Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Aleks89']My to jeszcze pod taki pół otwarty się łapiemy ,ale dział PwP to kaftany ,leki uspokajające itd:evil_lol:[/QUOTE]

No wiesz Ty co?! Cioteczki od adopcji, ratujące każdego starego, agresywnego, bez szans na adopcję tak wyzywać. No jak tak można :mad:

Posted

Tu zawsze znajdziesz grupę wsparcia w zależności od stopnia pop....:diabloti:pomylenia oczywiście:evil_lol:
Są ciućmy czyli ciuciuciu piesku ,są brutale jak ja i asiakasia i jeszcze z kilka osób co czasem pieskiem siekną w glebe:evil_lol:i są dogociotki to najgorszy ostatni etap taki trochę aids jeszcze żyjesz ,ale to już bardziej wegetacja:diabloti:

Posted

Tak tylko z ciekawości - on uszy ma takie, bo ma, czy takie ma, bo ciachnięte? A piękny jest w ogóle, ma taki zafrasowany wyraz mordencji :D Boski :) Kiedyś bym chciała takie bydlątko, w sumie jeden z moich ideałów licznych (bo ja się zdecydowac nie moge, dlatego obecnie mam szczury :P )

Posted

No raczej ma ciachnięte ;)

Pies też w moim typie, choć nie do końca, bo jednak nie lubię obwisłych fafli. No, a charakter to już kompletnie nie moja bajka... Choć z tego co piszesz to jest OK, ale on młody jeszcze, ma czas sfiksować (choć ci tego absolutnie nie życzę) :evil_lol:

Ile on ma wzrostu mniej więcej? Bo na fotkach wydaje się dość wysoki, ale jak weszłam we wzorzec Alano, to one jednak nie są jakieś mega duże.

Posted

pierwszy raz widzę Alano w całej okazałości i muszę przyznać, że podoba mi się :cool3: chociaż ja od molosów raczej stronię :evil_lol: ale Diego jest super :loveu: szkoda, że taki wielkie są więc mogę zapomnieć :diabloti:
wpisałam sobie w wyszukiwarkę rasę i zdj jakie wpadły
http://rasy-psow.com/component/option,com_ponygallery/Itemid,5/func,detail/id,3905/#ponyimg
http://rasy-psow.com/component/option,com_ponygallery/func,detail/id,3904/Itemid,5/

to one na byki były?

Posted

Mam nadzieje, że Mapi mi wybaczy i pewnie doda coś od siebie, ale z tego co ja wyczytałam o Alano:

Alano były wykorzystywane do pasienia i pilnowania stad bydła. Ale tez do poskramiania byków, łapały byki za nos i sprowadzały do parteru, żeby sobie człowiek mógł podejsc. Z czasem zaczeto to wykorzystywać do rozrywki-walk z bykami, ale zakazali tego bodajze w XIX wieku. Jeszcze w latach 90 niektóre alano pracowały w rzeźniach.

Chociaż głównie te psy wykorzystywano jako pomocników przy bydle, psy stróżujące, obronne, a nieźle się tez sprawdzały na polowaniach. Taki wszechstronny w sumie burek z Hiszpanii ;)

Posted

[quote name='asiak_kasia']Mam nadzieje, że Mapi mi wybaczy i pewnie doda coś od siebie, ale z tego co ja wyczytałam o Alano:

Alano były wykorzystywane do pasienia i pilnowania stad bydła. Ale tez do poskramiania byków, łapały byki za nos i sprowadzały do parteru, żeby sobie człowiek mógł podejsc. Z czasem zaczeto to wykorzystywać do rozrywki-walk z bykami, ale zakazali tego bodajze w XIX wieku. Jeszcze w latach 90 niektóre alano pracowały w rzeźniach.

Chociaż głównie te psy wykorzystywano jako pomocników przy bydle, psy stróżujące, obronne, a nieźle się tez sprawdzały na polowaniach. Taki wszechstronny w sumie burek z Hiszpanii ;)[/QUOTE]
Generalnie wszystko się zgadza:fadein:
Poza tym alano wymagają: doświadczenia z psami i dobrej znajomości psiej psychiki i zachowań, zrozumienia ich charakteru i przeznaczenia tak by najlepiej wykorzystać ich potencjał,
cierpliwości bo rozwija się bardzo powoli, aktywności bo alano uwielbia cos robić. Wymaga więc regularnych zajęć i towarzystwa innych psów.
Alano to pies pracujących w grupie, najlepiej czuje się w towarzystwie innych psów,“ oczywiście odpowiednio dobranych bo w zabawie jest brutalny i delikatne lub nie dość szybkie i zwinne psy będą miały przechlapane,przestrzeni bo to pies do pokonywanie dużych dystansów w biegu.
Może mieszkać w domu jednak wówczas wymaga więcej aktywności ze strony właściciela więcej czasu na wspólne spacery itp. Dom z dużym dobrze ogrodzonym ogrodem i towarzystwo innych psów to optymalne warunki, wówczas aktywny spacer dla dorosłego psa (w wieku 5 lat) można ograniczyć do 2-3 razy w tygodniu, odpowiedzialności bo“ to bardzo zwinne, szybkie i silne psy o błyskawicznych reakcjach i silnym temperamencie. Alano wymagają wiec pełnej kontroli
Teraz to psy głównie do polowań i psy towarzyszące dla aktywnych ludzi.

