Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 889
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

elzunia, wydatki które dasz radę rozliczyć, to rozlicz. Chyba nie było ich ogólnie jeszcze tak dużo. A czego się nie da rozliczyć, to trzeba będzie pomyśleć jak to załatwić.
Zarówno kora 78 i jak pewnie my też, myśleliśmy ,że jako dogomanka z doświadczeniem wiesz jak się rozlicza z wydatków.
Ciekawe czy Baxter Cię wpuści

Posted

Poker napisał(a):
elzunia, wydatki które dasz radę rozliczyć, to rozlicz. Chyba nie było ich ogólnie jeszcze tak dużo. A czego się nie da rozliczyć, to trzeba będzie pomyśleć jak to załatwić.
Zarówno kora 78 i jak pewnie my też, myśleliśmy ,że jako dogomanka z doświadczeniem wiesz jak się rozlicza z wydatków.
Ciekawe czy Baxter Cię wpuści

Nie czytałam psów na DT a do tej pory brałam z fundacji psy staruszki na DT które zostawały na Ds one nie miały szns na dom i nie miałam tam kwitków a karma przychodziła do domu reszte wet czy smaczki witaminy dawałam znać że kupiłam nie było tego duzo bo jak było dużo leków to tez załatwiało się przez fundację by było taniej.Z tego co kupiła w pierwszym dniu nie dam radę mieć kwitków,Ale wiem że cokolwiek wiecej kupię tu będą zdjecia pokwitowań

Posted

tak czytam i czytam i rozumiem,że trzeba się z wydatków rozliczać tylko może niech to będzie raz w miesiącu,bo przecież dziewczyny ,nie da się codziennie wchodzic na dogo ,robić zdjęcia rachunków,przecież Ela ma też swoje życie,trójkę dzieci,dwa psy,kochani ,może niech Ela dostaje 80zł miesięcznie tak jak było ustalone,na koniec miesiąca przedstawi rachunki i albo jeśli coś zostanie to przejdzie na następny miesiąc,albo coś się dołoży jak zabraknie,bo przecież to zwariować idzie

Posted

elzunia napisał(a):
I dalej widzę Kora chce trzymać sytuacje w napięciu

Zajrzałam i najpierw wszystko doczytałam, stwierdziłam że lepiej nic nie pisać, bo ma tu nie być kłótni, i tak by było super
Ale z całym szacunkiem dla tego co robisz Elzunia, że wzięłaś Baxia - to jednak sama podkręcasz sytuację. Po co ta wstawka?

Posted

Wrocilam.
Nie trzymam w napięciu specjalnie, a siła wyższa. Też mam prywatne życie i raz tu jestem 10 razy dziennie, a raz mnie nie ma 3 dni. Jakby co mój tel krąży wszędzie w necie, na czym cierpię (wtajemniczeni mogą się śmiać ;p), poza tym zainteresowani mają mój nr tel także (i jest w kazdym 1szym poscie watku psa z walbrzycha), więc jak jest awaria to prosze dzwonić, byle nie po 21-22giej i nie przed 7-8rano. Miewam telefony i o świcie nie powiem, co o nich myśle... telefony adopcyjne.
ale do rzeczy.

TYTUL
ok, tytul ciut zmienie. Jest ograniczona ilość znaków, kto nie zakładał nigdy wątku ten nie wie, nic nie szkodzi. Słowo "kasa" też dla mnie nie brzmi ładnie, ale jest o ponad połowę krótsze od "pieniądze". Chcecie, to dam "money" lub "cash", lub jakkolwiek inaczej, byle każdy Polak wiedział, o co chodzi.
Wg mnie lepiej pisać "bdt", co znaczy bezpłatny dom tymczasowy, a to z kolei dzieli się na dom tymczasowy całkowicie darmowy, lub za zwrotem kosztów, jakim jest elzunia. Dlatego nie samo dt, bo to kojarzy się ludziom różnie. Znam dogomaniaków, którzy z zasady nie wspierają pdt, czyli platnych dt i hoteli. Nawet obecnych tutaj :) Więc bdt w tytule jednych przyciągnie, innych odstręczyć może. Wydaje mi się, że więcej przyciągnie tak szczytna idea i pies więcej zyska.
To gwoli wyjaśnienia skrotow.

