Jump to content
Dogomania

GALERIA (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

Ja też bym szelek nie radziła.
Obroża - i to skórzana albo parciana - nie kolczatka.
I nie ciągnąc tylko szarpnąć.

Uria - masz jakieś fotosky z Mazur? :lol:

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Jeszcze nie mam - jutro powinny być jak tylko będę coś miała zaraz wstawie;) Jak tam Docent i jego ogonek?

Posted

cuciola napisał(a):
a Lucky chodzi w szelkach? :P

Chodził jakiś czas nad morzem, bo jak szliśmy z nim na plażę to potarfił wychodzić z obroży i uciekać, teraz chodzi na skórzanej obroży, aszelki zakładamy od czasu do czasu :) ale nie wiedziałam, ze to ma jakieś znaczenie...

Posted

[quote name='Madzia_19']Bo ja wiem czy duży...
waży skromne 40kg....
:eviltong: :p :lol:

:-o to troszkę za dużo jak na labradora :eviltong:

Posted

aleb napisał(a):
Tak ma duze znaczenie, szczególnie dla psa w wieku szczenięcym lub gdy jest w fazie wzrostu, ponieważ, gdy pies ciągnie na smyczy to łopatki i łokcie zaczynają inaczej sie kształtować, co później źle wskazuje na zdrowiu psa. Najlepiej szelki używać, gdzy pies osiągnie odpowiednią wielkość, masę itp. Czyli gdzies jak będzie miał 1,5 roku a nawet 2 lata ;)

:crazyeye: pierwszy raz slysze o tym. W takim razie co zrobic jak pies strasznie ciagnie na obrozy? Do tego stopnia ze sie poddusza? Raz mielismy taka sytuacje. Polo tak sie szarpal, az zwymiotowal wszystko co dostal do jedzenia wczesniej! Dlatego kupilismy szelki :mad:
Teraz to juz zglupialam zupelnie :crazyeye:

Posted

Niestety trzeba ćwiczyc, ćwiczyc i ćwiczyc, nic samo nie przyjdzie.
A zakladac szelki dlatego, ze pies ciagnie to dla mnie głupota.
Ja uczylam na łańcuszku, za ładne chodzenie nagrode, a jesli ciagnal to szarpniecie i tyle :razz:

Przedchwila wrocilam z plaży, chcecie zdjecia?

Posted

Chcemy!!!!:p
Ehhhh jak ja wam zazdroszcze ciągnących psów, naprawdę - moja jeszcze się nie pozbyła sidania, leżenia i zapierania się na spacerze a jak ciągnie to lekko w bok, żeby cos powąchać. Tyle, że faktycznie nikt nigdzie nie mówi, że psu szelki nie służą - na Dogo pierwszy raz o tym słysze.

Posted

Nie wolno Labradorom nosic szelek jeszcze w tak mlodym wieku gdzie sie rozwija, to prowadzi do skrzywienia przednich lap a co najgorsze moze doprowadzic do dysplazji stawow łokciowych

Posted

aaliw i jeszcze jedno, nie kupuj kolczatki!!!
A jak pies ciągnie, to nie pozwalaj mu na to... szarpnij smyczą i powiedz "noga" lub inną komendę. A potem nagroda ;)

Posted

Muszisc wszystkiego sprobowac, w koncu cos pomoze :diabloti:
Zacznij od klikera, metody drzewka po szarpniecie smycza :p

chodzenie bez smyczy :)

Tylko jedno bo imageshack mi nie dziala :/

Posted

Czaje sie na klikera od dłuższego czasu - musze poczytać o tym. A co to jest metoda drzewka? Że się chowam za nie.....? Opcja jest taka, że pies super chodzi bez smyczy i zawsze (nie licze weekendu majowego gdzie dostała głupawki przy ogromnej ilości napotkanych osób) przychodzi na zawołanie. Smycz jest problemem....