Posted

Diego ma około 63 cm wzrostu i 38 kg. wagi. Już raczej nie urośnie, może tylko zmężnieć, ale to też zaledwie trochę.
Uszy ma cięte, już u właścicieli rodziców i nie miałam na to wpływu. Niestety uszy ktoś mu ciachnął tak, jakby robił to po raz pierwszy, ale cóż i tak go kocham. Alano kopiuje się uszy ze względu na ich użytkowość, ale nie chciałabym rozwijać dyskusji na ten temat.
I mam nadzieję, że nie sfiksuje jak dorośnie.

Posted

No uszy to ma jakby mu ktoś siekierą oberżną, ale tak się zapewne je kopiowało od zawsze. Z takimi uszami jak Jari to by może i wyglądał zbyt glamour :evil_lol:

To się większy na zdjęciach wydaje :) A przybierze jeszcze na pewno.

Posted

No uszy to mu schrzanili koncertowo, ale cóż...
Masy może nabrać lub nie, on powinien pozostać taki lekki i szczupły, max. 43 kg

Posted

[quote name='Mapi']No uszy to mu schrzanili koncertowo, ale cóż...
Masy może nabrać lub nie, on powinien pozostać taki lekki i szczupły, max. 43 kg[/QUOTE]

Ja mu też nie wróże jakiejś wielkiej masy. Powinien być taki wyżyłowany :loveu:

Posted

Chcesz czy nie i tak nabierze, rozrośnie się, to dzieciak jeszcze przecie ;).

Mi się bardziej podoba z takimi uszami niż jakby miał kłapciaki :diabloti:

Posted

[quote name='Amber']Chcesz czy nie i tak nabierze, rozrośnie się, to dzieciak jeszcze przecie ;).

Mi się bardziej podoba z takimi uszami niż jakby miał kłapciaki :diabloti:

No co tu dużo mówić, mi tez się kopiowane bardziej podobają, chociaż u rotków, ten długi ogon mi pasuje, ale dobki z tymi klapiakami- średnio. Ze o psach typu CC, DA nie wspomnę.

A widziałyście CAO z uszami długimi? Wygląda koszmarnie :diabloti:

Posted

[quote name='Aleks89']Wszystko co kiedyś kopiowali ,a teraz łazi ogoniaste i uszaste mnie krzywdzi.Poza spanielami i rotami.Reszta powinna mieć urżnięte wszystko co psuje obraz psa.[/QUOTE]
No nie wiem, czy tak do końca. Ale wiadomo, gusta są rózne.
Mi na przykład bardzo podobają się kłapciaste dogi, co prawda nie są już tak majestatyczne, ale za to tak cudownie pluciaste, że :loveu:. Poza tym przy tak krótko obciętych uszach, jak mają alano i przy ich króciutkiej sierści, przeszkadza im padający deszcz i śnieg. W taką pogodę Diego ciągle strząsa głowę, czasem nawet ociera o głowę łapami.
Niezaprzeczalnie, niektóre psy wyglądają o niebo lepiej kopiowane, przede wszystkim właśnie DA, CC, OA, no i bulowate. Co do użyteczności kopiowania, nie będę się wypowiadać bo mam psa do towrzystwa, ale wielu fachowców twierdzi, że niekopiowane uszy i/lub ogony przeszkadzają psom pracującym.

Posted

Deszcz i padający śnieg to wpada też do uszu mojego ON i też otrząsa się itd. Zamiast sklapnąć uszy jak suka to jest oczywiście musi mieć wszystko postawiona ,żeby każdy wiedział ,że PAN i władca osiedla idzie:diabloti:

Posted

A widziałyście CAO z uszami długimi? Wygląda koszmarnie :diabloti:

I z tym ogonem :shake: Teraz to się niczym nie różnią od innych kaukazów, moskiewskich itp. A to taka piękna i majestatyczna rasa była. Taki de lux wśród wielkich stróżujących ;)

Ciąć trzeba wszystko, a nawet więcej. Ja mam kilka ras, które są niekopiowane, a bym zaczęła kopiować :evil_lol: Jak już zostanę władcą świata to wprowadzę ten zapis jako jeden z wielu :evil_lol:

Posted

[quote name='Amber']I z tym ogonem :shake: Teraz to się niczym nie różnią od innych kaukazów, moskiewskich itp. A to taka piękna i majestatyczna rasa była. Taki de lux wśród wielkich stróżujących ;)

Ciąć trzeba wszystko, a nawet więcej. Ja mam kilka ras, które są niekopiowane, a bym zaczęła kopiować :evil_lol: Jak już zostanę władcą świata to wprowadzę ten zapis jako jeden z wielu :evil_lol:[/QUOTE]

Mało tego, że się nie różnią, to ja bym nawet się pokusiła, że wyglądają duzo gorzej, niż niejeden kundel.
Zastanawia mnie w ogole idea tego nie-kopiowania. Tak na logikę, skoro tyle lat się cięło, i bądźmy szczerzy, hodowcy nie zwracali uwagi na poprawnośc ogona czy uszu, to teraz te psy wygladają jak takie koszmarki. CAO ze świnskim ogonem, wygląda masakrycznie źle, u CCtów, też coraz wiecej problemów z uszami. Bo psy "źle noszą".
Dobki to już w ogole dla mnie masakra...:shake:

Także Amber, ja tam zagłosuję za Twoją dyktaturą :diabloti:

Posted

Tak na logikę, skoro tyle lat się cięło, i bądźmy szczerzy, hodowcy nie zwracali uwagi na poprawnośc ogona czy uszu, to teraz te psy wygladają jak takie koszmarki.

