tusia. Posted April 8, 2007 Posted April 8, 2007 Moja Zuzka która jest pinczerkiem miniaturowym, strasznie boi się psów, wystarczy ze któryś na nią warknie. No owszem czasami Ona też warknie, a tak to zapędza się w kozi róg. Więc wogóle nie wychodzimy na spacery (jedynie na podwórze). Jestem bezradna, co robić? Quote
Delay Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 Skonfrontować się z problemem, zamiast go unikać (nie wychodzenie na spacery poza podwórko) - suczka jak najbardziej powinna wychodzić na długie, normalne spacery. Od nie spotykania się z psami to ona się bać nie przestanie. Przede wszystkim powinnaś postarać się suczkę "odblokować" - najlepiej by ci w tym pomógł wspólny spacer z jakimś spokojnym, ułożonym psem. (a może macie gdzieś jakąś szkołę dla psów w okolicy? - fachowa pomoc zawsze wskazana) Twojej suczce przydałoby się oswajanie z psami w kontrolowanych warunkach. Ty musisz się także wyluzować i musisz wiedzieć, że jeśli ty się np. spinasz na widok nadchodzącego do was psa to przenosi się to na twoją suczkę. (sama możesz się niewłaściwym podejściem w takich sytuacjach "podkręcać" jeszcze lękowe zachowania suczki) Ona się musi poczuć bezpiecznie przy tobie - więc musisz się zachować stablinie i pewnie. Dobrze mógłby zrobić wspólny spacer z jakimś psem - twoja suczka a po drugiej stronie jakiś spokojniejszy piesek - równolegle (psy ustawione do siebie frontalnie wyzywają się na pojedynek) Nie powinno się też zwracać uwagę czy mówić do psa kiedy czuje się niestabilnie - po prostu pewnym krokiem iść. Ja moją suczkę nauczyłam przydatnego "przywitaj!" - zawsze wymawiałam to słowo łagodnie, kiedy witała się z kimś lub jakimś psem radośnie i teraz to nam się przydaje przy spotkaniach z nieznajomymi psami czy ludźmi.(ja socjalizowałam suczkę z psami od wczesnego szczenięctwa w przedszkolu dla szczeniąt a potem na szkoleniu PT- więc żadne problemy u nas się nie pojawiły.) Twoim zadaniem jest podjąć pracę z suczką - żeby poczuła się spokojna i bezpieczna z tobą przy innym psie. Unikanie psów, czy nerwowe podrywanie z ziemi na ręce obawiającego się pieska - bardzo tylko sprawę pogarsza a pies myśli, że jest się czego bać. Quote
tusia. Posted April 10, 2007 Author Posted April 10, 2007 Dzięki za odp. postaram się zorganizować spacer z kundelkiem koleżanki lub yorkiem cioci, jeszcze raz dzięki za radę :-) Quote
Śnieżynka Posted July 28, 2007 Posted July 28, 2007 Ja pozwolę sobie przyłaczyć się do tego temaciku, mam podobny problem, tyle że mój psiak ma juz rok a mamy go od 3 miesięcy i na początku bał sie wszystkiego, teraz do ludzi sie nawet przekonał nie do wszystkich ale do tych sympatycznych owszem, od osob gwałtownie wyciągających ręke ucieka i nie podejdzie przez dobre 30 minut, bo juz to sprawdzałam z przypadkową pania w parku poprosiłam ja ze jesli ma czas zeby poczekala bo chce zobaczyc po jakim czasie podejdzie do niej a ze byla z dzieckiem wies stałyśmy i rozmawiałysmy dobre 30 minut minelo jak zaczal sie zblizac do tej pani ale tylko wtedy jak ona sie na niego nie patrzyla i nie ruszla jak on podchodzi po godzinie mogla juz go swobodnie glaskac... Bo sie przekonal :) Gorszy problem jest z psami bo te co zna u nas na podwórkach a jest ich pare tyle ze wszystkie starsze albo za duze w stosunku do niego bo to briar i mieszniec boksera z dogiem, z bokserem sie bawi ale bokser sie jzu nauczyl ze ma lezec na plecach a mój po nim skacze :) a reszta psów spotkana w parku jest omijana łukiem 8 metrowym tyle na ile pozwala smycz, a jak jakiś pies próbuje sie do niego zbliżyć to pokazuje zęby i odchodzi a jak to nie skutkuje to sie rzuca z zebami takie sytuacje sie powtarzaja czesto jak pies obcy podchodzi pierwszy do niego i to dosc szybko, wtedy ucieka a jak on podchodzi to jest wszystko ok puki obcy nie obroci sie do niego i nie zacznie ruszac sie gwałtownie, ostatnio zajeło mi jakies 5 godzin oswojenie go z drugim grzywaczem zeby zaczal sie z nim bawić, bo na poczatku bylo omijanie po godiznie zaczely sie podchodzy i tak krok po kroku zaczeli sie bawic ale tamten grzywacz prawie przez 2 godziny sie nei ruszal zeby moj mogl go obwachac i sie do neigo przyzwyczaić... Moje pytanie od czego może być ten strach do psów a powiem ze do 3 miesiąca wychowywał sie z 6 psami w tym z onkiem, jak trafil do nas to najpierw do psow ciagan do kazdego a do ludzi nie po czasie zaczelo mu sie zmieniac psy zaczal unikac a do ludzi latac.... Nie został pogryziony przez zadnego psa, dwa razy go suki tylko postraszyly zebami... a teraz z jedna z nich sie bawi... Jaki macie pomysł zeby go oswoic z psami.. chociaz zeby przechodzil kolo nich obojetnie juz nawet nie chce zeby sie z nimi bawil chociaz bylo by milo... ael zeby chociaz na ulicy przechodzil kolo nich obojetnie... Quote
Recommended Posts