Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam małego psiaka, niestety jest bardzo agresywny na spacerach. gdy widzi innego psa czy nawet sukę to rzuca się z głośnym szczekaniem do zgryzienia, atakuje również innych ludzi. psiak ma 3lata. jego zdjęcie jest pod linkiem w113.wrzuta.pl. proszę o pomoc co mam robić w takich sytuacjach?

Posted

po pierwsze to zakładaj mu kaganiec jak wychodzicie na dwór. po drugie karć takie zachowania, pokaż psu dobitnie, ze nie podoba Ci się to co robi i nie będzie to akceptowane. a po korekcie daj psu komendę na chodzenie przy nodze do wykonania, żeby wiedział co ma robić zamiast ataku i pochwal za dobre jej wykonanie.
i ćwicz z psem codziennie ogólne posłuszeństwo, niech na spacerze będzie zajęty Tobą, a nie szukaniem komu by spuścić łomot.

Posted

na szczęście zakładam mu kaganiec lecz niestety na nic nie reaguje. wcześniej byls pokojny, odbiło mu w tamtym roku na wiosnę i zastanawiam się co jest tego powodem zaznaczenia że wykastrowalam go we wrześniu i jest jeszcze gorzej, a na polecenia wogóle nie reaguje mimo że od roku go trenuję

Posted

[quote name='pinka']evel jeśli podpisujesz to najpierw dokładnie czytaj. napisałam że trenuję go od momentu gdy zaczął być agresywny[/QUOTE]
co konkretnie robisz? jak wygląda dzień Twojego psa?

Posted

zaznaczam że mam jeszcze suczkę a wiec rano daje jeść ubieramy się i wychodzimy od razu jak wyjdziemy z bloku załatwiają swoją potrzebę (siku) aze spuszczałam ze smyczy a pikus idzie przy nodze co chwilą każe mu stanąć usiąść i iść dalej ale przy nodze niestety wszystko zapomina gdy widzi innego psa ciężko mi odwrócić jego uwagę ostatnio trochę zaczął reagować na moje polecenia typu nie wolno i idź dalej

Posted

nie tyle zapomina, co nie ma motywacji żeby to robić;) pies nie jest bezinteresownym stworzeniem i robi to, co mu się opłaca. musisz psu pokazać, ze praca z Tobą jest super, że razem można się świetnie bawić, a nie robić tego na zasadzie "odbębnie i już";)