zrobione i zapakowane do auta. Kupiłam kartę nju mobile za 5 zł, zobaczymy jak z zasięgiem w Stepnicy. :) Jedziemy dopiero po 18, wcześniej nie dało rady. Pan Marian poinformowany, czeka. Quote
tobciu Posted March 14, 2016 Posted March 14, 2016 Pojechaliśmy do Pana Mariana po 18 (13/03/16), zajechaliśmy po ciemku. Reks przywitał nas szczekaniem. Pan Marian oglądał telewizję. Rozpakowaliśmy auto. Na ganku rozparcelowaliśmy zakupy, które Pan Marian schował do lodówki. Foto1 ; Foto2 Przywiozłam też kilka kartonów ścinek/gazet/kartonów na podpałkę. Wpuściliśmy Reksa do domu. Oczywiście pies z nieodłączną piłeczką w pysku. :) Dostał wielką kość, ciekawa jestem czy sobie z nią poradzi, czy wogle odpuści. Reks jest puchaty, a sierść błyszcząca. Był czesany. :) Zaaplikowałam mu krople na pchły/kleszcze (krople, które zakupione były w 12/2015) - ale powątpiewam czy one do skóry sięgły przez te ilości sierści. Pan Marian podpiął do starej linki nowy karabińczyk i krętlik (by lina się nie skręcała) Co robi pies, gdy człowieki rozmawiają ? Wpakował się na przywiezione koce. :) Jak pisałam powyżej zakupiłam Panu kartę NJU Mobile, za 5 zł - Foto1. Pan Marian ucieszył się BARDZO z nowego telefonu. Pokazałam co i jak, Pan Marian poprzedni telefon też miał Nokię, zatem da sobie radę. Nju kartę włożyłam do nowego telefonu. Wygląda, że zasięg jest ok, ma przez parę dni Pan Marian potestować czy stabilny jest czy nie. Jak wszystko będzie ok, to w ciągu 31 dni trzeba doładować i konto będzie ważne na stałe. Pan Marian z telefonem. Dopytałam o odzież, czy coś Panu potrzeba - koszule powiedział. Kod na prąd Panu zostawiłam, ma już wprawę doładuje sam. Nie byliśmy długo niestety, bo czas nas gonił. Pan Marian życzył Wam miłych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych. Film : https://youtu.be/-AAmstDk9us Dwaj Panowie pozdrawiają. 1 Quote
ALMA2 Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Bardzo dziękujemy za informacje i zdjęcia. Reks wygląda super. Dla Pana Mariana, pewnie wasza wizyta wiele znaczy. To widać z tego co piszecie., macie dobre serduszka :) Mam sweterek dla Pana Mariana i chyba spodnie, po mężu dostałam od koleżanki, dokupiłabym mu może takie cieplejsze frote skarpety (chyba że ma dużo skarpet :) ) i może wysłałabym do Pana Mariana, w tym tygodni się nie wyrobię ale może w Poniedziałek, mogę prosić adres. Quote
monikapf Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 hej :) od dłuższego czasu obserwuję watek i chciałabym dorzucić coś od siebie. Mam półbuty nowe dla Pana Mariana r. 42 i kilka koszul. jak mogę to Panu Marianowi przekazać ? Quote
monikapf Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 hej :) od dłuższego czasu obserwuję watek i chciałabym dorzucić coś od siebie. Mam półbuty nowe dla Pana Mariana r. 42 i kilka koszul. jak mogę to Panu Marianowi przekazać ? Quote
tobciu Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Free - nie ma za co przepraszać. Tyle ile można i wtedy kiedy można. Całego świata się nie zbawi. A Ty przecież tyle Panu przecież pomogłaś. :) Dobra Kobieto. :) ALMA2 - taka przesyłka byłaby super. Skarpety pewnie się przydadzą, nie wiem czy dużo ma. Jakieś kupowałyśmy, ale skarpety lubią się przecierać. :) monikapf - dziękujemy za obecność. :) Najszybciej by było wysłać do Pana Mariana bezpośrednio. Ucieszy się. Prześlę Wam adres dziewczyny. Dziękuję w imieniu Pana Mariana. Quote
ALMA2 Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Adres już mam :), w sobotę dokupię skarpety i w poniedziałek wyślę paczkę i dam znać. Quote
KrystynaS Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Rex świetnie wygląda,taki miś z niego. Widać, że kanapka to jego ulubione miejsce w domu. Kość imponująca, pewnie mu starczy zajęcia na kilka dni. Quote
Recommended Posts