agaciaaa Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Patisa napisał(a):W jakiej książce jest to opublikowane? strasznie lubię Corena;) Chyba w "Inteligencji psów" (to jedyna której nie mam;)), ale wydaje mi sie, że w którejś innej też to widziałam. A co do tematu, to kiedyś usłyszałam od jakiegoś faceta, że mój pies jest baaaardzo mądry, bo marszczy czoło. A tylko mądre psy tak robią :cool3: :evil_lol: Quote
Patisa Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Bamboo ® napisał(a):No widzisz, a ja z kolei słyszałam/czytałam, że to prawda. :-o Mógłbyś jakoś rozwinąć? :razz: Bo nie chciałabym w nieświadomości rozgłaszać kolejnych mitów ;) Ja czytałam tylko tyle, że wg pewnej p. wet, podwyższenie nie ma wpływu an skręty żołądka,a na pewno mają na nie wpływ bieg i podskoki po uprzednim jedzeniu. Owa p. wet napisała, że podawanie psu jedzenia an podwyższeniu jest korzystne, ale tylko jeśli chodzi o budowę psa. Psom dużych ras po prostu nie wygodnie jest jeść z ziemi, a schylając sie tak nisko do miski mogą w konsekwencji mieć krzywe karki ( czy jakoś tak). ;) Quote
yoreczka95 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Od gorącego jedzenia pies może się wścieknąć. Quote
Sawanna Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 yoreczka95 napisał(a):Od gorącego jedzenia pies może się wścieknąć. To akurat prawda:evil_lol:.Ja też bym się wściekła jak by mi dali za gorące jedzenie:evil_lol: Quote
Patisa Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 bonsai_88 napisał(a): Ja mam tak u mojej psicy - jest pewna długość włosa na pysku kiedy muszę iść ogolić młodej pysk na nowo, bo inaczej jej strasznie oczy łzawią/ropieją :roll: O! Wreszcie trafiłam an kogoś kompetentnego...:cool3: czy goląc psu pysk golisz również wibrysy? jeśli nie...to jak golisz pysk bez golenia wibrysów?! Zawsze byłam ciekawa... ostatnio czytałam Corena, on się upiera przy tym, ze ścinanie psom wibrysów to kompletna głupota - ma rację. I tak mnie naszło... , więc jak to jest:cool3:? Quote
Patisa Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Nukapei napisał(a):gunia, ostatni mit przywował mi wspomnienia :evil_lol: właściciel dalmatyńczyka pewnego pięknego dnia powiadomił mnie, że jak 2 lata temu pies pogryzł mu nogę, pierwsze co zrobił to zawołał kolegów żeby... nasikali mu na nogę :lol: głupota ludzka nie zna granic :eviltong: Co za debil. Skąd ten facet? Boże, zabierzcie mu psa!:angryy: Quote
Bamboo ® Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Patisa napisał(a):Co za debil. Skąd ten facet? Boże, zabierzcie mu psa!:angryy: Ale dlaczego od razu mu psa zabierać? To, że wierzy w uzdrawiającą moc moczu to nie oznacza, że jest złym właścicielem. Jego noga-jego sprawa. Psu tym krzywdy nie robi. :roll: Quote
Patisa Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Bamboo ® napisał(a):Ale dlaczego od razu mu psa zabierać? To, że wierzy w uzdrawiającą moc moczu to nie oznacza, że jest złym właścicielem. Jego noga-jego sprawa. Psu tym krzywdy nie robi. :roll: O kurcze, przepraszam! :oops: Źle przeczytałam i zrozumiałam,z ę to psa jego koledzy obsikiwali! W takim razie... na właściciela mogą lać ile wlezie, jeśli tylko on ma taką ochotę:cool3: Quote
WŁADCZYNI Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 yoreczka95 napisał(a):Mocz to raczej amoniakiem śmierdzi a amoniak zasadowy jest. Myślę że jednak chodzi tu o kontakt z parzydełkami meduz. A z tego co wiem w parzydełkach jest kwas. Z wrzątkiem też byłabym ostrożna. Toksyny się wyzbęde ale stope sobie ugotuje przy okazji :lol:. Osobiście wolę być poparzona niż martwa;) a ocet na poparzenia od korali to serio serio, widziałam i używałam choć na szczęście nie na sobie;) parzydełka są kwaśne? Muszę się dokształcić:cool3: Ale z tym amoniakiem to bym się kłóciła bo człowiek go nie wydala tylko mocznik, amoniak to rybki. Quote
pauli_lodz Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Patisa napisał(a):O kurcze, przepraszam! :oops: Źle przeczytałam i zrozumiałam,z ę to psa jego koledzy obsikiwali! :mdleje::mdleje::mdleje: padłam ze śmiechu :lol::lol::lol: Quote
gunia Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Aaaa i jeszcze mi się jeden mit przypomniał, który niestety usłyszałam od swojej mamy z 5 lat temu :oops: Uwaga: Im większy guzek u psa z tyłu na czaszce (wiecie o co mi chodzi, ten między uszami) tym pies mądrzejszy :wallbash: Quote
Patisa Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 pauli_lodz napisał(a)::mdleje::mdleje::mdleje: padłam ze śmiechu :lol::lol::lol: No ja jak się skapnęłam "o co cho" to też:oops2: Nie mniej, kosmiczna jest wizja facetów obsikujących zarówno swojego kolegę jak i jego psa. Choć ta pierwsza mnie mniej martwi ( bo martwią mnie psy ;) ) Quote
