Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Maksiu, mały psiaczek zabrany interwencyjnie z meliny. Co tam przeżył, kiedy ludzie pili? Chyba koszmar bo malutki biega w kółko, jest wystraszony, traci wzrok. To młody psiaczek, a już tyle przeszedł. Teraz jest w boksach ogólnych czyli dalej nie wie że ręka człowieka może dawać przyjemność a nie tylko zadawać ból. Czy pomożemy mu?

Edited by monika55
  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dodam że Maksiu jak komuś zaufa to już na zawsze. Lgnie całym ciałkiem jakby prosił aby ktoś się nim zaopiekował. Schronisko to dla niego koszmar i trauma ogromna.

Posted

Na razie leczymy farmakologicznie. Coś jakby wrastające naczynia krwionośne w tym oczku. Rogówka nie jest uszkodzona. Te jego kręcenie się po kojcu może być objawem stresu, nie uszkodzenia mózgu ani wylewu. Jest to możliwe bo w aucie jechał bardzo spokojnie, u weta też był bardzo grzeczny. Jemu wystarczy przytulenie się do człowieka i już się uspokaja.
Dom na już i psiak wyzdrowieje w try miga! W schronisku mu nie pomożemy.
Na razie przeniosłam go na wegiel.

Posted

Wrastające naczynka w oku to może być łuszczka rogówki.
Przerabiałam to.
Leczenie - a właściwie powstrzymywanie rozwoju choroby - jest stosunkowo proste i niedrogie: zakraplanie.
Oko nieleczone zarasta bielmem.
Mogłabym zadzwonić do kliniki dr Garncarza i zapytać, czy w ogóle wchodzi w grę konsultacja na podstawie zdjęcia. Głupio, bo lekarze nie chcą stawiać diagnozy "na oko", ale może ze względu na odległość i bezpańskość pacjenta nie pogonią mnie tak od razu.
Co Wy na to?

Posted

Na razie miał wczoraj zastrzyk i zakroplone oczy. Nie mamy zaleceń zakraplać codziennie, ale w poniedziałek mamy podjechać do kontroli i na następny zastrzyk.

Posted

Późno, bo późno, ale dotarłam do Maksia. Dobrze ze jest na węglu. Więcej spacerków i wiecej głasków chłopak bedzie miał
Dulska, kochana jesteś :buzi:

Posted

Alina71, zdjęcia doszły, ale spróbujcie zrobić same oczy w zbliżeniu. Może niech ktoś go przytrzyma za pysk, albo co... żeby dokładnie było widać te wrastające naczynka i ten nalot (bielmo? zaćmę?). Jeśli się nie uda, pójdę, z tym, co jest, ale przy badaniu lekarz ogląda oko przez takie urządzenie, które dla mnie wygląda jak skrzyżowanie lupy z latarką i dobrze byłoby podobne zbliżenie/powiększenie przygotować.

Posted

Pamietam, że Maksiu miał już kiedyś problem z tym oczkiem. Parę miesięcy temu ogladałyśmy z Shanti te jego oczy, bo miałyśmy wrażenie, że Maksiu nie widzi. To prawe oko miało wtedy kolor ciemno czerwony, prawie wiśniowy Na zdjęciach tego nie widać, bo drugie oko jest brązowe, więc kolory podobne. Było to widać z bliska. Chyba, że wtedy to był jakiś uraz mechaniczny i był to krwiak, a teraz doplatało sie zupełnie coś innego.
Shanti pamietasz to?

Posted

Tak, dostawał leki i mu przeszło. Wtedy wet nie powiedział konkretnie co to było. Chyba to było w listopadzie, ale musiałabym sprawdzić w książce ewidencyjnej.