Guciek Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 Gratuluję Jeździe Sopotu! :multi: dziękować :) Gucio- to pewnie druga sunieczka jest po Vanadoo i Verze, ale mogę sie mylić. Jazda jest po Vanadoo i Verze, Dzida jest po SHADY SHERLOOK Shagy Toller's. i Georgia Virgo Vestalis ;) Jak pozbieram się z kilkoma tysiacami zdjęć (właśnie tyle zrobiłam ) to będzie krótki reportaż na głównej stronie. Na razie wybywam znowu na jeden dzień, jak wrócę to zabieram sie do pracy na obróbką zapowiada się uczta dla oczu? :loveu: pracuj, pracuj, tollermaniacy zapewne chętnie popatrzą ;) a ja mam fotek kilka z Sopotu ;) nie wyszły mi, niestety ;) BIBI Pod Jabłonią A DIAMOND Capella Vis Comica Jazda ;) i Voodoo CZA-CZA Capella Vis Comica ;)
Toller Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 A może Czacz to ta ostatnia, a to co piszesz że Czacza to A Diamond- piesek w klasie szczeniąt? Coś mi się tak widzi ;) Jazda ładna, widzę że wyszedł Romi, jej dziadek z obu stron - mam nadzieję że uda mi się poznać jej właścicieli niedługo. Rasę pewnie wziął Vodoo a kto z sucz miał CACIBA?
Guciek Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 możliwe, że i tak, ja w tollerkach początkująca, a od pewnej osoby słyszałam, że ten jasny piesek to Czacza ;) po numerku katalogowym 2380 by się zgadzało, i w bazie w sumie też ;) OK, to poprawiam :D wyników to Ci kochana nie powiem, bo ogólnie to się spóźniłam bo był poślizg w sędziowaniu, sprawdzałam co kawałek i były a to flaty, a to coś tam. jak przyszłam troszkę później to już się tollery kończyły... :( mam nadzieję że uda mi się poznać jej właścicieli niedługo. Zapewne tak ;) najbliższe wystawy planują takie: Rzeszów i Białystok (ale to z Dzidą ;) ).
Toller Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Zgłoszone były oba - zresztą Czaczę na żywo to widziałam prawie rok temu, Diamencika nigdy na oczy, więc też mi ciężko idzie :lol: Ale to Jazda była na obozie agility, czy Dzida? Bo mi się już miesza :evil_lol: :eviltong:
Guciek Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Ja wiem, że oba :eviltong: Jazda była obozowa ;)
Toller Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Gucio napisał(a):Ja wiem, że oba :eviltong: Jazda była obozowa ;) No to już wszystko jasne :multi: A Czacza i Diamencik są do siebie dość podobne- z tej samej mamy ;)
Guciek Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Tylko Diament jest jaśniejszy w takim razie ;) zapamietam sobie na przyszłość :)
Wiza Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 mam złą wiadomość :( Bilba pogryzła jakaś kupa mięsa pt. dog niemiecki... naszczescie juz zdjęli mu szwy i biega szcześliwy... ale ma nadłamany kieł :(
Toller Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Byłam w kontakcie z właścicielką, jest już OK z samym Bilbusiem.:multi: Jeśli ma nadłamany kieł, to powiedz im, żeby dopytali weta- raz, żeby się ząb nie złamał do końca sam (bo wtedy może dojść infekcja, może być problem z samą okostną, itd) a dwa, kiedy psiak będzie miał ten ząb usuwany, to koniecznie niech poproszą weta o zaświadczenie ze miał usuwany (żeby potem nie było na wystawie, że pies nie ma pełnego uzębienia)
Wiza Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Wiem że Bi;lbek już zdrowy gadałam wczoraj z Anią na gg. Mają juz wpis w książeczce ze ząb sie ułamał w walce z psem. (ma nadłamany nie całkiem złamany) Gosiu, kiedy następna wystawa z Fire?
Gola Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 witam. Jazda jest podobna do Draczki ;) my już też po wczasach pogoda nam dopisała i było oki Draka została u teściów tęskniła i czekała na nas bardzo ale jest już z nami i wszystko wraca do normy. My tęskniliśmy nie mniej!
