Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 159
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no to oficjalnie się chwalę,że pod mój dach zawitała mała czerwona pirania!!! RED DUBLIN Kelpiebrink (zwana Dublin żeby sie z Belfastem komponowało) Jest przecudowna, kelpikowa, mądralińska i mocno rozgarnięta.Ma za sobą pięknie zrobioną wczesną socjalizacje.Aportuje wszystko,motoryke ruchu ma jak starszy pies( tzn nie 2 miesięczny szczeniak, a np 6m-czny).
W zwiążku z tym ze jestem w konflikcie z Image Shekeiem wstawiam link do albumu na FB http://www.facebook.com/media/set/?set=a.267029123384156.67312.100002312119555&type=3

jak ktoś może to poprosze o załaczenie zdjęcia na forum:)

Posted

to ja nie wiem czemu sie nie pokazuje...jak odeśpie zawody to ponaprawiam,jak mi się uda :)
A kelpie Belfast debiutując stał się vicemistrzem w longshot kobiet na Mistrzostwach Polski UFO :) Baaardzo jestem z niego dumna.A do pary Guni zająć w Throw&Cath zaszczytne 10te miejsce na bodajże 75 zespołów, pokonując niejeden wiądący team :D Super weekend

• 11 months later...
Posted

powstała/powstaje strona mojej hodowli.Wszystkich zainteresowanych moimi czekoladami zapraszam na www.redradimus.eu
Jeżeli wszystkie badania Dubliśki wyjdą prawidłowo (stawy, oczy, serce) to pod koniec tego roku planuję miot po niej i Belfaście :) I z tego skojarzenia jeden szczeniak zostanie z nami typowo pod ratownictwo.O dziwo powoli ludzie składają zamówienia...:) Ale zobaczymy jak to się wszystko poukłąda.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted (edited)

Edit: widzę, że szanowna moderacja zawsze czujna :diabloti: No to inaczej:

Czy da się w Polsce lub okolicach kupić w miarę drobnego kelpika? Typowo wystawowy kelpie jest jak na moje gusta jednak trochę za ciężki i zbyt włochaty :oops: A zależałoby mi też na w miarę zrównoważonym charakterze - czy z kelpie da się wprowadzić w życie tryb ON/OFF? Bo spotykam się z bardzo różnymi opisami, choć niektóre dają nadzieję na w miarę normalne funkcjonowanie z australijczykiem :lol:

Plany życiowe mi się trochę skomplikowały i większe owczary przesuwają się w czasie. Potrzebuję psa żywego, chętnego do pracy z człowiekiem, a przy tym... hm, w miarę kompaktowego (15 - 20 kg to chyba dobra wielkość). Fajnie by było, gdyby w miarę dobrze się przystosowywał do nowych sytuacji i warunków. I radził sobie z pewnymi obciążeniami psychicznymi, nie wyszczekując przy tym płuc - to może być problemem, jak się już zorientowałam :evil_lol: Aha, jeszcze jedno w sumie - czy ktoś może mi przybliżyć jak kelpie odnoszą się do dzieci?

Edited by evel
Posted

[quote name='evel']

Czy da się w Polsce lub okolicach kupić w miarę drobnego kelpika? Typowo wystawowy kelpie jest jak na moje gusta jednak trochę za ciężki i zbyt włochaty :oops:

he he, ciężki i włochaty :evil_lol:

W Polsce raczej takiego nie znajdziesz. W Czechach jest mało workingów, jeżeli koniecznie Ci na takim zależy, ale można znaleźć takie szczurki jak ta moja ze zdjęcia powyżej ;)

Posted (edited)

[quote name='Koszmaria']ten większy pies ma szaleńca w oczach o.o
A no ma, nie tylko w oczach :eviltong: :diabloti:

[quote name='Aśka Belkowska']Zabawne, moja koleżanka adoptowała bardzo podobnego kundelka, gdzieś "na wsi".
Nie powiem, że kalka, ale bardzo podobny, a już na pewno te miodowe oczy. :lol:
A tu czytam, że to taki rzadka w Polsce rasa. Musze zrobić przy okazji zdjęcia.
Podejrzewam, że w prawie każdym schronisku można znaleźć psa, który w mniejszym lub większym stopniu wygląda jak Kelpie :eviltong: ;)

12 miesięcy :)

Edited by BBeta
  • 4 months later...
Posted

no to robimy zapowiedz miotu bo już po kryciu. Maluchów spodziewam się tuż przed gwiazdką.
ojcem jest Belfast: Int.Ch.Zwycięzca Świata & BOS 2013, Champion Polski, Austrii, Węgier, Zwycięzca Klubu Polski '12,'13, Zwycięzca Klubu Czech '13, Zwycięzca Polski '12,'13, Młodzieżowy Champion Polski, BOG I (Innsbruck,AT), multi CACIB, multi BOB HE'S MY BELFAST Asocjaja - PT1, zdrowie: HDA, ED 0-0, OCD free, serce i oczy zdrowe, MDR 1 N/N, PLL N/N, uzębienie kompletne, zgryz nożycowy, 52cm/22kg
oraz Dublin: Młodzieżowy Zwycięzca Świata & BOB 2013,Młodzieżowy Champion Polski i Węgier, Młodzieżowy Zwycięzca Klubu Polski, Bundessiegern Tulln 2013, Zwycięzca Polski 2013, BIS Puppy Wystawy Klubowej, BOG, multi BOB RED DUBLIN Kelpiebrink(imp.Holandia) - PT1, PT2, OB 0, zdrowie: HD A, ED 0-0, OCD free, serce i oczy zdrowe, MDR 1 N/N, PLL N/N, uzębienie kompletne, zgryz nożycowy, 46cm/14kg

Bardzo duży nacisk kładę na powoływanie szczeniąt po zdrowych rodzicach. Bo kelpie to zdrowa rasa, ale tylko taka zostanie póki będą rozmnażane tylko psy zdrowe.Już w Czechach powoli robi się problem, bo są krzyżowane psy nieprzebadane z linie gdzie występuje HD C lub D.
Wiadomo, że nawet wolni od dysplazji rodzice mogą gdzieś dać szczenięta chore, ale bardzo chce to ryzyko zminimalizować.Tak samo choroby oczu i coraz wychodzące na jaw choroby serca. Dlatego moja para jest przebadana bardzo dokładnie (co niektórych śmieszy), łącznie z badaniami krwi i USG. Nie chcę, jako lekarz weterynarii, być przykładem powiedzenia, że szewc bez butów chodzi.
Kolejny bardzo istotnym aspektem jest socjalizacja szczeniaków. Bo staranna i urozmaicona bardzo pomaga przyszłym właścicielom współpracę z takim psem.Chcę, żeby moje małe Red Radimusy były odważne, nastawione na pracę z człowiekiem, piękne i mądre!
Jeśli ktoś ma pytania zapraszam do kontaktu: radochna.i@interia.eu www.redradimus.eu

Posted

[quote name='RudaPaskuda']no to robimy zapowiedz miotu bo już po kryciu. Maluchów spodziewam się tuż przed gwiazdką.
ojcem jest Belfast: Int.Ch.Zwycięzca Świata & BOS 2013, Champion Polski, Austrii, Węgier, Zwycięzca Klubu Polski '12,'13, Zwycięzca Klubu Czech '13, Zwycięzca Polski '12,'13, Młodzieżowy Champion Polski, BOG I (Innsbruck,AT), multi CACIB, multi BOB HE'S MY BELFAST Asocjaja - PT1, zdrowie: HDA, ED 0-0, OCD free, serce i oczy zdrowe, MDR 1 N/N, PLL N/N, uzębienie kompletne, zgryz nożycowy, 52cm/22kg
oraz Dublin: Młodzieżowy Zwycięzca Świata & BOB 2013,Młodzieżowy Champion Polski i Węgier, Młodzieżowy Zwycięzca Klubu Polski, Bundessiegern Tulln 2013, Zwycięzca Polski 2013, BIS Puppy Wystawy Klubowej, BOG, multi BOB RED DUBLIN Kelpiebrink(imp.Holandia) - PT1, PT2, OB 0, zdrowie: HD A, ED 0-0, OCD free, serce i oczy zdrowe, MDR 1 N/N, PLL N/N, uzębienie kompletne, zgryz nożycowy, 46cm/14kg

Bardzo duży nacisk kładę na powoływanie szczeniąt po zdrowych rodzicach. Bo kelpie to zdrowa rasa, ale tylko taka zostanie póki będą rozmnażane tylko psy zdrowe.Już w Czechach powoli robi się problem, bo są krzyżowane psy nieprzebadane z linie gdzie występuje HD C lub D.
Wiadomo, że nawet wolni od dysplazji rodzice mogą gdzieś dać szczenięta chore, ale bardzo chce to ryzyko zminimalizować.Tak samo choroby oczu i coraz wychodzące na jaw choroby serca. Dlatego moja para jest przebadana bardzo dokładnie (co niektórych śmieszy), łącznie z badaniami krwi i USG. Nie chcę, jako lekarz weterynarii, być przykładem powiedzenia, że szewc bez butów chodzi.
Kolejny bardzo istotnym aspektem jest socjalizacja szczeniaków. Bo staranna i urozmaicona bardzo pomaga przyszłym właścicielom współpracę z takim psem.Chcę, żeby moje małe Red Radimusy były odważne, nastawione na pracę z człowiekiem, piękne i mądre!
Jeśli ktoś ma pytania zapraszam do kontaktu: radochna.i@interia.eu www.redradimus.eu

Gratuluje :)

kolejne kelpiki w Polsce :multi:

• 3 weeks later...
Posted

no i po USG. DUBLIN JEST CIĄŻY!!!:multi: Widziałam te małe fasolki z małymi bijącymi już serduszkami.... Słodycz sama. Domki chętne się pojawiają, a ja w dalszym ciągu zapraszam do kontaktu i rezerwacji (zależy mi na sportowych rękach bardzo)

• 3 weeks later...
Posted

O loooosie! Postanowiłam, że poszukam sobie więcej informacji o kelpie, ponieważ charakter mają świetny, ale nie widziałam wielu zdjęć tej rasy i po trafieniu na ten wątek aż mnie zatkało. Przepiękne są! Oczy pełne wyrazu, błyszcząca, króciutka sierść, szlachetna budowa... Ech, chyba się zakochałam :loveu:

Posted

O Ruda! Ja mam naprawdę sklerozę, bo dopiero Cię tu znalazłam,
GRATULACJE!
świetne wieści - trzymam kciuki za super dobre pracujące domki, ale takie maluchy to chyba ludzie się o nie biją!? Pozdrówka dla mamuni :lol:
he he - Ickowa też po USG :lol: