Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Taq
A to przepraszam , Ty masz Shiba ja pomyliłam z Akitą . :niewiem:
Dziękuję za odpowiedź. Już sobie też znalazłam na necie coś o tych psiakach. :oops:

Gola to można powiedzieć , że Kori to siostra Pando z wcześniejszego miotu bo chyba po tych samych rodzicach.

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='roda']Toller - może w punkcie

"Suka nie może być kryta w każdym sezonie - pozwoli to uniknąć nadmiernych obciążeń jej organizmu, i sprawi że będzie zdrową i dobrą matką przy kolejnym miocie. Należy pamiętać, że zgodnie z Regulaminem Hodowli Psów Rasowych, suka może posiadać TYLKO jeden miot w roku."

warto jeszcze zwrócić uwagę aby to "RAZ W ROKU" to nie było np. wrzesień 2006 i kwiecień 2007 :diabloti:
Raz w roku kalendarzowym - niestety, taka jest regulacja Zw Kyn - a to już daje pole do różnych przekrętów, czyli generalnie może suka urodzić późną jesienią 2006 a wiosną 2007 mieć już szczeniaki. Nie mogę niestety naginać prawdy - a szkoda wielka :cool3: :cool1:

[quote name='Gola']mi się podoba serio tak treściwie napisane. A tak wogole mam nowinę biorę pod swoje skrzydła tą sunie o której juz kiedyś pisałam Kori( Cygusia siostra miotowa Clarka pod Jabłonią). Pokaze jej trochę swiata,naucze co to smycz i zaaplikuje trochę zabawy oraz towarzystwa - pomogą mi w tym moje psie dziewczynki;) wpisze ją do bazy,porobie pare fotek.Beda ja do mnie przywozić 2,3 razy w tyg w drodze do pracy a odbierac po. Jestem szczęsliwa bo żmędziłam im juz od dłuższego czasu przynajmniej tyle mogę;)

Ale fajnie!!! Koniecznie ją wymiziaj od nas - a wogóle to może właściciele tu na Dogo przyjdą!! Będziesz miała zadanie bojowe - a na razie czekamy na wieści o sunieczce!
[quote name='Gucio']Gola, w takim razie gratuluję, zdawaj nam relacje co i jak.

Gosiu - do punktu o szczeniakach i ich socjalizacji, dodałabym jeszcze coś w stylu jak hodowca się o tą sprawę troszczy. Czy tylko mieszka z nimi w domu, czy stara się zapoznać z jak najróżniejszymi sytuacjami, dźwiękami, przedmiotami itd. Kto jak kto, ale ja faktycznie mogę powiedzieć co znaczy toller, który u hodowcy widział tylko właśne podwórko i psy z hodowli.. ;) w domu powstaje RODEO :evil_lol:

Będzie osobny artykuł o socjalizacji - i wtedy będzie tam wstawiony odnośnik do wyboru hodowli, żeby nie wydłuzać już samego tekstu.

[quote name='Wiza']Gosia czy wynik 5:7 to jjuż dysplazia? i jak sie wylicza to? O_o

"TABELA 1

Tu jest tabelka porównawcza http://psy24.pl/art.php?art=277

Wg tego co wyżej, to wynik daje 12, czyli B1, i to w dolnej granicy.

Acha, jeśli chodzi o coś o dorosłych psach - fakt że nie pomyślałam że ktoś może brać starszego niż szczeniaka :oops: Z tym, że odnośnie samych Tollerów, to generalnie wzięcie starszego psa, jest podobne jak u innych ras. W przypadku szczeniaka pisałam już konkretnie na co SZCZEGÓLNIE należy zwracać uwagę przy okazji naszej rasy, ale w sumie nie zaszkodzi i o dorosłym coś napisać, a przynajmniej wstawić jakiś odnośnik.

Posted

[quote name='Pandisia']
Gola to można powiedzieć , że Kori to siostra Pando z wcześniejszego miotu bo chyba po tych samych rodzicach.
Dokładnie po tych samych rodzicach.

Posted

[quote name='Atena']

Czoko- już pojutrze bierzmowanie? Kurcze, to Tylko nas tak meczą :/ połowa zaliczonych różańców, każdą niedzielę, piątek, roraty, droga krzyżowa, gorzkie żale i jeszcze do tego podpisy. Moje psy już protestują:roll:A i tak do bierzmowania idą osoby która nie chodzą na ogół do kościoła, nie spowiadają się i czasem idą do komunii bez spowiedzi nawet tej raz na rok.

W naszej parafii uczniowie I klasy liceum przygotowują sie już od roku - wypełniają indeks przypuszczam że taki jak Wasz, jego rówieśnicy Krzysia mieli Bierzmowanie na wiosnę a my mamy wielkie uroczystości 90-lecia Parafii, które rozpoczęły sie jeszcze przed wakacjami a jutro rozpoczyna się wizytacja Biskupa i stąd jest taki termin.

