Dzidtka_Gl Posted July 8, 2005 Author Posted July 8, 2005 moje się rozjaśnią myślę, że nawet i po swiatówce szczeniaki z lepszych miotów będą kopiowane no chyba, że wejdzie zakaz w Polsce pokazywania psów kopiowanych... ale wtedy to pewnie z lepszych skojarzeń będą się rodzić same szczątki ja tam pierwsza będe krzyczeć OGONOM PRECZ :) ale oczywiście co kto lubi jak ktos chce zostawiać prosze bardzo byle by się nie mieszał do tego, że ja nie zostawie czegos takiego Quote
moscic Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 Och, oczywiście, co kto woli...ale żaden przestrzegający prawa lekarz weterynarii nie obetnie ogonów (zabiegi wykonuje celem ratowania zdrowia i życia, a nie...) Mnie też kojarzy się PON - pies bezogoniasty i uważam, że tatuaż bardziej psa boli niż cięcie ogonów w dopuszczalnym przez regulamin hodowlany czasie (5 dni), ale... I zdecydowanie nie zgadzam się z Twoim, Dzidtka stwierdzeniem, że ogon jest przykrywką na braki w budowie anatomicznej, to są zwykłe insynuacje. I to nieprawda, że hodowcy zostawiają sobie psy z ciętymi ogonami. Szkoda, że nie umiem wklejać zdjęć... Mój Azetek jest naj, najwspanialszym psem, chociaż ma ogon, długi w dodatku! Quote
Kamilapon Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 Hej a może zróbmy happening na światówce, transparenty, flagi, bębny, trąbki jedni za inni przeciw - tego jeszcze światowa kynologia nie widziała - mogła by wyjść z tego lepsza heca :) :D :lol: a żeby nie było kłótni drużyna "bezogoniastych" ufunduje puchar dla najlepszego ogoniastego, a "ogoniasci" dla najlepszego bezogoniastego (antropolodzy kultury mieliby co analizować) ciąć nie ciąć - niech każdy postępuje ze swoim własnym poczuciem estetyki, wtedy wilk będzie syty i zostanie jeszcze całkiem spory kawałek owcy Quote
AZyja Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 I że się jeszcze trochę poczepiam :P [quote name='Dzidtka']oj nie, zdecydowanie nie będziemy Ktoś Ci dał prawo odpowiadania za innych? [quote name='Dzidtka']moje maluchy za kilka dni pozbędą się tego czegoś :P To COŚ nazywa się ogonem i jest wspaniałym wyrazem uczuć i intencji psa i żadne kręcenie kuprem tego nie zastąpi. I mogłabyś przestać traktować wszystkie psy przedmiotowo/wystawowo/tytułowo. One są przede wszystkim do kofania. Quote
AZyja Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 Kamilapon napisał(a):Hej a może zróbmy happening na światówce, Może nie transparenty, ale na pewno jakąś koszulkę z ogonem na TAK będziemy mieli :D Quote
AZyja Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 Dzidtka napisał(a):ale oczywiście co kto lubi jak ktos chce zostawiać prosze bardzo byle by się nie mieszał do tego, że ja nie zostawie czegos takiego ale oczywiście co kto lubi jak ktos chce ciąć prosze bardzo byle by się nie mieszał do tego, że ja zostawie coś takiego Quote
mar Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 AZyja napisał do Dzidtki napisał(a):I mogłabyś przestać traktować wszystkie psy przedmiotowo/wystawowo/tytułowo. One są przede wszystkim do kofania. Jedno drugiego nie wyklucza. Quote
Dzidtka_Gl Posted July 9, 2005 Author Posted July 9, 2005 [quote name='AZyja'][quote name='Dzidtka']ale oczywiście co kto lubi jak ktos chce zostawiać prosze bardzo byle by się nie mieszał do tego, że ja nie zostawie czegos takiego ale oczywiście co kto lubi jak ktos chce ciąć prosze bardzo byle by się nie mieszał do tego, że ja zostawie coś takiego ależ ja się nie mieszam, nie mój pies, nie z mojej hodowli, nie po moim reproduktorze to mnie nie interesuje (tzn interesuje ale nie mam zamiaru sie wtrącać ;) ), ale nie jestem zmartwiona tym, że jednak w większości hodowli ogony sie tnie i takie psy oglądam na zdjęciach czy wystawach, bo takie lubie i mam do tego prawo Quote
JustynaJK Posted July 9, 2005 Posted July 9, 2005 a mnie się podobają naturalne ogony,nie tylko w ponach,właściwie we wszystkich rasach pies w tzw mowie ciała dużo posługuje się ogonem! Quote
nani ni Posted July 9, 2005 Posted July 9, 2005 Mnie sie podobaja PONy krotkoogoniaste, ale uwazam, ze na dluzsza mete nie bedzie mozna kopiowac- juz teraz jest to bezprawne i pare przykladowych kar dla weterynarzy pewnie rozwiaze temat. Z mysla o przyszlosci teraz juz trzeba zajac sie sprawa dlugich ogonow, ktore tez sa przeciez rozne, proste, zakrecone itp, jak i naturalnie krotkich. Hodowcy, ktorzy beda ciac do konca, moga nie zdazyc na pociag. Uwazam, ze wspanialym posunieciem Moscicow jest zatrzymanie w hodowli dlugoogoniastego psa ( oczywiscie nie dlatego, zeby ukryc jego wady anatomiczne, prawde mowiac takie tlumaczenie uwazam za absurdalne )- jego widok na wystawach zmieni na pewno wiele w mysleniu PONiarzy- moim tez. Quote
Dzidtka_Gl Posted July 9, 2005 Author Posted July 9, 2005 nigdy bym Renie nie podejrzewała ze zostawia sobie brzydkie szczenię i dla tego ma ogon, no spokojnie, Moscice długo maja PONy maja swoja wizje hodowlana i na ich miejscu tez zostawiłabym syna Oginika i to jasne jak słońce, ze zostawili ogon dziwie sie ale nie krytykuje, ich sprawa miałam na mysli pewną hodowle z Krakowa, nie wpisze nazwy ale Ci co siedzą w PONach wiedzą... w Polsce jeszcze długo będzie można ciąć ogony, zresztą ja wole obciąć teraz niż żeby później Amerykanie obcięli mojemu szczenięciu ogon kiedy będzie miął 3 miesiące!!! a musimy zdawać sobie z tego sprawę, ze do USA wiele PONow od nas idzie, będzie szło i u nich nikt nie wpadnie na pomysł zakazu ciecia ogonów Quote
nani ni Posted July 9, 2005 Posted July 9, 2005 Dzidtka napisał(a): w Polsce jeszcze długo będzie można ciąć ogony No ale wlasnie juz nie wolno- kto to robi, robi to bezprawnie. Quote
Dzidtka_Gl Posted July 9, 2005 Author Posted July 9, 2005 mam teraz kilkudniowe szczenięta zadzwoniłam do 6 lecznic (z ciekawości bo tne zawsze w 1) tylko w Gliwicach NIE MA PROBLEMU :) możesz ich pozwać ;) Quote
mar Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 a zatem póki co to martwy przepis - jak wiele wiele innych. śpię zatem spokojnie :) Quote
moscic Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 To proszę zapytajcie "RUSIOŁKA" czy znalazła w Poznaniu i okolicach chętnego do cięcia ogonów lek.wet.!!!! Quote
moscic Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 Albo Ewy od "BLUSAŁKI" czy jej wet podejmą się cięcia ogonów?! Quote
Dzidtka_Gl Posted July 11, 2005 Author Posted July 11, 2005 jakoś w Krakowie, Szczecinie, Koszalinie, Warszawie itd itd nie ma problemów, co do Poznania z ciekawości sprawdze i popytam znajomych od sznaucerów. A ja myślałam, że oni nie obcieli ogonów bo tak jest właściwie i prawo zabrania a nie dlatego, że nie znaleźli weta, który by skopiował ;) dla mnie temat zamkniety, niech każdy robi co uważa za słuszne i tyle Quote
AZyja Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 AZyja napisał(a):Kamilapon napisał(a):Hej a może zróbmy happening na światówce, Może nie transparenty, ale na pewno jakąś koszulkę z ogonem na TAK będziemy mieli :D Koszulki nie było, bo miał być żywy okaz. Niestety żywy okaz się struł, więc nie chcieliśmy go zamęczać jeszcze jazdą. Więc zamiast koszulki i żywego ogona jest chociaż nowy emblemat. Quote
moscic Posted July 14, 2005 Posted July 14, 2005 A to drugie zdjęcie Mojej uzasadniające jej imię RADOSNA Quote
ma Posted July 14, 2005 Posted July 14, 2005 miala byc galeria a jest dyskusja o ogonach. Ja tez troche uwazam ze sa wazniejsze psie problemy nic ciecie ogonow. Bo nadal nie jest rozwiazana sprawa bardzo zlego traktowanie psow u nas w Polsce. Mowie o biednych burkach wiernych przy budzie, a jakie maja zycie kazdy wie. To jest powazny problem. A ogony to taka latwa do zalatwienia pokazowa sprawa. Zakaze sie i juz jestesmy dobrzy dla psow. A wychowanie ludzi zeby dbali i burki, nie roznmarzali ich ooo to juz lata pracy ,programy wychowawcze itp itd. Zdecydowanie trudniej i malo widowiskowe oraz bardzo odlegle efekty. A teraz moze uda mie sie pokazac moja Tarke- ktora na szczescie wiekszosc szczeniakow rodzi z krotkim ogonem:) A teraz Zanka ktora urodzila sie z krociutkim ogonkiem i nieodlaczna ukochana kolczasta zolta pileczka. http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=8&id=18191&zid=505317&r=1 ciekawe czy pokaza sie te zdjecia czy nie??? Quote
Dzidtka_Gl Posted July 14, 2005 Author Posted July 14, 2005 znowu nie :( moje dziecko Mł.Ch.Pl.,BOG Jun. CACIB, BOB 3 x CWC WYBRANEK z Czańca Quote
Recommended Posts