Posted

metoda drzewka polega na tym, ze za kazde ciagniecie psiaka stajesz nieruchoma jak drzewo i dopiero jak sie uspokoi, to idziesz dalej i tak w kolko, az do skutku :lol:

zdjecia :]
gtyze patka.

płyne

Posted

[quote name='aleb']aaliw i jeszcze jedno, nie kupuj kolczatki!!!
A jak pies ciągnie, to nie pozwalaj mu na to... szarpnij smyczą i powiedz "noga" lub inną komendę. A potem nagroda ;)

Nawet nam do glowy nie przyszla kolczatka! :angryy:
Pewnie ze mu nie pozwalamy ciagnac.....zatrzymujemy sie, komenda siad+nagroda i idzemy dalej. Czasam az z 2-3 metry :diabloti:
Teraz juz jest duzo lepiej, nie szarpie sie tak na tej smyczy. I doskonale wie ze musi usiasc zanim ruszymy dalej.

Posted

cuciola napisał(a):
Nie wolno Labradorom nosic szelek jeszcze w tak mlodym wieku gdzie sie rozwija, to prowadzi do skrzywienia przednich lap a co najgorsze moze doprowadzic do dysplazji stawow łokciowych

Mozesz podac zrodla? Ksiazka, praca naukowa, wyniki badan, strona w internecie itd
Nigdy wczesniej sie nie spotkalam z taka informacja.

Posted

Ja też nie i zawsze mi się wydawało, że małemu psiurowi wygodniej w szelkach...ale ja się nie znam...

Posted

aaliw napisał(a):
W takim razie co zrobic jak pies strasznie ciagnie na obrozy? Do tego stopnia ze sie poddusza? Raz mielismy taka sytuacje. Polo tak sie szarpal, az zwymiotowal wszystko co dostal do jedzenia wczesniej!

Aliw, ale na logikę - w szelkach pies mzoże ciągnąć JESZCZE mocniej, nie dusząc się. Tak się nigdy nie nauczy iść psa ładnie, przy nodze.
Obroża - nie kolczatka - i smycz wystarczą. jak pies napnie smycz, to luzujesz i szarpiesz tak, żeby pies szedł koło nogi. To ważne - ten odruch lekkiego szarpnięcia, i nie dawanie psu nawet możliwości ciągnięcia (bo nie zdąży :lol: ).

Posted

aaliw na temat szelek wypowiadalii sie hodowcy labkow na labradory.info.. jest tam caly temat o szelkach i bylo tam mowione ze nie mozna ich nosic az pies zakonczy wzrost...
wet tez mi to niejednokrotnie podkreslal bo raz moj aniolek Simba mial szelki te z auta i tak poszlismy w szelkach do weta...
i wet sie pytal czy tylko te szelki uzywamy do auta czy tez normalnie na spacer..i mowil zeby uzywac obroze

Posted

Gazuś i Docent:loveu:

Uria-Docent-Gazuś (Tofka gdzieś się zapodziała;) )

Docent i Gazuś (Tofy kawałek w pozycji horyzontalnej:razz: )

Tofka: - Nikt mnie nie mizia:eviltong:
Gazuś: - Docent proszę juz nie skacz z pomostu...:evil_lol:

Uria i Dexter (najlepszy kumpel Docenta)

Tofka: - Dzieci, dzieci! Huuuraaa!
Docent: - Pokaz co masz pod ogonkiem Mała:diabloti:

Reszta psów normalnie na 4 łapach...a ta swoje....:roll:

Problemy wychowawcze - osiołek się zaparł...

Narada co zrobić z upartym psem:cool1:

Tajemnica kryje sie w reku Gazusia (kawałek Frolica):diabloti:

Uffff i to wszystko - reszta na blogu Tofki bo już nie mam siły zmniejszać;)

Posted

dzięki :evil_lol:
narazie mam na pulpicie zdjęcie :lol: ale w poniedziałek ide je wywołać :evil_lol:
postawie sobie na biureczku :evil_lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...