Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szkoda jej na siedzenie w kojcu, skoro domek czeka.
Czy codziennie ktoś u suni w kojcu siedzi?
Jeśli ona nigdzie nie jedzie, to moim zdaniem jest to jedyne wyjście.
Ustawić się bokiem do psiny i głaskać tego drugiego, dawać kąski, rozmawiać.
W końcu lala się przełamie i sama podejdzie.

• Replies 413
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ech, gdyby tak Pani, która ją odwiedza mogła ją zabrać do domu... Mogłoby się okazać, że poza schronem to zupełnie inny pies. Mamy przykład z naszego schroniska - pies z łątką agresora, z trudem wyprowadzony za bramę, po kilku krokach na łące okazał się wielkim przytulakiem i oazą łagodności. Z kolei sunia zabrana z punktu przetrzymań, która ugryzła wetkę w boksie i miała być nazwana Wredotką, po 2 dniach w domu tymczasowym chodzi za opiekunką krok w krok, patrzy jej w oczy, załatwia się tylko na dworze i jest psem absolutnie bezproblemowym.
Oczywiście to nie jest żadna gwarancja, że i w tym konkretnym przypadku tak będzie, ale coś mi mówi, że ma duże szanse...

Posted

Nutusia napisał(a):
Ech, gdyby tak Pani, która ją odwiedza mogła ją zabrać do domu... Mogłoby się okazać, że poza schronem to zupełnie inny pies. Mamy przykład z naszego schroniska - pies z łątką agresora, z trudem wyprowadzony za bramę, po kilku krokach na łące okazał się wielkim przytulakiem i oazą łagodności. Z kolei sunia zabrana z punktu przetrzymań, która ugryzła wetkę w boksie i miała być nazwana Wredotką, po 2 dniach w domu tymczasowym chodzi za opiekunką krok w krok, patrzy jej w oczy, załatwia się tylko na dworze i jest psem absolutnie bezproblemowym.
Oczywiście to nie jest żadna gwarancja, że i w tym konkretnym przypadku tak będzie, ale coś mi mówi, że ma duże szanse...

Raczej to nie jest możliwe, żeby okazała się innym psem po za schronem... chciałabym w to wierzyć bardzo.
Czekam na odpowiedź behawiorysty.

Trudno będzie coś zrobić, ponieważ teraz są w trójkę w kojcu.
Ona i dwóch chłopaków, którzy pchają się przed nią do krat a Inka z tyłu :(Jak chce to się dopcha) - ja ją tam paluchami próbuję podotykać.
Co prawda szybko ucieka ale smyrnęłam ją kilka razy po łepku. Nawet mojego palucha próbowała delikatnie w zęby złapać i zbadać czy aby nie jest groźny :)

Mam nadzieję, że się przełamie. Tymczasik cały czs aktualny - tylko nie za jakieś sumy z kosmosu, i żeby nie był tak daleko ...

Posted

Nutusia napisał(a):
Kurczę, może Ona by się zdecydowała dać Ince szansę poza schronem?...

Byłoby super.

Dzień dobry malutka :)

Posted

Czy ktoś z Was zna behawiorystę z okolic Jastrzębia, Żor?
Czekam na odpowiedź jednej Pani, ale behawiorystka z Rybnika.
Napisałam do niej - jak dotąd nie mam odpowiedzi :shake:.
Chciałam, żeby zobaczyła Inkę, oceniła i powiedziała dokładnie co robić.

Posted

Jeśli mogę doradzić. Ogłosiłam kiedyś na FB że potrzebny behawiorysta dla Borysa dobermana i zgłosiła się jakaś pani z naszych bliskich okolic.. Wiem że pusia 85 korzystała z jej rad. Pani dojeżdżała do Żor.

Posted

[quote name='monika55']Jeśli mogę doradzić. Ogłosiłam kiedyś na FB że potrzebny behawiorysta dla Borysa dobermana i zgłosiła się jakaś pani z naszych bliskich okolic.. Wiem że pusia 85 korzystała z jej rad. Pani dojeżdżała do Żor.

Dziękuję.
Miałam już właśnie zamiar pisać do Pusi85, ale odezwała się behawiorystka z Rybnika :

"Witam,
Jest możliwość przeprowadzenia takiej konsultacji. Jeśli chodzi o pracę z psem i rozwiązanie problemu to trzeba będzie ustalić co z suńką. Jeśli nadal będzie w schrokisku to Pani będzie odpowiedzialna za pracę z psem. Jeśli ma trafić do nowych właścicieli to oni już po adopcji będą musieli z nią pracować ponieważ nawet jeśli teraz Pani zacznie z nią pracę a później pies trafi do nowego domu jego zachowanie znowu się zmieni. Pracowałam już z jednym psem z tego schroniska i szczęśliwie udało się wszystko ustabilizować.
Po konsultacji wysyłany jest raport z oceną sytuacji oraz programem pracy z psem. Informację o tym jak wygląda konsultacja może Pani znaleźć na stronie www.behawioryscicoape.pl "

Cena konsultacji to 60 zł.

• 2 weeks later...
Posted

M&S napisał(a):
Dobre pytanie.

Cześć malutka:)

Pani niestety przestała się odzywać. Nie będę jej nękać telefonami - widocznie się rozmyśliła :shake:. Szkoda bardzo ...
Wszystko od początku. I tak behawiorystka powinna przyjechać i ocenić ją, powiedzieć co robić.

Posted

Może warto byłoby zapytać, czy nadal jest zainteresowana i czy będzie pracować z psem.
Może nie dzwoni, bo nie chce nękać telefonami w sytuacji kiedy nie wiadomo co z sunią.
Może.....

Posted

No nie wiem - byłyśmy w stałym kontakcie również na FB, od pewnego czasu tylko ja do niej piszę.
Wie o behawioryście, że ma przyjechać ...
Nie odpowiedziała :shake:, więc uznałam, że chyba nic z tego. Może się mylę ...
Teraz będzie pracować z Inką Magda - wolontariuszka i to ona umówi się z behawiorystą na wizytę u Inki i ocenę jej.

Posted

W sumie to dziwne, bo przecież mogła podać cokolwiek, jako przyczynę rezygnacji.
No cóż...
Trzymam mocno kciuki za Ineczkę, żeby udało się jej wyjść z tej traumy, żeby szybko nauczyła się cieszyć życiem i kontaktem z ludźmi.

Posted

Bardzo możliwe, szkoda tylko, że nie było jej stać na jasne postawienie sprawy.
A co u suńki? Kiedy ma pierwsze spotkanie z behawiorystą?

Posted

Zajmuje sie bardzo lekliwaymi psami i przez przypadek natknelam sie na ten watek.Mam obecnie od swiat dzika suczke ,ktora juz do mnie bez przymusu podchodzi ,ale tylko kiedy siedze.Na dworze korzystam z 15m.linki i podwujnego zabezpieczenia.Pies musi miec identyfikator i byc zaczipowany.
Co moge przekazac ,ze ta suczka absolutnie nie nadaje sie zadnej adopcji,ona musi trafic wpierw do DT ,ktorego zadaniem jest przygotowanie psa do adopcji.ten piesek nigdy nie bedzie adopcyjny w warunkach kojcowych.Musi trafic do domu ,musi miec kontakt z czlowiekiem od rana do wieczora,nalezy na poczatku ja ignorowac.Nic na sile .
Moge wam polecic wspaniala osobe Magde ktora zajmuje sie lekliwym Samsungiem.Robi to wlasciwie ,ma duze wiadomosc.Odkryla ja Lilk_a