Ja osobiscie nie jestem za dramatycznymi tytulami i naciaganiem prawdy. Bo tragedii finansowej tutaj nie ma, pies nie lezy w szpital z urwanymi łapami, nie jest bernardynem potrzebujacym na karme 300zl miesiecznie.

Ale tytuł to szczegół.

ROZLICZENIA
Przykro mi, ale akurat ja się będę rozliczać nawet co do 10gr, zawsze tak robię, by nikt mnie nie mógł o nic posądzić. Ja osobiscie obrocilam przez te kilka lat i kilkadziesiat psow w pdt i hotelach, sporą sumą pieniędzy i nie mogę sobie pzowolić, by mi ktoś robił na tym tle jakieś nieprzyjemności. Prowadze swoje bazarki to w wyniku końcowym zaokraglam do rownego w gore oczywiscie. Zeby mi sie latwiej liczylo. A na watku wydatki sie upublicznia i rozlicza, by nie bylo oskarzen o jakies potajemne rozliczanie, wszystko musi byc oficjalnie.

Kazdy watek ma swoje zycie i nie mozna narzucac, ze piszemy tylko rzeczy przyjemne. Obowiazki tez sa.
A sumienne rozliczanie sie z pieniedzy deklarowiczow to obowiazek i okazywanie im szacunku i wdziecznosci za pomoc finasowa. Tez moj obowiazek.
To najwazniejsze zdanie, jakie chcialam napisac.

To, ze zbiera sie rachunki i wysyla do skarbnika jakkolwiek, czy przedstawia na watku, to sadzilam, ze oczywista oczywistosc. Ale to juz teraz mamy wyjasnione i nie widze powodu, by o tym napominac na kazdej stronie watku, dla mnie to jest zalatwione. Prosze o wszelkie rachunki. Moga byc przedstawione skarbnikowi osobiscie, skoro aparat sie zepsul, lub wysylane poczta, do Skarbnika lub do mnie. Obojetne. i to jest normalnie praktykowane na dogomanii. Fundacje rozliczaja sie w bardzo rozny sposob, jak zdazylam zauwazyc, ale oni czerpia dochody z roznych zrodel, a niezrzeszeni dogomaniacy tu na forum, maja inny system rozliczania.
I prosze o konsultacje telefoniczne ze mna, przed powazniejszymi wydatkami, jesli psa auto potraci, prosze o natychmiastowy telefon, jesli nagle do weta trzeba isc, jesli wet chce robic badania za 50-100zl, jesli cos trzeba pilnie kupic, itp.

Czy moge podsumowac wydatki, by miec 100proc pewnosc, co wpisac w 1 poscie? nikt sie znow obrazal nie bedzie?
19zl smycz
18,5zl preparat na uszy
22,5zl przeglad u weta
=50zl

25zl zabawki i smaczki

18zl- 1kg purina pro plan u innego weta= rozumiem, ze nie zakupiona??

Tak, jak pisala kizimizi, wg mnie skoro pies zdrowy zoladkowo to nie musi jesc karmy super hiper najlepszej. Ale musi przytyc, bo jest za chudy. Wiec karma nie Chappi, a srednia. Ta Purina Pro Plan, jak ustalalam z elzunia w tel jest bardzo dobrym rozwiazaniem wg mnie. Cena niewiele wyzsza, niz w necie- co dziwne, bo u weta, plus choc 1kg na poczatek, zeby sprawdzic, czy Baxiowi zasmakuje. Tylko prosze sprawdzic na opakowaniu, jaka dawke dziennie pies o tej wadze powinien jesc i zaokraglic mu ze 20g w gore, z tej racji, ze ma przytyc. Jak ja na szybko patrzylam to pownien kolo 110-120g dziennie jesc normalnie.
Kto ma lepszy pomysl co do karmy, czekamy na propozycje :)

jo ka, prosze z tego co masz na koncie, przekaz elzuni pieniadze za te wydatki. Zaraz, jak zobaczysz elzuni potwierdzenie tego, co rozpisalam powyzej. plus to na te karme oczywiscie. i napisz na watku- dzis przekazalam tyle i tyle elzuni. i ja to odpisze w 1 poscie, z datą.