No dokładnie. Zamiast popracować najpierw nad osadzeniem ogona, jakoś zacząć to selekcjonować (ciężko sobie wyobrazić np. żeby przez lata nikt nic nie zrobił z ogonami np. doga czy amstaffa i pozwolił je nosić zakręcone nad tyłkiem - skoro ten ogon już jest to niech jakoś wygląda i dodaje psu uroku, a nie paskudzi go) to zakazali po prostu kopiowania i te psy wyglądają gorzej niż źle. Niektóre rasy jakoś się obroniły, ale niektóre wyglądają jak karykatury psa. Z dobermana, jednej z najbardziej eleganckich psów zrobił się jeden z najmniej eleganckich ;) Ten ogon obijający się o grzbiet i te latające uszy... No na żywo wygląda to kuriozalnie. To samo CAO, z majestatycznego olbrzyma zrobiono wiejskiego burka...

To tak jakby nagle stwierdzono, że Ferrari źle wygląda więc mu zamocujemy wielkie lusterka i zrobimy w wersji kombi :evil_lol: I co się ludziska czepiacie - przecież silnik nadal ten sam :diabloti: A, że wygląda gorzej niż śmiesznie... Widocznie nigdy nie byliście prawdziwymi fanami Ferrari :diabloti:

Posted

[quote name='Amber']
To tak jakby nagle stwierdzono, że Ferrari źle wygląda więc mu zamocujemy wielkie lusterka zrobimy i wersji kombi :evil_lol: I co się ludziska czepiacie - przecież silnik nadal ten sam :diabloti: A, że wygląda gorzej niż śmiesznie... Widocznie nigdy nie byliście prawdziwymi fanami Ferrari :diabloti:[/QUOTE]

Lubię to! :evil_lol:

Uwielbiam wszystkich, którzy mi próbują wmówić, że wygląd psa nie ma znaczenia. :roll:

Posted

[quote name='asiak_kasia']Lubię to! :evil_lol:

Uwielbiam wszystkich, którzy mi próbują wmówić, że wygląd psa nie ma znaczenia. :roll:[/QUOTE]
Bo prawda jest brutalna i dla niektórych przerażająca (a jakże!), że kochamy piękne rzeczy. Dlatego samochody sportowe są piękne. I im wyższy model samochodu tym jest duże prawdopodobieństwo, że będzie coraz ładniejszy. Nie było by celu robić coś drogiego, szybkiego i... brzydkiego. Ludzie nie chcą się otaczać brzydkimi rzeczami. I zawsze wybiorą ładniejsze. Jak coś jest takie samo "w środku", ale na zewnątrz jedno jest ładniejsze to każdy weźmie to ładniejsze. To prawda stara jak świat i przedziwne, że niektórzy obrońcy moralności próbują nam wmówić, że "nigdy nie kochałyśmy rasy", bo np. ja nie chce mieć w domu przerośniętego jamnika.

Ferrari z lusterkami od TIR'a w wersji kombi też nie chce, jak mogę mieć normalne Ferrari :p

Posted

[quote name='Amber']Bo prawda jest brutalna i dla niektórych przerażająca (a jakże!), że kochamy piękne rzeczy. Dlatego samochody sportowe są piękne. I im wyższy model samochodu tym jest duże prawdopodobieństwo, że będzie coraz ładniejszy. Nie było by celu robić coś drogiego, szybkiego i... brzydkiego. Ludzie nie chcą się otaczać brzydkimi rzeczami. I zawsze wybiorą ładniejsze. Jak coś jest takie samo "w środku", ale na zewnątrz jedno jest ładniejsze to każdy weźmie to ładniejsze. To prawda stara jak świat i przedziwne, że niektórzy obrońcy moralności próbują nam wmówić, że "nigdy nie kochałyśmy rasy", bo np. ja nie chce mieć w domu przerośniętego jamnika.

Ferrari z lusterkami od TIR'a w wersji kombi też nie chce, jak mogę mieć normalne Ferrari :p[/QUOTE]

Zaraz nam tu bana zaserwują za szerzenie na forum miłośników pieseczków takich demoralizujących rzeczy.:evil_lol: Pieska się kocha nawet jak się rzuca do gardła, a wybiera się największą pokrakę. To jest prawdziwa miłość do zwierząt, a nie kopiowanie, wygląd, ech... co się na tym dogo porobiło :diabloti: