Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Marta, jak Micha znajdzie sposób na nowy płot, to Ci nakopię do du.., :mad::mad::xza wywoływanie wilka z lasu.
Kora, na razie jak wypuszczam michy na dwór to też z nimi wychodzę, łażę po podwórku albo ostatnio odśnieżam i co chwilę Miśkę wołam i grożę paluchem, że nie wolno :shake: skakać i uciekać. Przymuszona jestem być na świeżym powietrzu Na razie odpukać nie zwiewa, lata z innymi michami wzdłuż różnych moich płotów albo w ogóle po podwórku a potem karnie wraca do chaty. Ale ds, to na bank trzeba szukać domowo-blokowy, bo ds może nie mieć w sobie tyle heroizmu co ja.:diabloti::evil_lol:
Byłam dziś z Misią u weta. Uszy i oczka w porządku, osłuchowo czysta, waży 9,1 kg. Tabletka na robaki połknięta, pazury obcięte.
Wizyta kosztowała 20 zł.

• Replies 279
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kizimizi napisał(a):
ja mysle, ze domowe dt dla Misi to baaardzo zlu pomysl. Chyba czas wziasc sie za ogloszsenia suki i liczyc ze dom sie znajdzie

Nie bardzo rozumiem, dlaczego domowe dt to bardzo zły pomysł, czy chodziło o nowy dt?

Posted

kizimizi napisał(a):
ja mysle, ze domowe dt dla Misi to baaardzo zlu pomysl. Chyba czas wziasc sie za ogloszsenia suki i liczyc ze dom sie znajdzie

Kizi Ty jeszcze wyjazdem żyjesz?:eviltong:
Lepiej wypchnąć do domu a potem zwrocik?
Zobacz u Simona, został sam bez innych psów, i od razu się szybciej uczy
Bambino broń boże że u Ciebie ma źle ;)

Posted (edited)

kizimizi napisał(a):

czekajcie musze sie przeczytac bo nie wiem co autor mial na mysli!

edit:
kora78 napisał(a):

ja nie wiem, co zrobic z ta ucieczkowiczka. czy cholerze dt domowego szukac w miescie, czy co. ale kasa nas zeżre. mam nadzieje, ze nigdy nie bede musiala sobie pluc w brode, jak cos sie przytrafi zlego.

wlasnie o to mi chodzilo.

Edited by kizimizi
Posted

mnie chodzilo o to, ze moze lepiej socjalizacja Misce poszlaby w domowym dt w miescie. jako pies jeden z niewielu, z 2, czy bez innych psow. gdzie wychodzilaby na spacery na smyczy tylko, po miescie. nie mowie o centrum wroclawia. ale zeby ruch uliczny byl, obce psy, obcy ludzie. kiedys przeciez chcialam Buni u zuzuim taka terapie szokowa serwowac, jak pewnie obie pamietacie :D
z domu/mieszkania by nie mogla uciec, spacery na smyczy tylko. o to mi glownie chodzi.

Bambino, czy paczuszka dotarla?
prosze nie odbierac mojego powyzszego pogladu jakos zle, ja tyllpo taki pomysl sobie na forum rzucilam, zobaczymy, jak sie przyjmie. to raz. a dwa, ze finansowe kwestie pewnie nas i tak pożrą ... ;/ pograza
Bambino, ja czuje sie troche glupio, ze narazilysmy Cie na dt dla psa, ktory wciaz wieje, bo jakby sie cos stalo, to mozesz sie czuc winna. a moze sama czujesz sie glupio, by napisac, zebysmy ja zabraly, bo Ty za nie odpowiedzialnosci nie bierzesz. ze ucieknie i cos jej sie stanie. albo ucieknie i slad po niej zaginie. niepewny los.

kiedys watek obserwowala, ze u sylwiaso pies w hotelu zwial, na spacerze w lesie, bez smyczy. i kilka tygodni lataly z ogloszeniami. pies chyba nigdy sie nie znalazl. a ona czula sie winna, bo wziela na siebie odpowiedzialnosc i zawiodla.
Asti nam w hotelu uciekl w 1szy dzien w hotelu, no i hotelowa babka wypiela sie i winy nie czula, skruchy zadnej.
wiec widac, ze roznie ludzie do tego podchodza.

ja sie boje, ze ucieknie i cos zlego sie stanie. a narazac Bambibo na koszty w tysiacach zl, zeby plot podwyzszac to tak... niehumanitarnie wobec Bambino.

