Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Natusia ok to ze pies podejdzie przepustka nie jest jest tylko dobrym poczatkiem dlugiej i mozolnej pracy z psem od czegos trzeba zaczac a dopuki inka nie bedzie czula sie swobodnie w obecnosci czlowieka nie ma mowy o jakiej kolwiek dalszej pracy z nia....

• Replies 413
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Będziemy się starać popracować z nią w schronisku. Udało mi się skontaktować z p Magdą. Otrzymałam cenne wskazówki. Pobyt w u pMagdy nierealny dla nas mimo największych chęci także z powodów finansowych to 600zł na miesiąc. Zajmie się sunią wolontariuszka z wiedzą i co najważniejsze z chęciami. Tu też jeśli można prosić , będziemy czekać na porady. Mamy inne bardzo przerażone psiaki, u nich nie ma agresji. Praca jest łatwiejsza.

Posted

Super, że znalazła się wolontariuszka, która będzie mogła poświęcić psu czas, co wcześniej było niemożliwe.
A p.Magda na pewno udzieli bezcennych rad.
Trzymam kciuki za Ineczkę.

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
Posted

Tak, sunia nadal jest w schronisku. Ech co mam pisać, naobiecywali co poniektórzy i na tym się skończyło. Inka podchodzi do kraty, łaskawie weźmie smakołyk, powącha rękę i ucieka. Behawiorystka polecona tutaj, była. Cóż napiszę - bała się psów i nie miała ochoty na narażanie się. Wiesz Nutusiu, nienawidzę takich sytuacji kiedy robi się szum, a potem ma się psa w dupie. Suńka w schronisku nie ma szans na adopcje. U nas na szczęście nic jej nie grozi. I to tylko jest pocieszające. Dla niej boks to jej życie. Nie zna innego. Pracownicy próbują ją oswoić. Bez rezultatu. Staram się przebywać z nią jak jestem w schronisku ale nie czarujmy się: wolontariusze i ja bywamy w niedziele, to za mało. I gadanie tu i pitu, pitu o pracy z nia to tylko sciema, nie pierwszy raz zresztą.Dobra, wygadałam się. Dodam że tylko ona jedna taka dzika.

Posted

Smutno :( Ja nie mam wielkiego doświadczenia, przygotowania teoretycznego całkowity brak, z moimi ponad 30 tymczasami oraz z własnymi psami działałam zawsze czysto intuicyjnie. I właśnie ta intuicja mówiła mi (niezwykle przekonująco), że dopóki psina będzie w schronisku, nie uda jej się pomóc :( Może wygłoszę bulwersującą i niepopularną opinię, ale takiego psa chyba lepiej uśpić niż skazywać na długie lata wegetacji w schroniskowym boksie, gdy szanse na adopcję są praktycznie zerowe :(

Posted

Nutusiu, pewnie masz rację. Ja też czasem patrzę z przerażeniem na jej przyszłość. Nikt jej nie uśpi bo młoda, śliczna i zdrowa. I tak pewnie będzie wegetować. A może w końcu znajdzie się ktoś kto jej pomoże. Bo tu nie chodzi po prostu o hotelik. Tu chodzi o prawdziwego pasjonata i znawcę.

Posted

a najsmutniejsze jest to, że te biedne psy, które znalazły się jako młodziutkie w schronisku nie znają innego życia i przyjmują, że tak to ma wyglądać.
Radzą sobie jak potrafią najlepiej... jedne zamykając się na świat, inne gryząc i szczekając, a jeszcze inne po prostu umierają.....

Posted

Dopóki sunia żyje, jest szansa, że coś się zmieni na lepsze, że pozna inne życie.
Czy jest taka możliwość, żeby dać jej tą szansę?
Ale w tym wypadku czas nie jest sprzymierzeńcem.

Posted

Nutusia napisał(a):
Kurczę, czy sądzicie, że jest sens np. pisać apele do behawiorystów, żeby któryś zgodził się ją wziąć do siebie i z nią pracować?...

Pytanie zasadnicze, czy sunia będzie mogła opuścić schronisko, no a później finanse.

Posted

Cudna sunia, cieszę się, że daje się dotykać chociaż widać, jej obawę i to, że dotyk nie sprawia jej przyjemności.
Czy Ineczka miała robione jakieś ogłoszenia?
Może przez internet ktoś by ją wypatrzył i dał szansę? Oczywiście z zachowaniem daleko idącej ostrożności przy ew. wyborze dt/ds.
Co o tym myślicie?

Posted

No nie jest z nią tak źle, skoro można obrożę włożyć, smycz przypiąć i wziąć na ręce?... Wiem, że to nie są tak "ewidentne" czynności jak w przypadku "normalnych" psów, ale są tu na dogo o wiele gorzej rokujące przypadki. A Inka jest po prostu ZJAWISKOWEJ urody!