Pandisia Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Taq A to przepraszam , Ty masz Shiba ja pomyliłam z Akitą . :niewiem: Dziękuję za odpowiedź. Już sobie też znalazłam na necie coś o tych psiakach. :oops: Gola to można powiedzieć , że Kori to siostra Pando z wcześniejszego miotu bo chyba po tych samych rodzicach.
Wiza Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Gosia czy wynik 5:7 to jjuż dysplazia? i jak sie wylicza to? O_o
Toller Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 [quote name='roda']Toller - może w punkcie "Suka nie może być kryta w każdym sezonie - pozwoli to uniknąć nadmiernych obciążeń jej organizmu, i sprawi że będzie zdrową i dobrą matką przy kolejnym miocie. Należy pamiętać, że zgodnie z Regulaminem Hodowli Psów Rasowych, suka może posiadać TYLKO jeden miot w roku." warto jeszcze zwrócić uwagę aby to "RAZ W ROKU" to nie było np. wrzesień 2006 i kwiecień 2007 :diabloti: Raz w roku kalendarzowym - niestety, taka jest regulacja Zw Kyn - a to już daje pole do różnych przekrętów, czyli generalnie może suka urodzić późną jesienią 2006 a wiosną 2007 mieć już szczeniaki. Nie mogę niestety naginać prawdy - a szkoda wielka :cool3: :cool1: [quote name='Gola']mi się podoba serio tak treściwie napisane. A tak wogole mam nowinę biorę pod swoje skrzydła tą sunie o której juz kiedyś pisałam Kori( Cygusia siostra miotowa Clarka pod Jabłonią). Pokaze jej trochę swiata,naucze co to smycz i zaaplikuje trochę zabawy oraz towarzystwa - pomogą mi w tym moje psie dziewczynki;) wpisze ją do bazy,porobie pare fotek.Beda ja do mnie przywozić 2,3 razy w tyg w drodze do pracy a odbierac po. Jestem szczęsliwa bo żmędziłam im juz od dłuższego czasu przynajmniej tyle mogę;) Ale fajnie!!! Koniecznie ją wymiziaj od nas - a wogóle to może właściciele tu na Dogo przyjdą!! Będziesz miała zadanie bojowe - a na razie czekamy na wieści o sunieczce! [quote name='Gucio']Gola, w takim razie gratuluję, zdawaj nam relacje co i jak. Gosiu - do punktu o szczeniakach i ich socjalizacji, dodałabym jeszcze coś w stylu jak hodowca się o tą sprawę troszczy. Czy tylko mieszka z nimi w domu, czy stara się zapoznać z jak najróżniejszymi sytuacjami, dźwiękami, przedmiotami itd. Kto jak kto, ale ja faktycznie mogę powiedzieć co znaczy toller, który u hodowcy widział tylko właśne podwórko i psy z hodowli.. ;) w domu powstaje RODEO :evil_lol: Będzie osobny artykuł o socjalizacji - i wtedy będzie tam wstawiony odnośnik do wyboru hodowli, żeby nie wydłuzać już samego tekstu. [quote name='Wiza']Gosia czy wynik 5:7 to jjuż dysplazia? i jak sie wylicza to? O_o "TABELA 1 Tu jest tabelka porównawcza http://psy24.pl/art.php?art=277 Wg tego co wyżej, to wynik daje 12, czyli B1, i to w dolnej granicy. Acha, jeśli chodzi o coś o dorosłych psach - fakt że nie pomyślałam że ktoś może brać starszego niż szczeniaka :oops: Z tym, że odnośnie samych Tollerów, to generalnie wzięcie starszego psa, jest podobne jak u innych ras. W przypadku szczeniaka pisałam już konkretnie na co SZCZEGÓLNIE należy zwracać uwagę przy okazji naszej rasy, ale w sumie nie zaszkodzi i o dorosłym coś napisać, a przynajmniej wstawić jakiś odnośnik.
Toller Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 [quote name='Pandisia'] Gola to można powiedzieć , że Kori to siostra Pando z wcześniejszego miotu bo chyba po tych samych rodzicach. Dokładnie po tych samych rodzicach.