Posted

Bambino, nie musisz stawiac nowego płotu! Wystarczy wymienic słupki na takie z zagięciem, ustawic zagięcie do wewnątrz i przypiąc do niego pasek siatki. Nie wiem, czy ja to dobrze opisuję... Chodzi o to, że pies nie jest w stanie przeskoczyc siatki, jeśli jest taki "daszek" od wewnętrznej strony, nawet koty nie potrafia przez taki płot wyjść :-) Z pewnościa to jest o wiele tańsze rozwiązanie. Nawet nie trzeba wymieniać słupków, tylko dostawic te z zagięciem do tych, które już są.

Posted (edited)

W tej chwili to już trochę za późno, bo kupione są i panele i słupki. Poza tym ten płot, który już jest nie jest zbyt dobrze zrobiony. Po pierwsze - słupki są zbyt rzadko ustawione ( powinny być co 2,5 m a są co 4 m. Po drugie - siatka powlekana jest zbyt delikatna i psy próbują zębami rozszerzać oczka. Po trzecie - na płot panelowy z kolcami źle się skacze, bo i te kolce i oczka są zbyt wąskie i długie, żeby zaprzeć się łapką. Po czwarte - wiem, że taki płot może być skuteczny, ale niestety jednoznacznie kojarzy mi się z obozem koncentracyjnym.

Kora, ja przecież decydując się na dt mam świadomość, że różne psy mogą do mnie przyjeżdżać i staram się jak mogę i na ile pozwalają mi możliwości zapewnić im dobry i bezpieczny dom. Ze spokojem to różnie bywa :razz:. Dobry, porządny płot to jedna z najważniejszych rzeczy dla bezpieczeństwa zwierząt. Ja jestem prostolinijna dziewczyna i gdybym miała dość ucieczek Misi, to sama bym napisała, żeby szukać jej nowego dt, ale jeśli jednak zdecydujecie się poszukać Miśce inny dt, to przecież nie będę się obrażać, w końcu chodzi o dobro zwierząt.Paczka dotarła - bardzo dziękujemy za ciasteczka

Edited by Bambino
Posted (edited)

Wkleję kilka zdjęć Miśki

Miśka tapczanikuje się z Łatusiem

Tu już jest nas trochę więcej :))

Łatuś i Pędzelek toczą jakiś bój !??

Fajnie na tych poduszeczkach :))

Jesteśmy na podwórku, bawimy się, Pędzel biega z moją smyczą, czasem latamy wzdłuż płotu i wyzywamy Sabę i Dianę

Edited by Bambino
Posted

piekna fotka pierwsza, piekna :)
w ogole super sceneria, to bordo, biel, kolorowe psy obok, Misia patrzy w aparat, super. na jednym szkoda, ze ją ucielo. ale nie mozna dac do ogloszen 3 takich samych fot.
z podworka juz nie go ogloszen, bo z gory. ale dla nas sa super :)
a co to takie kudlate rude fajne? na 1 foto tylko jest.

Bambino, na razie nic sie nie martw, to tylko moje szybkie mysli, nikt nic na pm przykladowo nie pisal o zmianach, wiec sie nie martw :)

kizi, masz ten tekst juz? Misia nic a nic oglaszana nie byla...

Niedlugo placimy za 3ci miesiac dt.

Posted

Kochane, ja tych zdjeć, to więcej mam, ale niestety już nie miałam siły do Fotosika. Spróbuję wkleić, może z tamtych coś się nada do ogłoszeń.
To kudłate, to moja Bambino - ale ona jest raczej karmelkowo-beżowa a nie ruda.
Miśka, już się wspina na kolana do głaskania, szczególnie jak wracam do domu, ale niestety jeszcze siusia. Szczególnie, że dopóki nie mam zrobionego nowego płotu nie wypuszczam jej samej, bo nie wiem, czy akurat kury u sąsiada nie chodzą, a ją najbardziej u tego sąsiada rajcują właśnie te kury. I czasem zanim ją wypuszczę, to właśnie wtedy nasika. Poza tym zauważyłam, że ma bardzo wrażliwy żołądek i czasem jak przyjdę z pracy, to niestety kupy rozwolnieniowe są ( i smród ).