OGLOSZENIA
Ciesze sie, ze pierwsze ogloszenia udalo sie wypuscic :) Czekam niecierpliwie na efekty. A na kogo byl nr tel podany w koncu? Jakby co moge swoj tel uzyczyc. Zazwyczaj robie te 1sza rozmowe z potencjalnym chetnym, a jak wszystko jest ok, to przekazuje nr tel do dt, zeby mogli sobie porozmawiac o bardziej wnikliwych szczegolach z zycia psa. I umawiam na wizyte, szukam czlowieka.
Ale maila nie uzycze, przykro mi.

ZDJECIA
Zdjecia z corcia sa wszystkie super, na pewno musza byc do ogloszen zawsze uzywane, choc jedno, jako zdjecie glowne. Skoro aparat sie zepsul, to bedziemy spokojnie na tych fotkach do ogloszen bazowac. Moze ktos umie niektore rozswietlic??? Mozna dodac 1 taka smutna, zza krat, zeby kogos za serce zlapalo.

ELZUNIA,
Zupelnie nie rozumiem Twoich nerwow, przeciez ja Ci nie zarzucam zadnych matactw. Czy kiedykolwiek pisalam, ze Ci w cos nie wierze? To, ze probuje poukladac wydatki, dlaczego tak Cie denerwuje? Przeciez robie to w dobrej wierze, o nic Cie nie oskarzam. Masz troche trudny do rozszyfrowania styl pisania, dlatego ja tak wszystko wypunktowuje, zeby wszystko zrozumiec, zeby dostac potwierdzenie i to wtedy rozpisac sumiennie.
Jesli jestes pewna, to prosze bardzo, poszukamy Baxterowi innego dt, ja Cie do niczego nigdy nie zmuszalam, sama wiedzialas, jakie Baxter ma opinie i momo tego sie podjelac jego tymczasowania, wiec mam nadzieje, ze emocje nie wezma gory i sie nie poddasz. Ja nikogo psem na sile uszczesliwiac nie bede i musisz wiedziec, ze nie pozwole, by pies, w akcji wyciagania ktorego bralam udzial, do schronu nie wrocil. Ale na znalezienie innego miejsca i pieniedzy na to potrzeba pewnego czasu.

Ja z kizi, mamy w tej chwili poza Baxem 3 psy na tymczasach, z czego dwa potrzebuja po 300zl miesiecznie, a deklaracji stalych jeden ma 20zl, a drugi 90zl. Dlatego finansowe utrzymanie psow "spedza mi sen z powiek", wiec martwie sie tez o finanse Baxa i licze kazdy grosz, by wystarczylo na jak najdluzej. Bo trzeba zawsze zakladac, ze pies posiedzi w dt dluzej, niz krocej.
Jesli elzunia, nie wzielabys na darmowy dt Baxia, to on nie byl planowany na wyciaganie ze schronu (czyli wyciaganie na hotel za ok.300zl miesiecznie), nie wiem, czy i kiedy, by sie na to doczekal. Bo ostatnio 3 inne nie doczekaly...

Posted

kora78 , jak już ładnie tu napisałaś, to zmień jeszcze tytuł wątku.:evil_lol:
Może taki tytuł ? Baxter, już w BDT , $$ potrzebne na utrzymanie.

Posted

Czy moge podsumowac wydatki, by miec 100proc pewnosc, co wpisac w 1 poscie? nikt sie znow obrazal nie bedzie?
19zl smycz
18,5zl preparat na uszy
22,5zl przeglad u weta
=50zl
Tego cały czas nie rozumiem jak pisałam 19 złoty smycz i 18,50 zł preparat i z wizytą wyszło 50 zł.Do tego osobno były zabawki smaczki 25 zł
25 zł zabawki i smaczki dla okragłego rachunku.50 zł dostałam od jo ka wiec jeszce tylko 25 zł za te smaczki i zabawki.A teraz jeszcze jedno co ze smaczkami wczorakj kupiłam mojej i Baxiu dostał bo nie będzie patrzył ale tego nie wrzucam bo odruchem oczywiście rachunku nie wzięłam bo nie nawykłam wiec to mój problem.Ale Kora co ze smaczkami dalej?Na karmę muszę wziąść 18 zł i co z wizytą u weta mam iść czy nie?Szczerze to jedyne co bym zrobiła to podeszła go zważyć bo jest zdrowy preparat na uszy daję i uszy coraz ładniejsza.Zdrowy jest to widać i nie da sie ukryć.Tylko jedno zebro niech obejży jak by cos się działo zrobię wizytę normalną jak nie to moze kasy wogóle nie weźmie i bedzie ok .Proszę o odpowidź Kory co z karmą później i jak ze smaczkami i tyle.Jak paparatu nie odzysakam dobrego(bo jest w naprawie)to rachunki będę podawać dla jo ki ok?

Posted

ok, podawaj rachunki jo ce :) jo ka moglabys je tu wrzucac? masz aparat?

ok, zapisuje, ze poszlo 50zl, jeszcze 25zl. i 18zl na 1kg karmy, na razie. starczy mu na kilka dni. a tak w ogole, to co je teraz? to moze trzeba tez doliczyc????

tak, zwazyc koniecznie, obejrzec te uszy, czy zdrowieja i to zebro. idz w tym terminie, co Ci wet kazal przyjsc.

smaczki... Dominika uzywa np Frolica jako smaczka. paczka za jakies 7-8zl, a tam w srodku tych kulek sporo i mieksze sa, niz zazwyczaj w karmach. to bylaby inna karma, niz ta, ktora bedzie Baxter jadl, wiec bedzie to jako smakolyk traktowal. to nie musza byc np ciasteczka za 0,30 za sztuke, a jak takich chcesz dac ze 2-3 dziennie, to wychodzi ponad 20zl miesiecznie. czy kabanosy beef stick za prawie 3zl, ktory sie daje jeden dziennie. smaczki to smaczki, rarytas, od czasu do czasu. a nie kilka dziennie. ja tak uwazam. moze inni cos innego powiedza. moze to byc cwierc parowki dziennie. choc wiem, jakie to paskudztwo. moze byc plasterek kielbasy (i tu przy tak nieregularnej kwocie mozna ustalic np dodatkowo 10zl miesiecznie dla Ciebie na kupowanie mu tej kielbasy 1szt co kilka dni i to wg mnie bez paragonu, a na uklad. ze masz 10zl miesiecznie na kielbaski. bo nie bedziesz co 4 dni dawala paragonu na 1,20zl). to juz do omowienia na watku.
mysle, ze ten Frolic bylby najlepszym rozwiazaniem. bo bylby na to rachunek i paczka na miesiac by starczyla. i ekonomicznie.

a co dajesz swojemu psu jako smaczki i jak czesto?

co do rozliczenia. 18,5 + 19 = 37,5zl.
wiec 50zl - 37,5 = 12,5....... a ja liczylam 22,5........ moja wina, ale gafa... haha

ok, wiec:
19zl
18,5zl
12,5zl
= 50zl pierwszy rachunek.

o jacie..

Posted

kora78 napisał(a):
ok, podawaj rachunki jo ce :) jo ka moglabys je tu wrzucac? masz aparat?

ok, zapisuje, ze poszlo 50zl, jeszcze 25zl. i 18zl na 1kg karmy, na razie. starczy mu na kilka dni. a tak w ogole, to co je teraz? to moze trzeba tez doliczyc????

tak, zwazyc koniecznie, obejrzec te uszy, czy zdrowieja i to zebro. idz w tym terminie, co Ci wet kazal przyjsc.

smaczki... Dominika uzywa np Frolica jako smaczka. paczka za jakies 7-8zl, a tam w srodku tych kulek sporo i mieksze sa, niz zazwyczaj w karmach. to bylaby inna karma, niz ta, ktora bedzie Baxter jadl, wiec bedzie to jako smakolyk traktowal. to nie musza byc np ciasteczka za 0,30 za sztuke, a jak takich chcesz dac ze 2-3 dziennie, to wychodzi ponad 20zl miesiecznie. czy kabanosy beef stick za prawie 3zl, ktory sie daje jeden dziennie. smaczki to smaczki, rarytas, od czasu do czasu. a nie kilka dziennie. ja tak uwazam. moze inni cos innego powiedza. moze to byc cwierc parowki dziennie. choc wiem, jakie to paskudztwo. moze byc plasterek kielbasy (i tu przy tak nieregularnej kwocie mozna ustalic np dodatkowo 10zl miesiecznie dla Ciebie na kupowanie mu tej kielbasy 1szt co kilka dni i to wg mnie bez paragonu, a na uklad. ze masz 10zl miesiecznie na kielbaski. bo nie bedziesz co 4 dni dawala paragonu na 1,20zl). to juz do omowienia na watku.
mysle, ze ten Frolic bylby najlepszym rozwiazaniem. bo bylby na to rachunek i paczka na miesiac by starczyla. i ekonomicznie.

a co dajesz swojemu psu jako smaczki i jak czesto?

co do rozliczenia. 18,5 + 19 = 37,5zl.
wiec 50zl - 37,5 = 12,5....... a ja liczylam 22,5........ moja wina, ale gafa... haha

ok, wiec:
19zl
18,5zl
12,5zl
= 50zl pierwszy rachunek.

o jacie..

tak by wyszło że pierwsza wizyta u weta była 12 zł i te 50 zł juz dostałam.Teraz jest za te zabawki i smaczki 25 zł i za karmę 18 zł to bedzie 48 zł.Na wizyte pójde za parę dni jak preparat skończę podawać by było widać efekt może za to kaski nie weźmie zobaczymy.I wagę sprawdzę.No i na karmę 18 zł jak pisałam ale to w tym co podliczyłam przed chwilą.Adresatkę Baxiu już nosi bo o tym zapomniałam.Aparat dzwoniłam jak dobrze pójde jutro odzyskam ale to nic pewnego więc jak by co rachunki dostanie jo ka.Smaczki wzięłam wtedy kilka na sztuki różne .Wczoraj kupiłam ale rachunku nie wzięłam i to biore na siebie już bo było o rachunkach mówione.Musze tylko wiedzieć czy następne smaczki kupić czy doślesz Kora żeby się nie zrobił młyn.A już chyba wystarczy.Ostatnio jadł ryz z piersią ale to wyciągnęłam z zamrażarki teraz kupię i rachunki podam dla Jo ki i ona odda mi i wrzuci foteczki rachunków.

Posted

wiecie co, mam wrażenie, że te pierwsze rozliczenie będzie mi się śnić po nocach, znam je na pamięć osobiście, przewijało się przynajmniej z kilkanaście razy...

Posted

soboz4 napisał(a):
wiecie co, mam wrażenie, że te pierwsze rozliczenie będzie mi się śnić po nocach, znam je na pamięć osobiście, przewijało się przynajmniej z kilkanaście razy...

;)

prosimy dzis na szybko opinie na temat smaczkow, bo prawdopodobnie jutro ostatnia szanse bede miala, by cos tanio kupic. pracuje ostatni tydzien i pozniej nie bede juz miala tej mozliwosci.
ale to musi byc wieksza ilosc, bym sie spotykala z gosiaczek, zeby jej przekazac. za 1 paczke z 7 na 4zl to sie nie oplaca zamieszania robic.

ponawiam pytanie, czy ktos umie zdjecia rozswietlic?
elzunia, wyslij mi moze jakis nieporuszone na maila lucyna1981@wp.pl w orginalnym formacie, moze ja je w iphoto rozjasnie i koloru dodam, ale nie recze, ze mi sie uda, bo slaba w tym jestem.te fotki z domu, z 1szych dni, jak skacze i sie cieszy do czlowieka, albo na rekach u Ciebie.

Posted

niestety, nie umiem sciagac programow :D poza tym, mam tak nietypowy komp, ze dodatkowo mam problmy ze sciaganiem. nawt na fb ludzie jakies filmiki dodaja, piosenki, a ja ich nie widze, probowalam to kiedys dodac, to i tak sie nie udalo.
ciemna masa jestem w swiecie informatyki, a mam wrodzony bunt do tego typu wynalazkow i wszelkie nowosci opaniwuje tylko przy mega koniecznosci i z oporami :D
tak to mam.

mam do zdjec tylko Iphoto.

Posted

Kora, ciemna maso ;) a mężuś to co?:eviltong:
Nie dość że Ci wszystko pościąga jak trzeba, to jeszcze bedzie dumny że się mógł wreszczie przydać :D

Ja dziś będę w Lidlu to kupię od siebie dla Baxia smaczki i wyślę Ci Elzunia w tygodniu dla Twoich czworonogów (nie obiecam że jutro mi sie od razu uda, ale sie postaram)
Za free, żeby nie było ;)

A adres możesz mi wysłać na PW, czy tajemnica? ;)