Toller Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 Jest podobna, bo Jazdy ojciec to dziadek Draki ;) No to jedziemy ze zdjęciami: Wystawa Rodzinka w komplecie- od prawej Joker, Fire, tata, Trea Fajerek na ringu Próby polowe Fire ze swoja ocena Honory Prize (pękam z dumy, bo to w stawce 11 psów- HP to coś jak nasza doskonała :oops:) Fire z bratem Fire uwielbia szczeniaki, mógłby sie bawić godzinami (tata jego zresztą jest identyczny- opiekuje się nawet maluchami pod nieobecność mamy- dziw że nie karmi:razz:) Ja z tatusiem Fajerka Wystawy ciag dalszy Psiaki Seawild Imprezka hodowcow- ja siedze w ukryciu :eviltong: za blondynka po lewej- naszym hodowcą kochanym:loveu: Working test Co mi się bardzo podobało, to ćwiczyły także w zawodach i próbach pracy psy zdyskwalifikowane przez wzorzec- wyżej taki zabielony zanadto Toller, w oczekiwaniu na obedience A tu Toller o umaszczeniu buff- także dyswalifikującym, pięknie pracował na Working Teście
Guciek Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 pierwsza, pierwsza! :multi: Co mogę powiedzieć - cudownie! Raj na ziemi! :) Aż się chce tam być :eviltong: I jeszcze dodam od siebie szczere gratulacje dla Fajerka, zwłaszcza za to HP :cool3: i proszę o więcej :cool3:
Toller Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 A teraz trochę opisów - przeklejam wypowiedż moją z innego forum, bo już nie daję rady pisać wszędzie tego samego :razz: Pierwszy opis dotyczy Funktion Description- testu, jakie przechodzą w Szwecji psiaki (najczęściej te z linii pracujących, ale tak naprawdę każdy może coś takiego zorganizować- czywiście wymaga to sporo zachodu, ale warto) Ten test sprawdza predyspozycje do pracy, jest przeznaczony tylko dla młodych psow. Wyglada to tak: przewodnik idzie z psem na luznej smyczy. Na wyznaczonym przez sedziego (my mielismy 2 sedziow) miejscu, spuszcza psa. Obok stoi w absolutnej ciszy gromadka widzow, i jest tez suczka.Jeden z sedzoiw odchodzi miedzy drzewa, na spory dystans, i rzuca dummy. Potem wraca do psa. Nie wolno wydac z siebie glosu, nie wolno pokazac nic psu- po prostu sie go spuszcza. Jesli pies wogole nie zauwazyl ze sedzia odszedl z dummy (bo sikal , wachal krzaczki, cokolwiek) jest powtorka. Ocenia sie technike chwytu, szybkosc aportu, czy biegnie najkrotsza droga, czy woli pobiec do widzow. Po przyniesieniu przez psa dummy, nastepuje cw nr 2. Sedzia znow powtarza wyrzut, z duzej odleglosci od psa, potem przewodnik odchodzi z psem na luznej smyczy kilkanascie metrow, wraca i spuszcza psa- to sprawdza marking. Bardzo trudne cwiczenie- w lesie niewiele widac, jest masa drzew, nie ma wloczki- ocenia sie oczywiscie znalezienie (ale malo psow mlodych to robi) ale takze sama technike szukania- czy pies jest zaangazowany, czy zlewa sprawe totalnie, czy sam podejmuje poszukiwanie. itd. 3 to kaczka wyrzucona na pewnym dystansie- psiak powinien sie nia zainteresować, nie musi przynieść (choć wiadomo ze to ideał)- sprawdza sie reakcje psa na ptoka- czy jej nie obsika, czy sie w niej nie wytarza, czy jej nie będzie rozszarpywał, czy sie jej nie przestraszy (a podobno tez tak bywa, i to nawet dość często). Potem 4 - sędzia rzuca do wody dummy, przewodnik ma odejsc z psem na kilkanascie metrow, wrócić, spuścić psa. Pies plynie po dummy. Ocenia sie tu najwiecej spraw : pierwsza, to czy pies umie odejsc spokojnie z przewodnikiem, mimo ze widzial rzucone dummy (nie wolno sciagac smyczy, wiec doskonale widac czy pies robi to dobrowolnie). Druga, to marking- na ile pies zapamietal miejsce upadku dummy. Trzecia to technika skoku do wody i styl plywania- gorzej sa oceniane te, ktore wskakuja na glowke i pędza chlupiac (Pies powinien szybko ale delikatnie wbiec do wody, i płynąć wydajnie, bez nadmiernego chlupania). Liczy sie czy sie otrząsa wypluwając, czy donosi dummy do właściciela. Czy zamiast aportem, interesuje sie suczka obok (ta sucz towarzyszy w każdym ćwiczeniu). No i ostatnie- dokładnie to samo co w 4, tyle ze wszystko wykonuje w/w sucz. Oceniany pies siedzi obok, na baardzo dlugiej smyczy- ocenia sie czy umie zachować spokoj, czy sie nei wyrywa, czy nie wrzeszczy (a u nas, oprócz zwykłego skomlenia czy pisku, może być osławiony Tollerscream (nas szczesliwie to ominelo)- słyszałam, KOSZMAR. :p Wiadomo, te co wrzeszcza, maja przechlapane w tym ostatnim punkcie Potem dostaje sie karte takiej oceny, sedzia wszystko wyjasnia, itd.
Toller Posted August 17, 2007 Posted August 17, 2007 Matko, kiedy to się narobiło 100 stron topiku???!? :lol::eviltong::razz::multi::evil_lol: Czoko- dziękujemy ślicznie za gratulacje- ale powiem szczerze, że przede wszystkim pojechaliśmy tam, żeby nauczyć się i zobaczyć jak najwięcej- trzeba jeździć, bo gdzieś się trzeba uczyć :razz:
Czoko Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 Ja i tak przeżyłam szok gdy na jednym zdjęciu zobaczyłam tyyle prześlicznych Tollerów. Zrobiłaś śliczne zdjęcia i z wielkim zainteresowaniem i przyjemnością je oglądałam.
Wiza Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 o bosiuu jaki raj tollerkowy ;3 Fajerki co miały na tej wystawie? ;3
Toller Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 HP to odpowiednik doskonalej na 11 psów - poszło dobrze, nawet więcej niż dobrze :multi::oops:
Marysia_i_gończy Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 Tollerki-Fire'ki gratuluję serdecznie!! :multi: :multi: :multi: Toller-Fox napisał(a):HP to odpowiednik doskonalej na 11 psów - poszło dobrze, nawet więcej niż dobrze :multi::oops: Czy to jest "tylko" doskonała, czy też pierwsze miejsce w klasie? :razz: Startowaliście w jakiś próbach pracy? A ta suczka na wabia to ma cieczkę? I czy dla suczek ustawia się psa? Pozdrawiam i gratuluję! Marysia i Una
Toller Posted August 18, 2007 Posted August 18, 2007 Tylko doskonała :razz: - Fire był tam prawie najmłodszy - bo 10 miesięczny, a stawał do apelu razem z 17 miesięcznymi ;) W próbach pracy nie, ale w obedience tak, z wynikiem bdb. Nie ma cieczki, ale to już i tak ciężki orzech do zgryzienia dla młodego, rozbudzonego seksualnie psa :evil_lol:- Fire szczęśliwie ją zupełnie olał, ale miałam stracha czy do niej nie umknie :p A HP to znaczy Honorary Price
Guciek Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 hmm napiszę bardzo krótko, jestem zmęczona, ale szczęśliwa :loveu: mogę dołączyć do posiadaczy Tollerów! :multi: ruda suńka od dziś ze mną :cool3:
Guciek Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 to uchylę rąbka tajemnicy :cool3: ILKA od Brendy z Serbinowa, siostrzyczka Dzidy :multi:
Taq Posted August 19, 2007 Posted August 19, 2007 Toller-Fox - gartulacje :multi: Holly w Sopocie otrzymała lok.2 oc.dosk. res.CACIB :cool3: Holly na wakacjach :p
Recommended Posts