Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem już Ciotki, na szybko napiszę potem wrzucę zdjęcia, bo aparat nie chce współpracować i muszę poczekać na TŻ-a i zrobić jego telefonem komórkowym.

Przyjechaliśmy na miejsce po 10. Przez 15 minut czekaliśmy aż ktoś się pojawi, w międzyczasie zdążyłam Ferdzia wypatrzeć, a nie był to problem, bo był zaraz w pierwszej klatce i stał na budzie, łapki oparte o kraty i machał ogonkiem. Chwilkę pochodziłam udając, że wybieram i w końcu powiedziałam, że bierzemy Ferdzia. Zapięłam mu bez problemu obróżkę i smycz, a potem poszliśmy podpisać umowę adopcyjną....czyli napisałam swoje dane na maleńkiej żółtej samoprzylepnej kartce z dopiskiem "brązowy pies":shake:

Był wystraszony, chodził skulony przy ziemi, ale chyba przeczuwał, że coś dobrego się święci, bo bez problemu dał się wziąć na ręce, wsiedliśmy do samochodu, przykryłam chłopaczka kocem i usnął. Dobrze znosi podróż samochodem. Mała niespodzianka niestety była, ale nie miał czym wymiotować, więc tylko żółć wyszła :(

Ferdziu jest cudowny, mega przyjacielsko nastawiony- rozdaje buziaki, chodzi za mną krok w krok, macha ogoniastym odkąd tylko pojawił się u mnie w domu i cały czas dopomina się głaskania:loveu:

Od razu po wejściu dostał wodę i ukradł kurzą łapkę mojego psiaka, wszędzie ją ze sobą nosił, a na koniec zakopał w kołdrze. Dostał też miskę kurczaka z makaronem i marchewką, to zajadał aż uszy się trzęsły:loveu: Chudziutki jest strasznie, czuć wszystkie żebra i kręgosłup.

Wykąpałam go....musiałam...Był okropnie brudny i śmierdzący, a dodatkowo gardzi posłaniem- łóżko lepsze, ale dzielnie zniósł kąpiel:)

Nie za bardzo niestety potrafi chodzić na smyczy, trzeba go zachęcać, ale nie jest tak tragicznie. Jedyny minus jest taki, że obsikuje wszystko co tylko jest wyższe od niego.

Powoli zaczynają mu się oczka zamykać, spać by poszedł, ale nie spuszcza ze mnie wzroku i chyba czeka aż wreszcie pójdę z nim do swojego pokoju:eviltong:

Posted

wspaniałe wieści :multi: super, że chlopak coraz pewniej się czuje, nie jest zastraszony.

paula_t napisał(a):
[...]a potem poszliśmy podpisać umowę adopcyjną....czyli napisałam swoje dane na maleńkiej żółtej samoprzylepnej kartce z dopiskiem "brązowy pies":shake:

... :crazyeye:

Posted

Paula pewnie całą noc nie spałaś, a rano jechałaś do schronu z duszą na ramieniu? Sprawnie Wam to poszło :lol:
Po Olkuszu to chłopak będzie miał już tylko z górki :cool3:

Posted

Super, że udało się młodego wyciągnąć :loveu:

Niestety na jego miejsce (jeżeli nic nie wymyślimy) przyjadą niebawem następne, bo psy z tych gmin trafiają niestety właśnie tam :shake:.
Oczywiście gminy zostały poinformowane, ze łamią prawo wywożąc psy do nielegalnego schroniska, ale rozkładają ręce, bo nie maja z nimi co zrobić, a Pałka weźmie wszystko z pocałowaniem ręki, bo to dla niego niezły biznes :angryy:

http://www.jpgkim.pl/zwierzaki,0.html

Posted (edited)

[quote name='ewu']Przestanie obsikiwać, teraz musi zaznaczyć "swój teren":)

Spodziewałam się tego ;)

[quote name='bianka0']Paula pewnie całą noc nie spałaś, a rano jechałaś do schronu z duszą na ramieniu? Sprawnie Wam to poszło :lol:
Po Olkuszu to chłopak będzie miał już tylko z górki :cool3:

Żebyś Ciotka wiedziała.

[quote name='asiuniab']Paula, a jak Twój rezydent??

Chwilkę sobie poleżeliśmy, ale bardzo fascynuje go telewizor, więc troszkę podrzemał, za to cały czas wystawiał brzuszek do głaskania:loveu: Byliśmy przed chwilką na spacerku. Ferdynand nie był zbyt chętny do wyjścia, a jak tylko dochodziliśmy do klatki od razu wskoczył na schody i z machającym ogonem pobiegł do góry- rozpoznał gdzie ma iść.

Kilka zdjęć Ferdynanda- fotograf ze mnie słaby, więc nie najlepszej jakości, do tego robione komórka. No i dosyć ciężko go zatrzymać w miejscu, cały czas gdzieś łazi ;)

Mam jeszcze filmik, jak Ferdynand walczy z gryzakiem , ale nie umiem go wstawić :(

W Olkuszu strasznie dużo haszczaków. Jedna psinka mi się bardzo rzuciła w oczy. Siedziała i się cała trzęsła, jak podeszłam do boksu to wystraszona uciekła do budy,chyba suczka, wielkości Ferdynanda :placz:

Edited by paula_t
Posted

atulek napisał(a):
Jestem nowa na tym forum wiele rzeczy nie ogarniam poproszę o nr. konta dla Ferdynanda to mu wyślę 50 zł narazi .

Dziękujemy ślicznie atulek, jak tylko zolziatko siądzie do komputera wyśle nr konta:Rose:

Posted

mdk8 napisał(a):
czy są jakieś trudności przy wyciąganiu psów z Olkusza?

Ich nie interesuje kto, jakiego psiaka czy jaką ilość wyciąga i to jest najgorsze-zero kontroli :(

Posted

Bardzo chudziutki ten Ferdynand :shake:
Na pierwszym zdjęciu obok czarnego psiaczka wydaje się znacznie grubszy, futerko jeszcze w całkiem dobrej formie. Jak długo on przebywał w Olkuszu, że stracił tyle masy ciała ?

Posted

bianka0 napisał(a):
Bardzo chudziutki ten Ferdynand :shake:
Na pierwszym zdjęciu obok czarnego psiaczka wydaje się znacznie grubszy, futerko jeszcze w całkiem dobrej formie. Jak długo on przebywał w Olkuszu, że stracił tyle masy ciała ?

Jest duuuużo bardziej chudszy niż na poprzednich zdjęciach.
Z tego co pisała missiaa to pojawił się 21 grudnia.

AgusiaP napisał(a):
Tak się cieszę, że maluszek już bezpieczny :) myślę o tej suni, którą widziałaś Paula...
Ferdynand miał szczęście :)

Ja też cały czas o niej myślę, nie mam zielonego pojęcia gdzie ją umieścić :( Jest jej zdjęcie na wątku olkuskim, to kruszynka cała zziębnięta i przerażona.

Posted

paula_t napisał(a):
Jest duuuużo bardziej chudszy niż na poprzednich zdjęciach.
Z tego co pisała missiaa to pojawił się 21 grudnia.

Dwa miesiące...
Czyli te psy prawie nic nie dostają do jedzenia.

Posted

Zdjęcia mówią same za siebie:(

Ferdynand pozdrawia, wystawia brzuszek do głaskania i przesyła zawadiacki uśmieszek dla Ciotek;) Na niego wystarczy spojrzeć, a on już macha ogonkiem:loveu: