zakla Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 Mam pytanie- czy znacie jakieś fajne zapychacze? Głównie chodzi o to, że po kastracji mój starszy burek zrobił się wiecznie głowdny i ciągle stuka w miskę, nieważne, że dopiero co zjadł pełną michę! A ja mu nie dam więcej, niż jadał do tej pory, bo nie chcę mieć kluska zamiast psa ;) Z drugiej strony szkoda mi go strasznie, że ciągle chodzi nienażarty. Być może ten apetyt mu się unormuje w najbliższych miesiącach (jest trzy tygodnie po zabiegu). Wiem, że dobrym sposobem jest dawanie psu posiekanych surowych warzyw. Ale mam pewne obawy, czy Mućka oby na pewno nie wzgardzi takim posiłkiem. Będziemy próbować, ale może ktoś z Was zna inne zapychacze nietuczące albo minimalnie tuczące? ;) Quote
Dada Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 Mojej Sarze ograniczam kaloryczne jedzenie, bo mi trochę przytyła. Więcej warzyw niż zwykle, mniej ryżu. Tarkowane zjada, aż jej sie uszka trzęsą ;) Quote
Nor(a) Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 zakla napisał(a):Mam pytanie- czy znacie jakieś fajne zapychacze? Głównie chodzi o to, że po kastracji mój starszy burek zrobił się wiecznie głowdny i ciągle stuka w miskę, nieważne, że dopiero co zjadł pełną michę! A ja mu nie dam więcej, niż jadał do tej pory, bo nie chcę mieć kluska zamiast psa ;) Z drugiej strony szkoda mi go strasznie, że ciągle chodzi nienażarty. Musi sie przyzwyczaić do tego niedożarcia ;) i pewnie sie przyzwyczai. Moja Vega (kastratka), która przytyła 5kg po sterylce jada teraz połowę tego co kiedyś. Porcja wygląda na dużą ale to oszukaństwo, bo w misce gotowana marchewka wymieszana z chudym mięsem i łyżką (nie więcej!) ryżu. Mamy super figurkę i super formę! :lol: ..A było naprawdę tak sobie...wszyscy się pytali czy jest szczenna, takie boki okrągłe były :angryy: Quote
Patka Posted April 6, 2007 Posted April 6, 2007 polecam takze jako formę przegryzki wafle ryżowe moja sucz je uwielbiała cienko margarynką rama posmarowane :) Quote
marmara_19 Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 a moze zamiast porcji suchego duza kosc wolowa??przynajmniej peis pomeczy sie ze 2 godz i nazre duzo powietrzem;)? Quote
zakla Posted April 7, 2007 Author Posted April 7, 2007 Jotbe, a jaki to ma związek? Ruchu mają dużo, mam im dawać więcej niż powinny i cay dzień jeździć z nimi przy rowerze żeby to dały radę spalić? Nie o to chodzi. Po prostu Mu chodzi głodny na dawce, która do tej pory zupełnie mu wystarczała. Marmara, w sumie dobry pomysł ;) Dzięki za odpowiedzi, będziemy próbować:evil_lol: Quote
LALUNA Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Mam pytanie- czy znacie jakieś fajne zapychacze? Głównie chodzi o to, że po kastracji mój starszy burek zrobił się wiecznie głowdny i ciągle stuka w miskę, nieważne, że dopiero co zjadł pełną michę! Pamietaj że każdy kij ma dwa końce. Zapychacze rozciągają żolądek i powodują ze pies jest takze głodny. może dla zabicia czasu głodu, dasz mu jakiś gnat do obgryzania. Quote
Jotbe Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Zakla,:) do pełnego sukcesu w odchudzaniu potrzebny jest ruch. Skoro piesek ma go w odpowiedniej ilości ,to rzeczywiście trzeba popracować nad jadłospisem...:) Quote
nathaniel Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Ale on nie jest gruby, Zakla chce utrzymać jego wagę. Aktualnie pies czuje niedosyt i tyle. Quote
marmara_19 Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 no i dlatego ja polecam kosc wolowa.... bo ejst wielka i pies sie meczy i meczy jedzac ja.. ma zajecie.. zapelnia zoladek powietrzem;) i jets fajnie:D Quote
zakla Posted April 9, 2007 Author Posted April 9, 2007 Tak, kośc czy inen cudo to fajny pomysł. Ale na raz-dwa razy w tygodniu. Zobaczę, jak będzie sie zachowywał za kilka tygodni, może mu trochę przejdzie, a może się przyzwyczai? Na razie tylko bójki o żarcie ciągle wszczyna burak mały:mad: Wagę ma idealną i nie chciałabym tego zmieniać ;) Quote
saJo Posted April 9, 2007 Posted April 9, 2007 Pamietaj tylko, ze jesli ta kosc bedzie przecieta, to pies bedzie zjadal szpik, a ten jest dosc kaloryczny (ale za to bardzo smaczny i wartosciowy :p). Ja kupuje w realu kosci w kawalkach, czesto sa to stawy, z koncowkami kosci dlugich: skokowy, nadgarstkowy, lokciowy. Moje psy "uzywaja" tych kosci nawet kilka dni (oczywiscie potem kosci maja juz pewien swoj zapaszek, ale cos za cos). Quote
Fiona.22 Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 Super zapychaczem są otręby pszenne. Oczywiście trzeba zwrócić uwagę na jakość, zawsze podawać tylko oczyszczone. Mam trzy psy wszystkie po stetylkach i przechodziłam przez to już klka razy. Moja sunia utyła po sterylce prawie 10 kg i też długo nie miałam pojęcia jak jej pomóc, nie miałam serca jej głodzic :roll: Weterynarz podpowiedział mi, że właśnie otręby są niezastąpione przy odchudzaniu. Oczywiście na efekty trzeba było czekać 4 mies ale warto było. Pies wrócił do formy nie głodując !!! Do dziś trzyma linię, chociaż otręb nie podaję już codziennie. Identyczna syluacja powtórzyła się z kolejnym psiakiem i też dzięki otrębom udało mu się. Nie jest psim grubasem ;) Quote
zakla Posted April 12, 2007 Author Posted April 12, 2007 Dzięki. Ja kiedyś otręby stosowałam, jak mały był po operacji. Sajo, nasze kości zawsze bytują na trawnik, do domu ich nie wpuszczamy:evil_lol: Quote
marmara_19 Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 oo a gdzie sie kupuje te otreby??i jak je podawac?tym bardziej,ze suka zre sucha karme.. a przydaloby sie ejj zrzucic 1kg... a to mala psica jest Quote
Fiona.22 Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 Ja podaję otręby razem z gotowanym posiłkiem. Najpierw gotuję mieso, ryż i warzywa na wodzie tak zeby miały nieco plynną konsystencję. Na sam koniec na ok 5 min dodaję szklankę otręb (szklanka na psa o masie 20 kg) taki posiłek ma na dwie porcje. Najlepiej jednak dobrć proporcje do gustu psa i wprowadzać stopniowo ;) Po zakończeniu kuracji warto podać otręby jescze raz na jakiś czas. Na pewno nie zaszkodzą psiakowi :cool3: Ja kupuje otręby w zwykłym sklepie spożywczym. Czasem tez mozna je dostać na targu na wagę, ale trzeba uwazać, żeby nie były bardzo rozdrobniome (mozna to poznać po obecności białego proszku takiego jak maka) Quote
AM Posted April 13, 2007 Posted April 13, 2007 Z wprowadzaniem dużej ilości otrąb do psiego menu bym uważała. Otręby mają nawet ok. 50% błonnika a zbyt wysoki poziom błonnika w psiej diecie powoduje gorsze wchłanianie się składników pokarmowych, a poprzez przyspieszenie perystaltyki psy mogą mieć biegunkę. Quote
Fiona.22 Posted April 13, 2007 Posted April 13, 2007 AM napisał(a):Z wprowadzaniem dużej ilości otrąb do psiego menu bym uważała. Otręby mają nawet ok. 50% błonnika a zbyt wysoki poziom błonnika w psiej diecie powoduje gorsze wchłanianie się składników pokarmowych, a poprzez przyspieszenie perystaltyki psy mogą mieć biegunkę. Moje psiaki nigdy nie miały po otrębach biegunki. Słyszałam właśnie,że otręby pochłaniają nadmiar wody z organizmu. W przypadku moich zwierzaków otręby zapobiegają biegunce. Nie jestem ekspertem w dziedzimie żywienia, dlatego AM bardzo dziękuję za sugestię. Postaram sie dowiedzieć czegoś więcaj na ten temat, bo naprawdę nigdy nie spotkałam się jeszcze z biegunką po otrębach. Osoby które znam a stosowały one otręby w diecie swoich psów też nie skarżyły się nigdy na problemy z biegunką. Bardzo wazne azne jest aby wprowadzać je stopniowo do psiej diety. Quote
taks Posted April 13, 2007 Posted April 13, 2007 Fiona.22 napisał(a):Ja podaję otręby razem z gotowanym posiłkiem. Najpierw gotuję mieso, ryż i warzywa na wodzie tak zeby miały nieco plynną konsystencję. Na sam koniec na ok 5 min dodaję szklankę otręb (szklanka na psa o masie 20 kg) taki posiłek ma na dwie porcje. Czyli szklanka na dzień? Przy 20 kg wagi psa to sporo ale skoro toleruje... W diecie odchudzającej radzę zmniejszyć ryż (a nawet całkiem wycofać)jeśli podaje się otręby i zwiększyć ilość jarzyn. Objętość ok litra karmy przy tej wadze powinna wystarczyć do dobrego samopoczucia psa:evil_lol:( ok. 2 szkl rozmoczonych otręb + 1 szkl. mięcha czyli ok. 20-30 dkg + 1 szkl. jarzyn) Quote
taks Posted April 13, 2007 Posted April 13, 2007 Fiona.22 napisał(a):Moje psiaki nigdy nie miały po otrębach biegunki. Po dużej ilości błonnika mogą być obfite stolce (większe i czasem częściej)ale to nie ma nic wspólnego z biegunką. O biegunce mówimy gdy pojawia się odczyn zapalny jelit Quote
marmara_19 Posted April 13, 2007 Posted April 13, 2007 no a jak sie ma sprawa ejsli peis jest karmiony sucha karma?? ostatnio jej sie przytylo.. bo grudzien... pozniej wszyscy ja dokarmialii mniej ruchu miala.. teraz zjada hmmm na dnie msieczki 0,2l z ferplastu ale jadla jeszcze kosc duuuza itp itd... wiec tak tyci akrmy i ruchu.. ale co z otrebami?? i czy szczurkowi mozna dawac otreby?:> Quote
taks Posted April 13, 2007 Posted April 13, 2007 otręby mają "oszukać" psa , czyli dać uczucie sytości przy min. ilosci kalorii. Dlatego jest sens otręb jako zamiennika na miejsce ryżu , makaronu , czy kaszy- przy takiej zamianie efekt odchudzenia murowany. Natomiast same od siebie nie odchudzają - czyli jeśli pies je suche po którym tyje to dodanie otręb niczego nie zmieni, tylko rozepcha żołądek i zwiększy łaknienie.Jeśli pies jest na suchej karmie to może warto pomysleć o dobraniu takiej dla otyłych albo zmniejszyc nieco dotychczasowe porcje. Quote
taks Posted April 13, 2007 Posted April 13, 2007 marmara_19 napisał(a):n ale co z otrebami?? i czy szczurkowi mozna dawac otreby?:> można- to wszystkożerca:evil_lol: Quote
marmara_19 Posted April 13, 2007 Posted April 13, 2007 taks- suka ej naprawde malo swojej akrmy;p tu nie o karme chodiz.. ale o czasowy brak wiekszej ilsoci ruchu.. to juz od niej zalezalo a nie odemnie;/(przedsylwetsrowy zcas), dokaremianie w domu;/ ksozmar! a na spacerach.. coz.. ona nie biega z apilka itp.... ale np potrafi przez 2 godz kopac dizure:D:Dkarma typu light nic nie da.... wystarczy zwykla ale etz ten ruvh... tylkojak sie ma iles tam zcasu an wybieganiu dwoch psow.. to trudno ejst to ajkos pogodzic... malej wystarczy pare cwizcen i kopanie dziur... a z kolei duzy musi ciagle cos robic..;/ poradzimy sobie z otyloscia jak na wakacje pojedziemy lub jak rodzinka pojedzie na urlopik;p Quote
Recommended Posts