Posted

moze Misia ma to samo co moja Masza - niewydolna trzustke ? jak ja adoptowalam ciagle miala rozwolnienie i kupska byly wrecz cuchnace. Weterynarz od razu pomyslal o trzustce - co badania krwi potwierdzily. Masza jest na weterynaryjnej karmie i enzymach Amylactiv i jak czegos nadprogramowego nie zje to wszytsko jest w porzadku :)

Posted

tfu, tfu. nie ma co na razie wymyslac paskudnych chorobsk.
Bambino, przyjrzyj sie dokladnie Misce, moze ją karm osobno, zeby wiedziec co i ile zjadla?

a jaka jest Misia tak w ogole? co pisac o niej w ogloszeniach? musimy wreszcie zaczac ja oglaszac, ale cos malo o niej wiemy. jaki dom dla niej bedzie najlepszy?
jak chodzi na smyczy?
zna komendy?
czy skacze po meblach, czy jest grzeczna w domu?
czy jest szczekliwym psem, czy cichym?w stadzie jakie ma miejsce? jak z psami sie dogaduje?

Posted

No na pewno można napisać, że skoczna jest :D:eviltong:
Ale rzeczywiście tak oprócz tego, to mało wiemy co do tych ogłoszeń, jakby to można było nazwać tak pięknie, że ewentualna wada stanie się zaletą ;)

Posted

Bambino, prosze nam tu szybciutko Misie iopisac. jaka jest, co lubi, czego nie lubi, do jakiego domu sie nadaje, gdzie moze mieszkac, a gdzie nie moze. nie wiemy, na czym sie opierac tekst ogloszen pisac. Misia jest od dawna na dt, a nie oglaszamy jej w ogole, co jest jak dla mnie bardzo zle.
ale nie mamy, jak tekjstu napisac. bo niewiele o psie wiemy.

wczoraj przelewalam za dt 150zl.

Posted (edited)

Rozwolnieniowe kupy są przede wszystkim wtedy, jak w jedzeniu jest za dużo rosołku. 1-2 razy w tygodniu mają makaron z białym serem i jogurtem naturalnym i wtedy jest wszystko ok. Jak jakiś dzień ma taką ( odpukać już jakiś czas nie było) rozwolnieniową kupę, to na następny dzień dostaje albo sam kawiorek albo sam ryż i tabletkę nifuroksazytu

Jeśli zaś chodzi o Miśkę, to:
1) bezwzględnie dom, gdzie nie będzie latać luzem po podwórku-bo myślę, że nawet jak będzie wysoki płot, to ona jakoś tam go pokona, więc ja bym nie ryzykowała,
2) boi cię nagłych ruchów, tupań nogą, więc jakaś liczna i głośna rodzina, to też odpada,
3) cokolwiek chodzące po podwórku ( jakiś zwierz) bardzo ją interesuje,
4) przy człowieku jest ogólnie jeszcze często wystraszona, ale w gromadzie zwierząt czuje się dobrze - dogaduje się i z psami i z suniami, ale dużych suk raczej się boi
5) do smyczy początkowo ma rezerwę, ale za chwilę o tym zapomina i bardzo ładnie na niej idzie zainteresowana tym, co jest wokół niej,
6) jeśli odpowiednio wcześnie dostanie jeść i systematycznie się z nią wychodzi to nie zdąży nasiusiać. U mnie musiała się przyzwyczaić, że jak wracam z pracy, to inne michy już lecą na dwór a ona musi poczekać aż się przebiorę, założę jej smycz i razem wyjdziemy.
7) jest bardzo zainteresowana jedzeniem i jedynymi meblami na które opiera się łapami ( z wyjątkiem tapczanu) są szafki i stół w kuchni
8) jest mało szczekliwa w domu, no chyba że przez okna widzi biegnącego psa, ale na podwórku to i owszem
9) Miśka bardzo lubi być na podwórku ale jak ją zawołam to leci do mnie co sił
10) ogólnie jest sunią bardzo wdzięczną i bardzo pragnącą przytulania
11) komend to chyba nikt jej nie uczył, ale >chodź<, >zostań<, >do domu>, >Miśka jedzenie<, >daj buziaka<, to rozumie świetnie :))

Opłata na kolejny miesiąc doszła. Zostało tylko do rozliczenia 20 zł. za ogólne badania Misi u weta

Edited by Bambino