Guciek Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Będzie osobny artykuł o socjalizacji - i wtedy będzie tam wstawiony odnośnik do wyboru hodowli, żeby nie wydłuzać już samego tekstu. W takim razie czekamy na nową odsłonę :cool3: http://www.toz.pl/wyszukiwanie_zwierzat.php?wybor=jak_dodac_zwierze Widziałyście? :)
Toller Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 [quote name='Gucio']W takim razie czekamy na nową odsłonę :cool3: http://www.toz.pl/wyszukiwanie_zwierzat.php?wybor=jak_dodac_zwierze Widziałyście? :) Nowa odsłona na razie powstaje od strony merytorycznej; od graficznej muszę uzbierać kasę na webdesignera :cool3: A w ogóle to właśnie Fire wrócił z konkursu tropowców w Opolu - dyplom III stopnia :)
Pandisia Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Toller to gratulacje dla Was i dla starszego tropowca :multi:
Czoko Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 [quote name='Atena'] Czoko- już pojutrze bierzmowanie? Kurcze, to Tylko nas tak meczą :/ połowa zaliczonych różańców, każdą niedzielę, piątek, roraty, droga krzyżowa, gorzkie żale i jeszcze do tego podpisy. Moje psy już protestują:roll:A i tak do bierzmowania idą osoby która nie chodzą na ogół do kościoła, nie spowiadają się i czasem idą do komunii bez spowiedzi nawet tej raz na rok. W naszej parafii uczniowie I klasy liceum przygotowują sie już od roku - wypełniają indeks przypuszczam że taki jak Wasz, jego rówieśnicy Krzysia mieli Bierzmowanie na wiosnę a my mamy wielkie uroczystości 90-lecia Parafii, które rozpoczęły sie jeszcze przed wakacjami a jutro rozpoczyna się wizytacja Biskupa i stąd jest taki termin.
Pandisia Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Fajna stronka czeska retrieverów http://www.retriever-klub.cz/view.php?nazevclanku=klubova-vystava-rk-cz-konopiste-26-05-2007-vysledky-nsdtr&cisloclanku=2007070018 http://www.retriever-klub.cz/rk_zkousky/vzpr071013Trebic/gallery/index.htm http://www.retriever-klub.cz/rk_vystavy/kv070929/gallery/index.htm
Atena Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 [quote name='Czoko']W naszej parafii uczniowie I klasy liceum przygotowują sie już od roku - wypełniają indeks przypuszczam że taki jak Wasz, jego rówieśnicy Krzysia mieli Bierzmowanie na wiosnę a my mamy wielkie uroczystości 90-lecia Parafii, które rozpoczęły sie jeszcze przed wakacjami a jutro rozpoczyna się wizytacja Biskupa i stąd jest taki termin. U nas 3 klasa gimnazjum się przygotowuje i bierzmowanie jest w kwietniu. Hm, pewnie tak. Toller- Gratulacje! Wygłaskaj Fajerka:multi:
roda Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Toller napisał(a):Raz w roku kalendarzowym - niestety, taka jest regulacja Zw Kyn - a to już daje pole do różnych przekrętów, czyli generalnie może suka urodzić późną jesienią 2006 a wiosną 2007 mieć już szczeniaki. Nie mogę niestety naginać prawdy - a szkoda wielka :cool3: :cool1: A czy w regulaminie nie ma przypadkiem zapisu, że nie wolno kryć suki co cieczkę? Czy jest tylko zapis, że suka może mieć tylko jeden miot w roku kalendarzowym? Bo jednym z argumentów podnoszonych przeciw pseudohodowlom jest fakt, iż suki są kryte co cieczkę... Roda miała cieczkę średnio co 11 miesięcy... więc teoretycznie mogłaby być kryta co cieczkę... i miot byłby raz w roku, zgodnie z wytycznymi ZK... pomijając fakt, że jest mieszańcem :cool3:
Toller Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 [quote name='roda']A czy w regulaminie nie ma przypadkiem zapisu, że nie wolno kryć suki co cieczkę? Czy jest tylko zapis, że suka może mieć tylko jeden miot w roku kalendarzowym? Bo jednym z argumentów podnoszonych przeciw pseudohodowlom jest fakt, iż suki są kryte co cieczkę... Roda miała cieczkę średnio co 11 miesięcy... więc teoretycznie mogłaby być kryta co cieczkę... i miot byłby raz w roku, zgodnie z wytycznymi ZK... pomijając fakt, że jest mieszańcem :cool3: Cytuję: " 2. Hodowca ma obowiązek: a) otoczyć opieką posiadane psy, zapewnić im higieniczne warunki utrzymania i należytą pielęgnację, właściwie żywić, chronić przed przypadkowym kryciem, poddawać szczepieniom ochronnym, b) upewnić się czy pies, którym zamierza kryć sukę, jest reproduktorem, c) ograniczyć mioty suki do jednego w roku kalendarzowym," http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_hodowli_psow_rasowych.pdf
blanol Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 A miało być tak pięknie.... Pierwszy dzień na dworku Bonuś się pobawił, poszalał i.... zachorował:placz: Godzinę po spacerze zaczęły się wymioty, odmówił obiadku i widać że był biedny, a w brzuszku to cała orkiestra grała... Po naszych wszystkich przejściach nie czekałam i poleciałam do weta. Wet powiedział, że pewnie coś zjadł na spacerze, ale ja przecież nie spuszczałam z niego oka!!!! Wet powiedział, że czasami wystarczy sekunda - to fakt , miałam go na smyczy, a on dorwał z trawy gumę do żucia, ale mu zabrałam. Cholerka czegoś musiałam nie zauważyć:angryy: wet powiedział, że on teraz jest osłabiony po szczepionce i niewiele mu potrzeba... Powiedział, że powinien dać mu antybiotyk, ale nie chce go znowu szpikować, więc da mu jeszcze jeden dzień. Dostal zastrzyk przeciwwymiotny i rozkurczowy, za godzinę mam mu dać 2 węgle i ma nie jeść przez 24 godziny, a potem ryżyk z marcheweczką i odrobiną kurczaczka. Teraz ma spać i śpi i miejmy nadzieję, że uda się bez antybiotyku. Tak mi jest przykro u weta leżał na stole z taką smutną minką, znowu mi wszystko wróciło
blanol Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 POMIZIAJCIE BIEDNY BRZUSZEK PRZEZ KOMPUTER MOJE TOLLEROWE CZAROWNICE!!!!
Pandisia Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 GłASKU GłASKU MIZIU MIZIU :user: WIRTUALNIE i całuski w rude uszko Bono ma taką kołderkę jak Pando podusię .
blanol Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 [quote name='Pandisia']GłASKU GłASKU MIZIU MIZIU :user: WIRTUALNIE i całuski w rude uszko Bono ma taką kołderkę jak Pando podusię . Dzięki Pandisia - poduszeczka Pando pewnie po córci? Bo u mnie tak. Zaraz się biorę za podawanie węgla...
dada90 Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 ojoj, jaki Bono jest biedaczek:placz: mam nadzieję, że to okropne choróbsko szybko minie 100 całusów w różowy nochal dla Bono dziewczyny czy mnie oczy mylą czy w listopadowym "Moim Psie" na stronie 35 jest zdjęcie Nowej Scotii na szkoleniu??!!
blanol Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Kochany mądry psiaczek pięknie wypił ze strzykawki rozpuszczony węgiel - teraz mam tollerka z czarnymi znaczeniami na pysiu...
roda Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 [quote name='blanol']POMIZIAJCIE BIEDNY BRZUSZEK PRZEZ KOMPUTER MOJE TOLLEROWE CZAROWNICE!!!! BONO trzymaj się!!!
Pandisia Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 [quote name='blanol']Dzięki Pandisia - poduszeczka Pando pewnie po córci? Bo u mnie tak. Zaraz się biorę za podawanie węgla... Tak po córci widać że w tym samym wieku .;-)
Gola Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 głasku głasku tulu tulu masu masu jako fizjoterapeutka serwuje wirualny masazyk i okładzik ciepły:p dada nie mylisz sie ;)
Atena Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Biedny Bono :shake:, głaski i zdrówka dla malucha!
Recommended Posts