bonsai_88 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Patisa napisał(a):O! Wreszcie trafiłam an kogoś kompetentnego...:cool3: czy goląc psu pysk golisz również wibrysy? jeśli nie...to jak golisz pysk bez golenia wibryssów?! Zawsze byłam ciekawa... ostatnio czytałam Corena, on się upiera przy tym, ze ścinanie psom wibryssów to kompletna głupota - ma rację. I tak mnie naszło... , więc jak to jest:cool3:? Jestem okrutna i tnę jak leci - z wibryssami włącznie :diabloti:. Ogólnie pysk ścina się maszynką, więc za bardzo nie ma jak te wąsy ominąć :razz:. Z tego co się orientuję praktycznie każdy pies ze ścinanym pyskiem ma ścinane wibryssy [rosną baaardzo szybko, przy każdym ścięciu Birma ma ok. 2 cm sierść i normalnej długości wibryssy], inaczej jest bardzo ciężko ściąć pysk ;) Wbrew przepowiedniom mój pies nadam ma węch, nie oślepł [!] i nadal czuje dotyk... bo tym po kolei mnie straszono przy ścinaniu wibryssów :evil_lol:. Quote
Patisa Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 bonsai_88 napisał(a): Wbrew przepowiedniom mój pies nadam ma węch, nie oślepł [!] i nadal czuje dotyk... bo tym po kolei mnie straszono przy ścinaniu wibryssów :evil_lol:. Nie no, pies oślepnąć nie oślepnie, ale wiadomo,z ę brak wibrysów to dla niego duże upośledzenie. Niemniej, nie wiedziałam,z e psom wibrysy tak szybko odrastają?!:crazyeye: Bo skoro tak, to własciwie niepotrzebna ta cała afera, dobrze widzący pies poradzi sobie bez nich te kilak dni. Pozdrawiam ;) Quote
bonsai_88 Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Birma miała pysk golony jakieś 2 tygodnie temu i jej wibryssy mają już ok 3 cm :cool3:... dla porównania pozostała sierść jeszcze nie ma nawet cm [tak na oko to to może 0,5 cm będzie] ;) Z tym "dużym pośledzeniem" to przesada ;)... Wiem jak się mój pies zachowuje z wibryssami i bez nich - specjalnej różnicy nie widzę :cool3:. Quote
WŁADCZYNI Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 bo ma sprawne inne zmysły, Coren(?) podawał przykład niewidomego psiaka który po obcięciu wibrysów miał przez jakiś czas problem z orientacją w mieszkaniu i zdarzało mu się zaliczyć ścianę/mebel mimo że przed fryzjerem radził sobie dobrze. [SIZE="1"]hm nie wyszło że to Coren zalicza ścianę? Quote
bonsai_88 Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Dokładnie, dzięki innym zmysłom Birma radzi sobie dobrze ;).. swoją drogą wiem co potrafi ślepy pies - mój poprzedni staruszek oślepł, ale tak świetnie sobie radził przy pomocy innych zmysłów, że do póki o tym nie mówiłam to nikt się nawet nie domyślał :lol:... Za to mi chyba ktoś obciął wibryssy, bo po ciemku zaliczenie ściany to dla mnie normalka :diabloti:... chociaż jak jakiś czas nie widziałam to radziłam sobie dużo lepiej, ale sama czułam, że mi się inne zmysły wyostrzyły ;) Quote
yoreczka95 Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Dobermanowi w wieku 5 lat zasklepia się czaszka, mózg nadal się rozrasta i pies dostaje świra. Quote
Rinuś Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 yoreczka95 napisał(a):Dobermanowi w wieku 5 lat zasklepia się czaszka, mózg nadal się rozrasta i pies dostaje świra. I mózg wychodzi mu oczami dlatego mają wyłupiaste :roflt::roflt::evil_lol: Quote
kredka Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 ja tam nie wierze w te mity :eviltong: gadają że jak kot czarny przebiegnie drogę to ma się pecha xd hah...tyle razy mi przebiegł i nic :eviltong: Quote
furciaczek Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 yoreczka95 napisał(a):Dobermanowi w wieku 5 lat zasklepia się czaszka, mózg nadal się rozrasta i pies dostaje świra. Buhaahahah to bije wszelkie rekordy:megagrin: Quote
Vectra Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 yoreczka95 napisał(a):Dobermanowi w wieku 5 lat zasklepia się czaszka, mózg nadal się rozrasta i pies dostaje świra. To była pierwsza rzecz jaką usłyszałam 11 lat temu , jak kupiłam mojego dobka :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
drzalka Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Kiedys usłyszalam od mojego ojca ze jego znajamowy mowil ze wiadomo ze Lena to mieszaniec bo... "ma białą krawatke pod samą brode " ...i ze zazwyczaj mieszance maja wzdluz klaty do brody, a rasowce tylko duze laty bialego :mdleje: :-o:mdleje::evil_lol::evil_lol::-o Myslalam ze badne.... skad ludzie biorą pomysly to ja niewem:evil_lol: Quote
Patisa Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 WŁADCZYNI napisał(a):bo ma sprawne inne zmysły, Coren(?) Coren :) "Tajemnice psiego umysłu" ;) Quote
yoreczka95 Posted January 11, 2009 Posted January 11, 2009 Pies nie widzi kolorów. Dla psa świat jest szary. Quote
Recommended Posts