Posted

[quote name='Czoko']W naszej parafii uczniowie I klasy liceum przygotowują sie już od roku - wypełniają indeks przypuszczam że taki jak Wasz, jego rówieśnicy Krzysia mieli Bierzmowanie na wiosnę a my mamy wielkie uroczystości 90-lecia Parafii, które rozpoczęły sie jeszcze przed wakacjami a jutro rozpoczyna się wizytacja Biskupa i stąd jest taki termin.

U nas 3 klasa gimnazjum się przygotowuje i bierzmowanie jest w kwietniu.

Hm, pewnie tak.

Toller- Gratulacje! Wygłaskaj Fajerka:multi:

Posted

Toller napisał(a):
Raz w roku kalendarzowym - niestety, taka jest regulacja Zw Kyn - a to już daje pole do różnych przekrętów, czyli generalnie może suka urodzić późną jesienią 2006 a wiosną 2007 mieć już szczeniaki. Nie mogę niestety naginać prawdy - a szkoda wielka :cool3: :cool1:

A czy w regulaminie nie ma przypadkiem zapisu, że nie wolno kryć suki co cieczkę? Czy jest tylko zapis, że suka może mieć tylko jeden miot w roku kalendarzowym?

Bo jednym z argumentów podnoszonych przeciw pseudohodowlom jest fakt, iż suki są kryte co cieczkę...

Roda miała cieczkę średnio co 11 miesięcy... więc teoretycznie mogłaby być kryta co cieczkę... i miot byłby raz w roku, zgodnie z wytycznymi ZK... pomijając fakt, że jest mieszańcem :cool3:

Posted

[quote name='roda']A czy w regulaminie nie ma przypadkiem zapisu, że nie wolno kryć suki co cieczkę? Czy jest tylko zapis, że suka może mieć tylko jeden miot w roku kalendarzowym?

Bo jednym z argumentów podnoszonych przeciw pseudohodowlom jest fakt, iż suki są kryte co cieczkę...

Roda miała cieczkę średnio co 11 miesięcy... więc teoretycznie mogłaby być kryta co cieczkę... i miot byłby raz w roku, zgodnie z wytycznymi ZK... pomijając fakt, że jest mieszańcem :cool3:

Cytuję:

" 2. Hodowca ma obowiązek:
a) otoczyć opieką posiadane psy, zapewnić im higieniczne warunki utrzymania i należytą pielęgnację,
właściwie żywić, chronić przed przypadkowym kryciem, poddawać szczepieniom ochronnym,
b) upewnić się czy pies, którym zamierza kryć sukę, jest reproduktorem,
c) ograniczyć mioty suki do jednego w roku kalendarzowym,"

http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_hodowli_psow_rasowych.pdf

Posted

A miało być tak pięknie.... Pierwszy dzień na dworku Bonuś się pobawił, poszalał i.... zachorował:placz: Godzinę po spacerze zaczęły się wymioty, odmówił obiadku i widać że był biedny, a w brzuszku to cała orkiestra grała... Po naszych wszystkich przejściach nie czekałam i poleciałam do weta. Wet powiedział, że pewnie coś zjadł na spacerze, ale ja przecież nie spuszczałam z niego oka!!!! Wet powiedział, że czasami wystarczy sekunda - to fakt , miałam go na smyczy, a on dorwał z trawy gumę do żucia, ale mu zabrałam. Cholerka czegoś musiałam nie zauważyć:angryy: wet powiedział, że on teraz jest osłabiony po szczepionce i niewiele mu potrzeba...
Powiedział, że powinien dać mu antybiotyk, ale nie chce go znowu szpikować, więc da mu jeszcze jeden dzień. Dostal zastrzyk przeciwwymiotny i rozkurczowy, za godzinę mam mu dać 2 węgle i ma nie jeść przez 24 godziny, a potem ryżyk z marcheweczką i odrobiną kurczaczka. Teraz ma spać i śpi i miejmy nadzieję, że uda się bez antybiotyku. Tak mi jest przykro u weta leżał na stole z taką smutną minką, znowu mi wszystko wróciło

Posted

[quote name='Pandisia']GłASKU GłASKU MIZIU MIZIU :user: WIRTUALNIE i całuski w rude uszko

Bono ma taką kołderkę jak Pando podusię .

Dzięki Pandisia - poduszeczka Pando pewnie po córci? Bo u mnie tak.

Zaraz się biorę za podawanie węgla...

Posted

ojoj, jaki Bono jest biedaczek:placz:

mam nadzieję, że to okropne choróbsko szybko minie
100 całusów w różowy nochal dla Bono

dziewczyny czy mnie oczy mylą czy w listopadowym "Moim Psie" na stronie 35 jest zdjęcie Nowej Scotii na szkoleniu??!!

Posted

[quote name='blanol']Dzięki Pandisia - poduszeczka Pando pewnie po córci? Bo u mnie tak.

Zaraz się biorę za podawanie węgla...

Tak po córci widać że w tym samym wieku .;-)

Posted

głasku głasku tulu tulu masu masu jako fizjoterapeutka serwuje wirualny masazyk i okładzik ciepły:p
dada nie mylisz sie ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...